Кутак за труднице

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ma i ja sam to čitala ali eto on tako tvrdi, mada kaže da to radi na samom kraju samo malo da potpomogne i da svaka žena različito reaguje pa mu se dešavalo da porođaj sa bebom od 2900 završi vakuumom a kod bebe 3500 sve prođe normalno jer navodno veća beba pa je i veći pritisak koji žena osjeća. Baš nisam pametna šta da radim mene najviše odbija to neprirodno i bespotrebno izazivanje porođaja a ja se u trudnoći stvarno fantastično osjećam, puno se krećem pa sve se tješim da ću se lako i poroditi a opet sa druge strane ako ne bude tako i porođaj bude težak a imala sam mogućnosta da biram :neutral: Odoh ja na spavanje pa ću o tome misliti sutra :)

E pa sad ću i ja da plačem sa vama. Znam da Jexy nije želela CR a znam i za tebe. Ono sam napisala da bi one što mogu da biraju imale neki plus u prilog prirodnom porođaju. Ali kad ne ide, ne ide, važno je da ste nam vi žive i zdrave sa svojom dečicom. Ne kažem da i meni nije padalo na pamet da tražim CR i to za drugi porođaj, uvek se nađu razlozi, a ja sam od onih što veruju lekarima i verujem da će, ukoliko je potrebno CR biti urađen.
Izvinite ako ste se osetile prozvanima, nije mi to bila namera :(

Ovo boldovano govori da si ti, ipak, rešila kako ćeš da se porađaš. ;)

Užasno sam se plašila porođaja, znači, nisam smela o tome ni da razmišljam, a porodila sam se oba puta školski. :D

I kada ti ovo napiše doktorova žena, stavi prst na čelo. :mrgreen:

stvarno Čičak. ja sam recimo biciklu vozila i u osmom mesecu, trčala za busom počela da se poradjam na poslu, ali dok nisam završila sve sa studentima nisam ni otišla kući, pa u dom zdravlja da mi daju neki uput za porodilište...mislim imala sam sasvim normalan odnos prema trudnoći i strah od porodjaja
ali nijednog trenutka nisam razmišljala o cr a ni o epiduralu, Epidural je tada bio još nepoznat šoroj javnosti, ali recimo da sam bila u prilici da mogu da dobijem epidural
medjutim na osnovu nekih drugih stvari koje sam iz nekih drugih priča znala o tome nisam ni razmišljala

sve u svemu porodjaj mi se odužio, bila sam dvanaest sati u pripremi sa vrlo jakim i pravilnim kontrakcijama, još toliko na stolu uz indukciju sve vreme okružena ginekolozimam i anesteziolozima kućnim priajteljima
i onda kad sam mislila da umirem i da ću ostati fenomen žena koja nije umela da se porodi,ni posle deset sati indukcije otvorenost od 2 prsta, pa čak i kad su otkucaji bebinog srca počeli da padaju nijednog trenutka niko nije ni pomišljao na carski
čak je i mm nekoliko puta insistirao na tome, bilo je trenutaka kad je bilo samo bitno da ja preteknem...i opet je bilo neka ništa bolje od prirodnog,porodjaja iako mi je karlica uska, kontrakcije jake a ja ne mogu da se dovoljno otvorim
i ne mogu da kažem da je u pitanju nezainteresovanost nebriga i sl. svi oni su ostali i u drugoj smeni, i ostali doktori su bili jako zainteresovani ali svi dojednog nijednog momenta cr nisu pominjali
meni se čini da to nešto govori.....

i da dodam
ne osudjujem ja nikog ko tako odabere da se porodi ili onog ko mora
jednostavno mislim da je to najprirodniji i za majku najbolji način

Poslednja izmena:
hm daisy, koliko sam ja upućena, a nisam jako, jer je većina mojih drugarica išlo na carski (indikovano :)), a one koje su prirodno nisu imale opciju epidurala (betanija...), kad dobiješ epi ti osetiš kontrakciju i napone, samo što ne bole. da li grešim? tako mi pričala koleginica... pa još neka priča da može da se primi samo do određenog doba porođaja, dok si otvorena manje od neznam koliko prstiju?

