Land art ili pejzažna umetnost

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
341.227
Land art, ili pejzažna umetnost, jedan je od novih pravaca u umetnosti. Inspiracija za ovu umetnost treba tražiti u konceptualnoj umetnosti i minimalizmu.
Po svojim dimenzijama dela pejzažne umetnosti su ogromna i egzistiraju izvan muzejskih postavki.

U okviru ove umetnosti se nalaze trodimenzionalna kompleksna dela instalirana u prostoru, često kao dela prolaznog karaktera koja ispunjavaju kompletne enterijera ili se uklapaju u spoljašnje prostore naglašavajući arhitekturu u jednom teško definišućem stanju između slikarstva, objekta u umetnosti, skulpture ili instalacije u kojem ove umetničke vrste mogu različito da se ispolje i da nastanu različite skulpture. Kao prethodnica se mogu shvatiti neka dela od umetnika posle dvadesetih godina 20. veka umetnika El Lisickog ili Kurta Švitersa.

Ova umetnost se razvija od kraja 50-ih godina 20. veka u spoju sa hepeningom i akcijama Alana Kaprova. Kao klasičan primer su dela umetnika Edvard Kinholca i Georg Segala, a dalji primeri su kod Janis Kundelisa, Maria Noldman ili Volf Vostel.
 
Poslednja izmena:
"Spiralni Jeti" Roberta Smitsona predstavlja jedno od najznačajnijih umetničkih dela dvadesetog veka. (Severoistočna obala Velikog slanog jezera)
15266_411935495626590_432966573904265934_n.jpg
 

Back
Top