Labrador retriver

• Začetnik teme Začetnik teme keconi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nije preporucljivo da jedu mahunastu hranu zbog tezeg varenja, ali secam se, kad je moj Astor imao 3-4 meseca oborio je serpicu sa pasuljem i ciniju punu jabuka i sve pojeo :) Kad smo se vratili kuci zatekli smo ga sa stomacicem do poda i tada smo se bas uplasili, ali nije to nista, preziveo je :)

Pozdrav svima,

Danas sam dobio stene zutog labradora, staro oko 1.5 mesec. Sutra idem do veterinara za vakcine i da se raspitam sta sve treba da znam, ali me u medjuvremenu interesuje da li treba da ga setam dok je jos tako mali i koliko?

Znam da posle treba bar tri puta dnevno i slicno, ali ne znam kako sada.

Nema potrebe za setnjom, a i nije preporucljivo pre nego sto primi revakcinu. Ako imas dvoriste,(bez drugih zivotinja) pusti ga da se istrci, ali na povodnik zaboravi neko vreme. Mozes ga nauciti na ogrlicu (u Pet shopovima imas one male, tanke za stenad).

Ok, hvala na savetu... :) Znaci nista od setnje do daljnjeg (zivim u stanu), odnosno sve ce obavljati po stanu.

Da li mi mozda mozes reci, kada budem poceo da ga vodim napolje, koji je najbolji nacin da ga oducim od obavljanja nuzde po stanu?

Odvedi ga kod nekog prijatelja koji ima dvoriste, ali nema drugih zivotinja. Izbegavaj pre revakcine da ga dovodis u kontakt sa drugim psima, mackama, cak i tvoji prijatelji bi trebalo prvo da operu ruke pa da ga dodiruju.
Imas milion nacina za odvikavanje :) Za pocetak mu postavi novine na neko mesto gde mu je "za pocetak" dozvoljeno da obavlja nuzdu i svaki put kada tamo "zavrsi posao" ti ga pohvali. Ako krene na drugo mesto, uz komandu "NE!" vrati ga na novine i opet pohvali. U pocetku ce biti tesko, ali uspeces :)

Pozdrav svima! :)

Covek od koga sam kupila psa mi je rekao da je Obi primio vakcinu 30. aprila, (rodjen je 19.marta), ali je veterinar za svaki slucaj odlucio da mu da sada jos jednu, 21. maja, pa za mesec dana re-vakcinu. Pitala sam ga da li ce to skoditi, mislim, 3 vakcine, on je rekao ne, to ce mu samo jos vise ojacati imunitet.

Sve je u redu sa njim, lepo jede, igra se, spava, navikao se da bude sam, nije se jos naucio na svoje mesto za nuzdu, ali polako...
Inace, imam jedan drugi problem... Primetila sam da se cesa, cak ponekad i zacvili dok to radi, pregledala sam ga detaljno nekoliko puta, ali nisam videla ni jednu buvu, pitala veterinara, on ga je tada ovlas pogledao i rekao da je normalno da se malo cesa... Medjutim, sinoc sam mu ipak nasla jednu buvu, i onda sam 2 sata trazila po ovom forumu sta je najbolje da uradim. Videla sam nekoliko pitanja sta dati malom psu od 2 meseca protiv buva, ali nisam procitala nijedan konkretan odgovor, vec se sve vrtelo oko toga da li je frontline dobar za stenad ili nije? Ogrlicu jos ne bih da mu stavljam, jer cemo tek za mesec i po napolje, ali ako je to neophodno, i to cu uraditi.
Elem, ipak sam ga danas zaprasila onim praskom "Bubi", za koji sam procitala da je slab, ali on se vec veceras ponovo cese...
Molim vas, dajte mi neki konkretan odgovor sta da radim? Ne bih da ga gledam dok se cesa i cvili, a i ne bih, naravno da razmnozim buve po stanu.
A, da, jos nesto, na ledjima sam primetila "manjak dlake", tj. iz odredjenog ugla kad se gleda, kao da ima dva mesta gde ima manje dlake, i to sam danas primetila da su se poprilicno uvecala, oko 2cm... Sta bi to moglo biti? Cula sam da postoje buve, tzv. dlakojedi... Mozda su one? :?
Uostalom, evo kako to izgleda... Mozda je normalno? :?

20569093jl7.jpg

Unapred hvala! ;)

Dosta mu dlake fali,nije mi samo jasno kako mu je podlaka tako svetla?idi kod veterinara da se ne desi da se prosiri po celom telu,moguce da je pokupio buve dok je bio od odgaivaca,mozda ima ekcem?Da li je vlazna koza na tom mestu kada pomeris dlaku?Najbolje je da odes kod veterinara.

