Kutak za trudnice

nista nisam oticala, i stvarno sam super prosla trudnocu
jedino sto sam u pocetku gubila kilazu na redovnu ishranu i bez povracanja, ali moj gin bio odusevljen pa se nisam vise sekirala
kad spomenu neko hemoroide, ja se samo secam problema sa gasovima posle porodjaja- ono je bilo strasno :malav:

ocu jos beeebaaaaaaaaaaaaaaaaa :D

Konačno dodjoh do još jednog džaka sa malim stvarima... krečilo se u svekrvinom delu kuće, pa je nameštaj pomeran i blokiran je bio ormar u koji smo bili stavili džak. Jutros majstor vraća nameštaj, a ja brže-bolje da umem džak... :lol:
( priča majstor da bi on još jedno dete, imaju samo jedno, dečaka, ali žena neće više.... pa gleda u onaj džakčić, pa se smeši onako... nostalgično... ej, prosto mi bilo žao... )

I evo, pere mi mašina, posle, ili sutra imam za još jednu, a tamo imam još jedan džak, ali mešovit. Ima većih stvari koje neću sad da perem dok ove ne omale, ali ima i malenih bodića, onih skroz malih :heart:
Sad sam stavila sve letnje stvarčice, zeke bez nogavica i rukava ( ne znam kako se to zove, znam da nije bodi, a nije ni zeka... nije bitno, valjda je jasno na šta mislim... kao ono što su nekada zvali špilhozne :lol: ), pa kompletiće male, majčice kratkih rukavića... jooooj, kako je sve malo... :heart: A opet mi deluje ogromno, pa oni će da plivaju u tome... :lol:

I sad sam sva njanjava... :zaljubljena:

prikupljam nalaze za carski rez i polako se frustriram jer mi trebaju dani i sati,ja sva otecena ubija vrucina,i sad nesto kontam odradicu dosta toga privatno da se postedim.e sad zanima me da li je to ok,priznaju se nalazi privatne klinike zar ne?kontam,sta oni koji nemaju socijalno,pa oni sve odradjuju privatno i plate....

Da ali kako mozes da nemas socijalno? Trudnice pogotovo imaju sada posebnu "knjizicu" tacnije to je list papira da si trudnica, pise kada je ustanovljena trudnoca, termin porodjaja. I To se nosi uz nevazecu zdravstvenu knjizicu.Tako da su trudnice sa te strane "zasticene", jer da nije toga i lekove bi morala kupovati, ako ti slucajno prepise nesto kao meni Utrogestan, koji kosta 650din.. A kutija traje 5 dana..
Najbolje je da pitas tamo, kazes to sto i nama, da tesko podnosis vrucinu i cekanje u redu, i tumbanje po prevozu... I da ti je lakse da odradis nesto privatno, i pitaj da li prihvataju..
Mada ne vidim sto ne bi, tvoje su pare, ne njihove..

ma naravno da se priznaju.
bar ovdje kod nas.

meni privatna klinika vodi trudnocu, a nalaze tipa kks urina krvne grupe i h faktora sam radila drzavno. tako planiram i dabl sled kontrolu. privatnoj nosim na citanje i tamo mi je karton.

kod nje cu otvoriti trudnicku knjizicu i biti do poroda. onda opet u dz.

u drzavnoj lab prolazimo ko trudnice odmah, nema cekanja...ali gin... radi jednom sedmicno, pa ako ima op cekaj...na nas dodje 20, najava ne znaci mnogo...i na kraju te otalja za par min. sto uspijes pitati za vrijeme kratkog uz-a pitao si.

prikupljam nalaze za carski rez i polako se frustriram jer mi trebaju dani i sati,ja sva otecena ubija vrucina,i sad nesto kontam odradicu dosta toga privatno da se postedim.e sad zanima me da li je to ok,priznaju se nalazi privatne klinike zar ne?kontam,sta oni koji nemaju socijalno,pa oni sve odradjuju privatno i plate....

cico, a sto ides na carski, jel tvoj izbor ili moras?

cico, a sto ides na carski, jel tvoj izbor ili moras?

