Kvalitet goriva u Srbiji

Дон

Buduća legenda
Poruka
29.456
Gledao sam na forumu, i ne videh da postoji tema. Pitanje je na kojim pumpama u Srbiji je najkvalitetnije gorivo, a koje treba zaobilaziti u širokom luku?

Ja sam juče rešio da posle 4 godine vernosti napustim Eko pumpe. Vozim Passat B6 2.0 TDI.

I ranije mi se dešavalo da primetim određene oscilacije u kvalitetu tog njihovog avio-dizela, ali ništa baš toliko strašno, pa sam nekako po navici ostajao kod njih. Međutim, juče su prevršili meru. Zadnji put sam sipao prošle nedelje, baš pre nego što ću krenuti za ZR, i gorivo je bilo super. Bolje nego inače. Auto išao kao zmaj.
Juče dospem na odlasku kući s posla, i posle minut, na jednoj deonici do kuće gde mogu da ga razvučem, osetim ja da auto nema start, slabo vuče, motor ima čudan zvuk, kao da se guši. Istina, nije mi se upalila nijedna lampica, ali samo to bi im još falilo, pa da se vratim da im se naspominjem familije.

I potrošnja je poludela. Za svega nekoliko pređenih kilometara (ne više od 10-15) kazaljka je pala za skoro 5 milimetara. Dok, npr. kada sam prošle nedelje sa tom turom dobrog goriva išao za ZR, kazaljka jedva da se pomerila, i još sam se iha-haj vozio po gradu sa tim gorivom. Tačno nedelju dana. Sa ovim sada cenim da neću izvući ni 3 dana.
Nisam pogledao na bordu kolika je potrošnja, jer ne može da mi pokaže tačno na tu malu kilometražu, ali ću pogledati kada pređem više od 100km.
Kao što rekoh, bilo je za ove 4 godine tu i tamo loših tura goriva, ali ovo juče je prevršilo svaku meru.

Druga stvar, ja imam naviku da dosipam gorivo kada mi kazaljka dođe do 1/4. Nikada ne dozvoljavam da padne ispod toga. Uvek sipam za 5.000 dinara, i uvek mi kazaljka skoči tačno na 3/4. Juče mi je pre sipanja kazaljka bila jedan podeok iznad 1/4, a sipao sam opet za 5.000. Logično bi bilo da za toliko koliko je bilo iznad 1/4 nakon sipanja bude iznad 3/4. Međutim, posle sipanja kazaljka se popela tačno na liniju koja obeležava 3/4. To je više litara ukradenog goriva. E, pa nećete, momci, više. Što ste me krali, krali ste.

Hebala vas vaša sredstva za pranje vetrobrana i vaši bodovi za usisivače i sl. gluposti!

Razmišljam da probam sa MOL-om. Kakva su vaša iskustva?

Ja ne vozim na dizel pa ne mogu da ti kazem gde je dizel dobar a gde ne, i mislim da to najvise zavisi od situacije u lokalu i da nema nekog univerzalnog pravila.

kvalitet goriva u Srbiji je blago receno uzasno los pre svega zato sto ima mnogo mucki na pumpama .

Dosipaju sve zivo konkretno u dizel dodaju zejtin .

Moguce je da su ti dizne na autu pri kraju .

Prvi znak propadanja dizel dizni ti je to sto auto slabije vuce, povecano trosi i bije crni dim na auspuhu kad mu dodas na semaforu gas.

Ja ne vozim na dizel pa ne mogu da ti kazem gde je dizel dobar a gde ne, i mislim da to najvise zavisi od situacije u lokalu i da nema nekog univerzalnog pravila.

kvalitet goriva u Srbiji je blago receno uzasno los pre svega zato sto ima mnogo mucki na pumpama .

Dosipaju sve zivo konkretno u dizel dodaju zejtin .

Moguce je da su ti dizne na autu pri kraju .

Prvi znak propadanja dizel dizni ti je to sto auto slabije vuce, povecano trosi i bije crni dim na auspuhu kad mu dodas na semaforu gas.

Kakve crne dizne, jezik pregrizao!? :D Do pumpe je išao kao mećava, a od pumpe kao stara raga. To može samo da bude do goriva. Inače, bio sam nedavno na dijagnostici, i dizne su ok.

