KVAZIELITA

Napomena: tekst je preuzet sa www.mojakritika.com

Takvoj eliti i njihovoj velikoj medijskoj zastupljenosti najviše se raduju oni koji žele nešto naše: našu teritoriju, naše organe, jetru, bubrege, naše resurse, nas kao jevtine radnike, nas kao tržište kome se može prodati bilo šta, nas kojima je dobar svaki lider koji ne zarati ili koji neće nikome da se zamera, nas kao nezaiteresovane za bilo šta nas se ne tiče lično i danas, itd .

Ali, oni krivi, oni koji čine našu "kvazielitu". Kriv je prost svet. Prvo, zato što je on sam rodio takvo nešto, a drugo, zato što ne ume da kaže: Ja to ne želim.

Neka se zapita svako ko ima više od trideset godina života, a sedne uveče ispred televizora da gleda jednu takvu emisiju: Kad sam poslednji put igrao fudbal sa ortacima iz škole? Kad sam poslednji put vozio bicikl? Kad sam izveo suprugu na večeru poslednji put? Decu u bioskop, na predstavu? Kad sam jednostavno šetao pored reke? Sedeo na klupi koju volim? Popio piće u nekada omiljenom kafeu? Kad sam poslednji put pročitao knjigu? Igrao preferans sa starim društvom? Umesto toga, sedim ispred televizora i satima gledam ovo smeće...

Skidam kapu,ovo je dobro rekao! Danas je bas dosta eksperata i samozvanih strucnjaka na televiziji!

Postoji kvazielita i ovde na krsti:whistling: pa sta treba li time da se opterecujemo???:dash:
Tito nije bio ustasa Tito je bio gospodar sveta,to je ogromna razlika u odnosu na smradove.:whistling:
Inace kakvi mediji takvi i voditelji takva i elita,kada se sve to sabere jedna velika nula,0,a sve to da bi se narodu isprao mozak.:dash:
Zato gledajte iskljucivo mene i samo mene i moje emisije,ako zelite da nesto naucite,al sam dobar za marketing,:whistling:,:mrgreen:

Ajde ti nama sad objasni,kako su tebi to srpske vodje krivlje,od jednog ustase Tita,a uz to,ti mrzis komuniste,a ustasu branis...........nametnut nam........znas sta Milunka,ti si jedna hrvatska Milunka.........odajes se svaki dan sve vise i vise...........provaljena si ..........a sad mos ici na hrvatski forum i hvaliti tvog Hrvata
Ako tebi nije jasno kako, i zašto su nama, Srbima srpske vođe krivlje, ja nemam šta dalje s tobom da raspravljam. Ali, iz ovog tvog posta vidim i da, jednostavno, nisi u stanju da shvatiš najosnovnije stvari, ni da pročitaš kako treba ono što sam napisala, a kamoli uđeš u neku dublju analizu. Takve nijanse vama, nadripatriotima, antisirbima, očigledno ne dopiru do mozga, inače ne biste ni obožavali takve antisrbe i lažne patriote, kao što su Zlobodan, Šešeljuga, Koštun...

Не бих рекла да је кренуло од прављења краљевине...ипак је Тито дозволио да највећи шљам исплива на површину, тј. комунизам.

Ja razumem kritiku, ali povezivati Tita i komuniste bivše Jugoslavije isključivo sa nečim izrazito negativnim, nazivati te ljude najvećim šljamom ne samo da nije istinito, već je i glupo.

Iskreno, kad sam postavio post nije mi bila namera da isprovociram raspravu tipa: DOS, SPS, Tito, Zlobodan i ustaše. Želeo sam da pričamo o nečem drugom:

