Kyokushin karate

sport_and_sport

Obećava
Poruka
62
Cao svima

Ima li ovde iko ko trenira kyokushin karate. Sta mislite o ovoj borilackoj vestini?

Kyokushin karate se smatra kao najaci tip karatea.
Ja mislim da je jedna od naj boljih za samodbranu zato sto je kontakt dozvoljen ( u turnirima je semi-contact sa zastitom ili full-contact bez ikakve zastite ) i udarci u ovoj vestini su bliski udarcime prilikom ulicnih tuca.( uglavnom blizi nego kod drugih borilackih vestina) Mana je sto udarci rukama u glavu nisu dozvoljeni pa se zato ne moze porediti sa kick-boxom ili s mix martial arts( gledali ovde iko UFC? :), ali ovde pricam o borilackim vestinama. (mislim de kick box nije ako se ne varam, u njemu nema nikake filozofije niti tehniickih poza) Sve ostalo je slicno: Udarci nogama iznad koljena, Udarci pesnicama (ali ne u glavu), Laktovima, koljenima itd..

Vidim da se ovde mnogo prica o borilackim vestinam za samodbranu na ulici, pa sam zacudjen kako niko nije ni pomenuo kyokushin karate. Mozda zato sto kod nas nema dosta kyokushin klubova. Uglavnom mislim da ove sto se pominju, taek won do , aikido, shotokan karate kun fu itd, su mnogo slabiji od kyokushina. Na primer za crni pojas u kyokushinu moras odraditi 30 borbi full - contact ( s crnim ili smedjim pojasevima) bes pauze. Da bi preso moras biti dobro spreman. Takodje postoji challenge gde moras uspesno zavrsiti 100 borbi bez pauze.

Ako gleadte UFC( to su borbe najslicnije ulicnim gde je mnogo dozvoljeno) znate da nema skoro nikoga ko je trenirao aikido, taek won do ili slicno. Ipak neko iz kyokushina se moze naci. Jujistu takodje.

Oni koji treniraju ili su trenirali kakva su vasa iskustva?

Najjaci tip u smislu snage i izdrzljivosti borca da, ostalo NE.
Za samoodbranu nije bas toliko dobar iz razloga sto nema udaraca u glavu, a nema ni BLOKOVA(ili se bar zizbegavaju) u toj vestini. Znaci zaletis se na lika na ulici i cekas da pimis udarac u telo bez tvog bloka kao na treningu. Pa lik ce da te udari u glavu i kraj price...
Mislim dajem sad ovde banalne i glupe primere ali otprilike je tako.
Sve u svemu meni se uopste ne svidja taj "tip" karatea.
Inace ja sam trenirao i to vrlo ozbiljno 11 god. shoto-kan karate.

Pozdrav i voleo bih da cujem sta drugi imaju da kazu o ovoj vestini ;)

POP Mare:
Najjaci tip u smislu snage i izdrzljivosti borca da, ostalo NE.
Za samoodbranu nije bas toliko dobar iz razloga sto nema udaraca u glavu, a nema ni BLOKOVA(ili se bar zizbegavaju) u toj vestini. Znaci zaletis se na lika na ulici i cekas da pimis udarac u telo bez tvog bloka kao na treningu. Pa lik ce da te udari u glavu i kraj price...
Mislim dajem sad ovde banalne i glupe primere ali otprilike je tako.
Sve u svemu meni se uopste ne svidja taj "tip" karatea.
Inace ja sam trenirao i to vrlo ozbiljno 11 god. shoto-kan karate.

Pozdrav i voleo bih da cujem sta drugi imaju da kazu o ovoj vestini ;)