nije moj izbor,moram,velika je beba a ja na materici imam dosta zadebljanja i oziljnog tkiva,pa je ovako bezbednije.uglavnom,u sredu idem u betaniju:)
uzela sam privatno misljenje interniste nisam mogla da se guram sa penzionerima u drzavnoj nikako,valjda ce prihvatiti taj papir.ja otisla u dom zdravlja,samo sto se ne tuku tamo,odmah se okrenula i otisla...sve to nervozno...a meni zglobovi ko teniske lopte nisam imala zivaca:)

nije moj izbor,moram,velika je beba a ja na materici imam dosta zadebljanja i oziljnog tkiva,pa je ovako bezbednije.uglavnom,u sredu idem u betaniju:)
uzela sam privatno misljenje interniste nisam mogla da se guram sa penzionerima u drzavnoj nikako,valjda ce prihvatiti taj papir.ja otisla u dom zdravlja,samo sto se ne tuku tamo,odmah se okrenula i otisla...sve to nervozno...a meni zglobovi ko teniske lopte nisam imala zivaca:)

pa ne bi trebalo da ti prave problem
samo ti jos fali i po dz da cekas
na kraju krajeva ako im se ne svidja, nek ti odrade sve sto im treba kad te hospitallizuju
ja sam radila sve u bolnici

Da ali kako mozes da nemas socijalno? Trudnice pogotovo imaju sada posebnu "knjizicu" tacnije to je list papira da si trudnica, pise kada je ustanovljena trudnoca, termin porodjaja. I To se nosi uz nevazecu zdravstvenu knjizicu.Tako da su trudnice sa te strane "zasticene", jer da nije toga i lekove bi morala kupovati, ako ti slucajno prepise nesto kao meni Utrogestan, koji kosta 650din.. A kutija traje 5 dana..
Najbolje je da pitas tamo, kazes to sto i nama, da tesko podnosis vrucinu i cekanje u redu, i tumbanje po prevozu... I da ti je lakse da odradis nesto privatno, i pitaj da li prihvataju..
Mada ne vidim sto ne bi, tvoje su pare, ne njihove..

e, meni je jedino kutija antibiotika trebala u trudnoci - prepisala mi doktorka panklav
zadnji mjesec i tu sam platila - oko 1000 din
tako da lijekovi za dz macku o rep u mom slucaju
analize sam radila sve u drzavnim ustanovama, a mozda bi mi bilo pametnije da nisam
kad sve saberem, al da se ustedi, ustedi se...nesto novca, ali ne i zivaca :P

e, meni je jedino kutija antibiotika trebala u trudnoci - prepisala mi doktorka panklav
zadnji mjesec i tu sam platila - oko 1000 din
tako da lijekovi za dz macku o rep u mom slucaju
analize sam radila sve u drzavnim ustanovama, a mozda bi mi bilo pametnije da nisam
kad sve saberem, al da se ustedi, ustedi se...nesto novca, ali ne i zivaca :P
Pa dobro, i ja sam ovamo kod mene pricala sa jednom trudnicom, ona izasla i na salter daje karton i upute i recepte, i ova na salteru joj zavrsi ona ode. I eto je vraca se,
kaze niste mi udarili pecat na ove recepte, a ova kaze pa zato sto se ti antibiotici kupuju.. Tako da ne spadaju svi lekovi pod "trudnicke", ali nakon sto nam je drzava smanjila
novcanu nadoknadu, i jos mnogo sto sta. Cula sam i da su bebi paket menjali nesto.. Bar sto se tice pregleda, i lekova treba da nas postede...
A ne ja otisla na institut za venerologiju, pregled na neke mikoplazme i cuda kosta 2500.. I to sa uputom...

Pa dobro, i ja sam ovamo kod mene pricala sa jednom trudnicom, ona izasla i na salter daje karton i upute i recepte, i ova na salteru joj zavrsi ona ode. I eto je vraca se,
kaze niste mi udarili pecat na ove recepte, a ova kaze pa zato sto se ti antibiotici kupuju.. Tako da ne spadaju svi lekovi pod "trudnicke", ali nakon sto nam je drzava smanjila
novcanu nadoknadu, i jos mnogo sto sta. Cula sam i da su bebi paket menjali nesto.. Bar sto se tice pregleda, i lekova treba da nas postede...
A ne ja otisla na institut za venerologiju, pregled na neke mikoplazme i cuda kosta 2500.. I to sa uputom...

nije da sam fan neki njegov
al ode djilas odose i nadoknada i paketic...
to na nivou grada
drzavne...mjere su smijurija svakako
al nebitno
nismo je pravili da je drzava hrani i oblaci ; )

A sta je to zapravo na sta mi sad imamo pravo? Novcana nadoknada za zaposlene/nezaposlene porodilje? Iznos? Ja sam nekako razumela citajuci na nekom sajtu, da se prima novcana nadoknada za porodilju i odvojeno za novorodjence? Ili gresim? I bebi paket. Posle toga ko ima pravo na deciji i to je ono sto moze da se iskoristi od ove nase drzave..
Kasnije je tu skupljanje fiskalnih racuna, povracaj PDV-a..Ako nam i to ne ukinu..