Poenta je u sledećem:
- mnoga društva vrlo dobro znaju sa čime će raspolagati za 50 godina, koliko će imati para, stanovnika, kolika će im biti teritorija, gde će biti u odnosu na druga društva;
- ta društva imaju elitu koja brine o tome, a verovatno se ne viđa tako često po tv ekranima;
- lično mislim da u našem društvu elita (kod nas izjednačena sa vlašću) nema ni najmutniju predstavu šta će, po pitanju pobrojanog, biti za mesec dana, a ne za neki duži period;
- zbog toga je i nazivam pseudoelitom, kvazielitom;
- posle 5-og oktobra, u tom smislu, stvari su krenule na bolje - nudi se EU, kao neka jasna vizija sigurnosti, blagostanja, ali...
- meni to više izgleda kao proces u koji je EU uvukla naše društvo, a ne kao strategija koju sprovodi naša elita. Kao što Zemlja ne može da se ne okreće oko Sunca, tako i naše društvo stremi ka EU, bez ikakvog uticaja naše elite u celoj priči, koja čak ni neke tehničke detalje u vezi sa svim tim ne može da izvrši. Prema tome, ostaje utisak nepostojanja bilo kakve elite kakvu imaju razvijena društva;
- to licitiranje, kada će biti, 2008, 2009, 2012, 2014, uz preduslov da se ekipa na vlasti ne sme promeniti jer sve onda u propast je neozbiljno...
- sa druge strane, te razrogačene oči prema Kini i Rusiji su podjednako neozbiljne;
- praktično, i sadašnja vlast i sadašnja opozicija i obrnuto se ne razikuju bitno po pitanju postojanja elite o kojoj govorim, sve se svodi na lični interes i ni na šta više;
- ili sam možda u zabludi? Možda i ne shvatam koliko nam je, u stvari, dobro?

Ja razumem kritiku, ali povezivati Tita i komuniste bivše Jugoslavije isključivo sa nečim izrazito negativnim, nazivati te ljude najvećim šljamom ne samo da nije istinito, već je i glupo.
Не говори се овде о комунистима који су то били из идеала, већ се говори о онима који су ову земљу довели у рупу.

Ал' ти то не разумеш.:bye:

Sve je jako važno, u tom nizu. A ipak, Tito, iako jeste veoma kriv za mnoge stvari, nam je na silu nametnut, a 1918. naša elita mogla je da bira. I mislim da u stvari generacije do danas plaćaju taj loš izbor. takođe, ako je merilo krivice u odnosu na mogućnosti i sredstva koje neko ima, krivlji je i Zlobodan nego Tito. Znači, malo uprošćeno, ali je u suštini tako: Kralj Aleksandar Karađorđević i Zlobodan, dve najmračnije figure (što se tiče sopstvene elite) u srpskoj istoriji.

kako to sad odjednom...nisu li svi, ili pak vecina Srba bili u partizanima i KP i pod titovim vodstvom (uz pomoc Crvene Armije) oslobodili Beograd i Srbiju..:dontunderstand:
ili pod "nama" mislis na izvjesnu politicku opciju ?

Ako tebi nije jasno kako, i zašto su nama, Srbima srpske vođe krivlje, ja nemam šta dalje s tobom da raspravljam. Ali, iz ovog tvog posta vidim i da, jednostavno, nisi u stanju da shvatiš najosnovnije stvari, ni da pročitaš kako treba ono što sam napisala, a kamoli uđeš u neku dublju analizu. Takve nijanse vama, nadripatriotima, antisirbima, očigledno ne dopiru do mozga, inače ne biste ni obožavali takve antisrbe i lažne patriote, kao što su Zlobodan, Šešeljuga, Koštun...
........pa jeste,jasno da su srpske vodje krivlje,nego nesrpske................al sto zaboravi one glavne Djindjica i Tadica...........i molim te objasni sta su najosnovnije stvari za tebe........ista si kao jedan lik ovde...........sve ti je na bazi filozofiranja.........al,jasno da ne mozes da imas odlucan stav danas,kad ga sutra menjas.Posto Tadic danas kaze,ne damo Kosovo,a sutra ,moramo dati Kosovo..........kako objasniti promenu,nego mentalnim poremecajima

Iskreno, kad sam postavio post nije mi bila namera da isprovociram raspravu tipa: DOS, SPS, Tito, Zlobodan i ustaše. Želeo sam da pričamo o nečem drugom:

