Квалификације за СП 2026. (Јужна Америка, Азија и Африка)

Ljudi završiše se kvalifikacije i u Africi , 9 timova je izborilo direktan plasman a to su Gana, Senegal, Obala Slonovače, Zelenortska Ostrva, Alžir, Egipat, Maroko, Tunis i Južna Afrika, a još 4 najbolje drugoplasirane po grupama će biti u prilici da izbore onaj interkontinentalni baraž a to su Gabon, DR Kongo, Kamerun i Nigerija.

Znači nakon Uzbekistana i Jordana imamo još jednog debitanta a to su simpatična Zelenortska Ostrva iliti Cape Verde, zaista bili su pravi hit u ovim kvalifikacijama, igrali odlično i završili u grupi ispred favorizovanog Kameruna, jedna mala egzotična, simpatična ostrvska zemlja sa oko 600 hiljada stanovnika koja se nalazi blizu zapadne obale Afrike u Atlantiku, ono verujem da će lako osvojiti simpatije tamo i da će ih svi gotiviti. ;)

Inače šteta za Burkinu Faso jer nisam još siguran ali izgleda da su na kraju ostali i bez tog baraža u kom su maltene bili pa sigurni, jer danas je Nigerija u derbiju grupe pobedila Benin sa čak 4:0 (uz het-trik Viktora Osimena) i tako postala 4. najbolja drugoplasirana ekipa potisnuvši Benin na to 5. mesto prvo ispod crte i to zahvaljujući tome što za jedan gol imaju bolju razliku, Burkina Fason ima 13:7 a Nigerija 13:6 uz identičan skor i broj bodova, a inače u toj grupi Benin je bio lider manje-više svo vreme i iskreno ja sam navijao za njih da ostvare svoj san i debituju na Mondijalu , ali izgleda da ih je ipak koštalo onih 2:2 protiv Zimbabvea jer sa ta 2 boda više već bi se plasirali , a danas izgleda da je ipak isplivao taj individualni kvalitet Nigerije koji poseduju pogotovo napred i da su ipak bili malo prejaki za Benin koji je eto ispostavilo se ispustio svoju šansu protiv Zimbabvea, a inače Južna Afrika koja je bila treća u grupi uoči poslednjeg kola je iskoristila situaciju i pobedivši Ruandu kod kuće direktno se plasirala na SP kao prva u grupi.
Ono što je interesantno za Južnu Afriku je to što im mislim čak 17 igrača igra za jedan od njihova dva kluba Orlando Pirates ili Mamelodi Sundowns a mislim da samo 2 ili 3 njihova igrača ne igraju u njihovim domaćim klubovima a od tih svih igrača iz domaćih klubova samo dva defanzivca i rezervni golman ne igraju za Orlando ili Mamelodi, takoreći Južna Afrika je nešto kao kombinovani tim Orlanda i Mamelodija.
Inače za Bafanu Bafanu ovo će biti 3. učešće na SP a prvo nakon 2010. kad su bili i domaćini a inače na poslednjem Kupu Afričkih Nacija bili su 3. i uzeli bronzu a u 1/8 finala su izbacili favorizovani Maroko koji je igrao polufinale poslednjeg SP a u 1/4 finalu i Zelenortska Ostrva još jednog učesnika narednog Mondijala.

стандардо све араске државе са севера одоше директно ипак црначке не могу да парирају арапима на северу, Алжир, Мароко, Тунис, Египат све одоше до једне једино је Либија издувала од арапских држава на северу Африке

Афрички бараж мечеви полуфинале

1760899272370.png

стандардо све араске државе са севера одоше директно ипак црначке не могу да парирају арапима на северу, Алжир, Мароко, Тунис, Египат све одоше до једне једино је Либија издувала од арапских држава на северу Африке

