Кутак за труднице

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
..da sam ja specijalista i da smatram da deca NE SMEJU da hodaju do rodjendana
a po forumu chitam da svako drugo dete istrchi pred tortu - dala bih konstruktivne predlge kako sprovesti moju preporuku u delo..
..nishta lakshe nego zgrazavati se, nazivati majke sujetnim lazovima i zlostavljachima.. :roll: ..ali svako prema svom obrazu..

Pa, ja napisah, oni (specijalisti) ti kazu samo da ih spustis svaki put kad ustanu i da ne smes da pokazes bilo kakvu reakciju da ih ne bi potsticala.
Cisto sumnjam da to pali, ono kad oseti dete prednosti uspravnog polozaja, bas ga briga sta ces ti da kazes, ali mislim da nemaju "konstruktivniji" predlog.

Pomislila sam da je g. Terapeut po struci fizioterapeut, samo sam cekala da postavi vizitku i navede u PP svoju cenu za "rehabilitacioni tretman" :roll:

Kumina mama je prim.dr specijalista za medicinsku rehabilitaciju sa dugogodisnjim iskustvom prvo u drzavnoj, a posle i u privatnoj praksi. Ako ona kaze da je sve ok, nemam nameru da sumnjam u to.

Ja bih bila mnogo mirnija da je Junior jedno mirno (pomalo lenjo dete), ali nije. Uzivam u njemu koliko god mogu i trudim se da ga ne sputavam. Od prvog dana mu ne forsiram nista. Ako zeli da ustane, ako moze sam neka ustane, ako ne zeli, neka sedi dokle hoce. Nije zeleo samostalno sedeti do nekih 7.5 meseci (iako je tada vec puazo) pa je dr rekao da ako ne pocne sedeti do punih devet meseci da odemo kod terapeuta. Poceo je samostalno sedeti posle nekoliko dana. NJega ne drzi mesto, voli da istrazuje i voli da se pentra po svemu i svacemu. POnavljam bila bih mirnija da sedi u jednom mestu i lista knjigu satima, ali on nije takav. On je aktivan i takvog ga volimo. Sigurno nije poceo puzati samo da bih ja mogla to napisati tu na Forumu :roll:

'Oces da se menjamo malo, ja da trcim da zategnem goozicu, a ti da odmoris? :)
Ljubi malog nemirka! :cmok2:

Pa, ja napisah, oni (specijalisti) ti kazu samo da ih spustis svaki put kad ustanu i da ne smes da pokazes bilo kakvu reakciju da ih ne bi potsticala.
Cisto sumnjam da to pali, ono kad oseti dete prednosti uspravnog polozaja, bas ga briga sta ces ti da kazes, ali mislim da nemaju "konstruktivniji" predlog.

..i ja tako mislim, na stranu to shta bi dechji psiholozi komentarisali na ignorisanje "look, mom! :D" emocija deteta..

Pa da. Nism drugo ni mislila.
Nisu sva deca ista, naravno. Na primer, meni je Milica "hodala" od 8-9 meseci. Vodili smo je za rukice, kao Stefka sad. Isto oprezno i po malo u početku, pa onda prosto ne možeš, dete traži, moraš da je vodiš. Vrišti, plače, beži iz naručja, iz krila... I sama je prohodala sa 11 meseci. Ništa joj ne fali, nogice super, kičma prava kao strela. Ne kažem da tako treba, nije svako dete isto. Samo kažem kako je kod nas bilo.

A to vraćanje deteta... nisam pametna... kako to utiče na psihički razvoj deteta? Od prvih koraka, pa i pre njih - ograničavaš ga. Sputavaš ga. Ne daš mu da radi ono što može. Kako to utiče na samopouzdanje sutra? :think:

joj cicak, ti prva forsiras stvari kod svog deteta, posebno sa ishranom, a i sedenjem. videces kako ces da ga bodris kad ustane prvi put i kad nesigurno pruzi prvi korak.

Ne forsiram.
Pocela sam sa punih 5 meseci sa uvodjenjem, sad ima 6ipo i dva obroka. Voce i povrce. I ne planiram mu jos uvoditi treci.
Sedenje, on sam uhvati rukicama i podigne se. ali kad god zaspi ja ga spustim u lezeci polozaj. i ja ga cesto spustam dole na pod ali mm stalno sklanja cebad koju ja prostrem pa je vise u mojim rukama ili na bracnom krevetu. a u zadnje vreme najcesce ga stavljam u krevetac, tu se okrece prevrce vrti.