ja ne bih epidural, najviše iz razloga što sam čitala da tkivo postaje manje elastično, pa je verovatnije da će morati seckati međicu...a ja se bojim za svoju kao da je od zlata ahahhahahahhhahhahahah
:lol::lol::lol:
e što me nasmeje suki uvek pa to ti je... :zcepanje:
Kod sukija najveća briga da joj ne seckaju miciku... kraljica majke mi...:mrgreen::heart:
ne plachi jexy, jel si se i ti porodila CR? :zag: daaa, i ja chitam i sve vishe imam utisak , da nisam dovoljno dobra majka, kad se nisam porodila kroz miciku ... nema veze shto sam zamalo riknula ( puta dva u roku od 24 sata :zper:) sram da me bude :dash:

:rotf::zcepanje:
Miciku? :rotf::heart:

Sve vas ljubim, i ove što su kroz miciku i ove čija je micika netaknuta...:lol::heart: i puknute i ne puknute, sečene i ne sečene... sve ste najbolje majke svojoj dečici... :heart:

• Podržavam
Reactions: Em.
stvarno Čičak. ja sam recimo biciklu vozila i u osmom mesecu, trčala za busom počela da se poradjam na poslu, ali dok nisam završila sve sa studentima nisam ni otišla kući, pa u dom zdravlja da mi daju neki uput za porodilište...mislim imala sam sasvim normalan odnos prema trudnoći i strah od porodjaja
ali nijednog trenutka nisam razmišljala o cr a ni o epiduralu, Epidural je tada bio još nepoznat šoroj javnosti, ali recimo da sam bila u prilici da mogu da dobijem epidural
medjutim na osnovu nekih drugih stvari koje sam iz nekih drugih priča znala o tome nisam ni razmišljala

sve u svemu porodjaj mi se odužio, bila sam dvanaest sati u pripremi sa vrlo jakim i pravilnim kontrakcijama, još toliko na stolu uz indukciju sve vreme okružena ginekolozimam i anesteziolozima kućnim priajteljima
i onda kad sam mislila da umirem i da ću ostati fenomen žena koja nije umela da se porodi,ni posle deset sati indukcije otvorenost od 2 prsta, pa čak i kad su otkucaji bebinog srca počeli da padaju nijednog trenutka niko nije ni pomišljao na carski
čak je i mm nekoliko puta insistirao na tome, bilo je trenutaka kad je bilo samo bitno da ja preteknem...i opet je bilo neka ništa bolje od prirodnog,porodjaja iako mi je karlica uska, kontrakcije jake a ja ne mogu da se dovoljno otvorim
i ne mogu da kažem da je u pitanju nezainteresovanost nebriga i sl. svi oni su ostali i u drugoj smeni, i ostali doktori su bili jako zainteresovani ali svi dojednog nijednog momenta cr nisu pominjali
meni se čini da to nešto govori.....

i da dodam
ne osudjujem ja nikog ko tako odabere da se porodi ili onog ko mora
jednostavno mislim da je to najprirodniji i za majku najbolji način

Ovo boldovano sam već jednom iskusila, u smislu Il' pukovnik il' pokojnik, i mogu ti reći da mi se uopšte nije svidelo... kad ti se bore za život mesec dana, pa još dva meseca se nadaju da ćeš preteći, nimalo lagodan osećaj...:mrgreen: (sad mi smešno, tad baš i nije bilo)...
Prednost beše što sam u pitanju bila samo ja...
Ovaj put odluku donosim za sebe i za još jedno malo biće... :heart: pa je samim tim teška kao ništa do sada...

Ne mogu ni da zamislim šta bi mi se desilo da otkucaji bebinog srca počnu da padaju, garant bi se šlogirala... :neutral::eek:

Svaka tebi čast...:ok:

:lol::lol::lol:
e što me nasmeje suki uvek pa to ti je... :zcepanje:
Kod sukija najveća briga da joj ne seckaju miciku... kraljica majke mi...:mrgreen::heart:

:rotf::zcepanje:
Miciku? :rotf::heart:

Sve vas ljubim, i ove što su kroz miciku i ove čija je micika netaknuta...:lol::heart: i puknute i ne puknute, sečene i ne sečene... sve ste najbolje majke svojoj dečici... :heart:

Čičak, tačno tako!!!!! ahahahahahahahhahaa samo da mi nju ne diraju ahahhahhahahha, pa šta ću kad je volEm.
naterala sam doktora da mi OBEĆA da neće raditi epiziotomiju ako ne mora ahahahahhahahha
a da me vidiš svaki dan posebna briga se posvećuje "miciki", mackanje, tegljenje šve u 16, pa 3 vrste kegelovih vežbi ahahhahahahhah pa čaj od lista maline, pa ananas, pa ulje žutog noćurka....odlepila sam načisto!

