KX-KX

DukeofSerbia:
Само си заборавио једну ствар - витезови се не могу борити по разним буџацима, већ само пешадија. А пошто је српска армија била састављена махом од тешко оклопљених витезова ситуација је јасна. Отомани су имали куд и камо бољу пешадију у виду јањичара.

Promene, promene - bez promena nista. Znas mi smo u Kosovskoj bici ratovali bez vatrenog oruzja, pa smo tako mogli da ratujemo i 1804. da ocuvamo tradiciju ratovanja. Naravno bili bi smo ludi da smo to ucinili. Tako je trebalo i u Kosovskoj bici, dobrom vojskovodji bi bilo jasno da ide u smrt sa nadmocnim neprijateljem, pa je trebao da promeni strategiju. Da su skinuli te teske oklope i sacekali Turke u nekom budzaku, razbucali bi ih ko buldozer stracaru.

DukeofSerbia:
Само си заборавио једну ствар - витезови се не могу борити по разним буџацима, већ само пешадија. А пошто је српска армија била састављена махом од тешко оклопљених витезова ситуација је јасна. Отомани су имали куд и камо бољу пешадију у виду јањичара.

Čekaj, bre, Vojvodo nemoj da me buniš.
Kako se vitezovi ne mogu svuda boriti, kad sam ja čitala o vitezovima cara Dušana, koji su se borili u manjim grupama po čukama, šumskim proplancima ?.. :roll: Isto su bili oklopnici.

Da li ste za to da napravimo ovde malu "rekapitulaciju" samog dogadjaja?
A, mogli bi kasnije da pretresemo i Maričku bitku ?

Zaista je tesko oklopnicima da se krecu po raznim vukojebinama. Onaj oklop je toliko glomazan da jedva mozes i na ravnom da ga nosis, ali ako si pravi vojnik umeces da se boris i bez njega, jos kad ti ovaj s druge strane sukne macem, pa ili ti njega ili on tebe itekako ima da se boris.

Nije tu stvar da li si pravi vojnik ili ne... Morate uzeti u obzir ko su bili oklopnici tog vremena!!! NIsu to bili obicni pezanti....

U krajnjem, Turcima je trebalo postaviti lukavu taktiku, namamiti ih u ivicu sume a zatim ih sa ledja satreti teskom konjicom....

Medjutim, bitka na otvorenom sa nadmocnijim neprijateljem gde je taktika prsa u prsa ... pa ne daje neke narocite rezultate....

Ja opet kazem, cast ljudima koji su izginuli tamo! Nije to bila mala stvar! Bio je to ipak podvig. Za mene je vazno da su ti ljudi stali na branik domovine! Taktika je vec stvar vojne vestine, koju mi verovatno nismo imali. No, to ne umanjuje ono sto je dole ucinjeno.

Svetla tacka te bitke je ta bitka, sama po sebi! Odlucnost naroda da se suprotstavi zlu! Malo naroda moze da se pohvali ovome. Slicno nalazim i kod Poljaka, samo u novije vreme kada je poljski konjicki puk jurisao na nemacke tenkove! Sve su to primeri hrabrosti i zrtve koje jedan narod nikada ne sme zaboraviti!

AKHENATON:
To za hrabrost stoji, ali stoji i da je Lazar bio nula od vojskovodje.

Da, slažem se sa tobom. Nije Kosovo jedina bitka koju je Lazar zeznuo.

..."super heroja sa bitke na Pločniku, gde su Srbi na brutalan način masakrirali Turke i zbog čega je i usledila bitka iz 1389.g."

Po ovome mu dodje, da je Kosovo bio zapravo revanš, ili osveta, Turaka za Pločnik.
Znači li to da mi nismo mogli da postavljamo nikakve uslove, nego oni ?

Bi2:
Da, slažem se sa tobom. Nije Kosovo jedina bitka koju je Lazar zeznuo.