Zavisi koja je beba po redu.
Ja više nisam beogradjanka, pa ne mogu da pričam kako na nivou Beograda. 2009. kada sam rodila prvo dete, bila sam gradjanin Beograda ( kao i 30 godina pre toga ) i dobila sam naknadu od grada 20 000 dinara i roditeljski dodatak od republike 20 000 dinara. Nikakvih paketića u porodilištu nije bilo.
Drugo dete sam rodila kao gradjanika Sd-a, isto dobih 20 000 od grada i oko 125 000 od republike, na 24 mesečne rate.
I dalje sam gradjanka Sd-a i sad bi, sa svim smanjenjima trebalo da dobijem oko 50 000 za oboje dece, znači oko 25 000 po detetu od grada, i na nivou republike bi mesečna rata roditeljskog dodatka za oboje dece trebalo da bude oko 25 000. Znači ceo iznos roditeljskog, opet kažem - za oboje dece! bi trebalo da je oko 550 000 dinara u 24 rate.

mah, ja sam odustala od svega toga
mrzi me da jurim to
za pdv sam cula da mogu samo racuni od momenta kad je dijete rodjeno
sta je trebalo da cekamo da se rodi pa da kupimo sve sto treba za nju
missim, ako je to istina to je obicna manipulacija kao i sve sto se "radi"

A sta je to zapravo na sta mi sad imamo pravo? Novcana nadoknada za zaposlene/nezaposlene porodilje? Iznos? Ja sam nekako razumela citajuci na nekom sajtu, da se prima novcana nadoknada za porodilju i odvojeno za novorodjence? Ili gresim? I bebi paket. Posle toga ko ima pravo na deciji i to je ono sto moze da se iskoristi od ove nase drzave..
Kasnije je tu skupljanje fiskalnih racuna, povracaj PDV-a..Ako nam i to ne ukinu..

valjda je jedno pomoc grada a drugo drzave
http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=3899
http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1459789
http://upravusi.rs/socijalna-zastita/materijalna-pomoc-drzave/roditeljski-dodatak/
http://www.novosti.rs/vesti/naslovn...orodiljama-treba-86-papira-za-novcanu-naknadu

Poslednja izmena:
Sigurna sam da je Vragana upućenija, ali bila sam u Mišoviću na kontroli u vreme za otpust beba pa tako znam da više nema BG bebi klub paketa koji su bili preslatiki i dragi, u njemu su bile OK stvari, a znam da su se krajem prošle godine još delili.... Elem, promenila se gradska vlast.
Što se pomoći grada tiče nisam sigurna za duple blizanačke trudnoće, kako se njima isplaćuje, ali pravo na nadoknadu od grada ostvaruju nezaposlene porodilje i porodilje sa malim primanjima, sa tim da je i to smanjeno mislim sa 50 000 na 20 000 za nezaposlene i sa 25 000 dinara na 10 000 dinara za zaposlene, sa tim da je gotovo nemoguće ostvariti pravo na tu nadoknadu...

Ja sam u januaru 2012. rodila sina u Smederevskom porodilištu. Porodilište je svu papirologiju prosledilo socijalnom i meni je, posle nepunih mesec dana, poštar doneo na vrata 20 000. I rekao mi je da će rešenje malo kasnije da stigne, i stiglo je bogami, posle dobrih mesec i po.
E, sad je ta naknada smanjena na 10 000, kada je jedna beba.
Blizanačke trudnoće - do skoro je bilo 50 000 po detetu, sada je 25 000 po detetu, procedura ista. Znači, porodilište šalje sve potrebno, ja sedim kući i čekam.
E, ali pošto ću najverovatnije da se poradjam u Beogradu, moram da se raspitam o proceduri ostvarivanja prava na naknadu u tom slučaju. Šta prilažemo i u kom roku.

Što se tiče roditeljskog dodatka, ono što republika daje, bio mm u socijalnom, dali mu papir šta sve treba da se priloži i već smo krenuli u akciju. Državljanstvo i prijavu boravka kontam da mogu da izvadim i pre porodjaja. MOj izvod iz knjige rodjenih i slične stvari, a posle samo izvode beba i da predam što pre. Da bih imala vremena da nabavim još koji papir ako u medjuvremenu prošire spisak potrebnih papira.

