Кутмичевица

svakodnevnica

Aktivan član
Poruka
1.660
Кутмичевица је уствари област јужне Албаније и по својој особености заправо је културно-историјско наслеђе понајвише бугара,срба и грка тј ромеја, а потом влаха и албанаца. У Кутмичевици преовлађују словенски топонини...Берат је уствари Београд, Корча Горица, имамо и Лесковик, .... Чоровода је Црна вода, ....
За време српског царства великаш кога је цар Душан да поставио да влада том облашћу је био је из рода Асена, Јован Асен Други, управо због високе концентрације бугара у тој области. Они и данас постоје мада има доста македонаца а има и албанаца који славе славу,што указује на утицај срба којије ту постојао, а можда су то и потомци асимилованих срба. Грка има на крајњем југу са високом концентрацијом у граду Саранди. Град Москопоље је био центар цинцарске културе који је у 19. веку достизао и бројку од 50 000 становника. Интересантно је да их има у виској концентрацији у околини Берата, Фиера и Корче. Област Кутмичевице након пада истока српског царства (Маричка битка) и севера (деценија после Косовске битке) живи као засебни остатак српског царства под нећаком бугарина Ивана Александра, а касније под Ружом Балшић. Запад српског царства или Кутмичевица пада у Турске руке после битке на Саурском пољу 1385 те године,а потупну самосталност губи 1417. године . У тој бици на српској страни погинуо је брат Краљевића Марка, Иваниш као и Балша 2. Словенски елемент је у то време био обојен српско бугарском бојом а у данашње преовлађује македонски елемент.


Манастир Арденика
арденика.jpg


Црква Свете тројице у Берату
Берат.jpg


Манастир Аполониа

апполониа.jpgThe region is associated with the spreading of Cyrillic, Old Church Slavonic language and Eastern Orthodox culture.

It was populated by Slavs as early as the 6th century. By the late 7th century, a group of Bulgars under Kuber settled in the area and in neighbouring Macedonia. In 842, during the reign of Khan Presian I, the region became part of the First Bulgarian Empire. During the Christianization of Bulgaria under Presian's son Boris I, Kutmichevitsa became one of the two most important cultural centers of Bulgaria, the other being the original core of the Bulgarian state around Pliska and Preslav. The Ohrid Literary School produced many works important for the Medieval Bulgarian literature as well as for all the Slavic peoples. Kutmichevitsa (or Devol) was probably one of the 10 comitati (administrative regions) of the Bulgarian Empire, with Devol/Deabolis as its capital which also served as a seat of the diocese of the name. Other important towns included Glavinitsa (Ballsh), Belgrad/Velegrada (Berat) and Chernik. Kutmichevitsa remained in Bulgaria until the fall of the empire under Byzantine rule by the armies of Basil II in 1018. The last ruler of the First Empire, Presian II, made his final desperate stand in that region, in the mountain Tomoritsa (Tomorr). By 1019 the Byzantines captured the last Bulgarian strongholds in Kutmichevitsa.

The population of the region took part in the Uprising of Petar Delyan (1040–1041) and the Uprising of Georgi Voiteh (1072) against Byzantine rule. Kutmichevitsa was retaken by Kaloyan of the Second Bulgarian Empire in 1203. During that time Devol was once again administrative center of a hora (an administrative division of the Second Empire). In the turmoil following the death of Ivan Asen II in 1241, the region shared the fate of neighbouring Macedonia and was conquered by the Byzantines. It was finally lost to Bulgaria during the Uprising of Ivaylo.

It remained by Byzantine hands until Stephen Dušan seized it as part of the short-lived Serbian Empire. After its disintegration the region became part of the Principality of Valona and was ruled by the niece of the Bulgarian emperor Ivan Alexander like lord of the rest of the Serbian Empire and later by her daughter from Balša II, Ruzha. After the battle of Savra Kutmichevitsa came under Ottoman vassalage and in 1417 was fully conquered by the Ottoman Empire.
 
