KX-KX

KLazar:
Mozda i nije bilo kasno. Planirao je Dusan obimnije ofanzive protiv Turaka, cak je i papu obavestio o tome, ali neocekivana smrt cara je sve poremetila nije stigao ni da pripremi zemlju za naslednika. Imao je u planu i osvajanje Carigrada i Soluna za sta mu je samo jos flota falila.
Mozda se ovde i krije odgovor na pitanje. Da li je prerana Dusanova smrt ustvari glavni uzrok propasti Srbije? Gde bi i sta danas bila Srbija da nam je Dusan poziveo jos koju godinu?

Na to sam i mislio, da je bilo kasno za Dusana, inace jos uvek nije bilo kasno ali niko nije ozbiljno shvatio ili nije hteo da shvati kolika je opasnost pretila od Turaka.

AKHENATON:
Pa da, bilo je i toga, zaborao sam da pomenem. Sve ukazuje da Turci u to vreme nikako nisu bili zanemarljivi, sto je uvideo i Dusan, ali kasno.

Pa, kako bre kasno ? :roll: :roll: :roll: :???: :sad: :-? :-( :?:
Zar nije on prvi video opasnost u njima? Zar nije moljakao za pomoć ?
A, što je unajmljivao Turke i kako kažeš angažovao ih za zajedničke akcije, to su radili svi pre njega, a i posle njega,Što ne bi i on? Nije unajmljivao samo Turke. Tu su bili i Nemci, i Španci, jel tako? To je bila politika: koristio je Turke da bi zauzimao deo po deo Vizantije, a kad bude stvorio svoje carstvo, sa ostatkom Evrope bi se obračunao i sa Turcima. Zbog toga je i bio u dobrim odnosima sa Mlečićima, i želeo je da kupi ili stvori svoju flotu brodova.

Ovo drugo pitanje ti je na mestu: kako to da su nam za sve krivi drugi, nikad mi. To je čudo jedno, al istinito.

AKHENATON:
Na to sam i mislio, da je bilo kasno za Dusana, inace jos uvek nije bilo kasno ali niko nije ozbiljno shvatio ili nije hteo da shvati kolika je opasnost pretila od Turaka.

Ljudi, bre, brinete me ! Zar despotu Djurdju nije tadašnji papa u pismu izjavio( skoro 100 godina kasnije, naći ću sutra kako se zvao taj papa !) da je Dušan bio u pravu, al da ga niko nije ozbiljno svhatio ?

Bi2:
Pa, kako bre kasno ? :roll: :roll: :roll: :???: :sad: :-? :-( :?:
Zar nije on prvi video opasnost u njima? Zar nije moljakao za pomoć ?
A, što je unajmljivao Turke i kako kažeš angažovao ih za zajedničke akcije, to su radili svi pre njega, a i posle njega,Što ne bi i on? Nije unajmljivao samo Turke. Tu su bili i Nemci, i Španci, jel tako? To je bila politika: koristio je Turke da bi zauzimao deo po deo Vizantije, a kad bude stvorio svoje carstvo, sa ostatkom Evrope bi se obračunao i sa Turcima. Zbog toga je i bio u dobrim odnosima sa Mlečićima, i želeo je da kupi ili stvori svoju flotu brodova.

Ovo drugo pitanje ti je na mestu: kako to da su nam za sve krivi drugi, nikad mi. To je čudo jedno, al istinito.

Koriscenje najmnickih odreda Nemaca i ostalih EVROPLJANA je nesto drugo. Kao dobar politicar (ipak je bio mnogo bolji ratnik) trebao je da predvidi mogucnost ekspanzije Turaka i da se odrekne nekih stvari kako bi se jednom za svagda otarasio Turaka. Nemacka je daleko i njihovi odredi kao najamnici na strani Srba bili su odlicni osvajaci (pljacka) ali slabi u odbrani (nemaju motiv). Turci su se pojavljivali u sve vecem broju i kao doseljenici i kao najamnici i kao napadaci.

