Lazar Hrebeljanović

И бој међу обојима би, и у боју том нечастиви насилник пада од мача посред разбоја, и телом и душом, с множином својих богупротивних војника. А остаје тога син један. И на крају боја тога - не знам шта истинито рећи о овом да ли је издан ким од својих храњеника, или је напротив ово суд божји који се зби над овим - у руке тога узима и после многих мука сам часну и побожну главу његову отсече. .

evo,npr i iz ovog zitija,iako ima neke interesantne podatke o zivotu kneza Lazara,ne moze se detaljnije saznati sta je bilo tokom bitke na kosovu......mislim,to se manje-vise zna i iz drugih izvora,ali bez bilo kakvih detalja....npr i o ishodu bitke....

evo,npr i iz ovog zitija,iako ima neke interesantne podatke o zivotu kneza Lazara,ne moze se detaljnije saznati sta je bilo tokom bitke na kosovu......mislim,to se manje-vise zna i iz drugih izvora,ali bez bilo kakvih detalja....npr i o ishodu bitke....

Па зависи какве детаље тражиш. А имаш их много и код Енгела и код Хаммера па и код Јована и Турака и сви су и у житијама. Пише ти лепо да сумња да је била издаја, и са анализом свих познатих детаља може се закључити ко је издао и зашто.

Moram da priznam da mi je najzanimljivija stvar u tom tekstu sto izgleda ko da nam je kalendar stariji od onog Mayanskog. Drugo, sto se Vuk pominje samo jednom. To mi zvuci kao da je pisano u vreme kada se Stefan sukobljavao sa Vukom. Naznam kada je Stefan postao despot, mada moguce vec posle smrti Lazareve, tako da mi to nista ne govori Onda Grke i Bugare naziva bezbozne, mada je verovatno u pitanju tip vazalstva ko sto je posle i Stefan morao da obezbedjuje za Bajazita. Ovo sa pomracenjem sunca nisam najbolje razumeo, ili se odnosi na mrak posle smrti ili na pomracenje koje je bilo tri godine pre bitke. Uz to, mislim da je bila prica da je Lazar ostao bez glave i da je tako sahranjem, ali to su samo davna secanja.
I da rezimiram, ovo i dalje lici na odlican primer propagande.

Ocigledno je iz istorijskih istina (a ne crkvenih mitova!) da je Lazar bio luzer i gubitnik...

Slab politicar, jos slabiji vojskovodja.

I ne bas narocito pametan (da je bio dobitnik i pametan kao racimo car Dusan - Srbi mu to nikad ne bi oprostili!)

Zena mu je bila 100X inteligentnija od njega, uspela je da nekako spase ono sto je on zabrljao, pa cak je uspela i njega da ugura medju svece!

Ocigledno je iz istorijskih istina (a ne crkvenih mitova!) da je Lazar bio luzer i gubitnik...

Slab politicar, jos slabiji vojskovodja.

I ne bas narocito pametan (da je bio dobitnik i pametan kao racimo car Dusan - Srbi mu to nikad ne bi oprostili!)

Zena mu je bila 100X inteligentnija od njega, uspela je da nekako spase ono sto je on zabrljao, pa cak je uspela i njega da ugura medju svece!

Изгледа ми да ти на контрадикцијама ствараш репутациону моћ?

Изгледа ми да ти на контрадикцијама ствараш репутациону моћ?

Nije to nikakva kontradikcija vec DODIR SA REALNOSCU koji mnogom Srbima fali na mnogim mestima!

Sta je istorijska istina?

pa istina je da uopste nije trebalo doci do kosovskog boja jer je Murat nudio Lazaru NOVCANU NADOKNADU za prolaz turske vojeke kroz Srbiju (pismo i danas postoji u muzeju u Beogradu, ako ga za vreme Slobe nisu bacili)

Umesto da uzme nadoknadu i pusti Turke ili jos bolje da se udruzi sa njima i osvoji Evropu, Lazar je u svojoj naivnosti poverovao da ce mu lazliva Evropa pruziti pomoc ako se suprotstvai Turcima..

Pa je gadno izvisio...

Sto se tice samog boja, raspored srpskih snaga je bio tako DILETANTSKI POSTAVLJEN, da je jednostavno MORAO izgubiti bitku!