Кутмичевица 1400, уствари Валонско кнежевство, под српском влашћу као остатак српског царства.
Према италијанским подацима била је позната као краљевина Србија


According to Italian sources, the principality was called the Kingdom of Serbia during Mrksa'a period. Threatened by Ottoman expansion, both Balša's widow and Mrkša repeatedly offered to surrender Valona and their principality to the Venetians, but they refused or procrastinated. After Mrkša's death in 1415, he was briefly succeeded by his widow Ruđina, until the Ottomans took the city in 1417


http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d1/Venice1400.png
 
Мислим да је то много, много мањи регион по територији, можда само једно место, него што је описано у првом посту ( и што би одговарало великобугарској тези, и презентовано је на енгл. и блг.википедији).... Израз се јавља само на једном једином месту као географски појам, у житију св.Климента Охридског..

Тог топонима (Кутмичевица) данас нема и нико никад није открио где се налазило то место.У издањима Климентовог житија записаноје на два различита начина (московски рукопис)
textteofilakt109.jpg
и (Миклошић)
textteofilakt110.jpg
textteofilakt111.jpg


По Димитрију Богдановићу ("Ликови светитеља"), Климент је под прогоном у 9. веку побегао на запад , у Кутмичевицу..а пошто знамо да је матична бугарска територија, по тајном покрштавању Бугара ( у време кад је Климент имао 34 година живота, блгарски кхан Богорис је постао хришћанин) , значи у истом 9. веку, била Загора (поклоњена од византијских власти- Михајла пиојанице и његове мајке )-део код Варне и Бургаса, у данашњој крајње југоисточној Бугарској, онда не верујем да је "запад" био толико западно у истом веку, него се вероватно ради о заборављеним другим топонима Охрида. По старим мапама што сам ја гледала, у средњем веку има три Охрида,а можда их је било и више.

copyofkrstenjebugarasii.jpg


То прво станиште Бугара , Загора, данас је село Загорци, поред Средеца Бургаског и Дебелта/Девелтоса (Develtos (Debelt)- који је вероватно измешан са (реком) Девол у данашњој Албанији.
The village of Debelt is situated 17 km south-west from Burgas
http://directions.somemaps.com/bg/ямбол/с.дебелт_бургас.php

kutm_1.png
 
Poslednja izmena:
Сребрна,

причамо о јужној Албанији

Ако дозволиш да те подсетим на наслов твоје теме- у питању је Кутмичевица, термин који се појавио само на једном месту,у житију на грчком језику (писаном у 11.веку) које описује живот хришћанина који је био одавно замонашен у време кад је први блгарски кхан решио да , за кратко, прими хришћанство (јер одмах сутра је његов син дигао побуну кад је схватио шта је претходне ноћи отац договорио са Михајлом Пијаницом.) Појава термина на само једном месту сугерише да може да се ради о погрешном запису топонима, што није редак случај кад су у питању Ромеји, одн. византијски Грци.
Написано је Кутми.цинас или Кутми.чинас- зависи како прочиташ тс
textteofilakt109.jpg.pagespeed.ce.Dsg-dvvxpx.jpg
, а у другом препису Кутмисибичас (Кутмисибицас) или Кутмисивичас (Кутмисивицас).
textteofilakt110.jpg.pagespeed.ce.MCdj9Z4MPh.jpg
textteofilakt111.jpg.pagespeed.ce.aJLRn-S7Nd.jpg


Ево тог пасуса из житија
teofilakt39.jpgПрви Албанци појавили су се на Балкану око 250 година после тих догађаја (покрштавања преосталих Блгара и мисионарске делатности Климента, који ће постати и Ахридски/Охридски) и требало им је времена да се рашире на територију, која је од 20. века постала јужна Албанија.
А ако узмеш да прочиташ преписку новопокрштеног племена Блгара са папама (нема на википедији), видећеш да су они у том 9.веку имали много суштинскије проблеме- како да се понашају као хришћани и сл. одакле може да се види начин њиховог живота (у области бургаске Загоре) у шаторима, са перчинима и сл...
 