Čičak, tačno tako!!!!! ahahahahahahahhahaa samo da mi nju ne diraju ahahhahhahahha, pa šta ću kad je volEm.
naterala sam doktora da mi OBEĆA da neće raditi epiziotomiju ako ne mora ahahahahhahahha
a da me vidiš svaki dan posebna briga se posvećuje "miciki", mackanje, tegljenje šve u 16, pa 3 vrste kegelovih vežbi ahahhahahahhah pa čaj od lista maline, pa ananas, pa ulje žutog noćurka....odlepila sam načisto!

aj mi pusti na pp kod kog lekara ideš, ako ti nije problem? :D;)

p.s. samo ti nju mackaj... ne daj je...:mrgreen::heart:

sad se razmišljam odakle meni toliki strah ili otpor prema epiziotomiji....
21 godina, ja na faksu, ludilo, žurke, momci, a moja najbolja druga, sada kuma se porađa...meni na kraj pameti trudnoća, porođaj naučna fantastika...i priča ona meni jadnica, a kome će drugom kako je bilo...sećam se samo da je jako dugo trajalo, prenela, indukcija, nije se otvarala, slabe kontrakcije i OGROMAN rez. hasan seckati, tako mi je pričala ahahahhahah
i dok se mučila u pretporođajnoj, čuje druge ženice kako pričaju o ušivanju, tada još naživo naravno. i sve kukaju e kad bi samo danas bio dežuran dr X, kako bi bilo super...taj ima tako laku ruku, kad šije kao goblen da veze ahahhahahahha :zcepanje::zcepanje::zcepanje:

i ostala meni slika u glavi zauvek, moja kuma sa goblenom na miciki :rotf::rotf::rotf:

Sto se tu zakuvalo.... Bas mi nedostaje tema :zper:

I ja sam se porodila prirodno pa sam bebu videla tek sledeci dan. Ne mislim da sam losija mama zbog toga, ali cu zaliti celog zivota sto ga nisam mogla videti cim se rodio. Znam da nije bilo vremena za emocije i da je svaki trenutak bio bitan, da cu celog zivota imati pored sebe i da trebam biti zahvalna lekarima sa decijeg odeljenja da su brzo reagovali, sve ja to znam, ali i pored svega toga mi je jako zao sto sam propustila taj trenutak.

Srela sam danas "uciteljicu" iz skolice za trudnice. Bas je bio neki cudan osecaj. Toliko su mi pomogli ti casovi, ne samo sto sam mnogo toga naucila i sto nas je dobro pripremnila na to sto nas ceka, vec i samo to druzenje sa veselim trudnicama....

Zsuki: Goblen, A? :zcepanje: Nego, da li si odlucila gde se poradjas?

Cicak: Nemoj se nervirati oko porodjaja, bice sve ok. Spremi se na ono sto dolazi posle :heart:

Poslednja izmena:
sad se razmišljam odakle meni toliki strah ili otpor prema epiziotomiji....
21 godina, ja na faksu, ludilo, žurke, momci, a moja najbolja druga, sada kuma se porađa...meni na kraj pameti trudnoća, porođaj naučna fantastika...i priča ona meni jadnica, a kome će drugom kako je bilo...sećam se samo da je jako dugo trajalo, prenela, indukcija, nije se otvarala, slabe kontrakcije i OGROMAN rez. hasan seckati, tako mi je pričala ahahahhahah
i dok se mučila u pretporođajnoj, čuje druge ženice kako pričaju o ušivanju, tada još naživo naravno. i sve kukaju e kad bi samo danas bio dežuran dr X, kako bi bilo super...taj ima tako laku ruku, kad šije kao goblen da veze ahahhahahahha :zcepanje::zcepanje::zcepanje:

i ostala meni slika u glavi zauvek, moja kuma sa goblenom na miciki :rotf::rotf::rotf:

:mrgreen::zcepanje::rotf::heart:

joj ahahahhahaa...:rotf:

Kako ću ja bre bez sukija u porođajnoj sali... taman sam se uzdala da će nam njen smisao za humor prekratiti muke...:mrgreen::heart:

Meni kako se približava termin i ja sam počela kao Čičak, samo što je kod mene dilema između epiduralne i prirodnog :think:
Baš sam juče bila na kontroli i malo razgovarala sa doktorom na tu temu mada mi je on rekao da ćemo o tome još kada uđem u deveti ali priča je tekla otprilike ovako. Na moje pitanje šta misli o epiduralnoj anesteziji i kakva je situacija u Lo porodilištu rekao mi je odlična stvar ali moram te odmah upozoriti da postoji mogućnost da se porođaj završi uz pomoć vakuuma jer ne bih osjećala bolove i da mu se otprilike 1 od 10 porođaja tako završi. Porodilište ima dva anesteziologa ali naravno sve bi smo morali unaprijed dogovoriti i izazvati porođaj što je meni opet mana jer nisam za indukciju jer što on kaže treba pratiti da li je grlić spreman a i beba naravno i nemam pojma šta da radim :roll: Čitam sve pozitivna iskustva u vezi epidurala, evo baš je i Mini danas pisala da je prezadovoljna a opet strah me tog vakuuma a odluka je na meni a strah se samo povećava kako se termin približava :(
Inače bebica je super, ima već 2160 grama i jedva čekam da je vidim :D

Nemoj da pitaš ovde, većina će ti reći da su protiv epidurala i da su čuli ovo i ono za isti :) Da sam slušala okolo ne bih se epiduralom porodila nema šanse.
Meni je drugarica preporučila doktora koji daje anesteziju u Betaniji, rekla koliko je profesionalan i da bi se uvek odlučila ponovo za epidural.Pričala sam s njim, naravno problem je jedino bio dal ću se poradjati u njegovoj smeni, dobro poznati problem Betanije :roll: Porodjaj mi krenuo 8 dana ranije, a tog dana su i on (anesteziolog) i dr koji mi je vodio porodjaj trebali da idu na godišnji, tj popodne su i otišli tako da sam ih uhvatila u zadnjem momentu!
Nego, došla sam u Beatniju otvorena 2 prsta, dr mi je dao neku inekciju za brže otvaranje (šta je to tačno ne znam), na indukciji sam provela ukupno 5, 10 min max...Kad sam legla na porodjajni krevet dali mi epidural odmah, počeo da deluje za 10ak min, dr koji me poradjao usput mi rekao da je u čudu kako sam se tako brzo otvorila, da je mislio da neću biti dovoljno otvorena za epidural.
I kaže on guraj, reko-guram, pa to nije ništa, reko toliko od mene, ja više ne mogu.Pogledao je anesteziologa i rekao-e to ti je epidural.Mislio na to da nemam osećaj guranja.Na šta je ovaj frknuo :lol: Doš'o doca pored mene, gurnuo laktom gornji deo mog tomaka da pogura bebu, jednom, dva put, reko e treći put nećeš i gurnula ja iz sve snage.Izaš'o mali za 15 min :) 11.30h porodjaj gotov, posteljica se čeka.Kaže sestra kao dal da mi da nešto da izadje posteljica? Dr-ma tek se porodila, šta da joj dajete već?!Kad se ono porodila? Reko u 11.30h. -Aha, pa eto. :mrgreen: Posle ležiš na krevetu 2 sata, za čitavo to vreme je kuckala por, ne da nisam bila umorna nego kao da se ništa nije desilo!Ali bukvalno.I dr koji je mene poradjao ne koristi vakum., koristi lakat :lol:
E sad, ovoliko sam smorila jer hoću da kažem kako je to kod mene išlo i koliko sam u stvari bila svesna svega, apsolutno svega tokom porodjaja, bez iscrpljenosti prirodnog porodjaja itd.Videla kako je beban izašao, kako je zaplakao, posteljica (bljak), ma sve.
A kad se ne bih odlučila za epidural?Ako ti dr nije siguran u anesteziologe, njihovu sposobnost i šta ti ja znam.