O samom boju, dan pre i dan posle oko 80% je CISTA IZMISLJOTINA koja se dugo krckala u manastirskim kuhinjama, a preko guslara pretvarala u mit!

Pa meni izgleda da mu je zena vise losih stvari ucinila nego on. On je uspostavio kontakt sa Tvrtkom, orodio se sa Vukom, bese i sa Balsicem (ali nisam siguran), u prosirio se na teritoriju Nikole. Ona je Srbiju dovela pod vazalstvo Bajazita, izgubila kontakte sa Ugarima i Tvrtkom, skoro zaratila sa Vukom i uz sve to nista nije preduzela da se Stefan i Vuk (brat) pomire. Jedino sto je verovatno uspela jeste da Lazara proglasi svecem.
Ono za prolaz sam i ja nacuo, ali valjda je ideja bila ici u Bosni, a posto je u to vreme Srpski car bio Tvrtko, koji je bio i saveznik Lazara, onda to nije bila opcija. Ono sto sam ja mogao da primetim, cak i da je postavka Srba na Kosovu polju bila losa, ne gine ti general na bojnom polju tek tako, a sve one price o predaji Milosa mi deluju previse decje. Veca mi je verovatnoca da je recimo Vuk nastavio da goni turke na desnom krilu, a da je ostatak vojske ostao posto su se turci razbezali. A kada su se turci ponovo sakupil posto ih ostatak vojske nije jurio i videli da je pomoc od Tvrtka i Ugara krenula nazad, ovi su uleteli, pobili nesto vlastele (i Lazara) i otisli nazad.

Pa meni izgleda da mu je zena vise losih stvari ucinila nego on. On je uspostavio kontakt sa Tvrtkom, orodio se sa Vukom, bese i sa Balsicem (ali nisam siguran), u prosirio se na teritoriju Nikole. Ona je Srbiju dovela pod vazalstvo Bajazita, izgubila kontakte sa Ugarima i Tvrtkom, skoro zaratila sa Vukom i uz sve to nista nije preduzela da se Stefan i Vuk (brat) pomire. Jedino sto je verovatno uspela jeste da Lazara proglasi svecem.
Ono za prolaz sam i ja nacuo, ali valjda je ideja bila ici u Bosni, a posto je u to vreme Srpski car bio Tvrtko, koji je bio i saveznik Lazara, onda to nije bila opcija. Ono sto sam ja mogao da primetim, cak i da je postavka Srba na Kosovu polju bila losa, ne gine ti general na bojnom polju tek tako, a sve one price o predaji Milosa mi deluju previse decje. Veca mi je verovatnoca da je recimo Vuk nastavio da goni turke na desnom krilu, a da je ostatak vojske ostao posto su se turci razbezali. A kada su se turci ponovo sakupil posto ih ostatak vojske nije jurio i videli da je pomoc od Tvrtka i Ugara krenula nazad, ovi su uleteli, pobili nesto vlastele (i Lazara) i otisli nazad.

Десно крило најелитнија српска војска се заплело у турску комору (које је у центру, ту и страда Мурат) како је и предвидео Лала Шахин, битку одлучује Бајазит увођењем резерве коју Срби нису ни имали, и са својим ојачаним десним крилом нагони у бекство српско лево крило Влатка Вуковића, иначе Турци су имали јединствену команду док то случај код Срба није било као и резервне снаге што Срби нису имали, а Угри нису учествовали осим ако ти немаш неке изворе чиме би то поткрепио!?

Da su turci nagnali u bekstvo Vlatka Vukotica ne bi onda on javio pobedu na Kosovu polju. Onda bi on bio poznat ko izdajnik.
I valjda je Murat komandovao centrom a Jakub I Bajazit krilima.
I u par navrata sam nailazio na podatke o ucescu neke male jedinice Ugara ili Hrvata na kosovu.

Da su turci nagnali u bekstvo Vlatka Vukotica ne bi onda on javio pobedu na Kosovu polju. Onda bi on bio poznat ko izdajnik.
I valjda je Murat komandovao centrom a Jakub I Bajazit krilima.
I u par navrata sam nailazio na podatke o ucescu neke male jedinice Ugara ili Hrvata na kosovu.

Бајазит је командовао десним крилом које је однело превагу у битци, Мурат и Јакуб бег су настрадали приликом првог удара које је извело десно српско крило, то што си ти нашао у публицистичкој историји из времена Југославије налазили су и други али нема упориште у изворним документима о Косовском боју.