Kazem da ga necu forsirati ni za puzenje ni hodanje... a svaka majka je ponosna na bilo koji napredak svog deteta, u predvidjenom terminu.

Meni samo stvarno ove bebe na snimcima izgledaju premale za hodanje, prosto kao da ih treniraju za cirkus ili izlozbu.
Ne volim ni pse kad vidim da treniraju a kamoli bebe :(

..i ja tako mislim, na stranu to shta bi dechji psiholozi komentarisali na ignorisanje "look, mom! :D" emocija deteta..

O tome nisam ni razmisljala.
Ja sam se to za hodanje raspitivala jer se A. kasno pojavilo jezgro okostavanja, 9 meseci siroko povijanje, ne sme da sedi, bla, bla, ne sme da stoji, bla, bla...pa mi je bilo logicno da pitam a sta ako on sam...
Ali, trunta nije ustao, usavrsio je puzanje brzinom munje i to mu je bilo dosta dok ne izvrsi propracune kako bi bilo najbolje da se ustane i hoda.
Vec je svekrva hiljadu puta jadna ponovila kako je njen sin za prvi rodjendan trcao do vrata da otvori gostima, dzaba, to na njega nije uticalo, ama ic! :lol:

A o nezabelezenim slucajevima, zeznula sam se, ja sam prohodala sa 9 meseci, evo me kod babe i dede sa 10. :)
Kistina prohodala small.jpg

E kakva si slatka :).
Ja verujem da se ovakva pisanija odnose na one roditelje koji decu forsiraju da hodaju. Stavljanem u dubak, vodanjem za ruke dok su jos sasvim mali i nespremni ili pomocu onih setalica. Moram priznati da sam po lokalnim parkicima vidjala dosta takvih. E sad ako dete vec samo krene, stvarno, kako da ga zaustavis.
Ja sam, s druge strane, imala pritiske okoline zasto on za prvi rodjenda jos uvek ne hoda kad smo mi svi prohodavali debelo pre prvog rodjendana. Priznajem da mi nije bilo prijatno i da sam se povremeno s nelagodom pitala da li je sa mojim detetom sve u redu. Dobra stvar je sto smo inace isli na vezbe kod fizijatra pa mi je zena ulivala sigurnost da je sve ok. On je prohodao negde sa 13-14 meseci i priznajem da kada je time ovladao zaista nije bilo nezgoda, padova i sl. Nisam ga nesto vodala za ruku niti se krivila na stranu :).
Inace p.s za Terapeuta, moram priznati da i mene kao i vecinu mama nerviraju trendovi i ``skole`` kojima lekari pripadaju. Npr. mi smo isli kod fizijatra u Sokobanjsku a kada smo pitali jel mozemo na Institut, jer nam je 100x blizi, receno nam je da ne moze jer se u te dve institucije primenjuju razliciti pristupi tj. ``skole``?! Majkumu pa u istom gradu u istom vremenu pa nisu saglasni u pristupu i tretmanu dece?!

Jel sam ja promasila temu, ili treba da joj promenimo naziv ? :roll:

Elem, Taro i mene uhvatila nesanica, doduse prvi put nocas, ali verujem da je to zbog punog meseca..inaca nisam u fazonu da se obazirem na to kakav je mesec :lol: ali svaki put kad ne mogu da spavam se ispostavi da je pun mesec, pa sam se pomirila sa tim da tu ima nesto :) , mozda je i tebi zato..osim ako imas problem svaku noc sa spavanjem

Mene uspava TV, znam da nije neko resenje, ali eto, stavim da se sam ugasi za sat vremena, i pustim neku seriju americku, ispraznu, ali uspavljuje me..
Nocas sam valjda oko 3 zaspala tek..a ustala u 7 da jurcam po lekarima..eto zavrsih KONACNO sve analize za porodiliste, sad cekam kad ce mala da se smisli da krene :)

pa sad ija, diskutabilno je, da li da ih prebace na temu sve o bebama od 0 do 6 meseci, ili sve o deci od 1 do 3 godine :)))

sali, meni je ovo vec treca noc, kazu da moze da se javi u ovom periodu trudnoce, ja mislim da je to zbog neke podsvesne brige oko dolaska bebe i svega sto se blizi, plus ovo ludo vreme, stvarno verujem da ima nesto u svemu tome, plus pun mesec...

veceras idem u krevet sa blagim strahom da li cu uspeti da zaspim i to me ubija u pojam, dobro je da sam danas uspela da dremnem bar dva sata, sto prethodnih dana i noci nije bio slucaj...

a za serije i ja isto tako, pustim neke tupave i one me fino uspavaju, ali sada ne vredi nista, zadremam na minut dva i odmah se budim, cudna, cudna nesanica bas i ruzan osecaj...