..."super heroja sa bitke na Pločniku, gde su Srbi na brutalan način masakrirali Turke i zbog čega je i usledila bitka iz 1389.g."

Po ovome mu dodje, da je Kosovo bio zapravo revanš, ili osveta, Turaka za Pločnik.
Znači li to da mi nismo mogli da postavljamo nikakve uslove, nego oni ?

Oni su dosli na nasu teritoriju a ne mi na njihovu, dakle mi smo bili ti koji smo bili u poziciji da biramo bojno polje, tj. da ih navucemo u neki budzak, a mi im lepo dosli na noge na Kosovo ravno.

Sto se mene tice, svako ko udje u neku zemlju treba da bude isteran na svaki moguci nacin, tako da to sto su se Turci nama revansirali ... to je nista prema onome sto je ucinjeno kasnije ... nekih 450 godina kasnije!

Citao sam negde o balkanskim ratovima i citao sam neke memoare. Ne secam se vise ko je pisao te memoare, ali secam se jednog jako upecatljivog dela. Naime, spisatelj je obilazio neku sprsku komitksu druzinu koja je posle okrsaja sa Turcima njihova tela slagala na jednoj poljani i to na vrlo zanimljiv nacin. Naime, prvo su slagali red Turaka, pa red suvog drveta i sve tako... Spisatelj je upitao zapovednika druzine sta to rade i zasto tako slazu tela Turaka. Ovaj mu je odgovorio da za to postoje dva razloga. Prvi razlog je to sto su Azijati i sto vrlo cesto nose bolestine a drugi razlog je da ne dodju sutra i da ne kazu "tu su kosti nasih predaka"...

Zao mi je sto Grci nisu zavrsili stvar do kraja i sto nisu zaposeli ovu stranu moreuza ...

AKHENATON:
Oni su dosli na nasu teritoriju a ne mi na njihovu, dakle mi smo bili ti koji smo bili u poziciji da biramo bojno polje, tj. da ih navucemo u neki budzak, a mi im lepo dosli na noge na Kosovo ravno.

Znači ipak je u pitanju vojna taktika, odnosno glavno komandujući.

Rekoh da mi je zao sto Turci nisu isterani sa evropskog kontinenta nego se vade da su u Evropi zbog ono malo zemlje koje imaju sa ove strane Bosfora... Grci nisu uspeli da ih isteraju ih iz Evrope i da ponovo zauzmu Carigrad.

AKHENATON:
Promene, promene - bez promena nista. Znas mi smo u Kosovskoj bici ratovali bez vatrenog oruzja, pa smo tako mogli da ratujemo i 1804. da ocuvamo tradiciju ratovanja. Naravno bili bi smo ludi da smo to ucinili. Tako je trebalo i u Kosovskoj bici, dobrom vojskovodji bi bilo jasno da ide u smrt sa nadmocnim neprijateljem, pa je trebao da promeni strategiju. Da su skinuli te teske oklope i sacekali Turke u nekom budzaku, razbucali bi ih ko buldozer stracaru.

Да ли схваташ да су Отомани имали супериорнију пешадију у виду јањичара и лаку коњицу (спахије) која је још ефикаснија по разноразним буџацима?

Ја не верујем да смо изгубили и у томе се разликујемо, тако да је српска тактика била потпуно оправдана. Те исте српске армије су здробиле код Билеће и на Плочнику те исте Отомане. Дакле?

Bi2:
Čekaj, bre, Vojvodo nemoj da me buniš.
Kako se vitezovi ne mogu svuda boriti, kad sam ja čitala o vitezovima cara Dušana, koji su se borili u manjim grupama po čukama, šumskim proplancima ?.. :roll: Isto su bili oklopnici.

Da li ste za to da napravimo ovde malu "rekapitulaciju" samog dogadjaja?
A, mogli bi kasnije da pretresemo i Maričku bitku ?