Poenta je u sledećem:
- mnoga društva vrlo dobro znaju sa čime će raspolagati za 50 godina, koliko će imati para, stanovnika, kolika će im biti teritorija, gde će biti u odnosu na druga društva;
- ta društva imaju elitu koja brine o tome, a verovatno se ne viđa tako često po tv ekranima;
- lično mislim da u našem društvu elita (kod nas izjednačena sa vlašću) nema ni najmutniju predstavu šta će, po pitanju pobrojanog, biti za mesec dana, a ne za neki duži period;
- zbog toga je i nazivam pseudoelitom, kvazielitom;
- posle 5-og oktobra, u tom smislu, stvari su krenule na bolje - nudi se EU, kao neka jasna vizija sigurnosti, blagostanja, ali...
- meni to više izgleda kao proces u koji je EU uvukla naše društvo, a ne kao strategija koju sprovodi naša elita. Kao što Zemlja ne može da se ne okreće oko Sunca, tako i naše društvo stremi ka EU, bez ikakvog uticaja naše elite u celoj priči, koja čak ni neke tehničke detalje u vezi sa svim tim ne može da izvrši. Prema tome, ostaje utisak nepostojanja bilo kakve elite kakvu imaju razvijena društva;
- to licitiranje, kada će biti, 2008, 2009, 2012, 2014, uz preduslov da se ekipa na vlasti ne sme promeniti jer sve onda u propast je neozbiljno...
- sa druge strane, te razrogačene oči prema Kini i Rusiji su podjednako neozbiljne;
- praktično, i sadašnja vlast i sadašnja opozicija i obrnuto se ne razikuju bitno po pitanju postojanja elite o kojoj govorim, sve se svodi na lični interes i ni na šta više;
- ili sam možda u zabludi? Možda i ne shvatam koliko nam je, u stvari, dobro?
.......e to lepo objasni Milunki,koja ce ako se postavi tema o Marsu,spomenuti Slobu,i reci da je on kriv,zato sto Srbi jos nisu bili tamo.

kako to sad odjednom...nisu li svi, ili pak vecina Srba bili u partizanima i KP i pod titovim vodstvom (uz pomoc Crvene Armije) oslobodili Beograd i Srbiju..:dontunderstand:
ili pod "nama" mislis na izvjesnu politicku opciju ?
Pod "nama" mislim na Jugoslaviju u celini. Dogovorom velikih, Jugoslavija je "data" Titu. A u partizanima je, koliko ja znam, bilo i Srba, i Hrvata, i Slovenaca, i ostalih. No, sem partizana, bilo je ovde i drugih antifašista, koji, istim tim dogovorom velikih, naprosto, nisu bili "priznati", a posebno od nove komunske vlasti, proglašeni "saradnicima okupatora", strpani u isti koš s ustašama, nedićevcima, ljotićevcima, i ostalim istinskim saradnicima okupatora.

........pa jeste,jasno da su srpske vodje krivlje,nego nesrpske................al sto zaboravi one glavne Djindjica i Tadica...........i molim te objasni sta su najosnovnije stvari za tebe........ista si kao jedan lik ovde...........sve ti je na bazi filozofiranja.........al,jasno da ne mozes da imas odlucan stav danas,kad ga sutra menjas.Posto Tadic danas kaze,ne damo Kosovo,a sutra ,moramo dati Kosovo..........kako objasniti promenu,nego mentalnim poremecajima
Zato što Đinđić i Tadić ne da nisu "glavni", nego, i objektivno, ne mogu biti krivi ni zašta što se dešavalo pre 5. okt 2000. A i posle, s obzirom na ogromnu štetu koju nam je naneo Zlobodan, teško i da su realno mogli spasti bilo šta. A Tadić uopšte ne kaže da moramo dati Kosovo... (Kosovo i Metohiju se kaže, uvek to zaboravljate, vi nadripatrioti, lepo se tu otkriva koliki ste zapravo antisrbi :evil: ) To je tvoja zlonamerna interpretacija, ili, pre, čak opet ono najjednostavnije - nesposobnost da ukapiraš i najprostije rečenice koje neko izgovori ili napiše.

Zato što Đinđić i Tadić ne da nisu "glavni", nego, i objektivno, ne mogu biti krivi ni zašta što se dešavalo pre 5. okt 2000. A i posle, s obzirom na ogromnu štetu koju nam je naneo Zlobodan, teško i da su realno mogli spasti bilo šta. A Tadić uopšte ne kaže da moramo dati Kosovo... (Kosovo i Metohiju se kaže, uvek to zaboravljate, vi nadripatrioti, lepo se tu otkriva koliki ste zapravo antisrbi :evil: ) To je tvoja zlonamerna interpretacija, ili, pre, čak opet ono najjednostavnije - nesposobnost da ukapiraš i najprostije rečenice koje neko izgovori ili napiše.
..........evo zapamticemo ovo boldovano,pa cemo se cuti.............uskoro.I sad nam kazi,posto tvom Tadicu(citaj-demokrate) 8 godina nije dovoljno vremena da bilo sta konstruktivno uradi,koliko mu treba jos godina fore dati...............pa da se u ovoj drzavi vide rezultati.........onako otprilike.........u desetinama godina.............ne moras tacno u godinu reci?