hm daisy, koliko sam ja upućena, a nisam jako, jer je većina mojih drugarica išlo na carski (indikovano :)), a one koje su prirodno nisu imale opciju epidurala (betanija...), kad dobiješ epi ti osetiš kontrakciju i napone, samo što ne bole. da li grešim? tako mi pričala koleginica... pa još neka priča da može da se primi samo do određenog doba porođaja, dok si otvorena manje od neznam koliko prstiju?

ja ne bih epidural, najviše iz razloga što sam čitala da tkivo postaje manje elastično, pa je verovatnije da će morati seckati međicu...a ja se bojim za svoju kao da je od zlata ahahhahahahhhahhahahah

E ovo je istina, baš iz razloga što ne osetiš napone pa ne možeš da guraš dovoljno secnu te.Ali ja od (ček sad ću da se setim...) 6 žena koje su se porodile prirodno u ove 2,3 godine poslednje znam da jedna nije sečena dole, sve ostale jesu a nijedna nije koristila epidural.Tako da, čast izuzecima, još jedna od politika Betanije je da im je prosto lakše da te malo secnu dole, bio na epiduralu ili ne. Ali da, veće su šanse za to ako si na epidur.

Aj napisi sta joj tacno sve radis i sta koristis, a ako nije za javno daj na PP :rumenko:

Postala sam tetka, opet :)
:zurka::zurka:

porodila mi se sestra u Frontu danas nesto iza podneva, uz epidural 3900gr, 53cm, Sofija
kaze prosla je ok, samo je umorna jako, bila na stolu od 4h jutros

evo vam i posluzenja, samo mora neko da iseche :lol:

Prilozi

• 188585_1881929043903_1111642852_2261569_6238_n.jpg
    188585_1881929043903_1111642852_2261569_6238_n.jpg
    28,4 KB · Pregleda: 13
Postovane trudnice,
Mozda sam promasila temu ali jako sam zabrinuta , u 34 toj nedelji sam trudnoce i na poslednjom analizi krvne slike utvrdjen mi je smanjen broj trombocita na cak 96, sto je ispod svake normale, i spada u dijagnozu trombocitopenije. Doktorka je odreagovala smireno, kaze kao sto postoji trudnicki dijabetes (koji takodje imam), tako postoji i trudnicka trombocitopenija. Mora se pratiti redovno, nista ne pomaze osim vitamina C, za opste poboljsanje krvne slike. E, sad kao sto sve to radimo ja sam odmah sela za net i cackala i iscackala svasta, tako da mi nije dobro uopste od brige. Nisam uspela da nadjem neke konkretne primere u poodmakloj trudnoci pa vam zato pisem. Ima li neko slicnog iskustva i koje su moguce komplikacije. Brine me sam porodjaj jer dijagnoza pretstavlja poremecaj zgrusavanja krvi. Inace, ovo mi je druga trudnoca, prva je protekla bogu hvala u najboljem redu kao i ova do sada. Za 7 dana ponavljam krvnu sliku i nadam se da nece vise opadati. Postoji li mogucnost da je to neko trenutno stanje ili... Molim bilo koga ko je cuo ili imao slicno iskustvo da podeli sa mnom. Pozdrav svim buducim mamama.

Drage moje zenice,mene su juce vratili iz bolnice sa sve torbicom..heheheDoktor me je pregledao,bebac se nije spustio jos skroz tako da mi je rekao da dodjem u subotu,kada mislim da ce me i poroditi.Rekao mi je da ovih dana do subote manje setam a u subotu da ustanem u 5 ujutro i da peske dodjem do Visegradske ( oko 15 km) hehehhe.
Jedva cekam jer vise stvarno ne mogu da budem u drugom stanju raspadam se,a i ova neizvesnost me ubi.
Ljubim vas sve i SRETAN VAM 8. MART.
Cestitke tetki!!!!

