Leonora Karington - nadrealistička slikarka i književnica

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
397.027
Leonora Karington (1917–2011) bila je meksička nadrealistička slikarka, književnica i vajarka, rođena u Britaniji, poznata po neobičnim delima sa mitološkim bićima i životinjama. Njen rad je značajno oblikovan vezom sa Maksom Ernstom i boravkom u Meksiku, gde je postala deo značajne grupe nadrealističkih umetnika,
uzmeeđu kojih su Frida Kalo i Remedios Varo.

Odrasla je u porodici tekstilnog magnata. Živela je jedno vreme sa Maksom Ernestom u Parizu. Tokom drugog svetskog rata, sklonila se u Španiju.
U Španiji je jedno vreme bila u psihijatrijskoj ustanovi. Uspela je da pobegne za Meksiko Siti gde je živela do kraja života.
Smatrana je jednom od poslednjih "originalnih" nadrealista i živom legendom ovog pravca

„Nisam imala vremena da budem ničija muza... Bila sam prezauzeta pobunom protiv svoje porodice i učenjem da budem umetnik.“
Leonora Karington
4231722_20190226130224_5c753055b789683b922ba16ejpeg_ls.jpg

Niko od kolega nije bio imun na nju. Pikaso je samo jedan od umetnika koje je upoznala.

"Tipičan Španac - mislio je da su sve žene zaljubljene u njega, ali nikada ne bi bila sa njim. Mada mi se svidela njegova umetnost.
A onda je došao Salvador Dalí: "Jednog dana sam ga srela slučajno u prodavnici Andrea Bretona, a svakako nije bio ništa posebno:
izgledao je kao svi ostali. Tek kada je otišao u Ameriku, počeo je da izgleda izuzetno." A

Dalí je nju simpatisao - "najvažniji ženski umetnik", rekao je jednom za nju

Cliple.jpg

Back