Маричка битка је разматрана већ 100 пута. Лала Шахин је преварио Вукашина да ће му се покорити, наши се опустили и кад је стигло османско појачање из Мале Азије, пред зору Отомани упадоше са свих страна у српски логор и крај приче.

Што се тиче Душана - то нису били витезови на коњима, већ су сјахали са њих. У енглеском постоји савршен термин за то - Dismounted knight или Foot knight. Не мислите ваљда да су по густима шумама јахали на коњима у напад? Па главни разлог зашто Мађари нису освоји никада Србију у средњем веку су управо планине и супергуста шума, а Мађари су били познати коњаници. Исти разлог због чега ни Монголи кад су се повлачили нису по Србији направили ама баш никакву штету, док су Мађарску, Пољску и Бугарску преорали уздуж и попреко.

Bi2:

Ово личи на цитат из књиге Исидоре Бјелице "Највеће мистерије србске историје". У ствари, убеђен сам да је одатле.

Wilkołak:
Rekoh da mi je zao sto Turci nisu isterani sa evropskog kontinenta nego se vade da su u Evropi zbog ono malo zemlje koje imaju sa ove strane Bosfora... Grci nisu uspeli da ih isteraju ih iz Evrope i da ponovo zauzmu Carigrad.

Совјети су помогли новоствореној турској републици. За све су криви Бугари који су Србију напали 1913.

DukeofSerbia:
Ово личи на цитат из књиге Исидоре Бјелице "Највеће мистерије србске историје". У ствари, убеђен сам да је одатле.

Mnogo si, bre, gadan :p Vojvodo. Nije da liči, nego jeste njen citat i jeste iz te knjige.
Slična objašnjenja za Pločnik možeš naći i u knjigama zvaničnih istoričara. Crep i ostali....

DukeofSerbia:
Маричка битка је разматрана већ 100 пута. Лала Шахин је преварио Вукашина да ће му се покорити, наши се опустили и кад је стигло османско појачање из Мале Азије, пред зору Отомани упадоше са свих страна у српски логор и крај приче.

Што се тиче Душана - то нису били витезови на коњима, већ су сјахали са њих. У енглеском постоји савршен термин за то - Dismounted knight или Foot knight. Не мислите ваљда да су по густима шумама јахали на коњима у напад? Па главни разлог зашто Мађари нису освоји никада Србију у средњем веку су управо планине и супергуста шума, а Мађари су били познати коњаници. Исти разлог због чега ни Монголи кад су се повлачили нису по Србији направили ама баш никакву штету, док су Мађарску, Пољску и Бугарску преорали уздуж и попреко.

Kako sad prevarili Vukašina ? Zar nije inicirao Bitku Uglješa?

Nemoguće da su ovi naši na Kosovu bili non-stop na konjima ? Nemoj zezati... Nisu se borili prsa u prsa?

То није била битка. То је био масакр.

Кад је Лала Шахин схватио да не може на отвореном да победи српску армију (јер је Мурат са војском био у Малој Азији), он је послао емисаре који су убедили Вукашина да му се Лала приклања и да га признаје са суверена. У ствари то је био маневар док нису стигла нека појачања. Наши су се опустили и наводно су се веселили до касно у ноћ, а у рану зору су Отомани са свиох страна упали и направили покољ. Дакле, то није ни била битка управом смислу, већ масакр српске војске.

А што се тиче Косова... Па наравно да су се борили прса о прса, али на коњима. Опште позната ствар је да кад витез падне са коња постаје лака мета, тако да ни српски витезови нису никакав изузетак.

На слици коју сам поставио, ти војници што јуришају на замак су јањичари. Има једна мала грешка, а то је да су они имали и мали кружни штит. То оружје које имају на енглеском се зове polearm, a оштрице су биле специјално намењене за пробијање оклопа и убијање витезова. Мислим да је ситуација потпуно јасна...

93159220060603screen0223cb.jpg

...А слика је, наравно, из Медиевала ТВ 2!!! ;) Сви нестрпљиво чекамо да се појави на тржишту.

Back