Latinski jezik. Vaše mišljenje o predmetu?

Pa koji bi još kreten učio gramatiku iz latinskog?Po meni je to totalno glupo i bespotrebno...E pa, meni je lakše da se bakćem sa fizikom, nego sa šugavim latinskim.Kako vi hoćete... ;)

nije mi lakše da se bakćem sa fizikom, jer ni to ne volim, ali to bar znam da će mi možda nekad negde trebati, ipak sam prirodni smer, a ovaj mrtvi jezk..... ma crk'o dabogda...

ma ja ne znam bre šta ga ova naša zemlja tupi... u svim iole normalnim zemljama su izbacili latinski iz medicine, i lepo na svom jeziku postavljaju dijagnoze i boli ih...... bre, naša država je debilna skroz.... od toliko lepših stvari ja da bubačim mrtvi jezik... inače do dana današnjeg nisam uspela da saznam šta znači 'opervažena grimizom' :eek: ... to je prevod reči praetexta.....

Je l' si mogla ti sve lepo da kažeš u jednom postu, a ne u 6?! :eek:
:confused:

U redu,shvatili smo.
Ne voliš / misliš da nije potreban / smara te :roll:
I apsolutno te niko ne tera da bubačiš mrtvi jezik. Srednja škola nije obavezna. ;)

Ма све је то красно са тим латинским, имаћеш пар речи у глави, можда некад због граматике латинског укапираш део граматике неких страних.

Da,zbog toga mi je i bitan. Želim da mi bude lakše kada budem imao posla s drugim jezicima. ;)

... говоре енглески, јер је њима готово увек тешко да науче страни језик. Пре свега, стога што много тога не постоји у граматици енглеског, па онда, учећи латински, могу да провале да неки од облика који су се појављивали у латинском постоје и у том што тренутно уче (поменућу само промену по падежима од свега што би могло да им буде проблем).
Једна година учења латинског није страшна, нису ни две. Мени је страшно што касније, како одрасташ и како се од тебе захтева да имаш већи број речи које употребљаваш, а поготово ако си запослен па одлазиш на неке скупове и томе слично, некако се латинске речи саме намећу. Што више тих на -ција, -зам, -ина... Изгледаћеш као образован човек (ерудита), елоквентан (речит), интелигентан (паметан) и ниједна генерација (нараштај) неће моћи да те разуме, него ће да те гледају као Бога јер мисле да причаш ко зна шта паметно. А пола тих речи не мораш ни употребити у правом значењу.
Грозно, по мом мишљењу, те речи загађују језик, вишак су, јер за сваку од њих постоји замена у нашем матерњем, штавише, оне су ту одувек.

Slažem se sa dosta toga što si rekla.
Ni ja nisam za to da se latinski koristi ovako,u govoru.
On je potreban za izučavanje jezika, medicinu,pravo...

Zato se valjda i uči u gimnaziji. :confused:
Dakle,ti ako si upisao gimnaziju,najverovatnije ne znaš šta želiš dalje, i onda moraš latinski učiti jer ti možda zatreba na fakultetu ( medicina,pravo,filološki.. )
U ekonomskoj neće izučavati latinski jer im nije preko potreban,na primer.
Ja mislim da ako si se upisao u školu koja daje opšte znanje,treba da učiš latinski.

Poslednja izmena:
У школи сам волео латински језик. У средњој школи сам победник на неким такмичењима. Дакле могло би се рећи да немам аверзију према латинском.

У пракси (техничка струка) нисам имао користи од латинског сем у екстремно ретким ситуацијама. Латински је апсолутно неприменљив у комуникацији као мртав језик. Имајући у виду да нико не зна како су се латинске речи изговарале, изговор латинског је непрепознатљив обичном свету у Француској, Шпанији итд. Ово сам чак и пробао, веровали или не. Теоријско познавање латинског заиста је корисно само појединим струкама, пре свега лингвистима, историчарима, медицинским радницима.