Nemoj da pitaš ovde, većina će ti reći da su protiv epidurala i da su čuli ovo i ono za isti :) Da sam slušala okolo ne bih se epiduralom porodila nema šanse.
Meni je drugarica preporučila doktora koji daje anesteziju u Betaniji, rekla koliko je profesionalan i da bi se uvek odlučila ponovo za epidural.Pričala sam s njim, naravno problem je jedino bio dal ću se poradjati u njegovoj smeni, dobro poznati problem Betanije :roll: Porodjaj mi krenuo 8 dana ranije, a tog dana su i on (anesteziolog) i dr koji mi je vodio porodjaj trebali da idu na godišnji, tj popodne su i otišli tako da sam ih uhvatila u zadnjem momentu!
Nego, došla sam u Beatniju otvorena 2 prsta, dr mi je dao neku inekciju za brže otvaranje (šta je to tačno ne znam), na indukciji sam provela ukupno 5, 10 min max...Kad sam legla na porodjajni krevet dali mi epidural odmah, počeo da deluje za 10ak min, dr koji me poradjao usput mi rekao da je u čudu kako sam se tako brzo otvorila, da je mislio da neću biti dovoljno otvorena za epidural.
I kaže on guraj, reko-guram, pa to nije ništa, reko toliko od mene, ja više ne mogu.Pogledao je anesteziologa i rekao-e to ti je epidural.Mislio na to da nemam osećaj guranja.Na šta je ovaj frknuo :lol: Doš'o doca pored mene, gurnuo laktom gornji deo mog tomaka da pogura bebu, jednom, dva put, reko e treći put nećeš i gurnula ja iz sve snage.Izaš'o mali za 15 min :) 11.30h porodjaj gotov, posteljica se čeka.Kaže sestra kao dal da mi da nešto da izadje posteljica? Dr-ma tek se porodila, šta da joj dajete već?!Kad se ono porodila? Reko u 11.30h. -Aha, pa eto. :mrgreen: Posle ležiš na krevetu 2 sata, za čitavo to vreme je kuckala por, ne da nisam bila umorna nego kao da se ništa nije desilo!Ali bukvalno.I dr koji je mene poradjao ne koristi vakum., koristi lakat :lol:
E sad, ovoliko sam smorila jer hoću da kažem kako je to kod mene išlo i koliko sam u stvari bila svesna svega, apsolutno svega tokom porodjaja, bez iscrpljenosti prirodnog porodjaja itd.Videla kako je beban izašao, kako je zaplakao, posteljica (bljak), ma sve.
A kad se ne bih odlučila za epidural?Ako ti dr nije siguran u anesteziologe, njihovu sposobnost i šta ti ja znam.

Mini hvala ti puno nečije lično iskustvo mi puno znači :) Ja sam sve bliže tom epiduralu ali eto imam vremena još malo da istražujem, do iduće kontrole 4 aprila. Koliko vidim svi koji su se porađali uz pomoć epidurala su zadovoljni pa mi je to jedan veliki plus jer su protivnici uglavnom oni koji ga nisu koristili. Nemam baš puno informacija vezano za anesteziologe, ipak ću se porađati u drugom gradu i planiram da platim porođaj jer je kod nas situacija katastrofalna, ali znam da se redovno koristi. Doktor mi je rekao da su te dvije doktorice dobre, nisu nešto dugo tu prije je radio neki drugi dr ali da on nije imao prilike da radi porođaj uz epidural sa njima tako da ne zna kako one postupaju i da li doziraju tj. smanjuju dozu anestezije pri kraju da bi se više osjećali naponi. Jedino mi je minus što bi sve bilo unaprijed dogovoreno i ne bi čekali da porođaj krene prirodno kao što je kod tebe bio slučaj mada i pored toga uključili su ti indukciju da sve ubrzaju :confused:

Jexy čestitam, neka je bebica živa i drava :orkestar:

Ramajana79 blago tebi još malo pa ćeš maziti bebicu :heart: Neka sve prođe što brže i bezbolnije :)

Izvinite što ja sve ovako u jednom postu ali naletim na kratko nikako nemam vremena da kuckam redovno evo i sada za 10 minuta idem da se spremam za posao :roll:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back