Kviz :}

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nešto sasvim drugačije:
dsak.jpg
 
Planirao sam da postavim Igora Vasiljeva ali kada sam video da je zastupljeniji na intu od M.Popovića odlučio sam se za ovog drugog.
I ja sam oduvek voleo da čitam Trifunovićeve tekstove , međutim vezivati pojedine slikare Mediale (kao i M.Popovića) za nadrealizam bilo je pogrešno no donekle i razumljivo. Mediala i predmedialisti su bili samonikli pa nije ni čudno što su kritičari bili zatečeni . Hoću reći koristili su stare matrice za novu pojavu što je pogrešno. Danas se slikarstvo M. Popovića percipira kao autentično fantastično slikarstvo a kao što sam već napisao bio je vesnik Mediale. Znači ne može se definisati kao nadrealista.
Ovo 2012 -12-10 ne znam šta je, da nije ISBN ?
Da jeste Amin.
Krinka,da li bi mogao da me uputiš na neku literaturu sa neta tj.inta,kako ti kažeš,gde bih tačno shvatila razliku izmedju fantastišnog slikarstva i nadrealizma jer je to meni isto ili skoro isto (ako je i Lazar Trifunović napravio grešku onda znači da je u likovnoj kritici i teoriji slabo definisan sadržaj jednog i drugog pojma;naidjoh i na knjigu sa naslovom Fantastično slikarstvo od Boša do Dalija,znači sve u istom košu ).
 
Žao mi je ne mogu ti pomoći oko interneta jer sve što znam u vezi istorije umetnosti stekao sam pre internet doba a nešto pre pojave inta., izgubio sam to interesovanje i više se nikad nisam vraćao.
No uz sav rizik mogu ti pomoći oko razgraničenja pojma fantastika/ nadrealizam u slikarstvu
Ali pre toga jedna napomena . Sigurno da postoje slike kod nadrealista koje su čisto fantastične (kao što postoje i čisto realistične ) no ovde pišem u načelu , znači uz izvestan stepen apstrahovanja.

Evo neke osnovne razlike ;
1, Fantastika je pričanje priče , nadrealizam je njeno razaranje , svesno dovođenje do paradoksa.
2. U pogledu seksualnosti fantastika ima moralističku potku, ako i postoji seksualna izopačenost ona je u službi morala. Kod nadrealizma seksualna izopačenost je sama po sebi cilj .
3. Fantastika je postojala kroz sve epohe , nadrealizam je vezan za određen istoriski period. Znači istorijski pokret sa svojim fazama i protagonistima vezan za duh vremena; iskustvom Dade, uticajem Frojdovske psihoanalize, Bretonovog proglasa itd.
I danas neko može da slika slično ili istovetno kao i nadrealisti ali to teško možemo nazvati nadrealizmom jer je izvan tog istorijsko-duhovnog konteksta. Takvo slikarstvo možemo nazvati recimo neo-nadrealizam (možda već i postoji), no pitanje je da li tako nešto ima ikakvog smisla (sem čisto lukrativnog ).

Primer 1. - Boš
1. Bez obzira što kod njegovog slikarstva postoje elementi paradoksa oni su tu prisutni kao simboli u gradnji naracije , iza svega stoji priča o moralnosti, nema svesnog razaranja naracije , nema apsurda na opštem planu .
2. U pogledu seksualnosti; seksualna izopačenost jeste u sklopu priče o moralnosti i nije sama po sebi cilj.
3. Njegovo slikarstvo je udaljeno od epohe nadrealista mada je moguće da je u izvesnom smislu nekima od njih poslužilo kao uzor. Zapravo ako bi tražili istorijske korene nadrealizma, njene elemente možemo naći kod Boša ali to ipak ne možemo nazvati nadrealizmom. Njegovo slikarstvo je pre svega fantastično.
Primer 2. Milan Popović
1. Očigledno kod njega nema ni pokušaja razaranja naracije.
2. Nema seksualne izopačenosti niti amoralnih elemenata.
3. Premda u njegovo doba ( 50-te godine ) još uvek deluju neki nadrealisti , on prosto ne pripada toj generaciji, izvan je duha tog vremena.
U vezi knjige . Imam je ali sem dobrih reprodukcija velikog formata nema ništa . Zapravo uvod može samo da zbuni.
 
Lepo i jasno napisano,hvala puno.
Sad kad ovo čitam vidim da sve to znam,tj.prepoznajem kao tačno,ali zna se da prepoznavanje nije znanje.
U svakom slučaju dobro će doći mnogima.
 
Može i malo veća:slikar je rodjen u Vojvodini,profesor je na Likovnoj akademiji u Bg,a moram da citiram i opis njegovog stila:
''U procesu obnove figurativnih i jezičkih modela, nakon jenjavanja zanosa idejama apstrakcije, enformela i pojave postkonceptualističke klime, on se opredelio za jedan specifičan figuralni koncept. U osnovi klasični likovni model, tradicionalna medijska osnova i tematski sloj njegovih slika čine osnovu njegove slikarske vere. Jedan je od protogonista figuracije koju je aktuelna kritika označila kao neoromantizam. Reč je o postupku "realističke" interpretacije oblika i celih prizora koji odišu nekom čudesnom nostalgijom, nenarušenom tišinom i meditacijom. Na njegovim slikama vreme kao da je stalo: priroda, sunčana i raskošna, retki primerci stare seoske arhitekture, dvorišta sa rascvetalim voċkama i čardaci sa belim lepršavim golubovima, sve je to pomalo zaumna poetska vokacija i žudnja za trajnom lepotom. Slika je zasiċena pikturalnom materijom, zrela, jezički sigurna: živi od svoje lepote i za svoju lepotu. Sam slikar, nalik je svojim slikama''.
I još jedna njegova slika:
Andjeo lutalica medju maslaccima i belim radama, Jovan Sivacki,ulje na platnu,125X165cm, 2006.jpg
 
.. pa .. hitler mu je spaljivao slike .. bio je na listi zabranjenih ..
.. sin je .. boraveći od detinjstva u očevom svetu mašte .. postao jedan od najboljih dečijih pisaca ..
 
Znači,Entartete Kunst nam je tema.
A da ipak postaviš i sliku.Jer ovako se osećam kao kod Zeljkovića u kvizu,a ne znam te biografske podatke koji treba da pomognu.
 
Ovo pitanje nije inspirativno?
Umetnik (1899-1968) je živeo u Argentini i (više) u Italiji.Zaslužan je za ime jednog -izma,uticao na Arte povera.Bio je slikar i skulptor.
Treba jos pomoci?
 
NijeDj.Celant.
Objavio je Beli manifest 1949.koji se oslanja na ideje futurizma i trazi sintezu likovnih umetnosti,muzike i pesnistva.Otac mu je bio vajar.
Pravac koji je po njemu dobio ime je spacijalizam (Movimento spaziale)
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top