LEKOVITOST MOŠTI SVETIH VRAČEVA KOZME I DAMJANA

Ima puno slucajeva kod kojih su Sv. mosti pomogle u iscelenju. O tome nije svedocila samo Crkva, nego i ljudi, kojima su mosti pomogle, a i mnogi lekari.
Eto, npr., neko je negde na pocetku ove teme vec postavio ovaj video u kojem lekari svedoce o cudesnim iscelenjima uz pomoc molitve ili sv. mostiju i sl.:

Ali niko nece da pogleda, jer ne zeli da veruje u to.
Treba napomenuti i da je pogresno shvatanje da sv. mosti deluju tako kao neki cudotvorni lek, kao neka vradzbina ili magija, gde je, eto, kao dovoljno, doci, pokloniti se pred sv. mostima i bolesti vise nema. Ne, to je pogresan stav i oni koji pristupe tako, uglavnom se ne izlece. Potrebno je pristupiti uz puno vere u Boga i vere u to da ce ti Bog uslisiti molitvu i isceliti te. Zatim, neophodno je i postiti pre toga, citati molitve. Osim toga, neophodno je pristupiti ne samo sa velikom verom, nego i sa iskrenim pokajanjem za svoje grehe i detaljno se ispovediti pre toga i pricestiti se. Takodje, potrebna je i cvrsta resenost da covek iz korena promeni svoj dotadasnji nacin zivota i da ubuduce zivi po Bozjim Zapovestima i da se oslobodi greha. Kada se na taj nacin pristupi ima efekta, jer nase bolesti se javljaju zbog nasih greha, ali one nisu kazna Bozja, nego poziv na pokajanje.
:bye:
Ja se slažem sa ovim boldovanim. Dok sa daljim tekstom ne mogu da se složim jer se postavlja uslov šta se još mora raditi. Ja tvrdim da ne mora, ali ne znači ni da će da škodi, ni da neće. Ne možeš ti ovde neodgovorno davati zdravstvene recepte na osnovu tvoje vere. Pitanje je kakve neko zdravstvene probleme ima i da li može i da li je preporučljivo da posti.

Imas link...necu ti crtati, proguglaj imas kolko hoces tih izjava ljudi da su im mosti pomogle u raznim bolestima.
Meni, kao meni, konkretno mosti sv. Kozme i Damjana nisu pomogle ni kod kakve bolesti, iz razloga sto sam ih video prvi put u zivotu pre mesec dana, a i nisam ni bio bolestan.. Ali zato, npr ulje i ona vodica iz Ostroga su mi pomogli puno puta...
Takodje, ovo je sad vec ozbiljnija pricica. Kao klinac imao sam jednu bolest, nije bitno sta je bilo u pitanju, sve u svemu kad god bi izlecio tu bolest, stalno bi se vracala i sve dok jednom jedna majcina prijateljica nije mojoj majci donela vodu sa Hristovog groba.
Od tad, odjednom, ni traga od bolesti. Inace majka mi je nesto, otp nalik tebi...mada ne bas ateista, ali neko ko nije ni najmanje religiozan. ;)
Ti, ocigledno, nisi razumeo moj predhodni tekst na osnovu koga ti gradis svoje price.

Poslednja izmena od moderatora:
Ti, ocigledno, nisi razumeo moj predhodni tekst na osnovu koga ti gradis svoje price.

Samo nek se on pomoli jer ide dvosmernim putem kolima kad ide da poseti mošti...:mrgreen:Patent vernika...njima svejedno kad misle da i kad umru da će da žive...
Ateisti su izmislili autoputeve s odvojenim trakama za smerove...Manje se gine...