:think: hoces da kazes da si ti jedina obrazovana osoba ovde????....pa lepo.....a ako je sve to tako ko garantuje da se sve to nece nekim novim istrazivanjima promeniti kad sve toliko menjaju....ja sam rodila prvo dete pre 13 godina i sad imam utisak da nista ne znam koliko su stvari izmenjali a mi tada su se ti prepametni kleli da znaju apsolutnu istinu......i sad isti ti propagiraju nesto drugo....i sta se tu onda cudis sto su mamice spekticen kad menjate mislejnje cesce nego carape, vi takozvani strucnjaci.....

Fascinantno!Zamislite da je nauka stajala 13 godina i da se nije doslo do novih saznanja!Moram priznati da ovakav stav ne razumem,ali ocekivano je jer sam dosta starija od Vas ,a vreme cini svoje.Kada imate priliku da gledate kako pred vasim ocima i uz vasu pomoc ti mali zamotuljci postaju ljudi,pocnete da cenite svaku informaciju koja ce im zivot uciniti kvalitetnijim.nema potrebe da hodaju sa 9 meseci jer ce ih u 30 ili 40 godina problemi sa ledjima muciti svakodnevno.nema potrebe da hodaju sa 9 meseci jer njihov divni mali mozak nije spreman za to...ali to je vec moja prica ,a ne Vasa.Uvek mi je zao kad zbog straha mlade majke ne otvore svoje umove i prime savet dobronamerno.....

Pomislila sam da je g. Terapeut po struci fizioterapeut, samo sam cekala da postavi vizitku i navede u PP svoju cenu za "rehabilitacioni tretman" :roll:

Kumina mama je prim.dr specijalista za medicinsku rehabilitaciju sa dugogodisnjim iskustvom prvo u drzavnoj, a posle i u privatnoj praksi. Ako ona kaze da je sve ok, nemam nameru da sumnjam u to.

Ja bih bila mnogo mirnija da je Junior jedno mirno (pomalo lenjo dete), ali nije. Uzivam u njemu koliko god mogu i trudim se da ga ne sputavam. Od prvog dana mu ne forsiram nista. Ako zeli da ustane, ako moze sam neka ustane, ako ne zeli, neka sedi dokle hoce. Nije zeleo samostalno sedeti do nekih 7.5 meseci (iako je tada vec puazo) pa je dr rekao da ako ne pocne sedeti do punih devet meseci da odemo kod terapeuta. Poceo je samostalno sedeti posle nekoliko dana. NJega ne drzi mesto, voli da istrazuje i voli da se pentra po svemu i svacemu. POnavljam bila bih mirnija da sedi u jednom mestu i lista knjigu satima, ali on nije takav. On je aktivan i takvog ga volimo. Sigurno nije poceo puzati samo da bih ja mogla to napisati tu na Forumu :roll:

Kumina mama ne moze biti specijalista za medicinsku rehabilitaciju,jer ta specijalizacija ne postoji.....Puno pozdrava

Ah,da ovo ne treba da se prebacuje nigde jer u normalnim zemljama trudnice prodju sve faze motornog razvoja pre porodjaja i ukaze im se na vaznost istog,sto one necete verovati zdusno i zahvalno prihvataju :)

Pozdrav svim buducim i sadasnjim mamama...

Fascinantno!Zamislite da je nauka stajala 13 godina i da se nije doslo do novih saznanja!Moram priznati da ovakav stav ne razumem,ali ocekivano je jer sam dosta starija od Vas ,a vreme cini svoje.Kada imate priliku da gledate kako pred vasim ocima i uz vasu pomoc ti mali zamotuljci postaju ljudi,pocnete da cenite svaku informaciju koja ce im zivot uciniti kvalitetnijim.nema potrebe da hodaju sa 9 meseci jer ce ih u 30 ili 40 godina problemi sa ledjima muciti svakodnevno.nema potrebe da hodaju sa 9 meseci jer njihov divni mali mozak nije spreman za to...ali to je vec moja prica ,a ne Vasa.Uvek mi je zao kad zbog straha mlade majke ne otvore svoje umove i prime savet dobronamerno.....