Iskreno ja mislim da mogu, čak štaviše, mislim da su te podsaharske crnačke zemlje generalno talentovanije i da imaju tehnički potkovanije, kreativnije i brže igrače i prosto ti crni igrači imaju tu neku lucidnost sličnu kao Južnoamerikanci recimo koju ti arapski igrači retko imaju, mislim teško da mogu da zamisim da neka arapska zemlja ima igrača kao što je recimo Džej Džej Okoča, kao što je Abedi Pele, Žorž Vea, Didije Drogba, Rože Mila, El Hađi Diuf, Ademola Lokman, Pjer Obamehang, itd , ono teško (možda jedino je Mohamed Salah tu neki nazovi izuzetak), prosto su kreativniji, brži, lucidniji, tehnički potkovaniji............ali generalno uglavnom sve te arapske zemlje tradicionalno gaje taj neki defanzivni stil igre, jako su tvrdi, kompaktni, timski orijentisani, disciplinovani u igri, odlično fizički pripremljeni i nekako uvek za reprezentaciju igraju sa posebnim žarom i energijom i jednostavno jako teško ih je probiti i gaje taj neki defanzivni i tvrdi stil igre koji manje-više nikom ne leži, pogotovo tim ekipama koje se više oslanjaju na neki prirodan talenat, kreativnost, individualni kvalitet nego na neku preteranu timsku uigranost i taktičku disciplinovanost.
A opet taj njihov pristup dolazi kao neki vid improvizacije jer ono znaju i oni da su tehnički limitirani, da nemaju tu kreativnost, lucidnost, nisu tako tehnički potkovani nit baš tako brzi pa onda prosto moraju da se prilagođavaju i da se oslanjaju više na timsku igru, odbranu, disciplinu u igru, da se stalno međusobno nadopunjavaju i pokrivaju jedan drugog i jako je teško igrati protiv ekipe koja nije došla da se nadigrava nego ulazi u meč prvenstveno da ne izgubi.

Recimo uzmimo Iran za primer , ok Iranci nisu Arapi ali fazon ko da jesu jer to je apsolutno ta škola fudbala i ta ista fudbalska filozofija, mislim sećamo se mi kad smo igrali sa njima na SP 1998. u Francuskoj u onoj prvoj utakmici na otvaranju i to onda sa onakvim igračima , sa Mijatom,sa Mihom, Piksijem, Dejom, Jugom, Savom, Darkom Kovačevićem i ostalima, pa sećamo se koliko smo se mučili protiv njih, ono celu utakmicu pleli mrežu, pokušavali sa leva, pa sa desna, pa po sredini, pa ono, pa ono, pokušavali sve živo a nikako da ih probijemo i da im damo taj gol, ono nema šanse, i eto da nas nije pokojni Miha pokoj mu duši izvukao onom golčinom iz slobodnog udarca sa fazon 35 metara ono ne bi ih dobili ili recimo sećamo se taj isti Iran koliko je namučio Špance i Portugalce 2018. u Rusiji ili recimo sećamo se 2014. u Brazilu kako je odigrala Nemačka (fazon ko sad ovo SP ili EP u košarci) pa sećamo se koliko ih je Alžir namučio u 1/8 finala, bili su i produžeci i svašta i Alžirci je baš za dlaku izmakla senzacija, a da ne pominjem na poslednjem SP recimo Maroko, ono u grupi 0:0 sa Hrvatskom, dobili Belgijance 2:0 , Špance u 1/8 finala prošli na penale , Portugalce u 1/4 finalu dobili 1:0 i do polufinala i utakmice sa Francuskom fazon niko im gol nije dao (ako izuzmemo Kanadu koju su dobili sa 2:1), iako su ajde u oni u Kataru ipak imali malo ofanzivniji pristup (jer su imali i malo bolje igrače) ali sećamo se i oni koliko su bili tvrdi, kompaktni, koliko su bili enigma za sve i koliko ih je bilo teško probiti.

Афрички бараж мечеви полуфинале

Pogledajte prilog 1803138

Iskreno meni je žao što je Burkina Faso ostala bez baraža u kome je bila gotovo pa sigurna i bez prilike da se bori za svoj istorijski debi na Svetskom prvenstvu.

