vazon:То само значи да би све било исто са или без Кантакузина, бар кад је реч о продору Османлија на наше просторе.
Bilo kako bilo, oko ovoga se vecina nas slaze.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
vazon:То само значи да би све било исто са или без Кантакузина, бар кад је реч о продору Османлија на наше просторе.
KLazar:Mozda i nije bilo kasno. Planirao je Dusan obimnije ofanzive protiv Turaka, cak je i papu obavestio o tome, ali neocekivana smrt cara je sve poremetila nije stigao ni da pripremi zemlju za naslednika. Imao je u planu i osvajanje Carigrada i Soluna za sta mu je samo jos flota falila.
Mozda se ovde i krije odgovor na pitanje. Da li je prerana Dusanova smrt ustvari glavni uzrok propasti Srbije? Gde bi i sta danas bila Srbija da nam je Dusan poziveo jos koju godinu?
AKHENATON:Pa da, bilo je i toga, zaborao sam da pomenem. Sve ukazuje da Turci u to vreme nikako nisu bili zanemarljivi, sto je uvideo i Dusan, ali kasno.
AKHENATON:Na to sam i mislio, da je bilo kasno za Dusana, inace jos uvek nije bilo kasno ali niko nije ozbiljno shvatio ili nije hteo da shvati kolika je opasnost pretila od Turaka.
Bi2:Pa, kako bre kasno ?![]()
![]()
:???: :sad: :-? :-(
![]()
Zar nije on prvi video opasnost u njima? Zar nije moljakao za pomoć ?
A, što je unajmljivao Turke i kako kažeš angažovao ih za zajedničke akcije, to su radili svi pre njega, a i posle njega,Što ne bi i on? Nije unajmljivao samo Turke. Tu su bili i Nemci, i Španci, jel tako? To je bila politika: koristio je Turke da bi zauzimao deo po deo Vizantije, a kad bude stvorio svoje carstvo, sa ostatkom Evrope bi se obračunao i sa Turcima. Zbog toga je i bio u dobrim odnosima sa Mlečićima, i želeo je da kupi ili stvori svoju flotu brodova.
Ovo drugo pitanje ti je na mestu: kako to da su nam za sve krivi drugi, nikad mi. To je čudo jedno, al istinito.
AKHENATON:I sa K Lazarem se slazem. Nije jos uvek bilo kasno ni te 1354. da je ostatak Evrope poslusao Dusana, ali bi mnogo bolje bilo da je to predvideo ranije, a moglo se predvideti.
- Ako misliš posle Kosova, nema šta da surovo zvuči. Tako je bilo. ili ovaj ili onaj.AKHENATON:Verovatno da, ali onda on umire, Srbija je u rasulu i tad je Evropa trebala delovati da se zaustave Turci, ali nazalost nista, jer niko nije shvatio.S druge strane, Dusan je zeleo da predje u katolicanstvo i na taj nacin se priblizi Evropi samo zbog borbe protiv Turaka. O tome nema pouzdanih podtaka ali mi se cini da je tako bilo. Cak postoje pretpostavke da je otrovan iz tog razloga.
- Dobro ti se čini. Hteo je čak i to, samo da spase zemlju i narod. Ima pouzdanih podataka, čitala sam da je posle dužeg nećkanja papa ipak poslao svoje ljude Dušanu na dvor. Ali, su tražili previše, pa je Dušan odustao. Nisam sad sigurna, al pogledaću.
- Srbija je bila u rasulu od njegove smrti pa sve do Kosova. Postojali su i vladari u Srbiji. Šta je Evropa trebalo da učini? Zar i Rusija u svojoj prošlosti, to ti znaš bolje od mene, nije posle (jel beše Groznog ?) bila u rasulu 29.godina - pa se oporavila ! Da li je delovala Evropa? Nije. Zar Poljska nije pukla načisto u svojoj prošlosti, pa se oporavila, povratila državnost i evo je!
Mozda vo surovo zvuci, ali u periodu koji je usledio postojale su dve opcije ili da budemo pod Turskom ili pod Austrijom. Mislim da nam se desila bolja varijanta iako ni jedna ni druga ne valjaju.
Bi2:- Ako misliš posle Kosova, nema šta da surovo zvuči. Tako je bilo. ili ovaj ili onaj.
Ni jedna ni druga ne valjaju, al ako već moram da biram ja bih pre bila pod hrišćanskom okupacijom, oni nisu nabijali na kolac. I Lazar i Vuk, i Marko ..svi su bili za hrišćansku opciju.
KLazar:Koriscenje najmnickih odreda Nemaca i ostalih EVROPLJANA je nesto drugo. Kao dobar politicar (ipak je bio mnogo bolji ratnik) trebao je da predvidi mogucnost ekspanzije Turaka i da se odrekne nekih stvari kako bi se jednom za svagda otarasio Turaka. Nemacka je daleko i njihovi odredi kao najamnici na strani Srba bili su odlicni osvajaci (pljacka) ali slabi u odbrani (nemaju motiv). Turci su se pojavljivali u sve vecem broju i kao doseljenici i kao najamnici i kao napadaci.
AKHENATON:Da, posle Kosova. Bez obzira na danak u krvi i nabijanje na kolac, po meni su TUrci bili bolja varijanta nego hladna Austrija i njihov duh koji bi nam se nametnuo, a verovatno i katolicanstvo i sve nevolje koje dolaze sa njime.
KLazar:Mozda i nije bilo kasno. Planirao je Dusan obimnije ofanzive protiv Turaka, cak je i papu obavestio o tome, ali neocekivana smrt cara je sve poremetila nije stigao ni da pripremi zemlju za naslednika. Imao je u planu i osvajanje Carigrada i Soluna za sta mu je samo jos flota falila.
Mozda se ovde i krije odgovor na pitanje. Da li je prerana Dusanova smrt ustvari glavni uzrok propasti Srbije? Gde bi i sta danas bila Srbija da nam je Dusan poziveo jos koju godinu?
DukeofSerbia:А у средњем веку највећа грешка: борба српске властеле после Душанове смрти (ја тврдим убиства). Нису Орхан и његови Османи криви, а ни Кантакузин. И раније су Римљани (Ромеји) довлачили разне народе и племнена да се боре за њихову ствар, па ником ништа. Да је Тамерлан још мало био поживео од Отомана не би остало ништа.
Српску империју су загробарили издајници који су били махом стационирани по Македонији, Тесалији и Епиру.
Mikowiny:
knindza88:Moje misljenje o Caru Dusanu. Covek je hteo da postane Car Vizantijskog Carstva. Bio je ambiciozna osoba. Ali, ali nazalost nije mu uspelo ni da stvori svoju mornaricu, niti da osvoji i postane Car Vizantije. I sta se desilo? Covek nije predvidio ekspanziju Turskih plemena i korupciju u svom carstvu. I ostalo je istorija.