Lavice i šakali

Moja sestra je razvedena. Ima dvoje dece.
Davno je otišla u daleki grad, zaposlila se sa srednjom školom, udala, rodila decu. Jedne večeri njen muž nije došao kući. Tada više nije mogla da mu toleriše švrljanje. Jednostavno mu je rekla da je gotovo. Dugo to nije prihvatao, nekad je psovao, nekad molio, navodno se kajao, ali bilo je kasno. Onda je počeo da se sveti, isterao i nju i decu iz kuće, pokušao da je ostavi bez posla, loše o njoj govorio kod prijatelja.
Ona kaže da ne može da veruje koliko je pogrešila birajući oca za svoju decu. U njen izbor se niko od nas nije mešao. Niko nije ni hteo, a i da je hteo, kako bi mogao?
Ona radi u državnoj firmi, zarađuje oko 25000 din. Naravno da je nedovoljno i za jednu osobu, a ne za tri. Pomažemo koliko možemo, ali i to je nedovoljno. Deca- kao dec. Njima nije jasno zašto nisu sa ocem. Moželi se to deci objasniti?
Posle razvoda je imala neke veze. Neke od tih ljudi sam upoznao. Ne izgledaju kao šakali. Naprotiv, šarmantni ljudi.Ali, iza šarma se često krije sasvim drugačije lice, pravo lice. Na uobičajena pitanja indiskretnih matorih tetki "zašto se opet ne udaš?" ona odgovara da ne postoji muškarac koga bi pustila u blizinu svoje dece, i da ta opcija otpada dok oni ne odrastu.
Ali, meni je jednom rekla: "Ne verujem da postoje muškarci koji bi oženili ženu sa dvoje dece. Neki se vrlo vešto pretvaraju neko vreme, ali onda pokažu pravo lice"
Pomišljao sam da joj pomenem neke seoske momčine koji bi oženili i ženu sa decom, ali nisam, ona ih i sama zna.
Pa, eto, zato pitam vas, kakva su vaša iskustva?
Možete odgovarati, ili se praviti da se vama to nije ni desilo. I za jedno i za drugo imate dobre razloge
.

iza šarma se često krije sasvim drugačije lice, pravo lice.

Ne umem da savetujem ali mogu da ti ispricam pricu o mojoj nani koja je nakon 18 godina braka bila ostavljena zbog druge zene i to '60-ih u Bosni. Mozes samo da zamislis samu zenu profesora u skoli, sto je u to vreme znacilo da je svi znaju, u patrijarhalnoj sredini koja tracari i sladi se. Tugu, bes, sramotu, ponizenje i sujetu je zamenila novim brakom u novoj republici. Udala se za coveka na polozaju, sarmantnog, beskrajno dragog da ga je cak i moja starija sestra obozavala, ja ga nisam upoznala a i da jesam upoznala bih solo drinkera. Iza finih manira krio se alkoholicar ali njena sujeta je bila tako jaka da iako je mogla da se odseli od njega (tada su se dodeljivali stanovi) nije to ucinila, verujem zato sto je njen prvi suprug bio u srecnom braku a njoj je bila vrlo vazna slika u javnosti. Malo je reci da je moj otac, kao mladje dete, uvek velicao svog oca i nikada nije oprostio majci sto ga je povukla u daleki grad kod nekog neproverenog coveka. A majka je preteca savremene zene, razborita i pametna medjutim, sto se muskaraca tice jedna greska je uvek vukla drugu. Posto je preminuo drugi muz ona je usla i u treci brak, covek je bio fin ali starog konja tesko ucis novom triku, nana je stalno nesto zamerala, pritiskala, isiljavala, racunala novce ali ona sama nikada nije bila srecna. Poslednjih nekoliko godina zivota je bila nepokretni bolesnik i neprestano je govorila o svom prvom muzu, kako je on molio da se pomire, sto nije istina, kako su mu deca losa, sto nije istina, kako je on bio mali mis za nju, sto nije istina. Moj tata je skoro kazao kako mu ne bi bilo zao da je bar zivela mirno ali nju su neki stari racuni i davno ispricane price do poslednjeg dana opsedale jer ih nije prevazisla kad je bilo vreme. Jedino sto na osnovu te price mogu kazati je - pusti vreme, ako je sudjeno da nekoga zavolis zavoleces, ako treba da se udas udaces se. Ne kazem da je drugi brak los izbor, taman posla, jedino zelim da ukazem da je za sve potrebno vreme, i kad tresnes sa drveta prvo sedi da vidis gde se nalazis.

