"Latinica srpska koliko i ćirilica"

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
DraGo70:
Eremita, не могу да се сложим са тобом. Ипак из твојих постова провејава (за мој укус) превелика доза национализма и шовинизма (без увреде).
Иван Клајн јесте стручњак, а ово што је изјавио и што је постовао Erasehead, је са B92, односно баш сам лично слушао на радиу ту емисију где је говорио Иван Клајн.
Дакле, сада ћеш ми вероватно замерити што слушам B92, али остаје чињеница коју си ти исправно прметио, да нико други није објавио ову изјаву Ивана Клајна, тј. да је очигледно да је ова (понекад превише либерална и могло би се рећи антисрпска) ТВ станица једина објавила мишљење И. Клајна.
Наравно, ту би се сада могла провући и теорија завере, међутим, исто је тако чињеница да у ономе што је Клајн изјавио нема неистине.
Ево и најважнијих теза, још једном:
"...Kaže da mu je žao ćirilice jer je kulturno dobro koje treba očuvati, ali isto tako ističe i da nema nikakvih iluzija da mi možemo postati isključivo ćirilička zemlja.
"Latinica je daleko jača, i uvek će biti takva, jer je to evropsko i međunarodno pismo, i uvek sam pominjao fiziku, hemiju, matematiku i razne druge slučajeve, automobilske registracije i sve gde je upotrebljiva jedino latinica, a ne ćirilica", kaže on.
Profesor Klajn iznosi mišljenje da će latinica biti jača dokle god imamo dvoazbučnost. "Ako bismo po svaku cenu hteli da uvedemo samo jedno pismo, to bi isključivo mogla da bude latinica“, naglašava Ivan Klajn.

Прво напишеш "без увреде" а онда ме увредиш јер ме оптужиш да сам шовиниста. Веома сам далеко од шовинизма и заиста си ме увредио. Лично
ми је доста комунистичког погледа и на национализам и на шовинизам. Запамти,
не мрзим ни једну нацију. Али никада нећу одустати од тога да приметим да неко ко је друге нације или вере ради Србима на штету и заболе ме и за интернационализам и за космополитизам и за мондијализам и за "политичку коректност". Мој однос према нацијама је исти као и према деци - ко може да мрзи децу? Али ко може да ме убеди да треба да извадим парче мозга и да исто волим сву децу света КАО МОЈЕ ДЕТЕ, то је неприродно и припада поремећеном систему вредности, јер нормално СВОЈЕ ДЕТЕ ВОЛИМ НАЈ, НАЈ, НАЈВИШЕ.

Е сад ако ти верујеш да у ономе што је Клајн рекао "нема неистине" а он је рекао следеће: "Ako bismo po svaku cenu hteli da uvedemo samo jedno pismo, to bi isključivo mogla da bude latinica“, чиме је недвосмислено доказао колико је ђубре које на дрзак и противуставан начин жели да се бави политиком а не лингвистиком - онда заиста више немамо о чему да полемишемо.

eremita:
Прво напишеш "без увреде" а онда ме увредиш јер ме оптужиш да сам шовиниста. Веома сам далеко од шовинизма и заиста си ме увредио. Лично
ми је доста комунистичког погледа и на национализам и на шовинизам. Запамти,
не мрзим ни једну нацију. Али никада нећу одустати од тога да приметим да неко ко је друге нације или вере ради Србима на штету и заболе ме и за интернационализам и за космополитизам и за мондијализам и за "политичку коректност". Мој однос према нацијама је исти као и према деци - ко може да мрзи децу? Али ко може да ме убеди да треба да извадим парче мозга и да исто волим сву децу света КАО МОЈЕ ДЕТЕ, то је неприродно и припада поремећеном систему вредности, јер нормално СВОЈЕ ДЕТЕ ВОЛИМ НАЈ, НАЈ, НАЈВИШЕ.
Е сад ако ти верујеш да у ономе што је Клајн рекао "нема неистине" а он је рекао следеће: "Ako bismo po svaku cenu hteli da uvedemo samo jedno pismo, to bi isključivo mogla da bude latinica“, чиме је недвосмислено доказао колико је ђубре које на дрзак и противуставан начин жели да се бави политиком а не лингвистиком - онда заиста више немамо о чему да полемишемо.
Ако сам те увредио "лично" тиме што сам те назвао шовинистом, онда извини, није ми била намера "понављам" да те увредим, али тврдити да Иван Клајн нема права да говори о језику и писму у Србији, зато што пореклом није Србин, иако је у Србији рођен и иако је српски држављанин, није само национализам (љубав према сопственој нацији) него управо то - шовинизам (предрасуде према другим због верских, националних, расних, културних... различитости).
Е, сада, то што би ти да те људи сматрају националистом (у чему нема ништа лоше), а изјаве које дајеш су пуне шовинизма, то је већ твој проблем. И нисам те само ја назвао шовинистом, већ су те за то прозвали до сада многи форумаши.
Што се тиче ове упоредбе са децом, толико је ниска да не могу преопширно да је тумачим. Углавном, једном се на децу позивао и твој велики "противник" марковожд и он је тврдио слично. Моја деца, па моја деца...
Дао сам му доста аргументованих одговора на такве тврдње, па ако ти се да, потражи...
Најкраће, волиш ли једнако и сина и кћерку (ако их имаш) или је код наших националиста преовлађавајућа љубав према сину???
Или, тврдиш ли (не дај Боже да ти се ово деси - ово је само ради поредбе) ако би имао дете које је ментално ретардирано, да је оно и даље паметније и интелигентније од детета комшије, који је узгред и Јевреј???
Могао бих до сутра да те демантујем и доказујем колико ниси у праву, али с обзиром да користиш исте термине као и други (из супротног табора, али помало екстремни као и ти), (види цитате);
"...онда заиста више немамо о чему да полемишемо."
Slacker:
... onda nas dvojica stvarno nemamo sta da pricamo!
;
не видим разлога даљњој конверзацији (по твојој и његовој жељи)...