S tobom se slazem da je je mana za samodbranu sto nema udaraca u glavu ali reci mi u kojoj borilackoj vestini ima. Ja sam reko da je ovo jedna od najboljih ''borilackih vestina'' za samodbranu. U kojoj borilackoj vestini imaju turniri da se boksa u glavu? A to sto nema blokova nije bas tacno. Blokovi su osmisleni za prakticnost(efikasnost) u borbi. Ima i ohih baznih ali oni se izvode samo u katama i prilikom vezbanja bazne tehnike. Kyokushin karate je dosta bazirano na borbu dok je shotokan vise na tehnici. Na primer u katama, da bi blokiro udurac koji je protivnik uputio nogom prema tvojoj nozi, treba postaviti ruku vertikalno prema zemlji. Da to uradis u borbi, protivnik bi te ladno mogo prevarit i spucat u glavu i nakautirati.( posto ti je ruka dole, glava je nezasticena) Zato u borbi je bolje blokirat takav udarac cevanicom.( delom ispod koljena) A tacno je da mozes izbjegnut da blokiras, a to je na dva nacina. Prvo pomeris se celinom ili samo nogu, sto je najbolja opcija ili primis udurac, sto se desava cesto. Oni koji primaju cesto ovake udarce su oni koji su sigurni da su im butine dovoljno uvezbane i cvrste. Mora se naviknuti na primanje udaraca jer je sigurno da ces ih dobiti. Neoze se sve blokirati jer kako sam pokazu u prethodnom primeru izlazes se gorim posledicama, kao knock out u. Zato Kyokushin karatisti dosta i treniraju na primanju udaraca.

Ko ce se na ulici zaletit na tipa pa cekat da te opali? :roll: Nemoj se ti na nikoga zaletati ako nisi neko ko Tajson. Inace ovo je za samodbranu. Bolje ista nego nista. Ako neko nesto bolje za samodbranu pa nek izabere kick- box ili sami box. Ali mora biti spreman da se cepa pesnicam ili laktovima po faci!

ajde ovako...
...kyokushin je fina vestina da je gledas na tv-u..inace nista posebno...ok treba biti cvrst i respect za to

...ali ako pogledas tajlandske boksere...pa oni bas nije da manjkaju u cvrstini...

...i ne kyokushin apsolutno nije za ulicu...super je on ako ces ti prvi da udaris...ali nema sanse da odbranis nesto u glavu

...svi kyokushin borci koji su izlazili u k-1 su prvo ucili box i uglavnom su gubili na ruke...

...sto se samog kickbox-a tice...jeste nema filozofiju...al to da udarci nemaju tehnicku podlogu je smesno...pa svaki udarac mora da ima tehnicku podlogu...ja sam pre u domacem kyokushinu gledao da se udaraju kao 2 prodavca paprika nego u kickboxu...

...i ovo zadnje sto si napisao za udarac rukom u glavu...kao da je to neki veliki problem...pa ako hoces da se pavis nekom kontaktnom vestinom moras da budes spreman na posledice...tako da ljudi svesno krecu na box/kickbox/savate/thai i ostale udaracke vestine tog tipa...

Coveka ste tako poklopili da je verovatno zazzalio sto je spomenuo Kyokoshin :-)

Meni je neprijatno.

Elem, meni je Kyokoshin interesantan za gledanje kad su neki jaci turniri. Tochka. Sto se tice ulice, ima sve negativne implikacije jednog kontaktnog sporta koji je linearan (dvojica jedan na drugoga, pravolinijsko naletanje, pravila, sudija, vreme) i koji je zasnovan na fizickim atributima.

Nije mi jasno kako momci kojima skidam kapu, koji su sila, nikako ne ukapiraju da moze da im se desi da ih napadne neko na ulici kad su pod gripom, premoreni ili sa nekim drugim hendikepom. Niko nece biti doveka mlad i u formi da bi se oslanjao na "sportske" stvari za ulicu.

normalno...

u realnoj tuci sreca puno odlucuje...niko nije spreman za realnost osim telohranitelja, placenika...itd.

...a svi ti ljudi se retko zasnivaju na borenju...pre ce biti na baratanju oruzijem

Ipak, bilo koji sportista ce se bolje snaci u takvoj sitaciji nego neko ko nikada nista nije trenirao (barem nece da skodi). :)
Mislim da je glavni kvalitet tvog karatea insistiranje na borbama, iako u njima nema udaraca u glavu rukom, a na kraju krajeva kada dobro ovladas noznom tehnikom mozes da predjes na recimo boks i da dopunus svoju tehniku.
Inace UFC je realna borba i tu najbolje prolaze majstori brazilske jiu jitse. Dugo sam trenirao ovaj sport i mogu ti reci da je koncepcija samoodbrane prilicno realna, mozda bi ti to bila idealna dopunska vestina.