koto, znam ja sta bi trebalo, ali znas i ti da nije uvek tako - sta vise uglavnom i nije, zato se cesto i desava. jeste kriva u sustini njena slabost i mozda neka vrsta zavisnosti ali kako da joj dodas jos i to na ledja kad vec prolazi kroz tezak period. na kraju, nisu zene ni za sta krive, one ne misle nista lose niti stete bilo kome, samo na kraju one ispadnu grbave.
dive, drugacije razmisljaju - uhvatice se upravo na taj lepak, pricu o porodici, na njegovu nazovi zelju da ucestvuje u svemu... na maglu.

ima ona od duska radovica, o resavanju problema..kako se mali, resavaju velikim..
nikad od mene dobar sagovornik na tu temu..surovo sam realna, i nesklona da se sazaljevam sirote zenice koje nisu stigle da odrastu, al im uoste ne bi smetalo da svoje breme malo natovare na tudja ledja..

ovim se ispisujem s teme, da ne bih nekog povredila ili uvredila.

iza šarma se često krije sasvim drugačije lice, pravo lice.

Ne umem da savetujem ali mogu da ti ispricam pricu o mojoj nani koja je nakon 18 godina braka bila ostavljena zbog druge zene i to '60-ih u Bosni. Mozes samo da zamislis samu zenu profesora u skoli, sto je u to vreme znacilo da je svi znaju, u patrijarhalnoj sredini koja tracari i sladi se. Tugu, bes, sramotu, ponizenje i sujetu je zamenila novim brakom u novoj republici. Udala se za coveka na polozaju, sarmantnog, beskrajno dragog da ga je cak i moja starija sestra obozavala, ja ga nisam upoznala a i da jesam upoznala bih solo drinkera. Iza finih manira krio se alkoholicar ali njena sujeta je bila tako jaka da iako je mogla da se odseli od njega (tada su se dodeljivali stanovi) nije to ucinila, verujem zato sto je njen prvi suprug bio u srecnom braku a njoj je bila vrlo vazna slika u javnosti. Malo je reci da je moj otac, kao mladje dete, uvek velicao svog oca i nikada nije oprostio majci sto ga je povukla u daleki grad kod nekog neproverenog coveka. A majka je preteca savremene zene, razborita i pametna medjutim, sto se muskaraca tice jedna greska je uvek vukla drugu. Posto je preminuo drugi muz ona je usla i u treci brak, covek je bio fin ali starog konja tesko ucis novom triku, nana je stalno nesto zamerala, pritiskala, isiljavala, racunala novce ali ona sama nikada nije bila srecna. Poslednjih nekoliko godina zivota je bila nepokretni bolesnik i neprestano je govorila o svom prvom muzu, kako je on molio da se pomire, sto nije istina, kako su mu deca losa, sto nije istina, kako je on bio mali mis za nju, sto nije istina. Moj tata je skoro kazao kako mu ne bi bilo zao da je bar zivela mirno ali nju su neki stari racuni i davno ispricane price do poslednjeg dana opsedale jer ih nije prevazisla kad je bilo vreme. Jedino sto na osnovu te price mogu kazati je - pusti vreme, ako je sudjeno da nekoga zavolis zavoleces, ako treba da se udas udaces se. Ne kazem da je drugi brak los izbor, taman posla, jedino zelim da ukazem da je za sve potrebno vreme, i kad tresnes sa drveta prvo sedi da vidis gde se nalazis.