Ima puno slucajeva kod kojih su Sv. mosti pomogle u iscelenju. O tome nije svedocila samo Crkva, nego i ljudi, kojima su mosti pomogle, a i mnogi lekari.
Eto, npr., neko je negde na pocetku ove teme vec postavio ovaj video u kojem lekari svedoce o cudesnim iscelenjima uz pomoc molitve ili sv. mostiju i sl.:

Ali niko nece da pogleda, jer ne zeli da veruje u to.
Treba napomenuti i da je pogresno shvatanje da sv. mosti deluju tako kao neki cudotvorni lek, kao neka vradzbina ili magija, gde je, eto, kao dovoljno, doci, pokloniti se pred sv. mostima i bolesti vise nema. Ne, to je pogresan stav i oni koji pristupe tako, uglavnom se ne izlece. Potrebno je pristupiti uz puno vere u Boga i vere u to da ce ti Bog uslisiti molitvu i isceliti te. Zatim, neophodno je i postiti pre toga, citati molitve. Osim toga, neophodno je pristupiti ne samo sa velikom verom, nego i sa iskrenim pokajanjem za svoje grehe i detaljno se ispovediti pre toga i pricestiti se. Takodje, potrebna je i cvrsta resenost da covek iz korena promeni svoj dotadasnji nacin zivota i da ubuduce zivi po Bozjim Zapovestima i da se oslobodi greha. Kada se na taj nacin pristupi ima efekta, jer nase bolesti se javljaju zbog nasih greha, ali one nisu kazna Bozja, nego poziv na pokajanje.
:bye:

Pa to je ono klasično 'ako ti ne pomogne, nisi dovoljno jako i iskreno verovao'...najveća laž ikada smišljena, da zatvori čoveka još više i dublje...

Pitam se što li vi vernici uopšte odlazite kod lekara...šta li to govori o vama, kada svi redom tvrdite da verujete

Pa to je ono klasično 'ako ti ne pomogne, nisi dovoljno jako i iskreno verovao'...najveća laž ikada smišljena, da zatvori čoveka još više i dublje...
U ovome što sam boldovao ume da bude prilično istine. Vera uošte, značajno može da utiče na psiho-neuro-endokrino-imunološki sistem, pa čak i šire.
A što se vrujućih tiče, mnogi su u zabludi vezano za religiju, a crkva malo šta radi na prosvećivanju. Mada, pitanje je i kapaciteta onih koje treba da prosveti.

- - - - - - - - - -

U ovome što sam boldovao ume da bude prilično istine. Vera uošte, značajno može da utiče na psiho-neuro-endokrino-imunološki sistem, pa čak i šire.
A što se vrujućih tiče, mnogi su u zabludi vezano za religiju, a crkva malo šta radi na prosvećivanju. Mada, pitanje je i kapaciteta onih koje treba da prosveti.

Тачно али ипак његов ум је сувише "напредан".

Provociras, eto ja ne znam, a mozda ti mogao odgovoriti, pametan si momak, da cujem odgovor.
Ne provociram ni na kakv loš način. Provociranje je ciljano uzrokovanje ponašanja, ili odgovora drugih osoba. Dakle, podstičem te da razmisliš i odgovoriš. Ali dobro, barem si došao do toga da ne znaš. Samo budala misli da sve zna.

Objašnjenje je malo komplikovano i nalazi se na stranama krstarice. Ne znam da li opet da ulazim u tu priču. Ali evo nešto.
Ovde se radi o sagledavanju sveta. Nađena je kauzalna veza između procesa u mozgu i ljudskog doživljaja. Ali se postavlja pitanje da li je to sve i jedina moguća veza. Da bi se i ovo dokučilo, potrebno je sagledati svet šire. I to što veruješ u Boga je jedan vid priznavanja šire slike od one koje uočavamo svojim doživljajem. Dakle postoji nešto i van naših čula. I to filozofija objašnjava kao neminovnost. Ali u tom objašnjenju se ne ide do toga da se govori šta Bog hoće ili šta razmišlja, niti se koristi pojam "Bog" koji je svojstven u vokabularu religije.