Poslednja izmena:
Не знам чему сад прича о Албанцима или пра-Бугарима. Што се тиче Словена у тај део, једино што је преостало је на 20-так километара из Корче, главног града Кутмичевице, на обали албанског дела Преспанског језера налази се област Пустец. Таму су још увек чиста словенска села. Данас се сматрају етнички Македонци.
Баш сам овог лета по први пут отишо у Змијско острово (Голем град) на Преспанско језеро. Фантастично место, препоручујем , за разлика од остатка језера - данас напуштено острово у коме живе јако пуно птица - ко да си у Хичкоков филм "Птице", премда тамо живе 2 врста пеликана (од укупно 7 у свету) и наравно змије :). Јако малецко острово али доволљно велико да има две цркве из 13-14 века, три ранохришћанске базилике из 5-6 век, хеленистичка кућа пре наше ера итд.
Елем, зашто то причам, човек који ме је чамцем довео до острова од село преко пута - Коњско, близу грчке-македонске границе је био управо из Пустеца. Прича човек на леп дијалект, а фаца ме више потсећа на неког Пољака него на Албанце или Македонце, посебно ови од западних крајева.Од људе тамо који се не баве пољопривредом, већина су грађевинци, и то прилично познати мајстори. До кризе у Грчкој доста су радили тамо, након тога доста су прешли у Македонији - тај тип са чамца је конкретно прешо у Битољ, али је ту у село имао неки мањи зидарски послић.
 
Сребрна, данашњи Бугари су Протобугари+словени и кад кажем бугари мислим на бугаре + словене, а ти бугари плус словени су живели и у 9. веку. Протобугари нестају у то доба.
Ако хоћеш да сведеш бугаре на протобугаре може али онда их посматрај само до 9. века, тј 10 -тог,. Нови бугари живе од 9 века до дан данас у јужној Албанији, има и Срба доле а највише припадника нове нације Македонске.
 
Нови бугари живе од 9 века до дан данас у јужној Албанији, има и Срба доле а највише припадника нове нације Македонске.

Makedonaca svakako ima dole. Možda i nešto Srba...ali otkud ti Bugari tu? Jovan Asen nije dobio tu oblast na upravu zato što ima "njegovih", nego jednostavno zato što je bio brat Dušanove žene i što se oženio udovicom Orsinija (ranijeg gospodara tih predela).
 
Makedonaca svakako ima dole. Možda i nešto Srba...ali otkud ti Bugari tu? Jovan Asen nije dobio tu oblast na upravu zato što ima "njegovih", nego jednostavno zato što je bio brat Dušanove žene i što se oženio udovicom Orsinija (ranijeg gospodara tih predela).

Otkud dole Bugara, pa ima Bugara, a zasto ih u glavama Srba nema , pa zbog velikog srpstva, ...doduse ima i velikog bugarstva...tako da nacionalisti predstavljaju ozbiljan problem sa svake strane....


Evo jednog recnika izdatog 1818 godine u gradu Moskopolju tada balkasnskom Parizu :
recnik je napravljen za narode koji zive u juznoj Albaniji: albansko grcko bugarsko vlaski recnik, dakle nema makedonaca i srba po tom recniku u okolini Korce i Moskopolja

