Lažno prijateljstvo

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
7.921
Tema "Neutralni drug" probudila je u meni sećanje. Situacija je malo drugačija nego u temi "Neutralni drug".

Ne sećam se kada smo i kako od poznanica postale prijateljice. Družile smo se. Izlazile zajedno. Poveravale se jedna drugoj.
Ona je meni pomogla u jednom kriznom trenutku. I ja sam njoj pomogla kada je bilo teško.
Počela je da radi tamo gde sam i ja radila..
I sve je bilo ok. Verovala sam da će to prijateljstvo dugo trajati..
Ali..

Napravila sam životnu grešku. Tražila sam "preko hleba pogaču". Umesto hleba i pogače, dobila sam pakao. Pakao pod nazivom "mobing".
Mobing zaslužuje posebnu temu.
Od tada se moje prijateljstvo gasilo..bez obzira što sam želela da opstane.

Pre konačnog prekida komunikacije sa prijateljicom, dogodilo se mnogo, mnogo stvari koje ne mogu da objasnim...Komplikovano je da se objasni.
Ukratko, ispalo je da krivicu za sve što me je snašlo, od mobinga do odlaska u inv.penziju, snose dva čoveka.
Prijateljicin najbolji prijatelj i tadašnji mladić glavne Načelnice koja nije želela da zna za mene ( druga i duga priča ).

Da li je ovo bilo lažno prijateljstvo? Da li prijateljstvo mogu da unište spletke, intrige?
Ova dva pitanja me ponekad muče.
Prošlo je dosta vremena, ali ja ne mogu da zaboravim lepe trenutke druženja, ne mogu da zaboravim mobing, ni sve šta se dešavalo.

Šta mislite, da li zaista prijateljstvo mogu da unište spletke koje su pravili drugi?

Znaš kako, nemoguće je dati "pravilan" odgovor na tvoja pitanja pošto si izostavila upravo najbitnije elemente, samu suštinu ove priče. Prosto ne znam šta je to drugarica učinila, sa kime je to učinila i zašto je to učinila. Previše rupa u navedenoj priči. Naravno, ne očekujem od tebe da mi daš ove informacije.

Ovako površno, verujem da prijateljstvo nije bilo lažno ali postoji okidač koji je to promenio sa njene strane, a na tvoju štetu. Pamti samo lepe stvari i to je to.

Šta mislite, da li zaista prijateljstvo mogu da unište spletke koje su pravili drugi?
Vjerovatno da kod nekih prijateljstava može, a kod nekih ne može.
Zavisi od mnogo faktora, od pojedinaca, prijateljstva itd.

Meni lično pravo pitanje je- zašto o tome razmišljaš?
Da li ti nedostaje to prijateljstvo?
Ili ti je žao što si doživjela tu nepravdu?
U tom odgovoru se krije uzrok ovog pitanja, i pravo rješenje.

Не... пријатељство уништава превелико очекивање узвратног добра од њега, као и наивно ослањање на људску непокварљивост, а сви смо кварљива роба...

Кад пукне пријатељство које је попуњавало наш унутрашњи самонеиспуњен садржај, време је да сами себе испунимо разумевањем, добротом и свим оним што смо од споља наивно увек или скоро увек очекивали

Naravno da mogu.
Kao što mogu uništiti kolektiv, porodicu, vezu,...ukoliko im se to dozvoli.
Tvoje prijateljstvo je imalo ograničen rok trajanja (bilo, pa prošlo), nakon toga ostaju nam lepe ili ružne uspomene. Da je stvarno vredelo, trajalo bi zauvek.
Savet: Bolje biraj i procenjuj ljude! Sve dok se ne uveriš u njihove dobre namere.
Na muci se stvarno poznaju junaci ili daj mu vlasti, pa da vidiš ko je!
Pravo prijateljstvo bi nekako odolelo,... uprkos svemu. Ako imaš snage da praštaš. Ja to ne umem, neću
i ne mogu!
Prava prijateljstva su takođe i prava retkost. Kao "dragulj" koga čuvaš, bez obzira na sve. Iz tvoje priče,...sve je, samo prijateljstvo nije.