Inače što se tiče baraža u Africi iskreno ja uopšte ne mislim da će Kamerun i Nigerija imati lak posao protiv Gabona i DR Konga bez obzira na njihovu reputaciju i što važe za sile afričkog fudbala, jer generalno i Gabon i DR Kongo su se odlično pokazali u ovim kvalifikacijama, mislim ajde da vidim kome će to da bude lako protiv Gabona predvođenog Obamejangom i Denisom Buangom isto odličnim napadačem što igra zaista sjajno u MLS ligi (gde je na 100 utakmica postigao 65 golova za Los Anđeles FC) a pritom i na sredini imaju veoma solidne igrače kao što su Kejlor Kanga koga znamo iz Crvene Zvezde, Mario Lemina iz Galatasaraja, iskusni Andre Pako koji isto igra u Turskoj, Didije Ndong, takođe na bekovskim pozicijama imaju ona dva brata Entonija i Džeremija Ojono što obojica igraju za Frosinone u Italiji, onako mladi, veoma brzi igrači i lako mogu uz aut liniju da probijaju i prelaze u faz napada ili recimo DR Kongo isto ima napred Sedrika Bakambu iz Betisa, Samjuela Esendea iz Augzburga, Fistona Majelea isto odličnog napadača koji igra za Pyramids FC u Egiptu sa kojim je ove godine postao i prvak Afrike kao i Joanija Visu koji je sad iz Brendforda prešao u Njukasl , znači imaju 4 veoma dobra napadača, a i u sredini Teo Bongonda iz Spartaka iz Moskve, mladi Noa Sadiki iz Sanderlenda, Kajembe iz Votforda, Mukau iz Lila, Mbaku iz Monpeljea, Čarls Pikel iz Espanjola, mladi Kambvala iz Viljareala, Mvumpa iz Štutgarta koji je bio na pozajmici u Crvenoj Zvezdi, Elia iz Alanijaspora, Mutosemi iz Atromitosa koji je jako dugo bio u Nantu, takođe pozadi tu je kapiten Šansel Mbemba koji je sad iz Marseja prešao u Lil, Batubinsika iz Sent Etjena, Bisaka iz Vest Hema, Tuanzebe iz Barnlija, Masaku iz Sanderlenda, Buširi iz Hibernijana............znači kad pogledaš ovako skoro svi igrači im igraju u ligama 5-ice, tako da ono teško da će se iko protiv njih baš naigrati i maltene kad pogledaš u tom baražu sva 4 tima imaju po 25% šansi da baš oni budu ti koji će otići u interkontinentalni baraž, mislim da tu uprkos imenu da Kamerun i Nigerija uopšte nisu neki favoriti i da tu svi imaju gotovo podjednake šanse.

све је то могуће тачно што си рекао за црначке репрезентације у односу на арапске, слажем се добрим делом али све Арапске земље (сем Либије) се по правилу лагано пласирају на СП из Африке (Алжир, Мароко, Тунис, Египат) резко кад постоји неки изузетак ја би волео да оде Габон због Канге, Нигерија то незаслужује због исламистичког масакра над Хришћанима а Камерун може мало и да паузира....

све је то могуће тачно што си рекао за црначке репрезентације у односу на арапске, слажем се добрим делом али све Арапске земље (сем Либије) се по правилу лагано пласирају на СП из Африке (Алжир, Мароко, Тунис, Египат) резко кад постоји неки изузетак ја би волео да оде Габон због Канге, Нигерија то незаслужује због исламистичког масакра над Хришћанима а Камерун може мало и да паузира....