Negde pred kraj 17. veka Moskopolje je počelo značajno da raste. Grad nikao na mestu gde su nekada stajale čobanske bačije, svojim mirom i bogatstvom privlačio je mnoge. Tu su se doselile mnogobrojne izbeglice iz drugih naselja s vetrometine. Pedesetih i šezdesetih godina osamnaestog veka u Moskopolju je bilo oko 12.000 ognjišta i 50.000 do 80.000 duša. U Moskopolje se doselio vladika korčanski, tu je otvorena gpčka škola. Osnovana je štamparija u kojoj su štampane knjige na grčkom i cincarskom. Tu je izdata i prva gramatika cincarskog jezika i četvorojezični cincarsko-grčko-albansko-bugarski rečnik za trgovce kojega je sastavio određeni pop Danail. Moskopolje je od seoceta pečalbara, kirajdžija i čobana ostalo stožer verskog i kulturnog života Cincara. Ako se izuzmu Stambol i Solun, u to doba na Balkanu je bilo malo tako velikih i naprednih varoši. Ne znamo kako je izgledalo, jer opisa je sačuvano malo a gravura još manje ali znamo da je bilo opasano baštama, gradinama i niskim zidovima. Grad je imao popločane ulice, vodovod od glinenih cevi dovodio je vodu od planinskih izvora česmi na raskršćima i šadrvana u avlijama velikih kuća građenih od rezanog kamena. U dućanima i magazama, poslovali su trgovce i zanatlije svih zanata. Postojala je i stočna pijaca. Grad je uživao priličnu administrativnu autonomiju, čak je i sopstvenu policiju imao. Opštinom je upravljao odbor predstavnika najmoćnijih esnafa, trgovačkih i zanatlijskih. Predanje veli da se gradom upravljalo veoma mudro, da je napredak bio tako brz i bogatstvo tako veliko da su za kratke i sjajne istorije Moskopolja u gradu podignute 72 pravoslavne bogomolje. Ako je to istina, a velika je verovatnoća de jeste, jasno je zašto je Moskopolje urezano u kolektivno sećanje kao „svetlo“ i „slavno“.
 
Poslednja izmena:
Корча и околина је ушла у Санстефановска Бугарска 1878-е. Да се та Бугарска реализовала, тамо би било колко хоћеш Бугара, као и у широј Македонији а и добар део данашње Србије. Школе где би учили једну верзију историју, администрација, војна служба, транспорт, комуникација унутар државе би учинило своје, као што је било и у другим државама.

Иначе бугарски језик крајем 18 век не означава аутоматски бугарска националност - то је анахронизам, управо супротно, један од основе стварање модерне бугарска националности средином и крајем 19 века је управо та етикета бугарски језик, који је скуп дијалеката међусобно поприлично различити. Данас ми кажемо да су македонски, српски, руски итд словенски језике. Истовремено, у Словенији њихов језик се зове slovenski jezik а у Словачкој се словачки језик зове slovenský jazyk. Па опет нико није буквалиста, па нити кажемо да је српски језик дијалекат словеначког језика, нити су Срби некакви јужни Словенци. У турско време народ је без своје државе и/или образовне традиције која би очувавала некакав идентитет. Слично важи и за остале Словене - једноставно историја и политика је спајала или одвојала различити групе људе кориштећи различите симболе.

Иначе што се тиче Москопоље - то је чисти влашки град. Додуше постоји веза са Србијом, јер је након разарање Москопоља крајем 18 века, доста њих је емигрирало прво у Македонији а одатле у Србији. Михајло Пупин, Бранислав Нушић и много други су пример потомака становника Москопоља.
 
Сребрна, данашњи Бугари су Протобугари+словени и кад кажем бугари мислим на бугаре + словене, а ти бугари плус словени су живели и у 9. веку. Протобугари нестају у то доба.
Ако хоћеш да сведеш бугаре на протобугаре може али онда их посматрај само до 9. века, тј 10 -тог,.

Од тог остатка Блгара у 9 .веку, после тамањења са свих страна остала је шачица која се населила код Загоре бургаске, о томе ти и причам.Владар примио хришћанство у време кад је Климент имао 34 године. Сутрадан га син -тангриста свргнуо са власти .После су (уз владавину млађег сина) шуровали са папом (нађи та писма на сајту нб србије, изузетно забавно штиво ) и учили се хришћанству. Нису мрдали из Загоре.

А назив Кутмичевица помиње се само на једном једином месту, у једном једином житију на грчком језику , и то је све. Погрешне убификације из националистичких разлога.
Везали су се, неправдано, за име Климента Охридског, а рекох већ, најмање 3 Охрида је било познато у средњем веку, два су и даље на територији што је 1885. ушла у састав новостворене кнежевине Бугарске. Трећи Охрид је у Македонији, код Преспе.

Што се тиче јужне Албаније (старог Епира) и централне Албаније, наравно да је у средњем веку био препун Срба и Влаха..о томе сведочи мноштво топонима и понешто документа.
Није википедија, посено комбинација бугарске википедије+ превод на енглески никакав валидан извор знања.