Pa Milošević je uradio manje-više istu stvar 1999. tj odbio je da prihvati zahteve daleko nadmoćnijeg neprijatelja pa ga niko ne veliča kao Lazara (niti bi trebalo naravno). Moje mišljenje je da dobar vladar na prvom mestu treba da ima interes svog naroda. Razumem donekle kada neko pogrešno proceni pa nastrada ali fatalizmu nema mesta na čelu države.

Suludo je porediti njih dvojicu.

Samo da dodam da je Vlatko Vukovic ili u istoriji poznatiji kao heroj hercegovskih klanaca tukao turke i ranije kada Bosna i Srbije jos nisu bili pod tursku nogu .Prilikom prodora Turaka u Bosnu kako kaze istorija ..............." saceka Vlatko Vukovic turke u hercegovske klance pa ih sve potamani ....".Knez Lazar ne znam koliko je ovo poznato u blizine Nisa isto tako tuce turke ( ne mogu de se setim tacno godine ) .Suparnistvo izmedju Kneza Lazara i Tvrtka odnosi se na srpsku krunu .Zena cara Lazara knjeginja Milica unuka je iz linije Vukanova dok je banica Jelisaveta ( baba Tvrtka Kotromanjica )cerka kralja Dragutina .Glavni problem u Bosni u to vreme bio je bosanski vozd Nikola Altomanovic zato se i protiv njega formira mocna koalicija : knez Lazar , Mrnjavcevici ,Tvrtko bas kada su se spremali da napadnu Altomanovica procu se glas da dolaze turci .

Pa eto, ja to stvarno ne razumem. Ne razumem ni onu parolu "Bolje grob nego rob." jer rob može da postane slobodan jednog dana a mrtav čovek ne može da postane ništa osim đubriva.

Ti nemas casti! Imas li i trun casti? NE! Pa i ne mozes da razumijes parolu Bolje rob nego grob. Mozda bi se ti uvukao u dupe Hitleru samo da prezivis, ali to ti znaci da nisi vrijedan da uopste zivis. Srbija se ne predaje ni pred kim! Nije se predala pred Turcima, niti pred Austrougarima, niti pred Hitlerovom cizmom! Srbija, zapamti, izlazi kao pobjednik uvijek.

I zasto spominjete Milosevica, koliko je samo temi za njega otvoreno. Zar ga moram braniti od vas na svakom koraku. On se borio za srpstvo. On ce za 700-800 godina biti velican isto koliko i Lazar. Samo da vi koji ga se sjecati umrete i nece biti nikoga ko ce unositi emocije u tu pricu. Nego, ovakvi poput mene, premladi i prezeleni da znaju sta je bilo, istrazuju cinjenice kao sto sam ja radio poslednjih godinu dana i dođu do zakljucka da on nije nista vise nego covjek koji zeli vlast. SRBIN!!!

Tema je potpuno glupa, koliko ti primitivan moras biti da postavis ovakvo pitanje? Pa Lazar je znao da ce turci uci u Srbiju, ali im je nanio toliko stete da to i oni sad uce na casovima istorije...

Tipar kneza Lazara ipak nije tipar​

Maja Miljević-Đajić 26/01/2023 4 min read
2

1280px-Печат_кнеза_Лазара_Хребељановића_01.jpg

Matrica za pehar knezu Lazaru (Wikipedia, foto Mihailo Jovanović)

“Tipar” kneza Lazara otkriven je 2015. godine na Rudniku. Nova analiza je potvrdila da ipak nije reč o tiparu već o kalupu ili matrici koja je poslužila za izradu pehara knezu Lazaru.
Izuzetan arheološki nalaz pronašli su arheolozi 2015. godine na lokalitetu Drenje na Rudniku. Artefakt je protumačen kao pečatnjak ili tipar kneza Lazara.
U novom radu objavljenom u Starinaru 2021. godine, autori D. Radičević i A. Cicović prodiskutovali su ponovo o natpisu na otkrivenom artefaktu. Prvobitno je protumačeno da je reč o pečatnjaku ili tiparu srpskog kneza Lazara (1329-1389).
Na osnovu natpisa
MG_3631.jpg

a koji glasi + Ovo je milost gospodina kneza Lazara sve srpske zemlje, pretpostavila se njegova namena.
Međutim, nova interpretacija natpisa zapravo glasi
Screenshot_1-3.jpg

(+ Ovo je pehar gospodina kneza Lazara sve srpske zemlje).
Autori su u radu objasnili da je reč o jednom detalju koji ranije nije bio primećen. “Radi se o ligaturi u početnom delu natpisa u kojoj je povezano drugo i treće slovo, koja se sad čitaju kao I i P.” Zato je natpis na ovom metalnom artefaktu pročitan sada drugačije i ispravnije.