Poslednja izmena:
Prijateljstvo je kao neka vrsta kaktusa.
Moze dugo da izdrzi bez vode i ne trazi posebnu brigu.
Tek povremeno druzenje ako ne moze bolje i normalan ljudski odnos.
Ali...kao sto pustinjski vetar nosi seme kaktusa negde dalje da proklija...
tako i zivot nosi ljude u nas zivot i van njega,
meni se desilo da su se prekinula prijateljstva, i to iskrena.
Sa moje strane sam siguran, sa druge nisam ali nije ni bitno.
Pamtim lepe stvari a lose drzim zakljjuccane u ladici kao podsetnik, da se tako izrazim.

Prijateljstvo je kao neka vrsta kaktusa.
Moze dugo da izdrzi bez vode i ne trazi posebnu brigu.
Ali...kao sto pustinjsi vetar nosi seme kaktusa negde dalje da proklija...
tako i zivot nosi ljude u nas zivot i van njega,
meni se desilo da su se prekinula prijateljstva, i to iskrena.
Sa moje strane sam siguran, sa druge nisam ali nije ni bitno.
Pamtim lepe stvari a lose drzim zakljjuccane u ladici kao podsetnik, da se tako izrazim.
Loša iskustva postoje da bi nas nečemu naučila. Ne učiš, ako sebe ne promeniš.
Dešavalo se i meni više puta kroz život, onda sam skontala da je problem i u meni. Kad sam bolje procenjivala i bila opreznija, toga nije bilo.
Danas je previše toga lažnog, ljudi žive lažne živote misleći da su pravi. Njihova stvar ili njihov izbor! Sve što dolazi u i interakciju sa nama, kao naš izbor je delom i naša odgovornost.
Teško i mučno jeste,...sve dok sebe ne "resetuješ".

Poslednja izmena:
Dešavalo se i meni više puta kroz život, onda sam skontala da je problem i u meni. Kad sam bolje procenjivala i bila opreznija, toga nije bilo.
Takodje se i ljudi menjaju.
Covek sa kojim danas ne razgovaram je moj drug iz detinjstva od cetvrte godine,
Kroz zivot se menjao kao i svi...
Nazalost, ima problem sa alkoholom i kockanjem, doduse ne bas kao u filmovima...
ali dovoljno da siebe sam sebe i svoju dugogodisnju vezu sa jednom divnom devojkom.
Svi su naravno krivi osim njega...rekao je i ucinio stvari koje su mene i jos trojicu drugova oterale.
Klimnemo glavom na ulici ako se vidimo...i to je to...

Ma kakvo prijateljstvo, gledam ako mogu da izvedem neku finansijsku konstrukciju da preživim, a umoran sam od tih propalih prijateljstava, potrošio sam se i kao prijateljski materijal, ovako baš kad me stisnu dosada i usamljenost, dođem na društvene mreže, tako nadomestim, okrenut sam sad više samoći kao izazovu, jer sva ta vajna prijateljstva se uglavnom pokažu kao šarena laža, eto...

Takodje se i ljudi menjaju.
Covek sa kojim danas ne razgovaram je moj drug iz detinjstva od cetvrte godine,
Kroz zivot se menjao kao i svi...
Nazalost, ima problem sa alkoholom i kockanjem, doduse ne bas kao u filmovima...
ali dovoljno da siebe sam sebe i svoju dugogodisnju vezu sa jednom divnom devojkom.
Svi su naravno krivi osim njega...rekao je i ucinio stvari koje su mene i jos trojicu drugova oterale.
Klimnemo glavom na ulici ako se vidimo...i to je to...
Život piše romane!
Kad se meni jednom desilo, prvo sam bila razočarana u tu osobu.
Kad mi se ponovilo, onda sam se dobro preispitala i skontala, da zapravo trebam da budem razočarana u svoj sud (rezon).
Ko ne može ili ne ume da dobro procenjuje ljude i situacije, najbolje je držati se po strani, sve dok ne nauči drugačije.

Danas je previše toga lažnog, ljudi žive lažne živote misleći da su pravi. Njihova stvar ili njihov izbor! Sve što dolazi u i interakciju sa nama, kao naš izbor je delom i naša odgovornost.