Kumina mama ne moze biti specijalista za medicinsku rehabilitaciju,jer ta specijalizacija ne postoji.....Puno pozdrava

Ah,da ovo ne treba da se prebacuje nigde jer u normalnim zemljama trudnice prodju sve faze motornog razvoja pre porodjaja i ukaze im se na vaznost istog,sto one necete verovati zdusno i zahvalno prihvataju :)

Evo, trudnica sam, a i mama dvoje dece, od kojih je jedno beba od 8 meseci koja sama ustaje uz nameštaj i šeta držeći se za isti. Kažite sad, šta ja da uradim, da mu zaštitim skelet, muskulaturu i da sa 30 ili 40 godina ne pati od svakodnevnih bolova u ledjima?

Bas ste nasli kome cete da napisete boldovani deo :zcepanje:

Ispravka: Prim.dr medicine specijalista za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju (prosli put sam malo skratila naziv. Izvinjavam se, ali nisam te struke, pa su greske moguce).

http://www.centarsm.co.rs/SavetiBebeHoceDaHoda.htm

"Dete najpre nauči da puzi, zatim iz četvoronožnog prelazi u sedeći položaj i obrnuto, podiže se na kolena i iz klečećeg položaja uz pridržavanje pravi iskorak jednom nogom i zauzima uspravan položaj. Tek nakon ovoga spremno je za prve samostalne korake. To se najčešće dešava između 14 i 16 meseca, sa tolerancijom i do 4 meseca, što znači da je sve u redu ako dete počne samostalno da hoda sa 10 meseci, ali i ako se to desi u 21 mesecu. Jedino je važno da se roditelji ne mešaju previše i ne ometaju normalan motorni razvoj. Dete će prohodati kada bude dovoljno sazrelo i uvežbalo sve neophodne elemente samostalnog hoda, prvo hoda uz pridržavanje za okolne stvari, najpre noga do noge, zatim noga ispred noge, održava bočnu ravnotežu prebacujući težinu, i na kraju uspostavlja ravnotežu napred-nazad. Postepeno će smanjivati površinu oslonca i gegajući hod se polako gubi, dete počinje da spušta ruke dole i sve više hoda kao odrasli.
Kada napravi 8 samostalnih koraka može se reći da je prohodalo. "

I rest my case.

Poslednja izmena:
@atakualpa

http://www.stetoskop.info/Kretanje-u-prvoj-godini-zivota-1365-s1-content.htm

..evo proseka, saveta, upozorenja i razloga za brigu..
..odlichan chlanak..

..mnogo pre prohodavanja moze se zakljuchiti da li se dete uredno motorichki razvija..

Ovo je izuzetno dobar clanak koji je postavila november child.
Ovaj deo mislim da je esencijalan ....
"Sa osam meseci dete se okreće sa stomaka na leđa i izvodi kontrapokret od zone rame-karlica tj. obrtanje kičmenog stuba. Ovakav pokret odrasli automatski čine u hodu... "
Sto vise vremena provede u okretanju,puzanju,igranju sa sopstvenim telom u lezecem i sedcem polozaju,pruzice mozgu savrsenu sliku polozaja tela u prostoru ,a to vam obezbedjuje motorno zdravo dete koje moze jako spretno da reaguje u iznenadnim situacijama i na taj nacin spreci onoga sto se svaki covek uzasava ,a to su povrede glave.Kada se rodi, beba je cista energija ali i prazna sveska koja ceka da se ispise iskustvom.Prisetite se koliko puta je vase dete pokusalo da uhvati igracku dok na kraju taj proces nije postao graciozan i koordinisan.Vezbanje,ponavljanje,repeticija su osnov za ono sto je najvaznije u ljudskom zivotu ,a to je VESTINA.Da bi ste ovladali nekom vestinom morate da usavrsite svaki najmanji element koji je cini,a hodanje.....je najsavrsenija vestina na kugli zemaljskoj.To najbolje znaju ljudi koji ma je nazalost ona onemogucena iz nekog razloga.
Zato dozvolite svojoj deci da se usavrse ,pustite ih da se okrecu ,puze,provlace,Ako se usprave na noge u 7,8 mesecu nije kraj sveta ali ih polako vratite na pod i uklonite sve sto bi im pomoglo da se podignu uz pridrzavanje.
Opet ce oni bauljati,puzati i doci do stojeceg ali ce raditi bas to bauljati,puzati,prevrtati se u zelji da se uz nesto podignu.A,svaka inicijativa koja rezultira resenjem problema razvija INTELIGENCIJU!A,iskreno se nadam da je to krajnji cilj vaseg roditeljstva ,JEDINKA KOJA UME DA RESI PROBLEM SAMOSTALNO. :) :) :)

