Kviz :}

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Lepo!Sad sam i pročitala da mu je ona bila prva žena,a da se posle 6 godina oženio opet sa Ruskinjom,a nisam znala ni da je rodjen u Grčkoj kao ni da je tako dugo živeo (90godina,skoro kao Paja Jovanović i Uroš Predić;izgleda da je formula za dug život biti slikar...šalim se,ima i sasvim suprotnih primera)

Naravno. Koliko njih je samo izvrsilo samoubistvo vec u tridesetim...

Napoleon. Ciji rad? (Ovaj slikar je izvrsio samoubistvo)
220px-Napoleon_1796.jpg

Voterhaus,Moja slatka ruža (ili Duša ruže).Ona prva je Ofelija.Baš lepe slike,nagoveštavaju secesiju.
Ko je autor ovih čuvenih lampi ?
tiffany9.jpg
[/IMG]
wisteria_250.jpg

Poslednja izmena:
Tifani.Sada se proizvode slicne pod istim imenom.Napr. u Zagrebu je Alex Jakovac vlasnik Tiffany studija koji dizajnira zaista lepe lampe (proizvode se ,naravno,u Kini) i ima ih pet-sest tipova,sve po pravilima formulisanim od strane L.K.Tifanija.http://tiffany.hr/
(Sad neko vreme necu moci da postavljam slike,pa mozes ti.)

Posto nema Seksa i grada zbog booring tenisa evo nekih podataka o autoru one slike pre autoportreta:
"... rođen je u Splitu 1948 godine. Na Akademiji likovnih umetnosti je diplomirao 1971. god. u klasi profesora Stojana Ćeliċa. Član je ULUS -a od 1972. god. Izlagao je više puta u zemlji i inostranstvu. Predaje na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu predmet - kostim. Živi i radi u Beogradu.
Veċ prvim crtežima na studijama večernjeg akta, u duhu najboljih akademskih realista, unutar jedne male grupe ezoterika, on je objavio svoju likovnu moċ. Krajnja ponesenost, ushiċenost kojom vlada strog, gotovo okrutan sistem, kartezijanska logika i asketizam, obeležili su ovog umetnika od prvih dana. ... - slikar, crtač, dizajner, performer, promoter, uz još dve - tri ličnosti, postaje centar svih, ne samo andergraund okupljanja vertikalnog Beograda sedamdesetih i osamdesetih godina. Mag ili urbani samuraj, on je uprkos svemu, bio i ostao bez predhodnika i sledbenika, jedinstvena pojava u srpskom slikarstvu."

Lepo da se jos neko pojavio na ovom mestu,bila nam je spala knjiga na dva slova :)

Eto stiglo treće slovo :D

Meni ni dodatni podaci nisu pomogli. Čak sam gledao i na sajtu Akademije, da vidim ko predaje kostim, ali slab sam detektiv :hahaha:

Što se tiče mog pitanja, evo prvi hint:

Autor je ruski slikar i teoretičar umetnosti.

Dok Sensi ne smisli pitanje, evo jednog lakog

U grčkoj mitologiji kentauri (pola konj, pola čovek) svoju su nezajažljivu seksualnu žeđ gasili jureći nimfe. Međutim na ovoj slici jedna od njih kao da je ukrotila kentaura. To je zapravo alegorija pobede čednosti nad požudom.

Eto sad sve znate. Još samo da kažete ime autora slike :)

centaure-1.jpg

Poslednja izmena:
Sandro Boticeli!Ovo je bilo bas lako,a dok Sensi ne smisli nesto teze evo necega sto je bas poznato:
Slika je izlozena u 1948. u Parizu,ali ne u zvanicnom Salonu,nego u baraci zajedno sa jos nekim radovima koje je ziri Salona odbio.Uticala je na ukus publike,ucinila da se napuste herojske,uzvisene teme romantizma i da se paznja obrati na svakodnevni zivot radnika i seljaka.
courbet_stone_breakers.jpg

Odmah sam posumnjala na Arcimbolda,mada ovog Knjizara nikad nisam videla,znala sam one njegove alegorije godisnjih doba nastale od voca i cveca,kao sto je ovo Leto:
495px-Giuseppe_Arcimboldo_-_Summer%2C_1573.jpg

On je na neki nacin bio preteca pravca kojem pripada umetnik cije kolaze cine otpaci sa ulica,koji je svoju kucu pretvorio u muzej,desetak godina slagao razne odbacene stvari,ambalazu,zapusace u vertikalu ,Merzbau...a ovde je jedan od kolaza:
Kurt-Schwitters-Undbild-163595.jpg

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back