E sad, još uvek nisam dao odgovor na postavljeno pitanje, ali mislim da bih se džabe trudio. Mnogi su okupitani svojom realnošću da ne shvataju da čitav svet koji doživljavamo spada u duhovnu sferu. Pa iako si vernik i trebalo bi da si blizak duhovnosti i ti si čovek koji po prirodi stvari veruje da je svet koji doživljava u stvari materijalan. On jeste u suštini "materijalan", ali to nije ova materijalnost koju doživljavaš već je ta "materijalnost" nesaznajna (van tvog uma). I to nema bitnog značaja u svakodnevnom normalnom životu. Ali čovek nije samo crevo koje se hrani, živi i umire, već i biće koje želi da nešto sazna.

Ja se slažem sa ovim boldovanim. Dok sa daljim tekstom ne mogu da se složim jer se postavlja uslov šta se još mora raditi. Ja tvrdim da ne mora, ali ne znači ni da će da škodi, ni da neće. Ne možeš ti ovde neodgovorno davati zdravstvene recepte na osnovu tvoje vere. Pitanje je kakve neko zdravstvene probleme ima i da li može i da li je preporučljivo da posti.

Pa svi bi voleli da brzo i bez imalo muke dobiju nesto, ali valjda to treba i zaraditi i malo se potruditi.;)
Inace, ovo sto sam napisala vazi za Pravoslavne. Od njih Bog to ocekuje, jer njima je mnogo dato i mnogo se trazi od njih. Gospod ne zeli njima da da samo telesno ozdravljenje, nego da ih preko telesne bolesti prizove duhovnom ozdravljenju i spasenju. I podrazumeva se da ce ako neko zbog bolesti ili nekog drugog razloga ne moze da posti, biti razresen od posta i da ce moci da se pricesti i bez toga. To je redovno slucaj sa umirucim ljudima.
U Pravoslavnu Crkvu po pomoc cesto dolaze i ljudi drugih veroispovesti ili ateisti. Naravno da oni ne mogu da se ispovede ili priceste Svetim Tajnama, a ipak bivaju isceljeni. Bog je Bezgranicna Milost i Ljubav i voli sve ljude i pomaze svakome ko mu se obrati iskreno i sa strahopostovanjem. Nikoga ne odbacuje. Ali treba imati u vidu da se tu radi samo o telesnom isceljenju. Ako nekoga od njih to motivise da se krsti, spasice i svoju dusu.

Isti, a mozda i jaci psiho efekat ima i odlazak kod vracara kojima mnogi duboko veruju. Sta vise, nije im tesko ni da odvoje "tarifu" od par hiljada za sesiju od ne vise od jednog sata, a ceso i mnogo manje. "Tarifa" se odredjuje i zavisnosti od procene imovinskog stanja "klijenta".

Crkvi nije u interesu da im je pastva obrazovana, jer sto si obrazovaniji to ces vise sumnjati u njihove rituale.

Ne provociram ni na kakv loš način. Provociranje je ciljano uzrokovanje ponašanja, ili odgovora drugih osoba. Dakle, podstičem te da razmisliš i odgovoriš. Ali dobro, barem si došao do toga da ne znaš. Samo budala misli da sve zna.

Objašnjenje je malo komplikovano i nalazi se na stranama krstarice. Ne znam da li opet da ulazim u tu priču. Ali evo nešto.
Ovde se radi o sagledavanju sveta. Nađena je kauzalna veza između procesa u mozgu i ljudskog doživljaja. Ali se postavlja pitanje da li je to sve i jedina moguća veza. Da bi se i ovo dokučilo, potrebno je sagledati svet šire. I to što veruješ u Boga je jedan vid priznavanja šire slike od one koje uočavamo svojim doživljajem. Dakle postoji nešto i van naših čula. I to filozofija objašnjava kao neminovnost. Ali u tom objašnjenju se ne ide do toga da se govori šta Bog hoće ili šta razmišlja, niti se koristi pojam "Bog" koji je svojstven u vokabularu religije.

