Lelejska gora - M. Lalić

Ако ћу бити од користи...

Могу на прсте једне руке набројати људе којима је Лелејслка гора одличан роман, један прст чувам за себе, наравно.
Као прво, немерљив је значај Лелејске горе за српску књижевност тим пре што овај роман уз Ћопићев ''Пролом'' и ''Песму'' Оскара Давича чини темељ савременог српског романа.
На путу читалачке културе потребно је проћи доста станица да би се схватио значај Лелејске горе!
Феноменолошки гледано, мотив самоће и усамљености је у Гори дат ''као на тањиру''; послужена храна за коју је потребан стомак да би је сварио. Али, ствар је у самом приступу роману (варењу).
Очекивати партизанско-четничку борбу, акцију, трилер!? Па наравно да ће читалац бити разочаран. Али прихватити роман као показатељ психолошког стања усамљеног човека (Лада Тајовића) који након дугог ,али дугог, дугог самовања почиње да се сукобљава са самим собом, са својим нагонима и страховима, човека који након дугог самовања план спољашњег несвесно замењује унитрашњим, интровертним; е у томе се огледа вредност овог романа због којег сви остали савремени српски романи који се баве стањима савременог човека могу с правом понети епитет, да, епитет - лалићевски.
Рећи да је Бекетов ''Годо'' одлична драма, а потом речи да је Лелејска гора досадан роман! То је чисто помодарство.
И стварно, роман није за средњошколце.
За Лелејску гору су потребне године.

Već sam pisala ovde kako je čitanje Lelejske gore, iz mog ugla, nalikovalo veslanju na robovskoj galiji.

Sa sve bičem koji igra po leđima.

Изгледа да зависи како је коме ''легла''...

По мом нестручном мишљењу, од Лелејске горе доста људи очекује да буде класичан партизански роман, пар пуцњава, две-три издаје и победа момака са црвеним звездицама, што овај роман засигурно није. Мене је одушевила психологија, улазак у менталитет личности и народа, тако да ми крај заправо и није био битан. Било ми је много жао кад сам чуо да су је избацили из лектире...

Poslednja izmena:
MIhajlo Lalić je genije, čak bih se usudio reći da je najbolji srpski pisac. "Lelejska gora" je njegov vrh ali da bi se zaokružila priča o Ladu Tajoviću treba prije toga pročitati "Zlo proljeće" a potom "Hajku" i tek tada je priča kompletirana. Ovi romani stavrno nisu za tinejdžere i zato je dobro što je izbačena iz lektire. Bolje je tako nego da jedan takav roman kasape po forumima oni što u svijet književnosti nisu kročili dalje od predškolskih slikovnica.

Volio bih znati cita li iko Lalica danas. Prije dvadesetak godina sam gutao njegove knjige i u dahu procitah sve sto je tada bilo od njega u lokalnoj biblioteci ali odavno ne cuh nista o njegovom djelu. Cini mi se da zaboravismo tog velikana pisane rijeci.

Pa kazes da je jedina knjiga koju nisi procitala, a i ja to isto za sebe kazem.
I ta knjiga se svuda nekako pominje da je genijalna , da je treba procitati, ali je uvek pominje neko ko je nije citao,
a i ne namareva da je cita.
Sapat nije za mene dovoljan.

Ja sam sigurna da sam je imala za lektiru, i mnooogo je dosadna. To je sve čega se sećam. Kupila sam je da je nekad čitam ponovo, možda u 88. godini, ako doživim.:)

Pa kazes da je jedina knjiga koju nisi procitala, a i ja to isto za sebe kazem.
I ta knjiga se svuda nekako pominje da je genijalna , da je treba procitati, ali je uvek pominje neko ko je nije citao,
a i ne namareva da je cita.
Sapat nije za mene dovoljan.

Kako uvijek? Ne generalizuj. Evo ja je spominjem a citao sam je. Znaci nije potrebno da mi neko sapce kako je Mihajlo Lalic velikan a "Lelejska gora'" genijalno djelo nego sam to sam shvatio citajuci Lalica i to ne samo "Lelejsku goru" nego i "Zlo proljece", "Hajku", "Svadbu", "Gledajuci dolje niz drumove", "Doklen gora zazeleni", "Raskid"...

Kako uvijek? Ne generalizuj. Evo ja je spominjem a citao sam je. Znaci nije potrebno da mi neko sapce kako je Mihajlo Lalic velikan a "Lelejska gora'" genijalno djelo nego sam to sam shvatio citajuci Lalica i to ne samo "Lelejsku goru" nego i "Zlo proljece", "Hajku", "Svadbu", "Gledajuci dolje niz drumove", "Doklen gora zazeleni", "Raskid"...
Ja Lelejsku goru necu da citam ( imam neku odbojnost jos iz skole). Ali ako mi preporucis neku od ovih drugih, a da nije partizanska, rado cu je procitati jer
nista od njega nisam citala.

Ja Lelejsku goru necu da citam ( imam neku odbojnost jos iz skole). Ali ako mi preporucis neku od ovih drugih, a da nije partizanska, rado cu je procitati jer
nista od njega nisam citala.

Ako svu nasu knjizevnost klasifikujes samo kao partizansku i antipartizansku onda ti ne preporucujem nista od Lalica jer su sve njegove knjige "partizanske". Osim toga "Lelesku goru" je nemoguce odvojiti od ostalih njegovih romana jer su sve tematski povezane i u svim romanima su manje-vise isti likovi i u istom regionu se radnja odvija, tako da po tome Lalic podsjeca na meni takodje dragog pisca Vilijama Foknera i njegov Joknapatof.

Back