Znam da i kick-box ima tehniku. Nisam se dobro izrazio. Mislio sam na to da nema kata, nema posebnih tehnickih pozicija ( na primer u kyokushin su Zenkutsu-daci, kukutsu-dachi itd) koji nesluze u borbi. U kick-boxu sva tehnika je za borbu.

sport_and_sport

ti si nam iz svog zadnjeg posta dakle rekao da je kickbox upotrebljiviji...

...ja mislim da karatisti dosta gube na kate koje su neupotrebljive...

...a uostalom svaka vestina koja ima formu je laka za borbu...jer samo treba da istrazujes formu te vestine..stil i odma znas na cemu si...

gnjec:
sport_and_sport

ti si nam iz svog zadnjeg posta dakle rekao da je kickbox upotrebljiviji...

...ja mislim da karatisti dosta gube na kate koje su neupotrebljive...

...a uostalom svaka vestina koja ima formu je laka za borbu...jer samo treba da istrazujes formu te vestine..stil i odma znas na cemu si...
Kate su itekako korisne, samo sto vecina ljudi misli suprotno. Kroz njih dovodis tehniku do savrsenstva, vezbas sklad pokreta cak i u mnogim katama ima dosta korisnih poteza i situacija koje bi mogle da te zadese u RL. Zato se one i zovu borba sa zamisljenim protivnikom. Kroz borbe ces tesko dovesti tehniku do perfekcije jer nije bitno udariti nekoga nego je bitnije kako ga udariti ;)

ok ok
imas ti to i u svim ostalim vestinama i borilackim sportovima...

...samo mnoge kate veoma dugo traju i ne cine ti nista...to znam...

...al dovodjenje udarca do perfekcije mozes da radis i konstantim ponavljanjem istog udarca...

...pazi karate je vestina koja mora izuzetno dugo da se trenira...da bi mogao da radis nesto sa njom

gnjec:
ok ok
imas ti to i u svim ostalim vestinama i borilackim sportovima...

...samo mnoge kate veoma dugo traju i ne cine ti nista...to znam...

...al dovodjenje udarca do perfekcije mozes da radis i konstantim ponavljanjem istog udarca...

...pazi karate je vestina koja mora izuzetno dugo da se trenira...da bi mogao da radis nesto sa njom
Znam iz iskustva(11 god. treniranja). Zato ako neko hoce da se koliko toliko "brzo" osposobi za "nesto" bolje da trenira kik-box ili box ili nesto slicno sto nema veliku filozofiju ;)

gnjec:
izvini dobrom borcu je filozofija najmanje potrebna...

...btw karate je kao borenje zastareo...sto mozes da primetis ako se bavis razlicitim vrstama borenja...
Iako sam toliko dugo trenirao karate sa ovim sto si rekao se u potpunosti slazem... Zato sam i probao jos dosta vestina i uzeo da kazem samo najbolje stvari sa kojima bi se usavrsio i kompletirao kao borac...

POP Mare:
Kate su itekako korisne, ... Zato se one i zovu borba sa zamisljenim protivnikom. Kroz borbe ces tesko dovesti tehniku do perfekcije jer nije bitno udariti nekoga nego je bitnije kako ga udariti ;)

I ovu bitnost kako udariti hoces da kazes da postizes katama? Mlacenjem vazduha?

Druze nema sanse da se slozim. Cak i dzak tu zna da zezne stvar, a kamo li izvodjenje udaraca u prazan prostor. To je odlicna metodika ako mislis da se povredis u svakoj slobodnoj borbi.

POP Mare:
Iako sam toliko dugo trenirao karate sa ovim sto si rekao se u potpunosti slazem... Zato sam i probao jos dosta vestina i uzeo da kazem samo najbolje stvari sa kojima bi se usavrsio i kompletirao kao borac...

Ako vi smatrate zastarelim kyokushin zato sto nije kompletna vestina, onda je sve zastarelo! Nijedna vestina nije kompletna. Tacno je to da je kombinovanje nalbolje ali ne vidim zasto je po vama karate zastarilo. Od kyokushina se moze nauciti dosta korisnih stavari. Na primer ne vidim zasto je kruzni udarac(mawashi) u kyokushinu zastareo sprem onoga u Kick-boxu. Ili sta hvali prednjem(mai geri)? Ostaje samo da kombinujes s necim i da se kompletiras kao borac.

pa pazi kyokushin def nije realna vestina...to je borilacki sport.

