Laser na mesecu pogodio Indijski rover

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
71.777

NASA ispalila laser na indijski rover na Mesecu​


1637247619-eclipse-gf0308f3fc_1920-750x500.jpg
Pixabay
NASA Lunar Reconnaissance Orbiter uspešno je ispalio laser prema indijskom roveru Vikram na Mesecu. Međutim, ovo nije hitac u novom svemirskom ratu, već pažljivo planiran naučni eksperiment.

Laser je prešao oko 100 kilometara od orbite do površine Meseca, pogodivši metu široku samo 5cm. Bio je to prvi put da je laser ispaljen iz okoline Meseca u metu na njegovoj površini.
Mala meta veličine Oreo keksa, Laser Retroreflector Array, postavljena je na Vikram lander Indijske organizacije za istraživanje svemira (ISRO).
Laser se odbio od mete i NASA ga je ponovo pokupila dok je vitlao oko Meseca. Odbijanje svetlosti do i od satelita se koristi na Zemlji da bi se znalo gde se nalaze u svojoj orbiti. Na Mesecu bi se ovaj pristup mogao koristiti za određivanje precizne lokacije stacionarnog objekta, piše IFLScience.

Lociranje objekta​

“Pokazali smo da možemo locirati naš retroreflektor na površini iz Mesečeve orbite”, rekao je vođa misije Xiaoli Sun, iz NASA Centra za svemirske letove Goddard, u izjavi. “Sledeći korak je poboljšanje tehnike kako bi ona postala rutinska za misije koje žele koristiti ove reflektore u budućnosti”, kaže.
Tim Xiaoli Suna razvio je reflektor na Vikramu kao deo partnerstva između NASA i ISRO-a. Uređaj može reflektovati svetlost koja dolazi iz bilo kog smera. Takođe je potpuno optički, tako da ne zahteva napajanje ili održavanje.
To znači da bi mogli nastaviti da pronalaze tačnu lokaciju Vikrama iznova i iznova u narednim decenijama. Vikram više nije funkcionalan tako da zapravo ne ide nikuda, ali buduće misije koje će se kretati prema Mesecu, znaće gde se nalazi rover što je od velike važnosti.

Važnost eksperimenta​

Zahvaljujući ovakvim eksperimentima, znamo da se Mesec svake godine udaljava od nas za 3,8 centimetara. NASA je koristila jedini laserski instrument oko Meseca koji ima trenutno, visinomer Lunar Orbitera, LOLA.

LOLA, koja je do sada radila 13 godina nakon svoje primarne misije, nije bila dizajnirana da pogodi tako malu metu, obično ciljajući područje širine 10 metara.
„Želeli bismo da LOLA pokaže na ovu metu i pogodi je svaki put, što je teško“, rekao je Danijel Kremons, NASA naučnik.
LOLA je bilo potrebno osam puta da pogodi Vikram retroreflektor, ali ako LOLA to može, specijalizovani budući laseri lako bi mogli učiniti retroreflektore ključnom tehnologijom za buduće lunarne misije. NASA takođe ima reflektor na japanskom SLIM-u, koji je u petak sleteo na Mesec. Videćemo da li LOLA može da ponovi isti impresivan podvig.

https://n1info.rs/magazin/scitech/nasa-ispalila-laser-na-indijski-rover-na-mesecu/

 
Пише утексту да је погодио мету.

Опет су новинари креативни, а у циљу веће читаности текста и веће реакције читалаца?
Meta u smislu reflektora. a laser je kažu optički, dalje vidljiva svetlost, nije opasno 😁... ali služi da locira. Tako može i nas da locira 🥳.. samo da na guzu stavimo retroreflektor 🤣
 
Da, ali koliko je izvodljivo kreirati takav laser, i jos sa tolikim dometom :) Da je to lako, svi bi to vec imali, cak mislim da je i ekstremno tesko i laboratorijski nesto malo takvo napraviti a da ljudi koji bi to pravili ozbiljno ne ugroze svoje zdravlje. O potrebnoj energiji da ne govorim :)
ma da... jer optički laseri rade na principu tu su atomi koji se ekscituju i deekscitacijom emituju zračenje.

opasno x zračenje ili čak gama ne nastaje tako ... nije lako ni malo. ali ko zna šta nas čeka.
 

Back
Top