Sto se tice dizela, otac u njegovu Astru sipa uglavnom na Lukoilu posto je to najbliza pumpa a i sa cenama su donekle ok. E sad sto se kvaliteta goriva tice, auto trpi svakakvo gorivo (posto je sa obicnom bos pumpom, nema Common rail) pa se i ne oseti razlika tako da sa te strane nije merodavno da bilo sta pricam. Za MOL sam cuo od mnogih da imaju najbolji dizel jer je navodno iz uvoza.
Dve pumpe za koje mogu slobodno da kazem da su za ogromno izbegavanje su Daki petrol i Avia, kvalitet im je zaista uzasan (za sva goriva)!

E sad mene zanima misljenja drugih vezana za benzin. Ja ga tocim takodje uglavnom na Lukoilu i na Eku, i opet mi deluje da vise predjem i da auto bolje ide sa Lukoilovim. Jednom sam slucajno sipao na MOL-u neki sa aditivima, i dobro se pokazao.
Takodje me zanima da li je neko tocio onaj visokooktanski i gde je najbolji posto cene znaju dosta da variraju od pumpe do pumpe?

Ja prodao Bubu koja nikad ali ama bas nikad nije imala nikakav problem a kamoli da se upali check lampica i posto je bila slaba sa gorivom kupac pre polaska natankuje na Lukoil pumpi benzina.Odvezli se i sve super da bi sutradan zvao da kaze da se upalila lampica. Znaci ja nisam znao kako da mu objasnim da nikad nije sijala niti sam je resetovao a samo sam mu rekao da je 99% do goriva jer nema drugog objasnjenja.
Inace sam i sam sipao u motor na Lukoilu i kao da nema snage i teze postize obrtaje a sto je najgore to mi se desava i sa gorivom Eko pumpe na kojoj sam sipao poslednji put.
Sledece sipanje je na MOL pumpi pa cu videti sta ce se desiti mada su na nasoj MOL pumpi unesrecili coveka jer su mu sipali neko gorivo da je jedva sastavio 500m i auto mu se ugasio pa je posle pisao trzisnoj inspekciji i bio je taj slucaj u novinama ako se neko seca. Doduse radilo se o benzinu a sto se tice dizela kazu i u NS da je MOL pumpa zakon jer je strano gorivo.
Sto se tice benzina sa navodnih 98 oktana meni je vise pumpadzija reklo da je to obican benzin od 95 ali da ga prodaju skuplje a i sam sam istestirao to gorivo i video da mi motor niti ide bolje niti manje trosi a placam ga skuplje tako da se samo nasmejem kad mi ponude to "jace" gorivo.

Druga stvar, ja imam naviku da dosipam gorivo kada mi kazaljka dođe do 1/4. Nikada ne dozvoljavam da padne ispod toga. Uvek sipam za 5.000 dinara, i uvek mi kazaljka skoči tačno na 3/4. Juče mi je pre sipanja kazaljka bila jedan podeok iznad 1/4, a sipao sam opet za 5.000. Logično bi bilo da za toliko koliko je bilo iznad 1/4 nakon sipanja bude iznad 3/4. Međutim, posle sipanja kazaljka se popela tačno na liniju koja obeležava 3/4. To je više litara ukradenog goriva. E, pa nećete, momci, više. Što ste me krali, krali ste.

Ovo ne mora da znači da su te pokrali jer nit je taj instrument (kazaljka) toliko precizan, nit je rezervoar ravnomernog oblika, tako da može doći do ovakvog odstupanja iako su ti sipali koliko si platio.

Kvalitet je već druga priča.

BTW. I ja sam čuo tu priču za MOL i gorivo loje dovoze iz Mađarske, ali moram priznati da na svom autu, koji je takođe dizel, nisam primetio neku razliku.