Поводом овог поста, а у ствари поводом целе теме уопште:
Погрешне изборе и погрешне процене не праве само разведене жене.
Погрешне изборе често праве и девојке.
И разведени мушкарци.
И слободни момци.
И удовци....
СВЕ категорије људи!
Зашто причамо само о једној уској категорији људи када је то заједничко свима и не зависи од пола нити од друштвеног статуса?

Поводом овог поста, а у ствари поводом целе теме уопште:
Погрешне изборе и погрешне процене не праве само разведене жене.
Погрешне изборе често праве и девојке.
И разведени мушкарци.
И слободни момци.
И удовци....
СВЕ категорије људи!
Зашто причамо само о једној уској категорији људи када је то заједничко свима и не зависи од пола нити од друштвеног статуса?

slazem se da pogresen procene prave svi. medjutim tema su razvedene zene....mozda zbog toga sto se deca najcesce dodeljuju majci, a ona je istovremeno prilicno slaba posle razvoda, jer to je rusenje jednog izgradjenog sveta ili sveta koji je poprilicno izgradjen. msm, ja se nisma razvodila i mogu da se vidjam sa nekim ili da zivim sa nekim, i naravno da svaki raskid donosi promenu nekih ustaljenih navika koje se stvore vremenom. ali, opet mi se cini da je nekako drugacije (mnogo drugacije) biti u braku i imati decu u istom i biti bez dece u nekoj vezi. lakse je preusmeravanje u drugom slucaju.

hocu da kazem da uvek postoji i taj aspekt brige za potomstvo onog roditelja kome su deca dodeljena, kada stupa u vezu ili brak sa nekim ko nije roditelj toj deci. pogotovo ako postoji verovatnoca radjanja deteta u tom novom braku.

ipak se ogradjujem posto nemam licno iskustvo. samo pisem o stvarima o kojima bih ja najverovatnije mislila.

Poslednja izmena od moderatora:
Hvala vam, žene. Otvorile ste mi oči.
U suštini, sve to što ste vi rekle, govorili su mi i muškarci, ali sam ja njihove priče pripisivao onom "što je babi milo, to joj se i snilo" ili običnom hvalisanju, ili umurivanju savesti. Ali, iz vaših usta to zvuči mnogo ubedljivije i ne ostavlja mesta nikakvoj sumnji.
Znate, ljudi iz sela su toliko naivni da se njihova, tj moja naivnost graniči sa glupošću.
Ja sam uvek unapred iznosio šta želim, i gle čuda, moje želje se nikada nisu menjale. Možda zato što sam još sa 16 godina tačno znao šta želim. Naravno, takav pristup je retko kada bio uspešan, iz prostog razloga što karte na stolu ne ostavljaju mesta za blef, ili za taktiku, ali mi se to činilo kao jedno ispravno i korektno. Mislim i da drugi to znaju, pa me čude one izjave" nisam znao(la) šta želim".
Ako bih želeo samo dopisivanje sa udatom ženom- to bih i rekao, na samom početku.
Ako bih želeo brak sa nekom devojkom- i to bih rekao.
Ako bih želeo samo seks sa razvedenom ženom - to bih i rekao.
Nisam dozvoljavao da se razvije nešto što bi bilo u suprotnosti sa mojim ubeđenjima, pa da posle umirujem savest pričom kako to nisam mogao da kontrolišem.
Situacija da imam seks sa ženom koja se potajno nada da će dobiti nešto više, i gubi vreme sa mnom, dok bi sa drugim imala i nešto više i seks(koji može naći na svakom ćošku)pa da posle svega kažem da se zeznula, da je vreme da završimo priču i okrenemo novu stranicu - to je za mene jednako ružno kao što mi je ružan prizor olinjalog šakala koji po preriji razvlači strvinu.
No, sad shvatam da mi treba biti potpuno nebitno kako je njoj, jer ona o tome treba da brine, a ja da brinem o tome kako da dođem do svog cilja.
Zašto bih mislio o tome kako je njeno dete koje ima temperaturu 39, i kako nema šta dati deci za večeru ?
Neka o tome misli njen bivši muž. Uostalom, kad su se hebali, mene nisu zvali.
Kada se sledeći put sretnem sa takvom znaću kako da uzmem samo ono što mi se dopada, bez uobičajenog paketa moralnih dilema koji je obavezno išao uz to.