I sa K Lazarem se slazem. Nije jos uvek bilo kasno ni te 1354. da je ostatak Evrope poslusao Dusana, ali bi mnogo bolje bilo da je to predvideo ranije, a moglo se predvideti.

AKHENATON:
I sa K Lazarem se slazem. Nije jos uvek bilo kasno ni te 1354. da je ostatak Evrope poslusao Dusana, ali bi mnogo bolje bilo da je to predvideo ranije, a moglo se predvideti.

- Ostatak Evrope je znao da Vizantija, takva kakva je, neće dugo.
Na kraju, poješče se sami izmedju sebe oko vlasti.
- Ostatku Evrope je išlo na ruku to što je i Dušan hteo da je uništi.
- Ostatak Evrope se uplašio kad je shvatio da Srbin drži 2/3 Vizantijskog carstva pod svojom čizmom. Kad se pogleda na geografsku kartu i vidi da je Dušanovo carstvo izlazilo na tri mora, uhvatite te strah ! Šta će taj poželeti sledeće da osvoji posle Vizantije, a moći će uz flotu i izlaz na 3 mora !
-Ostatak Evrope menja taktiku. Ne pomaže Dušanu da zaustavi Turke, misleći da će Turci sa Srbijom lako, a trula Vizantija će i tako i tako već ..istruliti.

Šta mislite da li je katolička Evropa razmišljala ovako o našem Caru ?

Verovatno da, ali onda on umire, Srbija je u rasulu i tad je Evropa trebala delovati da se zaustave Turci, ali nazalost nista, jer niko nije shvatio.S druge strane, Dusan je zeleo da predje u katolicanstvo i na taj nacin se priblizi Evropi samo zbog borbe protiv Turaka. O tome nema pouzdanih podtaka ali mi se cini da je tako bilo. Cak postoje pretpostavke da je otrovan iz tog razloga.

Mozda vo surovo zvuci, ali u periodu koji je usledio postojale su dve opcije ili da budemo pod Turskom ili pod Austrijom. Mislim da nam se desila bolja varijanta iako ni jedna ni druga ne valjaju. Austrija je takodje bila u velikoj ekspanziji i da nije bilo Turaka, mi bi potpali pod nju i mogu samo da zamislim kako bi se otudjili od slovenskog duha. Jest da je ovo ono bitanje sta bi bilo da je bilo, koje ne smem da postavljam kao istoricar i mrzim ga, ali morao sam da se dotaknem i toga.

AKHENATON:
Verovatno da, ali onda on umire, Srbija je u rasulu i tad je Evropa trebala delovati da se zaustave Turci, ali nazalost nista, jer niko nije shvatio.S druge strane, Dusan je zeleo da predje u katolicanstvo i na taj nacin se priblizi Evropi samo zbog borbe protiv Turaka. O tome nema pouzdanih podtaka ali mi se cini da je tako bilo. Cak postoje pretpostavke da je otrovan iz tog razloga.

- Dobro ti se čini. Hteo je čak i to, samo da spase zemlju i narod. Ima pouzdanih podataka, čitala sam da je posle dužeg nećkanja papa ipak poslao svoje ljude Dušanu na dvor. Ali, su tražili previše, pa je Dušan odustao. Nisam sad sigurna, al pogledaću.
- Srbija je bila u rasulu od njegove smrti pa sve do Kosova. Postojali su i vladari u Srbiji. Šta je Evropa trebalo da učini? Zar i Rusija u svojoj prošlosti, to ti znaš bolje od mene, nije posle (jel beše Groznog ?) bila u rasulu 29.godina - pa se oporavila ! Da li je delovala Evropa? Nije. Zar Poljska nije pukla načisto u svojoj prošlosti, pa se oporavila, povratila državnost i evo je!
Mozda vo surovo zvuci, ali u periodu koji je usledio postojale su dve opcije ili da budemo pod Turskom ili pod Austrijom. Mislim da nam se desila bolja varijanta iako ni jedna ni druga ne valjaju.
- Ako misliš posle Kosova, nema šta da surovo zvuči. Tako je bilo. ili ovaj ili onaj.
Ni jedna ni druga ne valjaju, al ako već moram da biram ja bih pre bila pod hrišćanskom okupacijom, oni nisu nabijali na kolac. I Lazar i Vuk, i Marko ..svi su bili za hrišćansku opciju.