Што се тиче Словена у тај део, једино што је преостало је на 20-так километара из Корче, главног града Кутмичевице, на обали албанског дела Преспанског језера налази се област Пустец. Таму су још увек чиста словенска села. Данас се сматрају етнички Македонци.
Баш сам овог лета по први пут отишо у Змијско острово (Голем град) на Преспанско језеро. Фантастично место, препоручујем , за разлика од остатка језера - данас напуштено острово

Атентатор, скоро смо на форуму поменули Пустец, македонско село, лепо и чисто.

Ово је село Пустец, данас запустело скроз, албанци га зову од 1973 .Liqenas или Liqenasi
1024px-Liqenas.jpg

У малој Преспи била је црква св. Ахилија, прогонитеља јереси. Њу су опљачкали и срушили одреди разбојничке војске Ђорђа Манијака крајем 11 века, међу којима су били и први "Арванити" који се помињу на Балкану..значи, као што рекох постављачу теме, то беше око 25О година после живота и рада Климента Охридског.
692px-Ohrid_and_Prespa_lakes_topographic_map.svg.png
 
Poslednja izmena:
Ипак, кад смо већ код народа остаје да је Москопоље који је град попут Солуна и Истанбула био цинцарски град. Цинцари за разлику од Словена су опстали у огромном броју у јужној Албанији. Они су иначе бројни и у суседној Македонији и Грчкој. 350 богомоља у Москопољу и околини, ремек дела архитектуре, урађених у старом византијском стилу значи да су цинцари били неимари тих цркава.

http://www.visit-korca.com/files4users/images/news/voskopoja_visitkorce.jpg

https://sp.yimg.com/ib/th?id=HN.608012604615102300&pid=15.1&P=0

https://sp.yimg.com/ib/th?id=HN.608053454056524819&pid=15.1&P=0

https://sp.yimg.com/ib/th?id=HN.608013467911916812&pid=15.1&P=0


Цинцарима односно Власима није успело да формирају своје језгро у Москопољу чиме би објединили своја подручја , остали су раштркани по свим балканским државама. Ипак највише шанси да направе државу су имали управо у јужној Албанији:

http://blog.b92.net/user_stuff/upload/516/he08.1516.gif
 
Poslednja izmena:
Prvi ozbiljan udarac Moskopolje je pretrpelo 1769. kada ga je napalo i opljačkalo albansko pleme Toske u sklopu rusko-turskog rata i posle neuspelog grčkog ustanka. Tada se polovina stanovništva nepovratno odselila iz mesta. Drugo razaranje Moskopolja desilo se 1788. pod nepoznatim uslovima, a treće (i konačno) 1821. pod Ali-pašom Janjinskim i albanskim odredima. Tada je život u Moskopolju potpuno zamro..


1740.
4572112_1.jpg
 
Kutmichevitsa (Bulgarian: Кутмичевица) was an administrative region of the Bulgarian Empire as well as Byzantine Empire during much of the Middle Ages, corresponding roughly with the northwestern part of the region of Macedonia[2] and the southern part of Albania, broadly taken to be the area included in the triangle Saloniki-Skopje-Vlora.[3] It had an important impact on the formation, endorsement and development of the Old Church Slavonic and culture. The Debar–Velich diocese of the Bulgarian Orthodox Church was created in Kutmichevitsa whose first bishop between 886 and 893 was Clement of Ohrid, appointed by Knyaz Boris I.[2]

http://en.wikipedia.org/wiki/Kutmichevitsa

То је мишљење бугарских историчара у вези Кутмичевице.
 
Vidiš Srebrna,

Cincari su pre nas došli na Balkan ako su uopšte dolazili. Pre će biti, tu su bili stalno. Tako da po hijerarhiji dolaska Kutmičevica, kao i Balkan su

1. Cincarski i grčki
2. Srpski (slovenski)
3. Bugarski
4. Albanski
 
Vidiš Srebrna,

Cincari su pre nas došli na Balkan ako su uopšte dolazili. Pre će biti, tu su bili stalno. Tako da po hijerarhiji dolaska Kutmičevica, kao i Balkan su 1. Cincarski i grčki 2. Srpski (slovenski) ...

