Latinica ili ćirilica

• Začetnik teme Začetnik teme yokai
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Latinica ili ćirilica?

• Latinica

• Ćirilica

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Lepo ti je Vanda napisala. .........
opet, po kojoj logici? posto vidim da citirate mene

a moja je bila ova:
cirilica na popove jer su je oni stvorili
latinica, on the other hand, ne samo da je starija od katolicanstva, nego i od crkve i hriscanstva uopste... tako da se ne moze vezati po "toj" (kako kaze wanda) logici za katolike

cirilica na krtolu:
po izgledu/obliku slova:
a koji je izgled/oblik pedofilije?
oblik latinice je izduzen i vretenast

tako da, kada se pozovete na moju logiku, iako nisam ni objasnila na sto sam mislila, molim da se ne projektujete :kafa:

a moja je bila ova:
cirilica na popove jer su je oni stvorili
latinica, on the other hand, ne samo da je starija od katolicanstva, nego i od crkve i hriscanstva uopste... tako da se ne moze vezati po "toj" (kako kaze wanda) logici za katolike

Naravno da se može vezati za katolike. Pa ceo zapadni svet koristi latinicu, uključujući Vatikan i katoličke popove.
E, i ako nemaš dovoljno velik fond reči da bi mogla da napišeš celu rečenicu na srpskom, slobodno se javi, svi ćemo ti pomoći!

a koji je izgled/oblik pedofilije?

Izgled i oblik pedofolije možeš naći kod katoličkih sveštenika (ne generalizujem, ali je bilo dosta slučajeva), koji pišu latinicom. Zato može i na to da asocira.

Знате ли ви да се нигде другде оваква питања не постављају, ни у једном другом народу и језику?
Ова врста "демократије" је као да расправљате којом страном пута возите...

Знате ли ви да се нигде другде оваква питања не постављају, ни у једном другом народу и језику?
Ова врста "демократије" је као да расправљате којом страном пута возите...

I ja mislim da bi tako trebalo da bude, ali avaj...
Mislim da ćirilicu treba uvesti kao glavno pismo, znači sve da mora da se piše na ćirilici, a latinica usput da se nauči (zbog stranih jezika)...

I ja mislim da bi tako trebalo da bude, ali avaj...
Mislim da ćirilicu treba uvesti kao glavno pismo, znači sve da mora da se piše na ćirilici, a latinica usput da se nauči (zbog stranih jezika)...

Ниједан други народ ни језик немају главно и споредно писмо.
Латинице за стране језике уопште нису исте, слова šđčćž ти у енглеском језику не требају, слово ј се изговара другачије него у немачком, као и слово с, сваки језик има особености свог алфабетног састава, и док се не упознаш и не научиш алфабетни састав, нећеш умети ни да прочиташ писаније на страном језику.

I cirilicu i latinicu koristim, skoro podjednako, ni jednog pisma se ne odricem...S tim da licni potpis i popunjavanje papirologije u"drzavne" svrhe uvijek pisem cirilicom...svjesno i namjerno...kao obiljezje koje nedvosmisleno stavlja do znanja da se ne odricem onog sto jesam zarad da budem dio onog sto nisam, ili sto mi se namece...nazalost, u BiH jezik/pismo se itekako zloupotrebljava...

Koristim latinicu..ne susrecem se cesto i vrlo kratko sam ucila..ali ne zelim zaboraviti cirilicno pismo, uostalom kako bi citala postove na krsti da neznam cirilicu:cool:
Moram priznati kad sam dosla na krstu imala sam muke sa cirilicnim postovima(a i sa nikovima:eek:), sad nemam problema:hvala:....hvala divnim foruimasicama koje su mi u to vrime pomogle podsjetiti se onog sto sam nekad davno ucila ,a dugo godina nisam koristila. :)

Ovde koristim latinicu,nemam cirilicu na tastaturi inace bih je koristio.Moracu da kupim jednu tastaturu u Srbiji ove godine i da predjem na cirilicu.Lepsa je i prakticnija.
A ove crnogorke se stide cirilice i zato je ne pisu,ona im je "seljacka" kao sto im je sve srpsko seljacko,a dosle da zive u srbiji.To su guske guskece,a mi smo budale sto to dozvoljavamo.Treba da imamo jedno pismo,cirilicu i to je sasvim dovoljno.Kad vidim table sa ulicama ispisane cirilicno i latinicno smejem se od muke,pa kojoj je to budali palo na pamet,cemu to.Da je ispisano na cirilici i engleskom razumeo bih,to je prakticno i dobro za strance,ali stace nam latinica pored cirilice,kome to "prevodimo" cirilicu,crnogorcima?! Ili im ostalo od Njegosa da pisu latinicu?!:think::think::think:

Ne mogu da glasam ,jer ne postoji opcija podjednako.

Ne vodim racuna o tome. Potpis mi je cirilicom i lepsi mi je rukopis cirilicom.

Na poslu neki obrasci su nam cirilicni, neki latinicni, kako koji direktor, tako nesto menjaju, pa je na kraju ostalo izmesano :roll: A najvise mrzim nepismene koji cirilicni obrazac popunjavaju latinicom i obrnuto (ne racunam engleske reci koje moraju tako da se pisu)
Koristim i engleski tako da na racunaru moram da koristim sva tri jezika, sto me nervira zbog tastature...taman se naviknem na jedno, onda moram da menjam, pa gresim kod slova z i znakova interpunkcije :roll:. O dz da ne govorim.

Ako nesto prepisijuem, ili zapisujem sazeto iz teksta, koristim pismo kojim je tekst pisan i to ide automatski

Ali eto, kad bih pisala dnevnik :lol:, pisala bih ga cirilicom

P.S. Najvise mrzim to sto dokumenta na cirilici moram da snimim sa latinicnim engleskim nazivom, da se ne bi komplikovalo slanje mejlova i da racunar ne bi dosao u situaciju da pobrka stvari :besan2:
Pa menjaj za engleske nazive, menjaj za rimske brojeve Pa saltas gore nego kad vozis

Poslednja izmena:

Back