Bi2:
- Ako misliš posle Kosova, nema šta da surovo zvuči. Tako je bilo. ili ovaj ili onaj.
Ni jedna ni druga ne valjaju, al ako već moram da biram ja bih pre bila pod hrišćanskom okupacijom, oni nisu nabijali na kolac. I Lazar i Vuk, i Marko ..svi su bili za hrišćansku opciju.

Da, posle Kosova. Bez obzira na danak u krvi i nabijanje na kolac, po meni su TUrci bili bolja varijanta nego hladna Austrija i njihov duh koji bi nam se nametnuo, a verovatno i katolicanstvo i sve nevolje koje dolaze sa njime.

KLazar:
Koriscenje najmnickih odreda Nemaca i ostalih EVROPLJANA je nesto drugo. Kao dobar politicar (ipak je bio mnogo bolji ratnik) trebao je da predvidi mogucnost ekspanzije Turaka i da se odrekne nekih stvari kako bi se jednom za svagda otarasio Turaka. Nemacka je daleko i njihovi odredi kao najamnici na strani Srba bili su odlicni osvajaci (pljacka) ali slabi u odbrani (nemaju motiv). Turci su se pojavljivali u sve vecem broju i kao doseljenici i kao najamnici i kao napadaci.

( Što ja ne volim ne pravdu, pa to ti je, a nisam Kalimero.)
Dušan nije dobio nadimak Silni za džabe. Bio je on i mudar političar, i odličan ratnik, svestan vladar..al je ipak bio samo čovek,smrtnih. Znači, imao je manu. Dopustio je mnogo da mu se žena meša u politiku, i što je još gore-slušao ju je.

AKHENATON:
Da, posle Kosova. Bez obzira na danak u krvi i nabijanje na kolac, po meni su TUrci bili bolja varijanta nego hladna Austrija i njihov duh koji bi nam se nametnuo, a verovatno i katolicanstvo i sve nevolje koje dolaze sa njime.

A, šta misliš koliko bi Srba preživelo samo u vreme vladavine Djurdja Brankovića, pod hrišćanskom Austrijom?
Ne verujem da bi nama iko mogao duh da promeni ! Mogli smo biti pod, izvini ali kulturnom Austrijom, neko vreme dok se ne bi rodio neki drugi Karadjordje ili neki mudar političar koji bi znao kako da se opet odvojimo od njih.
Izvini, al u ovome se ne slažem s tobom. Zar nije bilo bolje,mudrije,izabrati djavola koga već znaš ko je i kakav je, nego djavola za koga nemaš pojma kakav je, osim da u Boga ne veruje?

Pitanje je, sta bi bilo. Nije Austrija ni malo bila naklona nama, a da nije imala interese. Nisu Turci bili bas toliko surovi kako ih mi dozivljavamo. Mnog bi gore bilo po nas da smo se otudjili. I ne zaboravi, koliko bi nas samo stradalo od katolicke crkve.

Aj palim, pa nastavljamo sutra.

KLazar:
Mozda i nije bilo kasno. Planirao je Dusan obimnije ofanzive protiv Turaka, cak je i papu obavestio o tome, ali neocekivana smrt cara je sve poremetila nije stigao ni da pripremi zemlju za naslednika. Imao je u planu i osvajanje Carigrada i Soluna za sta mu je samo jos flota falila.
Mozda se ovde i krije odgovor na pitanje. Da li je prerana Dusanova smrt ustvari glavni uzrok propasti Srbije? Gde bi i sta danas bila Srbija da nam je Dusan poziveo jos koju godinu?

