Lazna TV-serija "Otpisani" ili "slobodarski" Beograd

sever.sena

Obećava
Poruka
75
Pricaju se "price" i pisu "romancici", snimaju se "filmici" i TV-serije (recimo "Otpisani") i dr. o tkzv. slobodarskom Beogradu. Ali koliko je meni poznato za vreme nemacke okupacije od 1941-1945 g. poginula su u Beogradu samo dva nemacka vojnika i to u saobracajnoj nesreci. Da li je to istina? Verovatno, mladi sagovornici "Krstarice" ne znaju za cinjenicu da je za vreme iste okupacije Gestapo zamolio gradjane BGD-a da ne "cinkare" svoje komsije, rodjake, poznanike itd. da rade protiv Hitlerovog Treceg rajha jer nemogu da provere sve njihove mnogobrojne "dojave". Uostalom, vecinu u mnogim demonstracijama protiv onog maloumnika iz Pozarevca cinili su "pobunjenici" iz unutrasnjosti, zar ne? To znam zasigurno.

То је колико и ја знам тачно! Мада не знам зашто пишеш слободарски под знацима навода. Добро се зна да је велики део чиновничког апарата у Београду заправо био под командом Ђенерала Драже Михаиловића и чекао његову наредбу за свеопшти устанак. Што се тиче комунистичке илегале - то су биле јајаре најобичније.

svetolik trpkovic:
Pa jeste ali se takodje i zna da su cetnici sa bradurinama ,redenicima i kokardama pod punim naoruzanjem celo vreme rata slobodno svrljali Beogradom naocihgled namckih patrola sad ciji su to bili cetnici to je vec diskutabilno.
To si lično video?

Problem je taj što je svako mogao da pusti bradurinu, stavi ogromnu kokardu na šubaru (što veća to bolja) i glumi Dražinog četnika, a zapravo nikakve veze sa Dražom nije imao.

A za to vreme, sam Draža je bio na nemačkoj poternici, pa umesto da kao nemački saradnik uživa u Beogradu, on se (čovek u godinama, 6 puta ranjen u prethodnom ratu) lomatao po planinama i raznoraznim gudurama.

rdeki:
To si lično video?

Problem je taj što je svako mogao da pusti bradurinu, stavi ogromnu kokardu na šubaru (što veća to bolja) i glumi Dražinog četnika, a zapravo nikakve veze sa Dražom nije imao.

A za to vreme, sam Draža je bio na nemačkoj poternici, pa umesto da kao nemački saradnik uživa u Beogradu, on se (čovek u godinama, 6 puta ranjen u prethodnom ratu) lomatao po planinama i raznoraznim gudurama.
Pa ja sam rekao da je diskutabilno ciji su bili cetnici a pricala mi je to baba koja je iz Beograda i koja je tamo zivela i za vreme okupacije .

"Otpisani" su mit, bas zesci mit, jer koliko ja znam bila je samo jedna akcija komunista - pokreta otpora u Beogradu, mislim da je to bilo 1941. kada su zapaljene garaze nemacke vojske i kada je unisteno u pozaru mislim nekih recimo 100-nak nemackih vojnih kamiona ili vec nekakvih vojnih vozila, valjda tako nekako, pricam sada napamet, ali cu proveriti podatke kasnije

"Отписани" су, чини ми се били одговор на серију која је снимљена у Загребу и која се звала "Суморна јесен".
Судећи по тој серији усташе су у ствари стигле с Јупитера почетком рата да би терорисали "слободарски" Загреб (град херој)!

simpatizeri ravnogorskog pokreta su ucestvovali u sabotazama i diverzijama po beogradu..
jedan od najtrazenijih 'ilegalaca' u gradu je bio pod nazivom ''valter'', vodja ravnogorske omladine u beogradu.
mnogi su zavrsili na banjici...
postoje i mnogi nemacki dokumenti kao potvrda toga
i nikakva saradnja izmedju komunista i ravnogoraca u beogradu mi nije poznata

ps...a to za cinkarenje :roll: pa po tome smo poznati :evil:

ГЕСТАПО ПРОТИВ "ВАЛТЕРА"

У Београду је јануара 1942. Гестапо ухватио велику групу припадника Равногорског покрета. Тада је ухапшено 14 официра и једна жена, Олга Вучковић, која је стрељана на Бањици. Капетан Ненад Митровић је стрељан на Јајинцима, а остали су одведени у заробљеничке логоре у Немачкој. То су:
- Пуковник Бранислав Пантић,
- пуковник Јован Тришић,
- потпуковник Радивоје Лучић,
- капетан Бративоје Урошевић,
- капетан Стојан Станислав,
- резервни поручник Саша Николајевић,
- пуковник Света Крајиновић,
- потпуковник Паљић,
- потпуковник Душан Манојловић,
- генерал Милутин Стефановић,
- капетан Лазар Дабетић и
- поручник Душан Дутина.

Једна од највећих немачких акција у Београду била је против потпуковника Жарка Тодоровића "Валтера". Подаци о томе чувају се у Архиви Града Београда под ознаком БДС досије Г - 116 ("Валтер"). Тодоровићу је користио још два имена: Желимир Крстић и Бане. Поред њега, у овој великој операцији изведеној 17. марта 1943, "пали" су и следећи илегалци:
- поручник Константин Хаџи Илић (стрељан 7. јуна 1943),
- Владета Бошковић (стрељан 7. јуна 1943),
- наредник Пантелија Максић (одведен у Маутхаузен),
- Радомир Ћурић из Сарајевске улице број 24 (одведен у Маутхаузен),
- Гојко Чебо, књижар у Пашићевој 24 (стрељан 7. јуна 1943),
- капетан Момчило Мирковић (стрељан 17. августа 1943),
- капетан Никола Павковић (одведен у Маутхаузен),
- потпоручник Емил Живојиновић из Тршћанске број 3 (судбина непозната),
- поручник Љубан Кордић (судбина непозната),
- Дарко Ћирковић, који је ухапшен тек средином 1944. (одведен у Маутхаузен),
- Сава Грујић (одведен у заробљенички логор Стриј),
- ваздухопловни капетан Богдан Ивановић (одведен у Маутхаузен),
- инжењер Павле Алексић (одведен на рад у Немачку 1944),
- Анђелко Божиновић (судбина непозната),
- мајор Павле Бабац (одведен у заробљенички логор Стриј) и
- др Петар (презиме нечитко).

sever.sena:
Pricaju se "price" i pisu "romancici", snimaju se "filmici" i TV-serije (recimo "Otpisani") i dr. o tkzv. slobodarskom Beogradu. Ali koliko je meni poznato za vreme nemacke okupacije od 1941-1945 g. poginula su u Beogradu samo dva nemacka vojnika i to u saobracajnoj nesreci. Da li je to istina? Verovatno, mladi sagovornici "Krstarice" ne znaju za cinjenicu da je za vreme iste okupacije Gestapo zamolio gradjane BGD-a da ne "cinkare" svoje komsije, rodjake, poznanike itd. da rade protiv Hitlerovog Treceg rajha jer nemogu da provere sve njihove mnogobrojne "dojave". Uostalom, vecinu u mnogim demonstracijama protiv onog maloumnika iz Pozarevca cinili su "pobunjenici" iz unutrasnjosti, zar ne? To znam zasigurno.

Кренеш Рузвелтовом улицом ка Карабурми и са десне стране је натпис "Овде је била гаража Вермахта коју су дигли у ваздух СКОЈ евци"

То је описано и у Отписанима.

Alekasandar2:
Кренеш Рузвелтовом улицом ка Карабурми и са десне стране је натпис "Овде је била гаража Вермахта коју су дигли у ваздух СКОЈ евци"

То је описано и у Отписанима.
Ne kaže SKOJ evci, već "napredni omladinci". Ako hoćeš da budeš napredan red je da u vazduh digneš jednu garažu.

Back