Ja prodao Bubu koja nikad ali ama bas nikad nije imala nikakav problem a kamoli da se upali check lampica i posto je bila slaba sa gorivom kupac pre polaska natankuje na Lukoil pumpi benzina.Odvezli se i sve super da bi sutradan zvao da kaze da se upalila lampica. Znaci ja nisam znao kako da mu objasnim da nikad nije sijala niti sam je resetovao a samo sam mu rekao da je 99% do goriva jer nema drugog objasnjenja.
Inace sam i sam sipao u motor na Lukoilu i kao da nema snage i teze postize obrtaje a sto je najgore to mi se desava i sa gorivom Eko pumpe na kojoj sam sipao poslednji put.
Sledece sipanje je na MOL pumpi pa cu videti sta ce se desiti mada su na nasoj MOL pumpi unesrecili coveka jer su mu sipali neko gorivo da je jedva sastavio 500m i auto mu se ugasio pa je posle pisao trzisnoj inspekciji i bio je taj slucaj u novinama ako se neko seca. Doduse radilo se o benzinu a sto se tice dizela kazu i u NS da je MOL pumpa zakon jer je strano gorivo.
Sto se tice benzina sa navodnih 98 oktana meni je vise pumpadzija reklo da je to obican benzin od 95 ali da ga prodaju skuplje a i sam sam istestirao to gorivo i video da mi motor niti ide bolje niti manje trosi a placam ga skuplje tako da se samo nasmejem kad mi ponude to "jace" gorivo.

То је случај кад се МОЛ вадио на фору како је превозник у цистерни возио млеко па је није добро опрао.

http://auto.blog.rs/blog/auto/vesti/2013/02/06/mol-i-voda-u-benzinu

Kod nas to gorivo i nema 98 oktana. Gledao sam skoro neki test, na nekom stranom sajtu. Testirali su tri automobila, radili Dyno test, varijanta pre/posle, sa gorivom od 95 i 98 oktana. Manji atmosferski motor nije dobio ni malo snage, neki 2,5+ je dobio malo vise snage, 2-3 ks, dok je najveci skok snage pokazao turbo motor. Kad bi kod nas testiralli ovo od 98 oktana bi mozda bilo i gore.

Gledao sam na forumu, i ne videh da postoji tema. Pitanje je na kojim pumpama u Srbiji je najkvalitetnije gorivo, a koje treba zaobilaziti u širokom luku?

Ja sam juče rešio da posle 4 godine vernosti napustim Eko pumpe. Vozim Passat B6 2.0 TDI.

I ranije mi se dešavalo da primetim određene oscilacije u kvalitetu tog njihovog avio-dizela, ali ništa baš toliko strašno, pa sam nekako po navici ostajao kod njih. Međutim, juče su prevršili meru. Zadnji put sam sipao prošle nedelje, baš pre nego što ću krenuti za ZR, i gorivo je bilo super. Bolje nego inače. Auto išao kao zmaj.
Juče dospem na odlasku kući s posla, i posle minut, na jednoj deonici do kuće gde mogu da ga razvučem, osetim ja da auto nema start, slabo vuče, motor ima čudan zvuk, kao da se guši. Istina, nije mi se upalila nijedna lampica, ali samo to bi im još falilo, pa da se vratim da im se naspominjem familije.

I potrošnja je poludela. Za svega nekoliko pređenih kilometara (ne više od 10-15) kazaljka je pala za skoro 5 milimetara. Dok, npr. kada sam prošle nedelje sa tom turom dobrog goriva išao za ZR, kazaljka jedva da se pomerila, i još sam se iha-haj vozio po gradu sa tim gorivom. Tačno nedelju dana. Sa ovim sada cenim da neću izvući ni 3 dana.
Nisam pogledao na bordu kolika je potrošnja, jer ne može da mi pokaže tačno na tu malu kilometražu, ali ću pogledati kada pređem više od 100km.
Kao što rekoh, bilo je za ove 4 godine tu i tamo loših tura goriva, ali ovo juče je prevršilo svaku meru.

Hebala vas vaša sredstva za pranje vetrobrana i vaši bodovi za usisivače i sl. gluposti!

Razmišljam da probam sa MOL-om. Kakva su vaša iskustva?

xa, moj covek :lol:

ja isto ne trpim da mi dodje do rezerve...isto sipam, nekad 4 nekad 5,000 zavisi koliko vidim kazaljku nisko. i sipam eurodizel vozim golf 5 1,9tdi.

ja sipam na knez petrolu, dva auta sipam eurodizel kod njih, vec godinama. nikad nisam imao nikakav problem, a nisam primetio nikakve kradje. niti cuo da se neko zali.