E što se tiče Nigerije i te verske podeljenosti i kod njih je to malo složenije pitanje i donekle slično kao i kod nas na našim prostorima (iako su sa preko 200 miliona stanovnika neuporedivo veća i mnogoljudnija zemlja od bilo čega što je ikad postojalo na našim prostorima) jer pazi tamo imaš 3 najveća naroda a to su Joruba, Igbo i Hausa narodi (i oni svi skupa čine otprilike čine oko 60-65% ukupne populacije) kao i na desetine drugih manjih naroda od kojih su najbrojniji ja mislim Fulani koji ima oko 5% i to uglavnom na severu zemlje (ali ih sve skupa ipak ima više u okolnim zemljama tipa Senegal, Gvineja, Kamerun, Mali Burkina Faso, Benin, Niger, itd nego u samoj Nigeriji) , e sad u Nigeriji odnos hrišćana i muslimana je otprilike pola-pola, dva od tri ta glavna naroda Jorubo i Igbo (koji zajedno čine blizu 35% populacije) su većinski hrišćanski , Igbo su gotovo svi hrišćani (gotovo 99%) , Jorubo su relativno većinski hrišćani (tipa hrišćana je možda 60%) dok Hausa narod koji je i najbrojniji i čini oko 30% populacije i živi uglavnom na severu zemlje su pretežno muslimani, inače Hausa narod je negde u 14. veku primio Islam usled dugih kuturnih i trgovačkih veza sa Arapima a kasnije su i neke druge afričke narode preobratili u Islam, recimo tokom celog 19. veka postojao je Hausa-Fulani Sokoto kalifat (a na severu zemlje i danas imamo jednu saveznu državu koja se zove Sokoto a tamo je mislim početkom 2000-ih uveden i šerijatski zakon kao u još 12 saveznih država (od ukupno 36) na severu zemlje.

E sad i geografski imamo prestonicu zemlje Abudžu koja se nalazi otprilike tačno u samom centru zemlje i južno od Abudže i tamo prema obali Atlantika i južnim granicama sa Beninom i Kamerunom su pretežno hrišćani dok severno od Abudže i gore prema Nigeru su muslimani gde imamo i tuh 12 federalnih država koje su uvele i šerijat početkom ovog veka.

Svakako u najgorem položaju su i najugroženiji oni malobrojni hrišćani što žive na severu zemlje (oni su ti otprilike kao Srbi na Kosmetu), e sad generalno u Nigeriji je uvek bilo više hrišćana ali kao i svuda i tamo su hrišćani uglavnom emancipovani i većinom žive u urbanim sredinama (Lagos, Benin Siti, Ibadan, Port Harkort, itd) i uglavnom nemaju baš mnogo dece i tamo ugavnom imaju po jedno, dvoje, eventualno troje dece dok muslimani (manje-više kao i svuda) imaju mnogo više dece i prosto brojčano su ih sustigli i polako ali sigurno postaju i većina.
Tako da otprilike kao i kod nas i na našim prostorima situacija je dosta kompleksna i donekle slična i mogu se podvući neke paralele.

Nego da se vratimo mi fudbalu, inače ja u Africi ja bi eto voleo Angola da se plasirala ali nažalost nisu bili dovoljno dobri i ne uspevaju da uđu u neku dobru seriju, u principu i ja volim uvek da vidim debitante i neke nove ekipe, recimo DR Kongo je baš mnogo puta do sad uvek bio tu negde ali nikako im se nije dalo da se plasiraju i ostvare taj istorijski plasman na SP pod tim imenom (jedini put su pod imenom Zair učestvovali na SP davne 1974.) dok Kamerun od 1990. kada su u Italiji predvđeni Rože Milom bili pravi hit šampionata i stigli do 1/4 finala gde umalo nisu eliminisali i Englesku , od tad su propustili samo 2 Mondijala (2006. i 2018.) ali od te 1990. i Italije više ni jednom nisu uspeli da prođu grupu.

U svakom slučaju biće interesantan taj baraž jer kao što rekoh mislim da sva 4 tima imaju tu negde po 25% šansi da baš oni budu ti koji će se plasirati u onaj interkontinentalni baraž, inače ovaj baraž je ja mislim negde oko katoličkog Božića otprilike, tu negde krajem godine (nije tamo u Martu).

Back