Razumijem, kao da sam ja pisala, i ja tako razmišljam identično.
Nažalost, oduvijek sebe pitam gdje je moja greška. Tako mnogo napredujem, ali mnogo i patim.

Ali ja smatram, što vjerovatno i ti, ali možda nisi samo napisala:
Postoje jednostavno ljudi sa lošim namjerama i tu nije do nas. I nekada se ne može izvući neka naročita lekcija, desi se...

Pozdrav

Razumijem, kao da sam ja pisala, i ja tako razmišljam identično.
Nažalost, oduvijek sebe pitam gdje je moja greška. Tako mnogo napredujem, ali mnogo i patim.

Ali ja smatram, što vjerovatno i ti, ali možda nisi samo napisala:
Postoje jednostavno ljudi sa lošim namjerama i tu nije do nas. I nekada se ne može izvući neka naročita lekcija, desi se...

Pozdrav
Da,...ali meni ova tema više liči na to kako se drugi ljudi olako promene, čim se dokopaju para, položaja ili moći. Postoje takvi ljudi.
"Progovori da vidim ko si" i "daj mu vlasti, da vidiš kakav je".To je taj fazon ljudi.
Do juče je možda bila neka neprimetna persona, dok nije počela da se pravi važna, tako što joj sada položaj služi da maltretira "slabije" od sebe. Prava ljudska beda! Kome treba takva osoba za prijatelja?

Poslednja izmena:
Znaš kako, nemoguće je dati "pravilan" odgovor na tvoja pitanja pošto si izostavila upravo najbitnije elemente, samu suštinu ove priče. Prosto ne znam šta je to drugarica učinila, sa kime je to učinila i zašto je to učinila. Previše rupa u navedenoj priči. Naravno, ne očekujem od tebe da mi daš ove informacije.
Temu sam otvorila kasno, pomalo mi se spavalo. Nisam znala kako sve to da objasnim. Pokušaću sada:

Moja drugarica-prijateljica intenzivno se družila sa svojim najboljim prijateljem koji je počeo da me ne voli-mrzi onda kada sam ja, po xy put odbila njegovo udvaranje u pijanom stanju. On i moja drugarica svakodnevno su se družili sa Načelnicom i njenim tadašnjim mladićem ( izlazili su svako veče ) dok sam ja na poslu trpela mobing i tražila da dobijem novo radno mesto.
Načelnicu sam poznavala dugo pre njenog postavljenja na funkciju. Ona nije želela da me vidi, ne zato što je moćna, na vlasti..već zbog svog mladića. On i ja smo se družili i žargonski rečeno, muvali i pre njegovog ulaska u vezu. Kada je ušao u vezu, rekla sam mu da nema smisla da me muva jer to nije fer prema njegovoj devojci- Načelnici.

Drugarica je odlučila da posluša svog prijatelja i ko zna šta je sve pričala o meni. Zbližila se sa načelnicom, i pričala je laži o meni, što sam kasnije saznala.

Mladić te Načelnice, tokom tih njihovih druženja, bio je na mojoj strani. Molio je svoju devojku da mi da novo radno mesto i Rešenje...na kraju je ubedio.

I..tu je bio kraj mog prijateljstva. Navela sam da su za krivi prijateljičin najbolji prijatelj i mladić te persone na vlasti. Jedan je bio zlonameran, drugi dobronameran.

Prijateljica je izabrala tu drugu stranu, stranu te načelnice, Žao mi je zbog toga. Maksimalno sam se trudila da budem fer prema njoj. Bole me laži.
Ako još nešto treba da objasnim, tu sam :)

Temu sam otvorila kasno, pomalo mi se spavalo. Nisam znala kako sve to da objasnim. Pokušaću sada:

Moja drugarica-prijateljica intenzivno se družila sa svojim najboljim prijateljem koji je počeo da me ne voli-mrzi onda kada sam ja, po xy put odbila njegovo udvaranje u pijanom stanju. On i moja drugarica svakodnevno su se družili sa Načelnicom i njenim tadašnjim mladićem ( izlazili su svako veče ) dok sam ja na poslu trpela mobing i tražila da dobijem novo radno mesto.
Načelnicu sam poznavala dugo pre njenog postavljenja na funkciju. Ona nije želela da me vidi, ne zato što je moćna, na vlasti..već zbog svog mladića. On i ja smo se družili i žargonski rečeno, muvali i pre njegovog ulaska u vezu. Kada je ušao u vezu, rekla sam mu da nema smisla da me muva jer to nije fer prema njegovoj devojci- Načelnici.