Tipar kneza Lazara je bio kalup za pehar​

Dalje autori u radu objašnjavaju da je, s obzirom da se u natpisu spominje pehar, a ne milost, reč o predmetu koji je služio za nešto sasvim drugo. Na osnovu oblika i analogija sa istim i sličnim predmetima oni zaključuju da se radi o kalupu ili matrici koja je trebala da bude upotrebljena za izradu pehara. Taj pehar bi bio verovatno namenjem knezu Lazaru. Na kalupu nisu primećeni tragovi korišćenja, tako da on nije bio upotrebljen ili nije stigao da se upotrebi.
Što se tiče srednjovekovnih pehara u arheološkim zapisima njih gotova da nema. O njima se najviše zna iz istorijskih spisa i sa likovnih predstava. Pehari su posude za piće na visokoj stopi poput putira. Veruje se da su bili od zlata i srebra i ukrašenji dragim kamenjem i emajlom. Na njima su mogli da stoje i heradlički znakovi. Tu si i manji pehari sa dve drške za lakše ispijanje pića.
Slične posude koje su se danas jedino očuvale jesu – čaše. Taj naziv je bio i upotrebljavan u srednjem veku. To su luksuzni predmeti na kojima se nalazio natpis vlasnika, a ponekad i blagoslov onome ko iz nju pije.

(nastavlja se)

Značajan nalaz sa Rudnika​

Ovaj izuzetni nalaz sa Rudnika je prvi materijalni dokaz o postojanju pehara u srednjovekovnoj Srbiji.
Pored toga što je reč o jedinom nalazu takvog tipa, autori dalje u radu objašnjavaju zašto je još značajan.
tipar-kneza-lazara-rudnik-6ucfe281yxh2u4ej0uii7y5fow8rvt4k1zivx5ssmds.jpg
Kalup za otiskivanje na pehar knezu Lazaru (izvor: Muzej rudničko takovskog kraja)
Rudnički nalaz je dragocen i zbog toga što ukazuje na još jedan zajednički element koji povezuje čaše i pehare. On je bio namenjen za izradu samo jednog, ali veoma značajnog dela pehara. Radi se o centralnom medaljonu koji se nalazio na dnu posude. Takvi medaljoni se kao samostalni element na posudama javljuju od 14. veka, a smatraju se pozajmicom iz zapadne, gotičke umetnosti. Na njima se mogu nalaziti natpisi koji otkrivaju vlasnika, ali i predstave, pa i čitave kompozicije, hrišćanske ili laičke sadržine, zavisno od toga da li je posuda bila namenjena u profane svrhe ili za kultne potrebe.

Mesto izrade matrice​

Nakon što su arheolozi razrešili misteriju predmeta, dalje su se osvrnuli na to ko ga je izradio i gde. Jasno je da je matrica naručena za pehar knezu Lazaru. Nju je mogao da naruči lično knez Lazara ili neko za njega. Možda je pehar predstavljao poklon knezu.
Ne možemo reći ko je bio majstor Lazarevog pehara, ali možemo prilično pouzdano reći da je svoju praksu razvio na planini Rudnik. Uopšte, mesta izrade dragocenih posuda najčešće se ne mogu precizno utvrditi. Naučnici obično navode da su ovi predmeti proizvedeni u domaćim radionicama (u kojima su radili majstori, uglavnom iz Kotora i Dubrovnika) ili da su to bile narudžbine realizovane u primorskim gradovima.”
Što se tiče natpisa na matrici, na njoj su uočene greške. Iako na prvi pogled deluje da je reč o radu srpskih majstora, ova interpretacija nije lako prihvatljiva. Verovatno se radi o strancu koji je pokušao da oponaša srpskoslovenska slova.
Autori smatraju da predmet nije nikada upotrebljen jer su primećene greške. Zato nije dolazilo u obzir da se matrica upotrebi za pehar knezu Lazaru.

Back