Kakve crne dizne, jezik pregrizao!? :D Do pumpe je išao kao mećava, a od pumpe kao stara raga. To može samo da bude do goriva. Inače, bio sam nedavno na dijagnostici, i dizne su ok.

jel si radio nekad korekciju na diznama? imas simens ili bosch?

ja sam radio korekciju, imam bosch, pre par meseci, znaci komplet gumica, korekcija, i ruke, 180e. imao sam problem sa paljenjem, tj kad je hladan, pali odmah, ali kad motor radi i dostigne temperaturu, pa ugasim, onda vergla par sekundi. prvo sam mislio da je tandem pumpa i da gubi pritisak kad je vruc, ali nije jer sam stavio drugu i isti problem. onda sam pregledao dizne, da nije neka pukla, i posto nije bilo to, na kraju sam morao na korekciju u bosch-u. i imalo je odstupanje na merenju.

Poslednja izmena:
Sto se tice dizela, otac u njegovu Astru sipa uglavnom na Lukoilu posto je to najbliza pumpa a i sa cenama su donekle ok. E sad sto se kvaliteta goriva tice, auto trpi svakakvo gorivo (posto je sa obicnom bos pumpom, nema Common rail) pa se i ne oseti razlika tako da sa te strane nije merodavno da bilo sta pricam. Za MOL sam cuo od mnogih da imaju najbolji dizel jer je navodno iz uvoza.
Dve pumpe za koje mogu slobodno da kazem da su za ogromno izbegavanje su Daki petrol i Avia, kvalitet im je zaista uzasan (za sva goriva)!

E sad mene zanima misljenja drugih vezana za benzin. Ja ga tocim takodje uglavnom na Lukoilu i na Eku, i opet mi deluje da vise predjem i da auto bolje ide sa Lukoilovim. Jednom sam slucajno sipao na MOL-u neki sa aditivima, i dobro se pokazao.
Takodje me zanima da li je neko tocio onaj visokooktanski i gde je najbolji posto cene znaju dosta da variraju od pumpe do pumpe?

Ne znam koliko je merodavno, ali ja sam baš danas sipao u skuter (Gilera 125) BMB95 na MOL-u. Prošli rezervoar na Eko. Sada je bio prazan, lampica se upalila, i nasuo sam pun rezervoar, tako da je ono malo starog sa EKO pumpe neutralisano, i mogu reći da je skuter odmah bio startniji, brži sa manjim gasom, i nekako lepše zuji. :D

Poslednja izmena:
jel si radio nekad korekciju na diznama? imas simens ili bosch?

ja sam radio korekciju, imam bosch, pre par meseci, znaci komplet gumica, korekcija, i ruke, 180e. imao sam problem sa paljenjem, tj kad je hladan, pali odmah, ali kad motor radi i dostigne temperaturu, pa ugasim, onda vergla par sekundi. prvo sam mislio da je tandem pumpa i da gubi pritisak kad je vruc, ali nije jer sam stavio drugu i isti problem. onda sam pregledao dizne, da nije neka pukla, i posto nije bilo to, na kraju sam morao na korekciju u bosch-u. i imalo je odstupanje na merenju.

Simens. Radio sam štelovanje, ono pod 90°. Drugo ništa, jer hvala Bogu, nemam nikakvih problema.

Simens. Radio sam štelovanje, ono pod 90°. Drugo ništa, jer hvala Bogu, nemam nikakvih problema.

Te simens dizne kad crknu tu nema popravke mora nove da se kupe. Citao sam na forumu VW-ovaca da komad kosta i do neverovatnih 900 evra ali to je verovatno u ovlascenim servisima.

Zato mora jako da pazis gde sipas gorivo. Jer jedno pogresno sipanje i cao...

Te simens dizne kad crknu tu nema popravke mora nove da se kupe. Citao sam na forumu VW-ovaca da komad kosta i do neverovatnih 900 evra ali to je verovatno u ovlascenim servisima.

Zato mora jako da pazis gde sipas gorivo. Jer jedno pogresno sipanje i cao...

