*BILJA*
Buduća legenda
- Poruka
- 32.189
Zavisi od potrebe i afiniteta 8-)Mae:A koliko ljudi stane u jednoj najvećeg?![]()
Da, i fleksibilnosti.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Zavisi od potrebe i afiniteta 8-)Mae:A koliko ljudi stane u jednoj najvećeg?![]()
E sad to moze da se primeni u dosta slucajeva*BILJA*:Zavisi od potrebe i afiniteta 8-)
Da, i fleksibilnosti.
Da, ali nisam mislila na ono sto ti msilis...sumnjivo lice:E sad to moze da se primeni u dosta slucajevaops:
Па, видиш ли ти, СалеAlekasandar2:ц,ц,ц,ц,ц....
*BILJA*:Па, видиш ли ти, Сале![]()
DraGo70:Eremita, не могу да се сложим са тобом. Ипак из твојих постова провејава (за мој укус) превелика доза национализма и шовинизма (без увреде).
Иван Клајн јесте стручњак, а ово што је изјавио и што је постовао Erasehead, је са B92, односно баш сам лично слушао на радиу ту емисију где је говорио Иван Клајн.
Дакле, сада ћеш ми вероватно замерити што слушам B92, али остаје чињеница коју си ти исправно прметио, да нико други није објавио ову изјаву Ивана Клајна, тј. да је очигледно да је ова (понекад превише либерална и могло би се рећи антисрпска) ТВ станица једина објавила мишљење И. Клајна.
Наравно, ту би се сада могла провући и теорија завере, међутим, исто је тако чињеница да у ономе што је Клајн изјавио нема неистине.
Ево и најважнијих теза, још једном:
"...Kaže da mu je žao ćirilice jer je kulturno dobro koje treba očuvati, ali isto tako ističe i da nema nikakvih iluzija da mi možemo postati isključivo ćirilička zemlja.
"Latinica je daleko jača, i uvek će biti takva, jer je to evropsko i međunarodno pismo, i uvek sam pominjao fiziku, hemiju, matematiku i razne druge slučajeve, automobilske registracije i sve gde je upotrebljiva jedino latinica, a ne ćirilica", kaže on.
Profesor Klajn iznosi mišljenje da će latinica biti jača dokle god imamo dvoazbučnost. "Ako bismo po svaku cenu hteli da uvedemo samo jedno pismo, to bi isključivo mogla da bude latinica“, naglašava Ivan Klajn.
Ако сам те увредио "лично" тиме што сам те назвао шовинистом, онда извини, није ми била намера "понављам" да те увредим, али тврдити да Иван Клајн нема права да говори о језику и писму у Србији, зато што пореклом није Србин, иако је у Србији рођен и иако је српски држављанин, није само национализам (љубав према сопственој нацији) него управо то - шовинизам (предрасуде према другим због верских, националних, расних, културних... различитости).eremita:Прво напишеш "без увреде" а онда ме увредиш јер ме оптужиш да сам шовиниста. Веома сам далеко од шовинизма и заиста си ме увредио. Лично
ми је доста комунистичког погледа и на национализам и на шовинизам. Запамти,
не мрзим ни једну нацију. Али никада нећу одустати од тога да приметим да неко ко је друге нације или вере ради Србима на штету и заболе ме и за интернационализам и за космополитизам и за мондијализам и за "политичку коректност". Мој однос према нацијама је исти као и према деци - ко може да мрзи децу? Али ко може да ме убеди да треба да извадим парче мозга и да исто волим сву децу света КАО МОЈЕ ДЕТЕ, то је неприродно и припада поремећеном систему вредности, јер нормално СВОЈЕ ДЕТЕ ВОЛИМ НАЈ, НАЈ, НАЈВИШЕ.
Е сад ако ти верујеш да у ономе што је Клајн рекао "нема неистине" а он је рекао следеће: "Ako bismo po svaku cenu hteli da uvedemo samo jedno pismo, to bi isključivo mogla da bude latinica“, чиме је недвосмислено доказао колико је ђубре које на дрзак и противуставан начин жели да се бави политиком а не лингвистиком - онда заиста више немамо о чему да полемишемо.
