Lazi Loka Lamore I Ime vetra

sal sal jesi u u pravu al pusti ljude da žive

Ne mogu da gledam kako se koprcaju u onom što se epskim zove. Moje humano i čovekoljubivo srce ne može da gleda zaludnosti, suvislosti i uzaludnost čitanja takvog žanra. Moja sveta misija je da ih preobratim :)

Loki, odakle ti ideja da je Hari Poter epska fantastika? Meni je čista folklorna fantastika, ništa se epsko u HP ne dešava.

Mislim da bi nešto bilo epska fantastika mora sadržati i nešto epskog u sebi, zar ne?

Masovne bitke, životni putevi celih generacija, porodica, nešto epohalno, veliko. U HP-u to nema ništa. Forsira se engleska mitologija i folklor, ništa više.
Pa i u mojoj zbirci ima čarobnjaka, veštica, gnoma, duhova pa ni da prismrdi epskoj :)

Takođe, epska mora da se odvija unutar vremenskog okvira bez tehnologije, inače bi i Herbertovu Dinu mogli da nazovemo epskom fantastikom. I po tome čoravi HP ispada iz epske šeme.

Zato sam u nekom prethodnom postu napisao da epska fantastika ne nudi piscu širok okvir imaginacije, a čitaocu jako malen prostor i osećaj deja vi-a.

Mislim da bi nešto bilo epska fantastika mora sadržati i nešto epskog u sebi, zar ne?

Masovne bitke, životni putevi celih generacija, porodica, nešto epohalno, veliko. U HP-u to nema ništa. Forsira se engleska mitologija i folklor, ništa više.
Pa i u mojoj zbirci ima čarobnjaka, veštica, gnoma, duhova pa ni da prismrdi epskoj :)

Takođe, epska mora da se odvija unutar vremenskog okvira bez tehnologije, inače bi i Herbertovu Dinu mogli da nazovemo epskom fantastikom. I po tome čoravi HP ispada iz epske šeme.

Zato sam u nekom prethodnom postu napisao da epska fantastika ne nudi piscu širok okvir imaginacije, a čitaocu jako malen prostor i osećaj deja vi-a.

to si sad rekao sledeći put ides da čitaš bogocara u pozi kolenca na sitan pirinač :vudu:

aj rasprave radi na prvi pogled si donekle u pravu posto je tehnologija kod herberta sporedna stvar,tu je pominje, koristi se kao što ljudi peru zube ,
al ne onaniše na tehnologiju kao klark

dok je razvoj ljudskog uma u DINI glavni prioritet što je za mene pravi sf

bar ja tako vidim

HP je u početku bila dečja knjiga pa kad je rolingova videla da su se i stariji upecali nije joj bilo tesko da prilagodi
ja je pre gledam kao čitanje bajke deci pred spavanje bar prve dve knjige

Šta sam rekao? :) Samo paralelu između Lokijevog konta EF i Dine po kojoj bi i Dina mogla da bude EF a svakako to nije.

Dina sa EF ima zajedničko samo jedno; a to je da se nešto epsko u radnji dešava. Sve ostalo ne ulazi u u taj pseudožanr.
Elem, ima tehnologije i bavi se, kao što si rekao, ljudskim umom a ne nekom sagom.

Dina je zeznuta što se toga tiče. Ona je na granici EF i SF.
Spominje se i svemir jel, čini mi se i svemirski brodovi, radnja se dešava na jednoj dalekoj planeti, itd.
Ima dosta elemenata SF.
Međutim veliki deo priče, stil i jezik priče, društveno uređenje po srednjevekovnom modelu, peščani crvi, Bene Geserit ( rekao bih uzor
za Džordanove Aes Sedai ), posednutost Alije Baronom Harkonenom, itd, vuče upravo na ef.
No, spamujemo temu ljudima... bolje da se ovo negde prebaci, ili možda otvori novi topik o razlici i kvalitetu, i nekvalitetu:) SF, EF, i srodnih žanrova i podžanrova...

Spominje se i svemir jel, čini mi se i svemirski brodovi, radnja se dešava na jednoj dalekoj planeti, itd.
Ima dosta elemenata SF.
Međutim veliki deo priče, stil i jezik priče, društveno uređenje po srednjevekovnom modelu, peščani crvi, Bene Geserit ( rekao bih uzor
za Džordanove Aes Sedai ), posednutost Alije Baronom Harkonenom, itd, vuče upravo na ef.
No, spamujemo temu ljudima... bolje da se ovo negde prebaci, ili možda otvori novi topik o razlici i kvalitetu, i nekvalitetu:) SF, EF, i srodnih žanrova i podžanrova...

o gresis loki i sam ne znas koliko gresis
i molim te skini potpis kad ovako komentarises o dini

interesuje me dal si citao od marion zimer bredly
pad darkovera ili brodolom darkovera(ne secam se tacno) i njen nastavak kraljica oluje ?
ako jesi bas me interesuje sta mislis

Poslednja izmena:
Kojim bre ljudima spamujemo temu? Smatram da našim forumskim naporima podižemo istu na višu razinu, ionako je bez nas zamrla :)

Loki, mislim da Dina ima naznaka epske fantastike, zajedničkih elemenata kao i svaki drugi podžanr (svaki horor gde nije masovni ubica od krvi i mesa je u biti sf ili f) ali da je daleko od epske.

Eto, sam svet satkan oko dine (tehnologija je sasvim izražena u dini) isključuje svrstavanje u epsku. (Prema dosadašnjem poimanju epske fantastike. Možda vi fanovi izglasate neku drugu žanrovsku definiciju epske :))

Ima dosta elemenata SF.

kakav crni spam ovaj pdf je odavno ispamovan od strane modova zato retko ljudi dolaze ovde

Nisam čitao Bredlija.
Naravno, glede Dine,ovo je samo moje subjektivno viđenje, i ne mora značiti da sam u pravu. Mada mislim da jesam:)
Mada generalno, nije to ni toliko važno. Sve je to ovako, ili onako, neki oblik fantastike.
Dina je bila među prvim knjigama, serijalima, fantastike koje sam pročitao i istu zavoleo. Redom, ako se sećam prvo sam čitao Zvezdu kec, pa Tolkina, Donaldsona i Letopise Tomasa Kovenanta, horor IT, pa Dinu... u međuvremenu gomilu Sirijusa.

mene u dini recimo fascinira sto niko od aktera ni u jednom trenutku ne zna dal udara na brata sestru ili genetsko nepovezanog aktera

sama teznja sestara da naprave uber čoveka ne kroz direktan genetički inžinjering vec kroz staromodni proces parenja unapred odabranih jedinki
i ako je potrebno utvrdjivanje osobina kroz nahnadna parenja genetski bliskih osoba (incest kao kod plave krvi )
to se najbolje moze videti na pocetku knjige ili filma samog, kad matora vestica dolazi kod džesike i pola

sin frenka je posle nastavio da koristi isti recept i jos ga je malo vise rabio

kod bredlijeve u kraljici oluje postoji sličan koncept

Back