Sigurna sam da je Vragana upućenija, ali bila sam u Mišoviću na kontroli u vreme za otpust beba pa tako znam da više nema BG bebi klub paketa koji su bili preslatiki i dragi, u njemu su bile OK stvari, a znam da su se krajem prošle godine još delili.... Elem, promenila se gradska vlast.
Što se pomoći grada tiče nisam sigurna za duple blizanačke trudnoće, kako se njima isplaćuje, ali pravo na nadoknadu od grada ostvaruju nezaposlene porodilje i porodilje sa malim primanjima, sa tim da je i to smanjeno mislim sa 50 000 na 20 000 za nezaposlene i sa 25 000 dinara na 10 000 dinara za zaposlene, sa tim da je gotovo nemoguće ostvariti pravo na tu nadoknadu...

ima paketica tj bilo ih je jos pocetkom maja
samo su se skupili u pranju
al je sadrzaj zanimljiv izuzetno
eo, mi dobili dalija gel za tusiranje za odrasle
od nivea proizvoda smo dobili nista i "kompakt cd"
al nebitno, bitna je...paznja : )

za ove nadoknade za nezaposlene prvi put cujem
meni na zavodu rekli da to ne postoji : )))

Kako divna organizacija smederevsog porodilišta! Za svaku pohvalu!
Što se republičke nadoknade tiče, najduže se čeka na potvrdu suda da direktno i neposredno brineš o deci, to mi je prvi put trebalo 2012. za sina. I tu je procedura da prvo odeš do Centra za socijalni rad, pa sa papirićem od njih do suda, kod Starog Merkatora (U BGu), pa ponovo u Centar za socijalni rad... U svakom slučaju potrebno je poprilično papirologije, tako da priličan broj roditelja prvog deteta i odustane od toga... Mada verujem da je procedura i osmišljena na taj način da bi "država prištedela"

ima paketica tj bilo ih je jos pocetkom maja
samo su se skupili u pranju
al je sadrzaj zanimljiv izuzetno
eo, mi dobili dalija gel za tusiranje za odrasle
od nivea proizvoda smo dobili nista i "kompakt cd"
al nebitno, bitna je...paznja : )

za ove nadoknade za nezaposlene prvi put cujem
meni na zavodu rekli da to ne postoji : )))

Za nadoknadu za nezaposlene porodilje nadležan je Grad, a ne Biro za zapošljlavanje, možda odatle zabuna... mislim da još stižeš da se prijaviš za istu, mislim da je rok oko mesec dana.
A BG bebi klub paketi su sadržali sve što je tebi i bebi potrebno za prvih par dana- sredstva za ličnu higijenu za mamu i bebu, pakovanje pelena, tetra i švedskih, dva, tri bodića, zeke, čarapice, kapice, portiklice,benkice, ćebence, torbu sa logom kluba, pavlovićevu ili neku sličnu kremu, mrežaste uloške. povidon jod..... Kako mi nije bila prva beba ja sam skoro sve to već imala, ali je bilo baš lepo I GRAD nije koštalo ništa pošto su se paketi obezbeđivali od donacija pravnih lica sa područja grada....

Za nadoknadu za nezaposlene porodilje nadležan je Grad, a ne Biro za zapošljlavanje, možda odatle zabuna... mislim da još stižeš da se prijaviš za istu, mislim da je rok oko mesec dana.
A BG bebi klub paketi su sadržali sve što je tebi i bebi potrebno za prvih par dana- sredstva za ličnu higijenu za mamu i bebu, pakovanje pelena, tetra i švedskih, dva, tri bodića, zeke, čarapice, kapice, portiklice,benkice, ćebence, torbu sa logom kluba, pavlovićevu ili neku sličnu kremu, mrežaste uloške. povidon jod..... Kako mi nije bila prva beba ja sam skoro sve to već imala, ali je bilo baš lepo I GRAD nije koštalo ništa pošto su se paketi obezbeđivali od donacija pravnih lica sa područja grada....

bili su super ti paketici prije - znam po sestrama
koje su se porodile prije mene
jedna prije samo 4 mjeseca, a druga prosle godine

za nadoknadu ne znam ni odakle da to pocnem jurit, iskreno
a nesto nemam ni snage
al fala na informaciji :)

Back