...ne moze niko ko je borac da zapostavi ruke...jer da se razumemo svaki kick,thai,savate...bla bla borac ce da odvali kyokushin borca samo zbog ruku...

...pogledajte recimo Andy Hug-a...jedan od mojin najomiljenijih boraca...ali ako je gubio to je uglavnom bilo na ruke...

...a inace karate je zastareo...osakacena rucna tehnika...siroki udarci nogama, zapostavljen parter...

...inace low kick u kickboxu je mnogo jaci neko u kyokushinu...

gnjec:
pa pazi kyokushin def nije realna vestina...to je borilacki sport.

...ne moze niko ko je borac da zapostavi ruke...jer da se razumemo svaki kick,thai,savate...bla bla borac ce da odvali kyokushin borca samo zbog ruku...

...pogledajte recimo Andy Hug-a...jedan od mojin najomiljenijih boraca...ali ako je gubio to je uglavnom bilo na ruke...

...a inace karate je zastareo...osakacena rucna tehnika...siroki udarci nogama, zapostavljen parter...

...inace low kick u kickboxu je mnogo jaci neko u kyokushinu...

nemam vremena da pisem punp sada

ali ukratko:

kyokushin JESTE borilacka vestina

nedostaju udarci rukama u glavu, zato treba kombinovati s necim

o kakvim sirokim udarcima pricas? udarci nogama su veoma dobri i uopste low kick u kickboxu nije jaci. Obojema je cilj, proci kroz metu

a zasto bi neko trenirao kyokushin koji nema ruke (sto ga odmah cini losim) i jos nesto? kad moze da treniram npr. savate koji ima sve osim partera? onda je valjda bolje ukombinovati tako nesto i parternu vestinu...

...a ono sto sam rekao da su udarci siroki...jesu...trenirao sam kyokushin jedno kratko vreme iz zezanja i znam sta su me pokusavali da nauce...

mozda nije ovo mesto, ali ajd neka mi neko da neke resources o savate-u... neki linkovi i sl.

vidim da se cesto spominje u pozitivnom smislu, a nemam pojma o njemu

pa ako vam nije tesko, unapred hvala.

Moj omiljeni borac, Zzerar Gordo. Protuva koja izgleda kao da su ga izvadili iz kafane 10 minuta pred borbu, ocigledno fizicki nedospremljen ali ima chuku hehehe. Kad vec spomenu savate.

Ma bolje neka otvori neko novu temu, ova prica o K.K. je poucna.

gnjec:
a zasto bi neko trenirao kyokushin koji nema ruke (sto ga odmah cini losim) i jos nesto? kad moze da treniram npr. savate koji ima sve osim partera? onda je valjda bolje ukombinovati tako nesto i parternu vestinu...

...a ono sto sam rekao da su udarci siroki...jesu...trenirao sam kyokushin jedno kratko vreme iz zezanja i znam sta su me pokusavali da nauce...

To je na tebi da odlucis sta ces da treniras.Oni koji su spremni da se udaraju u glavu(sto nije bas zdravo) nek treniraju savate. Nemozes odmah reci de je vestina losa ako joj nesto nedostaje. Cudno to da savate ima sve osim partera, a ja nepoznajem nijednog borca u UFC koji je treniro savate.Nepoznajem dobro savate ali pomocu ovih sitova sto si postavio, video sam da i savateu hvali.

Prvo, dao si 1 ili 2 sita koji se zovu savate- kickboxing. Pa nemozemo to onda da smatramo kao vestinu, mora da bude cisti savate.
U savateu uopste nekoriste koljena, a znas kako su oruzje koljene! U UFC mozes viditi mnogo knock -outa koljenima.
Isto neznam ko te ucio siroke udarce u kyokushinu, ali mora da se i on zezo ko i ti. Kyokushin low kick se nimalo ne razlikuje( ni tehnicki ni po jacini) od kick boxing low kick. Cilj im je da prodju kroz metu dok je u nekim drugim vestinama cilj samo da osamaris metu. Pogledajte na primer animaciju na http://www.cambridgemartialarts.freeserve.co.uk/savate.htm , to je slicno samaranju. Ako je to udarac u savatu, po meni je slabo.