Da, mislim da je to glavno pitanje.
Da li je njegova prerana, neobjašnjiva, smrt glavni razlog naše propasti ?
Ako pogledamo malo bolje, od dana njegove smrti 20.12.1355.g.mi smo u stalnom padu. Izmedju dva pada imamo toliko vremena da se malo oporavimo, malo namnožimo da bi još više izginuli, i tako sve do dana današnjeg.Jedino su bile dobre godine (materijalno, finansijski) one 70-ste pod Titom, al čak smo i tad stradali.
Ako se i poigramo Pitagorinim brojevima i njihovom značenju, kao i lošem značenju broja 5, ima i toga. U datumu njegove smrti su čak tri petice i broj 13, zar ne?
I vrlo interesantno, kako god je Srbima teško sete se Dušana i njegovog Zakonika, kad im je dobro...j..š Dušana. Tipično srpski.

Ima li neko komentara na ovo moje razmišljanje ?

Koliko je bila usadjena tradicija Vizantije bez obzira na njenu slabost govori to sto je nakon Dusanove smrti Jovan V Paleolog molio i preklinjao papu Inocentija VI za pomoc obecavo mi je da ce VIzantija preci u katolicanstvo, i rekao da ce poslati pomoc tek kad vidi da ga je narod prihvatio za vrhovnog crkvenog poglavara. Naravno sa tim narod nije mogao da se pomiri i pomoc je izostala.

Dusan jeste hteo da odrzi tu tradiciju, ali kako izgleda i on je zeleo da predje u katolicanstvo sto bi imalo isti odjek, i kod Vizantinaca i kod Srba. Tako bi pomoc opet izostala. Jovan Paleolog je moljakao i kod Bugara i kod Madjara, cak i kod Dusanove udovice, ali nista. Niko se nije obazirao.

U tom smislu je bilo zaista, zaista kasno. Cak je i Dusan iako je to prvi predvideo, predvideo kad je bilo kasno, onda kad je morao da pristaje na uslove Zapada, koji nikako ne bi mogli da zazive u narodu. Da je poziveo malo mozda bi se i naslo neko drugo resenje, ali vrlo vrlo tesko.

Jedini koji je pruzio pomoc Palologu bio je Amadeo Savojski, ali ta pomoc je beznacajna.

ISuvise mnogo faktora nije islo u prilog zaustavljanju Turaka, mnogo toga je moralo da se promeni u svesti Zapada da bi se nesto postiglo, a to je bilo gotovo nemoguce.

А у средњем веку највећа грешка: борба српске властеле после Душанове смрти (ја тврдим убиства). Нису Орхан и његови Османи криви, а ни Кантакузин. И раније су Римљани (Ромеји) довлачили разне народе и племнена да се боре за њихову ствар, па ником ништа. Да је Тамерлан још мало био поживео од Отомана не би остало ништа.

Српску империју су загробарили издајници који су били махом стационирани по Македонији, Тесалији и Епиру.

Nisam bas najbolje upoznat sa istorijom srednjeg veka ali da li je moguce da bi Dusanov prelazak u katolicanstvo mozda imao slicnosti sa prelaskom Vlada Cepesa u katolicanstvo?

Moje misljenje o Caru Dusanu. Covek je hteo da postane Car Vizantijskog Carstva. Bio je ambiciozna osoba. Ali, ali nazalost nije mu uspelo ni da stvori svoju mornaricu, niti da osvoji i postane Car Vizantije. I sta se desilo? Covek nije predvidio ekspanziju Turskih plemena i korupciju u svom carstvu. I ostalo je istorija.

DukeofSerbia:
А у средњем веку највећа грешка: борба српске властеле после Душанове смрти (ја тврдим убиства). Нису Орхан и његови Османи криви, а ни Кантакузин. И раније су Римљани (Ромеји) довлачили разне народе и племнена да се боре за њихову ствар, па ником ништа. Да је Тамерлан још мало био поживео од Отомана не би остало ништа.

