Kviz :}

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Abramović?
Lepša je,meni.Evo je i ovde naslikana rukom svoje velike ljubavi
DoraMaarSeated-3.jpg

Dakle,ono je Dora Mar;zna se da se bavila i fotografijom čim ju je Sensi stavila u kviz :)
A moje pitanje je :
bbbb.jpg

Prilozi

• it.p..jpg
    it.p..jpg
    106,3 KB · Pregleda: 11
Poslednja izmena:
Da,ta mrtva priroda je rad Italijana čije ime počinje slovom Dj,a prezime slovom M,to sam najpre postavila i kasno primetila da se vidi potpis,zatim sam obrisala adresu te slike i postavila drugu od domaćeg autora,zapravo autorke,ali je ipak ostala i prva slika!!!Uvek me iznenade tehnički detalji :)
Tako da imate dva pitanja.

Sliku Stomatolosko drustvo je uradila mlada beogradska slikarka (1973.),izlagala dosta po svetu,a evo i citata iz Politike
"Agresija, brutalnost, teskoba, zamrznute scene grupnih ili pojedinačnih porterta često u fonu hladnih keramičkih pločica, izraz su otvorenog obraćanja javnosti umetnice i potrebe da „održava” pojedinca i društvo u stanju permanentne zapitanosti. Sve to uz dovoljnu dozu ironije i cinizma."
Autor prve slike,Italijan je ziveo do 1964. Posle kratke metafizicke faze opredelio se uglavnom za mrtve prirode prefinjene tonske kompozicije,a slikao je bezbroj puta iste kucne boce i vaze.

Jeeee
A ovo drugo pitanje sam htela da prepustim ostalim ucesnicima kviza tj. Hladnoj :lol:
Hvala Sofi, nisam cula za Biljanu pre ovoga :)

Dolce-Vita-Anita-Marcello.jpg

ovako, umetnik takodje Italijan, poznat najvise po dekolazima koje je pravio od filmskih i oglasnih plakata.. ziveo je od 1918 do 2006.

Ni ja do sada nisam čula za Domenika Rotelu,a baš mi se svidjaju ovi kolaži,tj.dekolaži,Marčelo Mastrojani i Anita Ekberg (ona se kupala naked u Fontani di Trevi?) su me podsetili na neka druga vremena;so,thank you!
Hajde još nešto postavi,ja sad ne mogu.

Ja se predajem!
Tema mi je neka apokaliptična,silazak u ad,potop...
Krinka,nemoj baš predugo da nas mučiš,čekamo još danas,pa ako se niko ne javi sutra napiši odgovor,važi?

U redu , imate rok do sutra :rtfm:
Znači radi se o nekom ko nije bio član Mediale ali je svojim estetskim stavovima (suprotnim tada vladajućoj apstrakciji) bio jako blizak tom pokretu. U tom smislu može se govoriti kao rodonačelniku (preteči) Mediale. Tada je postojao još jedan slikar čije je delovanje bilo slično (nezavisno od prvog), no kada bih mu napisao ime odveć bi bilo lako za pogoditi :mrgreen:

Poslednja izmena:
Hajde cure,prelistajte Protićevo Srpsko (ili jugoslovensko?)slikarstvo 20.veka i Trifunovićevu knjigu na istu temu,ne dajte da nas Krinka rasturi!
(Ja nemam ovde ništa od te literature,samo beletristiku i vunice za rukavice,upravo drugi par gotov!)

Nasao si nam svima slabu tacku z:cry:
Pa, pocetak Mediale su na neki nacin oznacili Dado Djuric i Uros Toskovic, ali kapiram da nisu oni.
A je l' zagonetni umetnik mozda bio clan Decembarske grupe?
Oni su tezili apstrakciji, ali neki od njih su ostali u sferi figurativnog slik., poput, ne znam, Mladena Srbinovica...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back