Opusteno

Balansiram se polako ali sigurno.Legam oko 20-21-22h,zaspim brzo,budim se tako nocu ali se ponovo uspavam.Skontao sam da kada spavam i upaljen mi je TV i komp.teze zaspim.Sada mi je sve pogaseno,zaspim u hladnu sobu,budim se ujutru oko 8-9h i sve se vraca u normalu.Nista ne koristim,nikakve cajeve ni lekove.Poslusao sam psihologa.E sad cu videti kako funkcionise dalje jer sam imao slicno iskustvo kao sada ovo,spavam kako treba i odjednom izgubim volju da smesno je ali izgubim volju za spavanjem.Videcu kako ide,za sad je sve ok.
Ubaci uz sve ovo obavezno i sport, ali ne kasno uvece blizu spavanja.....
Drago mi je da si trenutno uspeo i da ide....Nemoj slucajno da mislis da je to lako i da mozes sebi "dati oduska" pa da se vracas na stare stvari.....Jer mozes napraviti takvu insomniju da ti ne mogu posle pomoci ni becki lekari.
Vidis, tvoj sam posao sa sve 3 smene cini da si ti u rizicnoj grupi za nastanak poremecaja sna. Isto tako, nije tu san sam po sebi problem, on je zapravo pokazatelj nivoa anksioznosti osobe (sto ne znaci u povratnom smeru - da ako neko lepo u iredno spava da nije uopste anksiozan).
Jer cim si ti rekao da te neko iznervira na poslu pa ne mozes da spavas i posle nekoliko sati posle posla.........Ono, to nema mnogo veze sa snom. Nego sa neuroticnim reagovanjem. Nastavis li losim putem razvices anksiozno-neuroticne poremecaje.
Zato ti sada pomaze i pravilan savet i dovodjenje zivota u red, ali ako nastavis da se igras svojim zivotom, posle ti nece pomoci ni vecina farmakoterapija + najbolje psihoterapije.
I u tome je i kvaka - tvoj savet je za tvoje stanje, ne deli ga drugima. Neko ce morati piti cajeve, neko tablete na biljnoj bazi, neko osrednje medikamente a neko i tesku farmakoterapiju sa brojnim nezeljenim efektima, jer je dosao do takvog nivoa da nicim drugim ne moze pomoci sebi a polako mu se povecava invalidnost za ceo svoj zivot u svim poljima.
Zato se ne igraj, pobegni na vreme od problema, i nemoj da sam te cuo da "gubis volju" i da te mrzi da pravilno zivis, jer to malo sto si ti doziveo, je nista, ali nista spram onoga sto dozivljavaju mnogi ljudi. I nemoj da si dozvolio da dodjes u njihov stadijum. Vecina stvari pocne kao lagana nesanica i blaga iritiranost, prvo na poslu/skoli/fakultetu, pa onda se to prosiri na sve aspekte zivota i osoba trpi konstantni hronicni stres i umor, a posle odredjenog vremena "nebo je granica" sta se sve moze desiti.
Drago mi je da si presekao i otisao kod psihologa bas kada je trebalo, bas u pravo vreme. Bravo zato, imas pohvalu a veruj mi novac koji si dao je nistavan kada se pogleda sta si potencijalno izbegao da ti se psihicki desi. Neki bi posle dali i 200 000e da im se ikako pomogne, ali posle "prosao brzi voz" .....
Ne bih da te plasim, pogledaj ovaj link, nema veze sa tobom i tvojim stanjem, ali ima veze sa zdravstvenim vaspitanjem naseg tabuiziranog naroda na Balkanu. I najvaznija recenica u celom textu - "Primecujete nesto kod sebe? - Recite to nekom. A najbolje strucnom licu. Ili pak bilo kom obrazovnom licu koji ce to prepoznati i dati vam dobar savet kome dalje da se obratite.
http://www.vice.com/rs/read/evo-kako-nastupa-akutna-izofrenija
Sve uredjaje iskljucuj bar 2 sata pre spavanja, jer oni emituju polarizovanu plavu svetlost koja moze da odlozi san i do 1-2 sata prilikom lezanja......
Provetri sobu dobro.....Temperatura mora biti idealna - ne pretoplo ni previse hladno.
Izbegavaj nekoliko meseci da citas dnevne novine, gledas vesti, dnevnike, posebno rubrike hronika.
Ne dozvoli da imas nista stresno jedno 4 sata pre spavanja - nema rasprava, nema svadjanja, nema ubedjivanja, nema razmisljanja kako da resis neki zivotni problem koji imas, nema razmisljanja i ocajavanja kako ti treba jos para, nema brige ko si sta si i koliko si uspeo u zivotu i sl.
Te trece smene ce te vremenom iscrpeti....Vidi ako je ikako moguce da promenis zanimanje.....Ne kazem da je nuzno to ali vec ako mozes da biras izaberi bez trecih smena.