30. oktobar 2006. | 14:54 | Izvor: B92
Beograd -- Lingvista Ivan Klajn kaže da je ćirilica kulturno dobro koje treba očuvati, ali nikako ne možemo postati "ćirilička" zemlja.

Već duže vreme vodi se rasprava da li ćirilica odumire i da li je treba posebno zaštititi i ograničiti upotrebu latinice. U emisiji Uvećanje Radija B92 o tome je govorio i lingvista, profesor Ivan Klajn. Član 10 novog ustava glasi: "U Republici Srbiji u službenoj upotrebi su srpski jezik i ćiriličko pismo. Službena upotreba drugih jezika i pisama uređuje se zakonom, na osnovu Ustava."

Profesor Ivan Klajn autor je brojnih lingvističkih knjiga i studija, pisac slavnog "Rečnika jezičkih nedoumica“, kao i mnogih drugih dela.

Kaže da mu je žao ćirilice jer je kulturno dobro koje treba očuvati, ali isto tako ističe i da nema nikakvih iluzija da mi možemo postati isključivo ćirilička zemlja.

"Latinica je daleko jača, i uvek će biti takva, jer je to evropsko i međunarodno pismo, i uvek sam pominjao fiziku, hemiju, matematiku i razne druge slučajeve, automobilske registracije i sve gde je upotrebljiva jedino latinica, a ne ćirilica", kaže on.

Profesor Klajn iznosi mišljenje da će latinica biti jača dokle god imamo dvoazbučnost. "Ako bismo po svaku cenu hteli da uvedemo samo jedno pismo, to bi isključivo mogla da bude latinica“, naglašava Ivan Klajn.

On ističe da se on i njegove kolege lingvisti ne slažu s tvrdnjom da je latinica hrvatsko pismo. "Ona je isto tako srpsko, kao i hrvatsko, samo što nije srpsko tradicionalno, nego je srpsko mlađe pismo, ali mi nismo morali da od Hrvata učimo latinicu, jer postoji najmanje od 1918. do danas jedna velika tradicija u upotrebi latinice u Srbiji", kaže on.

Profesor Klajn govorio je, između ostalog, i o još jednoj aktuelnoj temi kod nas, a to je upotreba ženskih oblika za zanimanja, poput "predsednica“, "ministarka“, "prevoditeljka“ i slično.

On smatra da se ne mogu baš za sva zanimanja uvesti ženski oblici i kao najubeljiviji primer ističe imenicu "kupac“. "Jezik je, ipak, tradicionalan i patrijarhalan, ali gde god postoji mogućnost, mi smo svakako za to da se upotrebi ženski oblik“, navodi profesor Klajn.

Potpuno se slažem sa ovim.

Za gospodina Klajna sam cuo da je nekad pricao drugacije.
Cinjenica je da je cirilica u odnosu na neka druga nelatinicna pisma upravo najslicnija latinici. Bespredmetno je uopste govoriti o nekom nametanju gajve latinice kao glavnog pisma iz pominjanih razloga, kad danas klinci uce engleski koji je novi esperanto i glavni jezik u svetu. Prica bi imala smisla da smo neka tesko zaostala i zabacena vukoyebina sa 90 odsto nepismenih.
Ovako njegovo trabunjanje je cisto politizovanje ovog pitanja, kao i vecine stvari koje imaju malih dodirnih tacaka sa realnim zivotom.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back