Српску империју су загробарили издајници који су били махом стационирани по Македонији, Тесалији и Епиру.

U nekim delovima ovog tvog posta, slažem se sa tobom.
To što tvrdiš, je tako. Ubistva su bila, hteli mi do priznamo (izgleda na nećemo ) ili ne, i to samo zbog vlasti.Prvo je bilo ubistvo cara Uroša, od njega se krenulo.
Tačno je da nisu Osmani krivi. Oni su vodili pametnu,organizovanu politiku svoje zemlje, i možemo im samo zavideti na tome. Bez obzira kako smo mi prošli zbog toga. Ali,oni se nisu previše bakćali sa Vizantincima.
I za Tamerlana verujem da si u pravu. I jak i pametan. Al, mator.
Ove izdajnike što pominješ, a znam na koga aludiraš, su samo posledica upetljavanja Vizantinaca i njihov uticaj na naš naraod, na naš mentalitet.

Mikowiny:

Zar nismo ? :roll:
Navedi istorijske dogadjaje od njegove smrti, pa sve do današnjih dana?Poredjaj hronološkim redovom sve bitke, ratove, u kojima smo i te kako stradali što u ljudstvu što u teritorijama, i videćeš koliko su relativno kratke pauze izmedju njih. Kad bi radio statistički grafikon, od 20. 12. 1355.g. do današnjih dana, linija bi bila skoro u konstantnom padu! Od 1950.g. pa na ovamo i u tim godinama mira 1950-1989) svaku deceniju imali smo bežaniju iz zemlje pametnih,obrazovanih,hrabrih ljudi.I to je vid stradanja nacije. Skoro da imamo više Srba preko nego u zemlji?
Umro je u XIV veku, ne zna se kako, al se tačno zna datum? Vrlo interesantno.
Za Karadjordj, začetnika " moderne države" ne zna se kad se rodio ? Pominju se datumi od 1752. pa sve do 1768.g.! To je ogroman raspon od trinaest godina, al se tačno zna datum kad je Dušan umro pre 651.godinu ! Kako to?

knindza88:
Moje misljenje o Caru Dusanu. Covek je hteo da postane Car Vizantijskog Carstva. Bio je ambiciozna osoba. Ali, ali nazalost nije mu uspelo ni da stvori svoju mornaricu, niti da osvoji i postane Car Vizantije. I sta se desilo? Covek nije predvidio ekspanziju Turskih plemena i korupciju u svom carstvu. I ostalo je istorija.

Ama jok, rode! Isto kao što se ti ljutiš kad neko napiše nešto loše o tvom idolu, tako se i ja " ljutim" kad se nešto slično piše o Dušanu.
- Da se ne ponavljamo, i rimski papa je 100.godina kasnije priznao da je Dušan prvi sagledao opasnost od Turaka.
- On jedan, bez pomoći ostalih katoličkih zemalja, nije mogao Turcima ništa, sve i da je ostao živ. Meni lično je bitno, da je on PRVI video u njima ono što niko drugi nije.
- Nije bio ambiciozan! Bio je izuzetno pametan. Ali je i bio je poslednji Srbin koji je živeo svih 24.sata dnevno samo za svoju zemlju.
- Objasnilo smo zašto mu nije uspelo da stvori svoju mornaricu: nije mogao bez Mlečića.
- Car Vizantije nije uspeo da postane jer je naprasno umro u 48.g kad mu se nije umiralo.
- Ma, kakva bre korupcija ! Dok je bio živ, korupcije nije bilo u njegovom carstvu. Otimačina za vlast je nastala kasnije, ne korupcija. Vojvoda je upravu kad kaže-ubistva, a ne korupcija.
( Rode, he,he....nemoj Dušana da mi diraš! no,no ;) )

Back