Napomena: tekst je preuzet sa www.mojakritika.com

...Takve emisije na televiziji su uvreda za novinarstvo, za prost svet, za sve. Zaključujem da se malo ljudi pojavljuje na televiziji, jedni te isti se naizmenično ukrug svakodnevno pojavljuju po svim tim televizijama i svoje maloumništvo, nasilništvo i bezobrazluk promovišu kao trend ili brend, svejedno.

U istoj emisiji na televiziji koju gleda dva do tri miliona ljudi gostuju, pod budnim okom nevaspitane voditeljke: jedan političar ("propali" – nije na položaju, a drzak i rečit, oštro kritikuje i večito proziva nekog, zaboravljajući pritom da je godine i godine proveo u poziciji, a na svaok pitanje odgovara drugim pitanjem), jedna pevačica popularne muzike (koja se vrlo dobro razume u sve što tišti "narod" i čini sve za taj isti "narod"), jedna zgodna i uspešna u svom poslu mlada devojka (raspoložena, neobrazovana, ali sa čvrstim principima, višedecenijskim uskustvom i pogledom na svet), jedan fudbaler (kompetentan sagovornik u svemu, odeven kao da će da peva na audiciji u Trsteniku), jedna manekenka, jedan homoseksualac i jedan poznati psihijatar ili analitičar nečega. I svi oni zajedno, takvi kakvi jesu, čine srpsku elitu. Elitu. Oni su bitni u državi i za državu, njihovi problemi se tiču svih, a problemi običnog čoveka se ne tiču nikoga. I svi oni, da se sastave nisu pročitali jednu knjigu od vremena pada berlinskog zida (osim možda onih knjiga koje su sami napisali), veliki su intelektualci i poznavaoci svega i svačega, kritičari, teoretičari i demagozi, a najčešće pratični (kao "praktična žena") i pragmatični. Oni – ta vrsta elite, imaju viziju razvoja svog naroda i države, ekonomske perspektive, evroatlantskih integracija, a da pritom još nisu ustanovili ko je gde šupalj...

Takvoj eliti i njihovoj velikoj medijskoj zastupljenosti najviše se raduju oni koji žele nešto naše: našu teritoriju, naše organe, jetru, bubrege, naše resurse, nas kao jevtine radnike, nas kao tržište kome se može prodati bilo šta, nas kojima je dobar svaki lider koji ne zarati ili koji neće nikome da se zamera, nas kao nezaiteresovane za bilo šta nas se ne tiče lično i danas, itd .

Ali, oni krivi, oni koji čine našu "kvazielitu". Kriv je prost svet. Prvo, zato što je on sam rodio takvo nešto, a drugo, zato što ne ume da kaže: Ja to ne želim.

Neka se zapita svako ko ima više od trideset godina života, a sedne uveče ispred televizora da gleda jednu takvu emisiju: Kad sam poslednji put igrao fudbal sa ortacima iz škole? Kad sam poslednji put vozio bicikl? Kad sam izveo suprugu na večeru poslednji put? Decu u bioskop, na predstavu? Kad sam jednostavno šetao pored reke? Sedeo na klupi koju volim? Popio piće u nekada omiljenom kafeu? Kad sam poslednji put pročitao knjigu? Igrao preferans sa starim društvom? Umesto toga, sedim ispred televizora i satima gledam ovo smeće...

kreni sve to da radish....ja na tv gledam samo filmove....za te ,,shto su posisali svu pamet sveta,, nemam vishe ni vremena ni zivaca....ko to moze da odsedi a da pri tom ne padne..svaka cast..pice sa drugaricama..zatvorena u sobi sama sa knjigom...lep mail prijateljima...mmm neka ukusna vecra...ili sedenje na klupi nako...dobar je osecaj
a ,,elita,, nek i dalje analizira

Back