Znam, druže. Međutim, imam pravo na zamenu u zvaničnom servisu zbog fabričke greške. Hvala bogu, ja problema s njima nemam. Verovatno da je to Holanđanin na vreme odradio čim je VW objavio da daje besplatnu zamenu. :roll:

Ja sam svojevremeno vozio Seicento sa plinom i znam da kad sipam na jednoj pumpi da sam prelazio otprilike 300 km a jednom prilikom sam sipao na Lukoil pumpi i presao 400km. Ponovio sam to i desilo se opet isto tako da je zakljucak da na Lukoil pumpi imaju dobar plin a losiji benzin.

za ostala goriva ne znam,ali...
sa istim kolima, sa punim rezervoarom gasa (TNG - 43l) u Srbiji predjesh 450 km,
a kad sipash u makedoniji gas, em shto je jeftiniji, em shto predjesh 630 km.
dakle, ko je ovde lud!?

Ja sam sa TNG-om sipanim u Nemackoj na OMV pumpi presao gotovo duplo vise kilometara nego sto predjem sa rezervoarom naseg TNG-a.

Kradu nas na gorivu neverovatno ova djubrad.

Koliko sam skapirao TNG je mesavina 2 gasa propana i butana. Propan je slabiji butan jaci i onda oni narokaju propana a manje butana i na taj nacin kolicinski je isto ali energetski slabije pa zato predjemo mnogo manje sa litrom nego u inostranstvu.

Meni se prekjuce na dzipu upalila lampica CHECK ENGINE . I nadjem ja na netu da na Cherokee-u ima fora da vidis error code bez dijagnostike , tako sto 3 puta das kontakt i izgasis ga i na ekrancicu kilometraze auto prikaze error code .

Odusevio sam se to kad sam video stvarno fenomenalna fora.

I vidim tamo error code P0172 i pogledam na sajtu i vidim da je taj error code kao zbog abnormalne smese goriva - tj zbog loseg kvaliteta goriva.

I nista uzmem skinem klemu sa akumulatora 30 sekundi i tako ga obrisem.

Ovo mi se isto desavalo dosta puta i na Hondi stim sto Accord nema ovu foru nego sam brisao error code dijagnostikom.

Kako te udari kad ne vozis dizelasa?:hahaha:
Evo drugar kome sam prodao jednog plinasa je isao pre 10-tak dana na more i na crnogorskim uzbrdicama mu je auto poceo ispisivati nedostatak snage ili tako nesto a plus kad se vratio upalila mu se check engine lampica.
Ima li logike u tome da ako je to dobro da se pali lampica upozorenja?
Tu lampicu kod dizelasa skoro pa da nema sanse da ugledas dok cak i kod obicnog benzinca mozes da je vidis s vremena na vreme.

Znaci treba da vozim na plin jer mi auto izbacuje greske i jer mi ovi nasi stavljaju krdzu od plina?
A zar nije prica da lose gorivo steti motoru kako dizel tako i benzin? Zar je to kod plina drugacije?:lol:
Ili cete da kazete da jeste pa da se slatko nasmejemo.
Pa ne izbacuje gresku zato sto je dobro nego zato sto nesto ne valja.
Cuo sam se malopre sa tim drugarom sto se vratio sa mora i kaze da je isao na dijagnotiku i da mu je izbrisana greska ali da mu auto slabo vuce i da tek preko 3000 obrtaja kao da probije i onda ide a nedavno je stavio nove filtere na plinski uredjaj. Prosle godine je cistio i benzinske dizne i opet ima problem.
I jel to ta lepota voznje na plin? I da se razumemo to nije auto sa ugradjenim plinom ovde nego preko a vec mu je crkao i plinski kompjuter pa je dao za polovan 100 eura jer je nov bio 280 koliko su mu trazili u Bg jer je uredjaj LandiRenzo a sad misli da su mu i plinske dizne otisle a za taj uredjaj su minimalno 50 eura po komadu.
Sta zakljuciti iz ovoga?
Pa to da nema veze na koje gorivo vozis jer ce svaki auto da te sluzi bio to benzinac,dizelas ili plinas ali sve to samo ako je auto presao normalnu kilometrazu.Sta je normalna kilometraza to cete sami oceniti ali ja mogu da kazem da ovaj njegov auto sad ima 250k km i da pravi probleme kao sto sam ja imao jednog Audi A6 pa sam mu morao skidati glavu jer su mu se potrosili sicevi ventila na dva cilindra pa me reparacija glave kostala 250 eura a inace bi to bilo preko 300 ali su mi radili drugari i ubacivali prstenove od neke jake legure da bi sicevi ventila trpili plin.
Toliko o tome kako plin ne steti motoru i kako mu produzava vek.

Back