Дано, реци јел` кожа куци на том месту сува или "масна"? Ако хоћеш, имаш тему "Питајте ветеринара", па копирај овај пост тамо да видимо шта би Срђа рекао. Ако ништа, онда правац код вета.

Hvala na odgovorima, kopiracu post, htela sam to odmah, ali sam mislila da ne treba na dva mesta isto da pisem.
A sto se tice koze ispod, potpuno je normalna kao i ostala koza. Bar kako ja kao laik mogu da procenim. :?

Nisam ja sa sigurnoscu potvrdila, ponavljam "vodi stene kod veterinara", ali na osnovu iskustva i pasa koji su imali takav i slican problem, pretpostavljam da je "mozda" rec o demodikozi, anitermakotik daje odlicne rezultate u borbi protiv ove "dosadne" (kazem tako jer se bolest ponekad vraca) bolesti.

Hvala svima na odgovorima, svakako sam htela da ga odvedem kod veterinara, i to jos danas cim se vratim sa posla.
Astorela:
Ne bih ad te plasim, ali mislim da je rec o DEMODIKOZI, koznom oboljenju. Ne bih da pametujem, ali skuplje stene, manja briga.
Ali, ni to ne mora da znaci... Evo seti se designpara@gmail.com, koji je dosta platio stene pa znamo sta se desilo. :(
*izvinjavam se na ponovno podsecanje*

Ne, ne, ne.. nismo se razumeli :) Nisam mislila na cenu (moja greska, radim nesto na kompu i kucam na KRSTARICI), mislila sam na odgajivaca. Uvek pogledas oca, majku, uslove u kojoj stenad odrastaju, ali, naravno, ni to ne mora da znaci. Demodikoza se npr. prenosi sa majke na stenad itd.

Evo mene sa vestima... :D
U stvari, i nema bas nekih vesti... :P Odvela sam Obija kod veterinara, i rekao mi je da kupim sampon u apoteci, (za ljude), Mikoseb, i da kupam Obija 2 puta nedeljno time, svaki put po 5 minuta da drzim penu na njemu, pa da se vidi napredak kroz 2-3 nedelje... I pitala sam ga za onu bolest koju mi je Astorela spomenula, demodikoza, ali rekao je da mu ne lici na to, i nadam se da je u pravu.
Inace, dok smo kuca i ja bili u taksiju, mogla sam na suncu da vidim koliko mu dlake ispada kad ga pomazim, ili zahvatim prstima, svuda po telu, ali ipak mislim da je to normalno, ono linjanje... Mozda je bilo pojacano ali verujem da je zbog stresa, taksi, nosenje u rukama itd...
I jos jedno pitanje, da li neko moze da mi preporuci stvarno dobrog veterinara u NS-u, posto ja nisam odatle, doselila sam se pre 2 meseca, i medju par njih koje sam nasla na netu, odlucila sam se nasumice za ovoga... Mislim, ok je ovaj, mada mi je delovao malo nezainteresovano i skepticno kada sam ga pitala mogu li ga, za ne daj Boze, zvati van radnog vremena, ili dolazi li po kucama ako je u pitanju nesto ozbiljno...
Hvala!:D
P.S. I dalje mi niko nije nista rekao za buvice! ;)

Сад ћу ја да ископам неку тему о бувама, крпељима и осталим гамадима .... него, ниси приметила да је тему "питајте ветеринара" отворио Срђан и он је баш из Новог Сада и чини ми се да је отворио вет. станицу. Можда да пробаш да га контактираш? Ја бар имам поверења у њега.

Dana2503:
I jos jedno pitanje, da li neko moze da mi preporuci stvarno dobrog veterinara u NS-u, posto ja nisam odatle, doselila sam se pre 2 meseca, i medju par njih koje sam nasla na netu, odlucila sam se nasumice za ovoga... Mislim, ok je ovaj, mada mi je delovao malo nezainteresovano i skepticno kada sam ga pitala mogu li ga, za ne daj Boze, zvati van radnog vremena, ili dolazi li po kucama ako je u pitanju nesto ozbiljno...

Ja sam sa proslim psom (sto je bilo pre 6 godina) stalno isao kod "drzavnog" veterinara u Futoskoj, ali mi se nikada nije svidjalo tamo. Mislim dobri su ljudi, hoce da pomognu i sve, ali sama atmosfera i cinjenica da imaju gomilu pacijenata su mi bas smetali.