Poslednja izmena:
@atakualpa

"Sa osam meseci dete se okreće sa stomaka na leđa i izvodi kontrapokret od zone rame-karlica tj. obrtanje kičmenog stuba. Ovakav pokret odrasli automatski čine u hodu... "
Sto vise vremena provede u okretanju,puzanju,igranju sa sopstvenim telom u lezecem i sedcem polozaju,pruzice mozgu savrsenu sliku polozaja tela u prostoru ,a to vam obezbedjuje motorno zdravo dete koje moze jako spretno da reaguje u iznenadnim situacijama i na taj nacin spreci onoga sto se svaki covek uzasava ,a to su povrede glave.Kada se rodi, beba je cista energija ali i prazna sveska koja ceka da se ispise iskustvom.Prisetite se koliko puta je vase dete pokusalo da uhvati igracku dok na kraju taj proces nije postao graciozan i koordinisan.Vezbanje,ponavljanje,repeticija su osnov za ono sto je najvaznije u ljudskom zivotu ,a to je VESTINA.Da bi ste ovladali nekom vestinom morate da usavrsite svaki najmanji element koji je cini,a hodanje.....je najsavrsenija vestina na kugli zemaljskoj.To najbolje znaju ljudi koji ma je nazalost ona onemogucena iz nekog razloga.
Zato dozvolite svojoj deci da se usavrse ,pustite ih da se okrecu ,puze,provlace,Ako se usprave na noge u 7,8 mesecu nije kraj sveta ali ih polako vratite na pod i uklonite sve sto bi im pomoglo da se podignu uz pridrzavanje.
Opet ce oni bauljati,puzati i doci do stojeceg ali ce raditi bas to bauljati,puzati,prevrtati se u zelji da se uz nesto podignu.A,svaka inicijativa koja rezultira resenjem problema razvija INTELIGENCIJU!A,iskreno se nadam da je to krajnji cilj vaseg roditeljstva ,JEDINKA KOJA UME DA RESI PROBLEM SAMOSTALNO. :) :) :)

Sjajno, znači da izbacim krevet iz kuće! :mrgreen:
Nema problema, ja ću da spavam u kadi, a muž može pored... nego, šta ću kad stomak naraste, pa ne uspem da legnem u kadu? :think:

Šalim se, naravno. Kako god, hvala na savetu :)

@atakualpa

..a shta kada, kao deca sa snimaka koje sam postavila, nauche da se podignu u stojeci polozaj bez trazenja oslonca u nameshtaju..?

Izvinjenje prihvaceno :) Pozdrav

Da, nisam vam napomenula ako niste do sada videli dete od jedanaest meseci koje hoda, mozete doci do mene na kafu ;) Za puzanje ste na zalost zakasnili. Tj puzi jos uvek (jer je tako brzi) ali ima vise od 6 meseci. Ali imam video dokaz. Cisto zbog vase struke mislim, ako vas zanima ;) Posto jos niste videli bebu od 6 meseci koja puzi i od 11 koja ide.

Vidimo se na kafi ;)

..a shta kada, kao deca sa snimaka koje sam postavila, nauche da se podignu u stojeci polozaj bez trazenja oslonca u nameshtaju..?

Nisu ova deca odjednom stala na noge i da su ih roditelji vracali i da ih nisu bodrili kada su se prvi put pocela dizati na noge,sigurno jos uvek ne bi prohodala.Zato vam i kazem da ih lagano vracate i date im sansu da da usvoje faze motornog razvoja sto bolje.
Ako savladaju kontrolu karlice(kroz pomenuto bauljanje i puzanje) imaju dobru sansu da:
-sve povrede i (eventualne prelome ) u zivotu prevazidju bez posledica po kicmu jer jednom nauceni mozak,postavlja uvek karlicu u pravilan polozaj
-sve bolove u ledjima i vratu prevazidju bez dugotrajnih rehabilitacionih procesa
-da im svi misici budu u fizioloski ispravnom polozaju sto se odrazava na posturu tj veliki procenat ljudi koji su usvojili motorni razvoj po semi nije gojazan ili veoma lako gubi kilograme (mada ima nesto i u navikama i psihickom statusu :)
-pravilan utrosak energije pri hodu izbacuje toksine iz organizma redovno i regularno
-hiperaktivna i pasivna deca imaju poremecen energetski bilans....i ima tu mnogo toga da ne smaram ....

evo vam primer pa procenite sami
nadam se da ste stekli sliku :)
-

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back