Drugarica je odlučila da posluša svog prijatelja i ko zna šta je sve pričala o meni. Zbližila se sa načelnicom, i pričala je laži o meni, što sam kasnije saznala.

Mladić te Načelnice, tokom tih njihovih druženja, bio je na mojoj strani. Molio je svoju devojku da mi da novo radno mesto i Rešenje...na kraju je ubedio.

I..tu je bio kraj mog prijateljstva. Navela sam da su za krivi prijateljičin najbolji prijatelj i mladić te persone na vlasti. Jedan je bio zlonameran, drugi dobronameran.

Prijateljica je izabrala tu drugu stranu, stranu te načelnice, Žao mi je zbog toga. Maksimalno sam se trudila da budem fer prema njoj. Bole me laži.
Ako još nešto treba da objasnim, tu sam :)
Mogla si mi se javiti na privatnu poruku, da ne deliš baš sve ovo sa svima, ali kako ti želiš. :D
Evo, pročitah šta si napisala pažljivo i uistinu nije nimalo u redu to što je tvoja nekadašnja drugarica učinila. Sva ta spletkarenja, kombinacije i na kraju zbog čega? Kakav je to benefit imala uopšte?

A i taj majmun koji je toliko navalentan... Moj savet ti je da izbegavaš mesta gde se ljudi opijaju jer kao što vidiš, uznemirava te tip. Nisam ti otac, ovo je samo "prijateljski" savet, pošto nismo prijatelji. :D

Samo me interesuje ovo za invalidsku penziju. Kako su tamo završila? Za dalje privatne informacije uvek možeš putem privatne poruke.

Covek koji ti je drug i prijatelj ceo zivot kome verujes i pricas otvoreno o sebi koji ti je pomogao dosta puta a i ti njemu si daje za pravo da te vrednuje, pocenjuje, zavidi na neke tvoje retke uspehe koje na njegovom polju i zivotu malo fale i taj vas uspeh kad se srusi potajno mu se raduje sto je poropao ne zeleci ni da se ljutski izvini.

Da slucajno u necemu nesto ne budes ni u bilo kom trenutku bolji od njega iako mu sve ide vidno bolje nego tebi jos ti i za to malo uspeha i srece sto tebi znaci zavidi i posle kad se rusi potajno mu se raduje.Plus se umesa na neki nacin u istu pricu i razmece se i siri parama i busa i daje indirektno tebi orimer kako treba i da je on mogo kad bih hteo.Pritom okolo prica "kad moze on sto ne bi mogo ja".Samo da bi sebi dokazao da moze i on iz frustracije i zavidti i pritom u procesu vara devojku za koju prica da ga postuje ali mu smeta sto joj je mogucnost pokretljivosti desne ruke slabija u zglobu kod lakta i sake.Ali mora da se dokaze kod prijateljice vase devojke da da primer razmicuci se parama (jer je imao srecu i veze da ih sada ima) i sebi i okolini i vasoj devojci kako treba da se radi na tvom mestu.Jer sto samo ti da imas strankinju i takvu ljubav, i pocenjuje te tipa sto prica okolo kad mozes i ti sto ne bi on mogo da ima devojku preko bare razmicuci se parama i mogucnostima kojim ti nemas tj za koje tebi treba vremena da zaradis odes i slicno...

Da li oprostiti takvom coveku?

Uz rizik da zvučim mizogeno, nekako ne mogu da pobegnem od utiska da su ženska prijateljstva sklona ovakvom "cepanju". Prilično su labava i pucaju čim se umešaju posao i neka treća, često muška, osoba. Kod muškaraca je to nekako drugačije, rekao bih.
muska prijateljstva su uglavnom opustenija uz zezanje i iskrenija, dok kod zena postoji to odmeravanje snaga ciji su nokti lepsi i licemerni komentari poput draga prelepa si danas, a misli koja krmaca...

Back