Термин " Kutmičevica" је неадекватан за територије о којима причаш, од Саранде до Корче и Белграда арнаутског, обухватио си (википедијином постом) велики терен једним појмом који је, највероватниј, погрешан, јер нигде није потврђен да постоји, осим у грчком тексту житија Климента и то само као једно место- варош или село.
Ако желиш да пишеш о преалбанским житељима Албаније, радо се придружујем и читам и томе слично (имам већ коју хиљаду постова овде на ту тему)) , али термин "Кутмичевица" не може да буде у наслову везан за ову погрешну (пооовелику ) територију.
 
Poslednja izmena:
Цинцарима односно Власима није успело да формирају своје језгро у Москопољу чиме би објединили своја подручја , остали су раштркани по свим балканским државама. Ипак највише шанси да направе државу су имали управо у јужној Албанији:

Mало је познато да је био покушај за време светског рата да се сазда Пиндско-македонска кнежевина, држава грчких Влаха.
http://en.wikipedia.org/wiki/Principality_of_the_Pindus
Иначе Власи су имали средновековну државу у Тесалији у 13 век , Велика Влашка илити Мегаловлахија
 
Poslednja izmena:
Mало је познато да је био покушај за време светског рата да се сазда Пиндско-македонска кнежевина, држава грчких Влаха.
http://en.wikipedia.org/wiki/Principality_of_the_Pindus
Иначе Власи су имали средновековну државу у Тесалији у 13 век , Велика Влашка илити Мегаловлахија


Да али та Пиндско македонска кнежевина је била квинслишка творевина и ако добро погледате територију она је покрива област македонаца у северној грчкој а не влашку. Штавише за начелника су поставили хрвата, вероватно да се споразуме са локалним македонцима а не са власима.То је вероватно био покушај лоаклних историчара, нарочито комунистичких да се сакрије да су грчки македонци били квинслизи. Власи су мало јужније од ње и насељавају више централну област Грчке, планинске венце на потезу север југ. После рата кад су македонци још покушали на северу да направе републику у склопу грађанског рата; грци су им вратили тако што су их један део протерали и до дан данас им не дају право на језик. С друге стране Влахе не дирају.
 
Poslednja izmena:
Ima al ustvari nema,a nema zato sto ako se upoznas bolje sa temu,a i sa samog teksta,videces da pod bugari je ustvari naveden slovenski elemenat.Eto zato nema Srba,nit bilo koji drugi Sloven.Mnogo dobro je poznato da je termin bugari koriscen neselektivno za slovenskog elemenata,trenutak kojeg velikobugarska masinerija,koja i do dan danas postoji zloupotrebljava,tako sto samo potencira postojanje termina,a samog konteksta zaboravlja.Uostalom,citava bugarska istoriografija se uglavnom bazira na zloupotrebu koriscenja tog nesretnog imena,van toga skoro i da nema nista,u vezi sustine.
Ne jedan,nego milion i jedan tekst ti to mogu potvrditi,ta neselektivna upotreba tog termina generalno za slovenskog elemenata.Sami Grci kazu,da su svi sloveni za njih bili Bugari,t.j tako su ih nazivali,i Srbe..sem ako neko nije bio iz Srbije ko drzava/knezevina i sl.. tad ga samo nazivaju Srbinom.
 
Ma teško je odrediti pravu granicu između Bugara i Srba. To što srebrna radi zadire previše u činjenice koje su važile samo za jedan istorijski trenutak.
Kao prvo Makedonijom , južnom Albanijom i severnom Grčkom u poređenju sa Srbima, Bugari su vladali bar 300 godina više tokom istorije.... I sigurno da Bugari nisu kulirali nego su se i doseljavali u ta podrucja i prenosili svoj uticaj i kulturu. Sto makedonci kažu eden, a ne jedan ? Inače sloveni koji su u vardarskoj makedoniji i južnoj albaniji pripadaju trakijskom tipu slovena.
Zasto je kralj Bodin uzeo carsku bugarsku titulu ? Eto niko ga nije terao, nego je dobrovoljno uzeo....
 

Back
Top