Hvala vam, žene. Otvorile ste mi oči.
U suštini, sve to što ste vi rekle, govorili su mi i muškarci, ali sam ja njihove priče pripisivao onom "što je babi milo, to joj se i snilo" ili običnom hvalisanju, ili umurivanju savesti. Ali, iz vaših usta to zvuči mnogo ubedljivije i ne ostavlja mesta nikakvoj sumnji.
Znate, ljudi iz sela su toliko naivni da se njihova, tj moja naivnost graniči sa glupošću.
Ja sam uvek unapred iznosio šta želim, i gle čuda, moje želje se nikada nisu menjale. Možda zato što sam još sa 16 godina tačno znao šta želim. Naravno, takav pristup je retko kada bio uspešan, iz prostog razloga što karte na stolu ne ostavljaju mesta za blef, ili za taktiku, ali mi se to činilo kao jedno ispravno i korektno. Mislim i da drugi to znaju, pa me čude one izjave" nisam znao(la) šta želim".
Ako bih želeo samo dopisivanje sa udatom ženom- to bih i rekao, na samom početku.
Ako bih želeo brak sa nekom devojkom- i to bih rekao.
Ako bih želeo samo seks sa razvedenom ženom - to bih i rekao.
Nisam dozvoljavao da se razvije nešto što bi bilo u suprotnosti sa mojim ubeđenjima, pa da posle umirujem savest pričom kako to nisam mogao da kontrolišem.
Situacija da imam seks sa ženom koja se potajno nada da će dobiti nešto više, i gubi vreme sa mnom, dok bi sa drugim imala i nešto više i seks(koji može naći na svakom ćošku)pa da posle svega kažem da se zeznula, da je vreme da završimo priču i okrenemo novu stranicu - to je za mene jednako ružno kao što mi je ružan prizor olinjalog šakala koji po preriji razvlači strvinu.
No, sad shvatam da mi treba biti potpuno nebitno kako je njoj, jer ona o tome treba da brine, a ja da brinem o tome kako da dođem do svog cilja.
Zašto bih mislio o tome kako je njeno dete koje ima temperaturu 39, i kako nema šta dati deci za večeru ?
Neka o tome misli njen bivši muž. Uostalom, kad su se hebali, mene nisu zvali.
Kada se sledeći put sretnem sa takvom znaću kako da uzmem samo ono što mi se dopada, bez uobičajenog paketa moralnih dilema koji je obavezno išao uz to.

ajde sad ti meni kazi kako si uz sve te silne poljske radove stigao da imas od 16 god veze i seme sa udatim, razvedim,starijim, mladjim, majkama bolesne dece i jos da neka strigne da ti umesto seksa plasira za kratko vreme koje imate samo za seks tuznu pricu o detetu sa povisenom 39 tempetaturom..
hm...

ajde sad ti meni kazi kako si uz sve te silne poljske radove stigao da imas od 16 god veze i seme sa udatim, razvedim,starijim, mladjim, majkama bolesne dece i jos da neka strigne da ti umesto seksa plasira za kratko vreme koje imate samo za seks tuznu pricu o detetu sa povisenom 39 tempetaturom..
hm...

pa zimi selo ne rade nista, opusteno slobodno

Back