Labrador retriver

• Začetnik teme Začetnik teme keconi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ovaj muzijak nije nista posebno velik,sta vise skroz je normalne velicine..
Evo ga moj Ben..to se zove veliki labrador ,ima 59cm i oko 42kg
iPywx3cjH2MphGS4.v.jpg

Preporucujem svima koji su ljubitelji labradora da procitaju knjigu koja se zove "Marli i ja". Mnogo je simpaticna, i uveseljava. :D

E mackic tek sad sam procitala tvoj prastari post. U pravu si, knjiga je fantasticna, a kao dopuna izlazi film uskoro (2008 ), radjen po knjizi, isto se zove "Marli i ja". A glume poznati glumci Owen Willson i Jennifer Aniston. Cula sam da ce biti extra. Jedva cekam, posto sam se odusevila knjigom, plakala sam i smejala se naizmenicno.

Visina muzijaka ide do 59cm,a idelana ne znaci da je uvek 57cm jer zavisi od konstitucije psa.
dragojlo:Ben je i pored coveka izuzetno velik,snazan pas na toj slici ima 10godina,ima izuzetno ziroku lobanju i jako glavu,pa deluje impozantno..samo mu je pigment nosa oslabio godinama..
Ja licno preferiram muzijake oko 58-59cm a zenke oko 55cm.

astorela, voleo bih da je ono moj lab ali to je samo neka slika koju sam slučajno našao na netu.... a koliko alfa ima kg? ne bih joj dao više od 20kg? grešim li?
mada ja preferiram sitnije labradore, radnu pokretnu liniju... izgleda da je alfa od takvih
isto mi je bitno da lab ima male uši, baš kao onaj u postu 1792. str 72. samo voleo bih da ima malo duže noge, ovako mi malo zdepasto izgleda, nije ni on radna linija... dok pogledajte dužinu prednjih nogu onog što sam ja postovao. ima duže noge od onog iz 1792. još da mu uši nisu onoliko velike ovaj moj bi bio idealan... mada su sve to nebitne finese....
mina, verujem da ti držiš rekord na temi po krupnoći laba?
astor nema više od 35kg?

Izvini Dragojlo, mislila sam da je pas na slici tvoj :)
Alfa ne pripada radnim linijama jer je izuzatno jaka, nabijena kakav i treba da bude lab. Njih odlikuje takva konstitucija, da budu zdepasti, dok su radnije linije uglavnom "vizljaste" sto je posledica aktivnosti u lovu npr. Sto se tice kg, slika zna da prevari, Alfa ima oko 30kg po poslednjem merenju:) ,a Astor ima 40kg.
Svako od nas ima svoj tip labradora u glavi sto ne znaci da se takav tip upravo trazi, eto, ti volis labradore sa malim usima, Mina ima neku svoju viziju visine, ja recimo ne volim labradore sa niskim celom, sa onim "rotovskim" pogledom koji nema plemenitost labradora, ali na kraju krajeva, to su nasi ideali i treba kraj sebe imati psa o kakvom si mastao, zar ne? :)

Tezina labradora zavisi od konstitucije,prvenstveno jacine kostura,mase,misica .
Kod nas nazalost jos nije napravljena podela na radne i izlozbene labradora tako da je cest slucaj kod nas da pare radne i izlozbene pse i prodaju ih kao izlozbene,sto nema veze s vezom,ali to ce jos dugo biti kod nas tako..
Ben pripada "starom tipu labradora" koji sada nije toliko zasputljen.

Dragojlo meni samo nije jasan tip kakav ti volis,male usi?!?!Duze noge??Pojasni malo.

Astorela:Sta si mislila pod niskim celom?Slabo izrazen stop?

haha ria, ipak ga je sredio na kraju...

e obrukah se sa svojim procenama, 30 i 40kg kažeš, ok....

mina, kao što rekoh ja sam fan radne linije, ma šta god to značilo.... labrador itekako može da trči u rangu recimo sa goničima, ali ovi debeli izložbeni sa kratkim nogama su mi nekako otupeli... a ja ne volim lenje pse... naravno to je samo moj utisak i mišljenje

ovo za rota što pominje astorela, da i ja sam primetio taj opaki izgled kod nekih, pitam se dal su britanci tokom vajanja rase ubacivali malo rota u laba ili je bilo obratno i ono što ti zaliči na rotovski izgled laba je možda zapravo labradorski udeo u nastajanju rota... ali pojma nemam kako je stvoren rot osim da je nemačka rasa pa da ne mudrujem....
pravo pitanje je kako su izgledali psi svetog dzona? kakvo čelo imaju, hmm negde sam video tu fotku na netu ali sad ne mogu da je nađem...

evo nađoh
http://personal.pitnet.net/LDoll/labrador Retriever history.htm

podgledajte fotke iz 19. veka, belu šaru na grudima odgajivači još ne mogu da iskorene, npr onaj lab na plaži kojeg sam ja postovao je ima....

vredi pročitati ceo članak sa ovog sajta o istoriji labradora, mada ne mogu sad

Mina, mislila sam delimicno na slabije izrazen stop, a delimicno na tipove labradora kojima (sad mi je tesko tekstom objasniti he) gledano iz profila imaju mali taj čeoni deo, ne znam da li me razumeš? Ne dopadaju se meni takvi tipovi,sto ne znaci da su losi. Naci cu neku fotografiju, pa ću postaviti. Dragojlo, sorry, ne znam koliko poznaješ rasu, ali ti imas neka svoja vidjenja labradora i ja to postujem, moj savet ti je da posetiš par izložbi, kao i utakmica i pogledaš te pse uživo, jer ćeš tada uočiti razliku medju tipovima.

Dragojlo to o cemu ti pricas vise ne postoji,temi se svidjaju psi koji su postajali u proslosti,rasa se od tada dosta menjala...
Vecina izlozbenih pasa su i odlicni radni psi,njihova masa,jacina kostura im ne smeta pri lovu...
Tebi se u sustini svidjaju radni labradori,manje su kilaze,slabijeg kostura,visi su,glava skroz drugacijeg tipa...ali oni po standradu jako odstupaju,ali s obzirom da su to radni psi to ni ne smeta.

Beline na sapama i grudima su postojale kod prvobitnih labradora,i sada se desava da u nekom leglu stene ima belinu na grudima i ispod sapica,sto znaci da je pas od cistokrvnih pasa generacijama unazad,ali je sada belina nepozeljna,na grudima se tolerise ali na sapama ne,u Engleskoj su dosta strogi sto se tice beline i mislim da je samo par pasa sa malom belinom na grudima i postalo SH CH tamo.

Kilaza ti zavisi prvenstveno od konstituacije psa,jacine kostura i naravno mase..

Astorela,da mislim da znas na sta mislis,slab stop a sirina lobanje takodje manja nego sto bi trebala da bude,pa deluje kao da mu se ceoni deo spaja sa njuskom dirketno bez stopa?

Back