Kviz :}

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jeste Djordjo,ali je Scuola metafisica ili metafizicko slikarstvo.
A suprematizam je smislio Kazimir Malevič (Beli kvadrat na belom,na pr.)

Ovo je tzv.rajonizam,ko je autor slike?
CRI_150502.jpg

A valjda se gleda,nije to bas tako strogo definisano,kako koji autor smatra da treba tako i napise (ovo ipak nije egzaktna nauka kao fizika ili matematika, zato je i tesko odbraniti tvrdnju da je nesto velike umetnicke vrednosti a nesto nije;Tapija ili Labusa su neki prezirali,a neki dizali u zvezde.Kao i Dalija)
A rajonizam ili rejonizam je nastao u Rusiji iste godine kad je u Nemackoj Kandinski poceo da slika apstraktno.
Bavio se svetlosnim zracima (rayon,franc.zrak)

Pitala sam cerku slikarku da li zna za IKB,kaze da je to opste poznato,a ja nisam cula ranije za tu vrstu plave :rumenko: Stvarno se covek uci dok je ziv (ako mu je do toga )!
Postavi ti pitanje da ne cekamo.

Marsel Dišan je na izložbi u Njujorku izložio tzv. ready_made, upotrebne predmete shvaćene kao likovne strukture ,nezavisno od njihove funkcije,pa se tu našao i ovaj točak bicikla,stalak za sušenje flaša,wc šolja (pod nazivom Fontana),stolica.A sve u skladu sa poetikom Dade koja negira uzvišenost umetničkog čina...itt
.
3.jpg

Ako imaš knjigu Umetnost danas ( Edvard Lusi Smit,objavljena 1995.,prevedena je na srpski) u okviru hiperrealzma je i ova reprodukcija Žene sa potrošačkim kolicima,a autor skulpture je Duane Hanson.Čak se vidi i oparana petlja na čarapi!
Isti pisac je 2002.g objavio Art tomorow, vidjala sam je po knjižarama.Inače,ako pogledaš na vikipediji videćeš da je objavio preko 80 knjiga iz oblasti umetnosti,a uz to još knjige pesama...!:worth:
dharavi-slum1.gif

Kako se zove ovaj tip naselja?

Nehigijenska naselja bez struje,vode i kanalizacije,nastaju stihijski po obodima gradova počevši od industrijske revolucije.Danas u njima živi milijardu ljudi,a predvidja se da će do 2030.g taj broj porasti na 2 milijarde.
Zovu se slamovi (engl.slum).Čak se u nekim gradovima (Rio de Žaneiro,Džakarta i dr.) turisti vode u njihov obilazak,pa se pojavio i termin slam turizam!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back