Elem, posto sam sada uzeo novog psa odlucio sam se da nadjem i novog veterinara. Ne znam kog si ti izabrala, ali ja sam se odlucio za Bilja & Olja (http://www.biljaolja.co.yu/). Bio sam kod njih i ostavili su mi dobar utisak. Cak sam ih posle zvao telefonom da ih jos malo ugnjavim sa par pitanja i bas su detaljno odgovorili na svako pitanje.

Mili:
Сад ћу ја да ископам неку тему о бувама, крпељима и осталим гамадима .... него, ниси приметила да је тему "питајте ветеринара" отворио Срђан и он је баш из Новог Сада и чини ми се да је отворио вет. станицу. Можда да пробаш да га контактираш? Ја бар имам поверења у њега.
Hvala! :D
Da, primetila sam da je Srdjan iz NS-a, ali nisam znala da je otvorio stanicu...
Trebalo bi da napravi reklamu ovde! :D

basti:
Ja sam sa proslim psom (sto je bilo pre 6 godina) stalno isao kod "drzavnog" veterinara u Futoskoj, ali mi se nikada nije svidjalo tamo. Mislim dobri su ljudi, hoce da pomognu i sve, ali sama atmosfera i cinjenica da imaju gomilu pacijenata su mi bas smetali.

Elem, posto sam sada uzeo novog psa odlucio sam se da nadjem i novog veterinara. Ne znam kog si ti izabrala, ali ja sam se odlucio za Bilja & Olja (http://www.biljaolja.co.yu/). Bio sam kod njih i ostavili su mi dobar utisak. Cak sam ih posle zvao telefonom da ih jos malo ugnjavim sa par pitanja i bas su detaljno odgovorili na svako pitanje.
E, pa i ja sam kod njih!!! :D Ja sam kod onog mladog sa bradicom, mislim ok je on, ali kazem ti, nekako mi je delovalo bez veze kad sam pitala da li mogu da se zovu i posle radnog vremena... Mozda sam i ja delovala bez veze kad sam to pitala, kao da me mrzi da dolazim kod njih... :P Mada, taj vet je ok, vidi se da voli zivotinje i ume sa njima... Nisu ni skupi... Ali ipak mi je malo stur sa informacijama... A, mozda bih ja samo zelela da mi objasni sve do detalja i sto nije i sto jeste, jer se toliko naplasim preko neta da je to strasno!
E, pa mogli bi nas dvoje zajedno na prvi izlazak sa psima, tu ce negde, u isto vreme... Ja i onako ne poznajem nikoga ovde! :D
Pozz!

Da je rec o mom psu, nikada ga ne bih kupala MICOSEBOM, to je sampon za ljude protiv seboreje i peruti, znaci, ekstremno jak, licno sam ga koristila. Rekao ti je dva puta nedeljno da ga kupas tim samponom???????? Pa, kakve veze ima Mikoseb sa buvama? Znaci, sampon je protiv PERUTI i SEBOREJE. Mozda gresim,a li i dalje sumnjam na demodikozu ili sugarac.
Evo, da ne bude da pametujem. Mom Astora kada je bio mali, veterinar je preporucio kupanje decijim samponom KOSILI. Naravno, tada nisam puno znala o odgoju pasa i uprapastila sam mu dlaku. Kada je to cuo jedan uticajniji veterinar, prekrstio se i rekao: "Pa, tom coveku treba oduzeti dozvolu za rad. Samponi za ljude nemaju isti Ph kao i oni za zivotinje i lako uniste dlaku i kozu psa"
Naravoucenije:
Godinu dana je trebalo da njegovoj dlaci vratim stari sjaj.
Odvedi stene kod jos nekog veterinara i poslusaj jos necije misljenje, jer okupati stene micosebom je ravno samoubistvu.

E, veruj mi da sam potpuno sludjena... A ono sto ja mislim jeste da je on u stvari alergican na buve i zato mu opada dlaka... I ja sve redom pitam, sta da mu stavim protiv buva, kad je tako mali, a niko mi ne daje konkretan odgovor!
On je taj sampon dao ne protiv buva, vec verovatno misli da su u pitanju gljivice.

Nije me bilo malo duze i koliko vidim ima nekoliko novih ljubimaca :D
Sto se tice opadanja dlake po slici ne bih rekao da je normalno jer vidi mu se koza,odvedi ga kod nekog drugog veta.Ja inace moju Asku kupam samponom za psa narocito ovih dana kad je padala kisa,malo prase se posle svake setnje pretvarala iz zutog u crnog labradora :D
Nemoj nikako da ga kupas samponom za ljude,ni da slusas razne bapske recepte,na primer moja komsinica je moeni predlagala da Asku kupam vodom sa malo sirceta da bih ustedeo :confused:
Astorela jel dolazis u KG na izlozbu?

Back