За све остале, учење латинског језика у трајању од две године требало је да буде замењено било којим живим језиком. Живи језик има неупоредиво већи значај, корист и даје вам сваку могућу предност у професији и животу уопште. Тим пре што је пренос знања из латинског на друге језике када су у питању нејезичке струке, сувише мали да би био исплатив. Губљење времена на мртвом знању је једно од најгорих животних инвестиција јер је време нешто што се у каснијем животном добу због обавеза једноставно не може надокнадити.

У школи сам волео латински језик. У средњој школи сам победник на неким такмичењима. Дакле могло би се рећи да немам аверзију према латинском.

У пракси (техничка струка) нисам имао користи од латинског сем у екстремно ретким ситуацијама. Латински је апсолутно неприменљив у комуникацији као мртав језик. Имајући у виду да нико не зна како су се латинске речи изговарале, изговор латинског је непрепознатљив обичном свету у Француској, Шпанији итд. Ово сам чак и пробао, веровали или не. Теоријско познавање латинског заиста је корисно само појединим струкама, пре свега лингвистима, историчарима, медицинским радницима.

За све остале, учење латинског језика у трајању од две године требало је да буде замењено било којим живим језиком. Живи језик има неупоредиво већи значај, корист и даје вам сваку могућу предност у професији и животу уопште. Тим пре што је пренос знања из латинског на друге језике када су у питању нејезичке струке, сувише мали да би био исплатив. Губљење времена на мртвом знању је једно од најгорих животних инвестиција јер је време нешто што се у каснијем животном добу због обавеза једноставно не може надокнадити.

Е, управо то. Било би много боље да се то време посвети живом језику, поготово ако узмемо у обзир колико се лоше учи страни језик у школи, а колико је потребан. Па био то руски, немачки или француски, свеједно.

nije mi lakše da se bakćem sa fizikom, jer ni to ne volim, ali to bar znam da će mi možda nekad negde trebati, ipak sam prirodni smer, a ovaj mrtvi jezk..... ma crk'o dabogda...

To i ja kažem! :ok: Majke mi, ja bih ukinula u svim školama latinski jezik iz prostog razloga što je latinski jedino dobar za ispiranje mozga...Slažem se :super: :zag:

@summer girl 93
Stvarno 'genijalan' predlog! Samo objasni kako ćeš studirati medicinu,pravo, biologiju itd. bez znanja latinskog jezika?
Niko te nije terao da upisuješ gimnaziju, njena svrha je da ti da što je moguće opštije obrazovanje i na taj način pripremi za studiranje.
Po tvojoj logici svi oni koji se odluče za društveni smer uopšte ne bi trebalo da uče matematiku, fiziku, hemiju...
Takvim obrazovanjem u gimnaziji bi se stvarali samo fah-idioti!

Slažem se...

@summer girl 93
Stvarno 'genijalan' predlog! Samo objasni kako ćeš studirati medicinu,pravo, biologiju itd. bez znanja latinskog jezika?
Niko te nije terao da upisuješ gimnaziju, njena svrha je da ti da što je moguće opštije obrazovanje i na taj način pripremi za studiranje.
Po tvojoj logici svi oni koji se odluče za društveni smer uopšte ne bi trebalo da uče matematiku, fiziku, hemiju...

Nisi me dobro ukapirao, ja sam očigledno jedanput rekla da će mi biti potrebne pojedine reči, a to što sam rekla da je latinski ispiranje mozga, to se već odnosilo na glupe deklinacije i konjugacije!

Ne postoji latinski kao ispit na pravima, prema tome nema tu nikakvog učenja od nule!
Ako misliš da možeš pored milion obaveza koje imaš dok studiraš još i da učiš latinski -imaš pogrešnu predstavu o studiranju. Pretpostavljaš da će te na rimskom pravu 'čekati' da naučiš latinski?
Zaista ne morash da mi dajesh lekcije o studiranju, znam dovoljno iz iskusva. :)
Samo kazhem - latinski u srednjoj? - nedovoljno i za shta. ;)

@summer girl 93

latinski iz srednje škole joj ne treba NI.ZA.ŠTA!!!