Uostalom nekoriste cevanice kad udaruju nogom. A cevanica je mnogo jaca od gornjeg dela stopala i za low i za high kick. U high kick kad ga spicis cevanicom u glavu, velike su sanse de je knock-out. Kad gadjas butinu gornjim delom stopala, to pece, ali kad pogodis cevanicom udarac prodire dublje i pravi modrice.( u kyokushinu 3 dobra udarca cevanicom u butinu su dovoljna da protivnik klekne na pod)

Isto imaju neki cudan bocni udarac prema koljenu. (primer http://www.savate.net/) Neznam bas ,da li je ono efikasno u borbi. Ispravite me ako se negde varam u vezi savatea, nije mi bas poznat.

vidi se da nisi izasao iz kyokushina :)

ovako...prva ona animacija koju si stavio..to je bocni udarac...vise odgurivanje :) kao sto mozes da vidis iz obicne flash animacije odgurnut je protivnik da bi sebi otvorio ulaz :)

...sada...savate je da kazemo prva evropska vestina i datira iz nekog 17-og veka :) i razvili su ga za borbu macem, bodezom za pariranje i udarcima nogama :)

...ne ljudi iz uf-a ne treniraju savate ali primenjuju udarce iz njega :)

...taj udarac po kolenu koji ti ne izgleda bas dovoljno efikasan sluzi ili za zaustavljanje ili za lomljenje kolena :)
...kao sto nisi video...savate se zasniva na visokim udarcima u glavu, udarcima u telo i to najcesce udarcima vrhom prstiju ili veoma jakim bocnim udarcima i udarcima po kolenima :)

...e sada...ako si nekada gledao bruce lee-a kako udara coveka koji drzi fokuser i baca ga u 3 lepe...to ti je udarac iz savatea :) posto je coveka odusevio savate mnoge stvari je uzeo odatle :)

...a sada...to sto si rekao da udarci rukom nisu zdravi u glavu...nsiu...ali dal je zdravije da te neko udari rukom u glavu ili nogom? :) a vi u kyokushinu imate samo udarce nogom u glavu :)

...da se razumemo kyokushin je lep kao vestina/sport kako god hoces nazovi ga...ali nije suvise upotrebljiv :)

(vidi se da nisi izasao iz kyokushina )

Sta ti znas? Ti izgleda samo da gledas previse brus lee filmova :lol:

(ovako...prva ona animacija koju si stavio..to je bocni udarac...vise odgurivanje kao sto mozes da vidis iz obicne flash animacije odgurnut je protivnik da bi sebi otvorio ulaz )

ok pa udara da bi napravio otvor ali ja sam ti piso o tehnici udarca. (U kyokushinu ide kroz metu) Za savate neznam ali na ovoj animaciji izgleda jedan od onih krutih shotokan karate udaraca.

(ne ljudi iz uf-a ne treniraju savate ali primenjuju udarce iz njega)

Pa mozemo reci da primenjuju udarce i iz karatea, taek won doa iz svacega. Ja ti pricam o vestini kojoj su se borci posvetili prije ultimate borbi.

((...e sada...ako si nekada gledao bruce lee-a kako udara coveka koji drzi fokuser i baca ga u 3 lepe...to ti je udarac iz savatea :) posto je coveka odusevio savate mnoge stvari je uzeo odatle)
po meni je kung fu bas nerealan. to i jeste za film

(...a sada...to sto si rekao da udarci rukom nisu zdravi u glavu...nsiu...ali dal je zdravije da te neko udari rukom u glavu ili nogom? :) a vi u kyokushinu imate samo udarce nogom u glavu)
Vrlo teze je udariti nekoga nogom u glavu nego pesnicom. Pa jesi li ikad gledo kickbox? :shock:

(...da se razumemo kyokushin je lep kao vestina/sport kako god hoces nazovi ga...ali nije suvise upotrebljiv )
mislim da nisi razumeo...moras ponovo procitati moje prosle postove :wink:

pa bruce lee se nije bavio kung fuom :)

...ne samo da sam gledao kickbox nego sam ga trenirao :)

...a uostalom sta ocekujes da vidis sa animacije? :) nabavi neki video pa ces da vidis kako izgleda savate...
...i dalje stojim pri tome da je kyokushin neupotrebljiv

Back