;Slacker:... onda nas dvojica stvarno nemamo sta da pricamo!
30. oktobar 2006. | 14:54 | Izvor: B92
Beograd -- Lingvista Ivan Klajn kaže da je ćirilica kulturno dobro koje treba očuvati, ali nikako ne možemo postati "ćirilička" zemlja.
Već duže vreme vodi se rasprava da li ćirilica odumire i da li je treba posebno zaštititi i ograničiti upotrebu latinice. U emisiji Uvećanje Radija B92 o tome je govorio i lingvista, profesor Ivan Klajn. Član 10 novog ustava glasi: "U Republici Srbiji u službenoj upotrebi su srpski jezik i ćiriličko pismo. Službena upotreba drugih jezika i pisama uređuje se zakonom, na osnovu Ustava."
Profesor Ivan Klajn autor je brojnih lingvističkih knjiga i studija, pisac slavnog "Rečnika jezičkih nedoumica“, kao i mnogih drugih dela.
Kaže da mu je žao ćirilice jer je kulturno dobro koje treba očuvati, ali isto tako ističe i da nema nikakvih iluzija da mi možemo postati isključivo ćirilička zemlja.
"Latinica je daleko jača, i uvek će biti takva, jer je to evropsko i međunarodno pismo, i uvek sam pominjao fiziku, hemiju, matematiku i razne druge slučajeve, automobilske registracije i sve gde je upotrebljiva jedino latinica, a ne ćirilica", kaže on.
Profesor Klajn iznosi mišljenje da će latinica biti jača dokle god imamo dvoazbučnost. "Ako bismo po svaku cenu hteli da uvedemo samo jedno pismo, to bi isključivo mogla da bude latinica“, naglašava Ivan Klajn.
On ističe da se on i njegove kolege lingvisti ne slažu s tvrdnjom da je latinica hrvatsko pismo. "Ona je isto tako srpsko, kao i hrvatsko, samo što nije srpsko tradicionalno, nego je srpsko mlađe pismo, ali mi nismo morali da od Hrvata učimo latinicu, jer postoji najmanje od 1918. do danas jedna velika tradicija u upotrebi latinice u Srbiji", kaže on.
Profesor Klajn govorio je, između ostalog, i o još jednoj aktuelnoj temi kod nas, a to je upotreba ženskih oblika za zanimanja, poput "predsednica“, "ministarka“, "prevoditeljka“ i slično.
On smatra da se ne mogu baš za sva zanimanja uvesti ženski oblici i kao najubeljiviji primer ističe imenicu "kupac“. "Jezik je, ipak, tradicionalan i patrijarhalan, ali gde god postoji mogućnost, mi smo svakako za to da se upotrebi ženski oblik“, navodi profesor Klajn.
Ko tebe šta pita?Ćirilica je srpska istorija i tradicija a pravoslavni narodi na Balkanu izuzev Srba kažnjavaju one koji ne poštuju službenu upotrebu ćirilice.Potpuno se slažem sa ovim.
Ko tebe šta pita?Ćirilica je srpska istorija i tradicija a pravoslavni narodi na Balkanu izuzev Srba kažnjavaju one koji ne poštuju službenu upotrebu ćirilice.
Idi malo u Bugarsku,Grčku ili Makedoniju,da ukapiraš šta pravim ljudima znači njihova posebnost i koreni.Ja ni ne znam ćirilicu, pa nikom ništa.
Idi malo u Bugarsku,Grčku ili Makedoniju,da ukapiraš šta pravim ljudima znači njihova posebnost i koreni.
Oni poštuju svoju posebnost a idiote su sve redom ispratili.kakvi su to koreni Bugara kad oni i nisu Sloveni?
Oni poštuju svoju posebnost a idiote su sve redom ispratili.
Ja sam ti lepo napisao odakle sam.A znači zato si ti u Beogradu?
Ja sam ti lepo napisao odakle sam.Više sam Vojvođanin nego ti,dođošu iz Zanzibara.
![]()
Možda si nešto čitao istoriju ali geografija ti definitivno ne ide.Moraćeš malo na časove.Ma jok, ti si neki Aboridžin iz Bugarske.