Ljudi ja ne mislim da bilo ko ovde osporava vrednost latinskog i zasigurno jos postojecu primenu, ali jednostavno on nikako ne zavredjuje vecu paznju od np. tehnickog crtanja, pogledajte samo to koliko se koristi, a ne uci se u gimnaziji, dakle latinski bi mogao da bude izborni predmet zajedno sa tehnickim crtanjem, nekim zivim jezikom, mozda nekim umetnostima....jednostavno, problem je samo ko sada da napravi toliku promenu i gde sa onim profesorima koji izgube posao....

Posto sam bila prirodni smer imala sam ga samo u prvoj godini. Iskreno, mrzela sam svaki dan kada sam morala da ucim izreke i gramatiku. Od izreka znam samo par njih, sve ostalo sam zaboravila. Nekako, latinski je samo dobra gimnastika za mozak. Pre nego sto sam krenula u gimn. bila sam srecna sto cu ga uciti... Sada kada bih morala to znanje da pokazem negde, mogla bih da se pozdravim, jer nista ne znam. Hajde da sam imala 2 vec 5 i nikada nisam koristila puskice niti bilo sta, sve sam ucila. Stvarno, bolje da je izborni predmet.

Ja sam bila drustveni smer, dve godine latinskog a moj brat je bio jezicka pa je imao cetiri godine...

Shta da kazem...
Mi smo imali neku opaljenu Latinjaru raspolozenje joj se menja kako vetar dne..tako i ocene i mozda me je to najvise nerviralo i doprinelo da bash ne volim predmet,iako smatram da je ipak Latinski koren jezika i da ga treba znati,donekle. Citate te sam sve uvek znala i volela...Ars longa vita brevis:D A ljubav prema predmetu je usko povezan sa tim ko i kako ti ga predaje....Ali ti prevodi..:D.Pa recenice koje nemaju smisla jao majko ucenje tih konjugacija djavola sve napamet..Ili na pismenom kada da recenice sa srpskog na latinski da prevodis i ja onako ''ma to je sve kao spanski '' pa prevedem na neki hibridni jezik...

mislim da bi bilo mnogo bolje da je kod nas kao u americi tj, da mozemo da biramo predmete...pa ko voli nek izvoli...
ja obozavam latinski, imam ga nazalost samo 2 godine. profesor nam je fenomenalan, znaci objasnjava za medalju, ne trazi da ucimo napamet fzn sve. znam da drugi profesori teraju decu da uce napamet hiljade reci, da im ne daju recnik na testovima...al deki nije takav :mrgreen:

Kod mene u medicinskoj je za dvojku moralo da se zna 700 reci.Usmeno nas je pitala sve to,kaze ti na srpskom rec,a ti moras da joj kazes na latinskom i da izmenjas..A na pismenom nismo smeli da koristimo recnik..........Za vece ocene je moralo da se zna oko 1200,1300 reci........Meni je predmet bio dosadan,ali znaci za medicinu..........:hahaha1:

TO JE IZIVLJAVANJEEE :dontunderstand:
JA SAM ZAVRSILA PRVI RAZRED GIMNAZIJE-OPSTI SMER I MOGU VAM RECI DA LATINSKI I NIJE TOLIKO TEZAK,DOSADAN..POMALO,KAO I SVAKI PREMET :roll:

Ja sam sad upisala Filološku, tako da ću imati latinski sve 4 godine... Volela bih da naučim ponešto i od tog jezika, sad mi deluje nekako zanimljivo, a i mislim da je dobar radi sticanja nekog opšteg obrazovanja... Ali opet, sve zavisi od nastavnika, tako da se samo nadam da će meni zapasti neki dobri, pa će i časovi biti interesantni! ;)

Back