Ovo je inače jedan od boljih kvizova, dobro je osmišljen, ima neku draž, ali smo je mi malo umrtvili svojom šepavom realizacijom. No dobro, makar imamo našu verziju, i to je nešto.
Kviz nisam upoređivao sa karikom i milionerom, nego sa drugim inačicama istog kviza (hrvatski, britanski, nemački). Nema nikakve spone između lovaca i takmičara, koja posledično oslikava nivo kvalitete jednih i drugih. Lovac u inostranim Poterama dolazi iz kviz domene, svestran je, krasi ga široko znanje, obično je anonimus, pa se publici prvi put predstavlja kroz tu ulogu, i ono što je bitno, ima dovoljno šlifa za dobru/zanimljivu interakciju sa voditeljem same emisije. To su često neka dobronamerna bockanja, upadice, inteligentan humor, raznorazne reference, nadopunjavanja, i slične nijanse koje dobro oboje celu sliku. Time, ima se jasna predstava šta objedinjava jednog lovca, a takmičari se prijavljuju nevezani za to, jer karakteristika kviza je da ne traži ono elitističko, akademsko znanje, da će koketirati sa različitim tipovima pitanja, pa ćeš tako imati set trivija, set aktuelnih pitanja, set pitanja iz neke specijalizirane oblasti, biće i malo zakukuljenijih i onih banalnih, lakših, zbunujućih, itd.Mi smo za to uskraćeni, ili je nekako sve drvenasto i formalno...Jova nije taj tip osobe koji je idealan za ulogu voditelja u ovom formatu, jer je nekako krut i pomalo spor, on je jednostavno iz neke druge priče, pa onaj stil komunikacije koji vidiš kod Tarika i njihovih takmičara i lovaca, ovde je teško uspostaviti.
Kod nas mi se sviđa karakter i vizualnost tzv tragača. Dobro je da imamo jednu takvu mehaničku figuru u vlastitoj pojavnosti, kao što je Milica, dobro je da imamo i Dendija koji zna ostaviti utisak malo arogantnog, umišljenog čove koji ume i da se malo prepucava sa voditeljem, sitne provokacije i neka tiha neusaglašenost sa time kako Jova u nekim trenucima radi posao. Milinković, kao kakav ogroman sveznajući mrgud, baš što straši je odličan izbor.
E sad, drugi par cipela je nivo njihovog znanja, gde sam već i kritikovao Dendijev kapacitet koji je tanak i slab za ulogu lovca. I Milica ne briljira u tom smislu, kao što mnogi misle, jer su više pod utiskom njene odsečne, štreberkaste manire, a jedino taj bitan segment u potpunosti zadovoljava Milinković. A zašto smo morali da angažujemo poznate face poput Dendija, Milinkovića i ranijeg tragača Maje, to ne znam...vrvtn jer kao što nismo isprve ukapirali kako treba prevesti kviz na naš jezik, kako treba uskladiti tuce drugih stvari, tako je rts-ov organizacioni deo imao neko njihovo viđenje kako sprovesti kod nas ovu franšizu. Dakle, taj operativni deo je zaštopao, što i nije retka pojava u nas, kada treba nešto sa malo više sluha organizovati, pa su ljudi često nesvesni toga kako bi trebalo poboljšati neke stvari....te se stoga i ne zamaramo mnogo.