E sad, još uvek nisam dao odgovor na postavljeno pitanje, ali mislim da bih se džabe trudio. Mnogi su okupitani svojom realnošću da ne shvataju da čitav svet koji doživljavamo spada u duhovnu sferu. Pa iako si vernik i trebalo bi da si blizak duhovnosti i ti si čovek koji po prirodi stvari veruje da je svet koji doživljava u stvari materijalan. On jeste u suštini "materijalan", ali to nije ova materijalnost koju doživljavaš već je ta "materijalnost" nesaznajna (van tvog uma). I to nema bitnog značaja u svakodnevnom normalnom životu. Ali čovek nije samo crevo koje se hrani, živi i umire, već i biće koje želi da nešto sazna.

Bog nas je stvorio Tacno onako kako treba, ni manje ni vise.Svi su organi povezani, a posebno, mozak, srce, krv, i tako dalje .Imamo i Svest i Podsvest.Svet u kojem zivimo i kojim smo okruzeni i jeste Matrijalni, a Bog se nalazi u Duhovnom.Ako nas je stvorio prema Oblicju njegovom, i imamo materijalno telo.Kada umremo fizicki telo se vraca u prah,a Dusa se vraca Tvorcu.To sto ljudi misle da dozivljavaju kada se bave astralom, ili meditiraju je drugi deo price.Kao i sto je Verovanje ima svoju pricu, jer da nije tako, ne bi imali danas na planeti milijarde vernika.

Bog nas je stvorio Tacno onako kako treba, ni manje ni vise.Svi su organi povezani, a posebno, mozak, srce, krv, i tako dalje .Imamo i Svest i Podsvest.Svet u kojem zivimo i kojim smo okruzeni i jeste Matrijalni, a Bog se nalazi u Duhovnom.Ako nas je stvorio prema Oblicju njegovom, i imamo materijalno telo.Kada umremo fizicki telo se vraca u prah,a Dusa se vraca Tvorcu.To sto ljudi misle da dozivljavaju kada se bave astralom, ili meditiraju je drugi deo price.Kao i sto je Verovanje ima svoju pricu, jer da nije tako, ne bi imali danas na planeti milijarde vernika.
Ti si, kao i ja, duhovno biće. Sve što doživljavaš je u tvome umu. Ako te pitam odakle tvoj um, ti ćeš da kažeš iz mozga. Ali mozak je deo tvog umnog doživljaja. Dakle, ne možeš izvor svog doživljaja tražiti u doživljaju. To je kao kada bi izvor tvoga sna tražio u snu. Jeste naš doživljaj proizvod materijalnog, ali to materijalno nije naš doživljaj. To što vidiš kao materijalno je slika u tvome umu a ne to materijalno. Možda si ti proizvod procesa kao što su procesi u kompjuteru, a ti doživljavaš ovo što zoveš realnost. A ta dva nemaju sličnosti. Razmisli malo o tome.

Bog nas je stvorio Tacno onako kako treba, ni manje ni vise.
Zar nije mogao VISE?

Kada umremo fizicki telo se vraca u prah,a Dusa se vraca Tvorcu.
Daj, reci gde si to procitao? Koliko je meni znano, telo se ne vraca u prah, osim ako se kremira na veoma visokoj temperaturi. Obicno istruli zahvaljujuci milijardama mikroorganizama i crvima, a nekada i bilju. E, sad je pitanje sta se sve desava s dusom. Pre svega da vidimo sta je dusa, od cega se ona sastoji. Ti ces, verujem, biti kadar da nam to objasnis? Ako se vraca bogu, more biti da je materijalna. Kada se ona (pokvarena do zla boga), vraca svom tvorcu, sta on sa njom cini? Da li je tura na hemijsko ciscenje ili je bog pere obicnom vodom, cedjom, a moze biti i sapunom? Kada je dusa ociscena od grehova i zlobe, sta se s njom dalje desava. Da li je tvorac storije u nekom od svojih magacina ili je odmah preusmerava u novorodjeno telo? Reklo bi se neka vrsta reinkarnacije? Sta ti o tome mislis, odnosno znas?

Zasada samo toliko, da te preterano ne zamaram.

Back