Kutak za trudnice

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
'jutro devojke! Kako ste mi danas? Meni je užasno počeo dan samo što sam doručkovala morala sam da povratim :sad2: Gladna sam kao vuk a ne mogu ništa da pojedem pa makar mi neko batinama pretio :roll:

Mila drzi se :heart:
Ja sam bas imala problema sa mucninama sve do 15-16ned,uzas zivi ,nadam se da ce tebi pre proci,pronadji nesto sto odgovara tvom zeludcu,i moras redovno da jedes inace je gore ako nema zeludac sta da vari...ja sam tamanila krastavce,crvenu papriku,grozdje u ogromnim kolicinama(cak sam ga i nocu jela,stavim pored kreveta)jabuke zelene i jos uvek ih bas tamanim...meni je moj doca cak dao neki lek za mucnine i povracanje,20min pre jela popijem da bi mogla da jedem i da nebi to ispovracala...
Samo hrabro,procice to samo kazem pronadji nesto sto ti odgovara...

Dobro jutro svima! :)
Kod nas lep dan, hladan, ali beo i suncan...
Laural i Mici, hvala puno na savetima. Mnogi ismejavaju "narodne lekove", a desava se da upravo oni pomognu kad "prava" medicina zakaze, zato devojke, pisite cega se god setite, mozda ce nekom pomoci. :heart:
Mici, stize muzic, a? :manikir: Hajde, budi nam vredna, pa ocekujemo lepe novosti od tebe, Sunny i sve ostale, ovo vazi i za vas. :heart:

Meni jos uvek smetaju mirisi jaci,npr za kupanje,parfemi,deterdzenti,pasta za zube....
Kad rece vodu,ja je nisam mogla smisliti,desavalo se da povracam cim popijem nekoliko gutljaja....
Nadam se da ce vas uskoro ostaviti te mucninei da mi uzivate u trudnoci :heart:

Devojke, ja znam gomilu tzv. narodnih lekova jer ih sama praktikujem, pre dve godine sam imala problema sa jetrom, verujte to je nesto mnogo gore od svega ovoga ovde do sada navedenog, hemiju prezirem sa razlogom(tablete), puno toga znam, ali nekako mi je previse napadno da toliko prosipam po forumu jer sam se tek ukljucila pa cete svasta da pomislite(ako vec niste), ali cinjenica je da volim da pomognem ako mogu...Isto kao Ludnici za zatvor, posto je napisala da sve vec zna i da je probala i nista ne deluje cini mi se da saveti nece puno pomoci, jer su problem lenja creva, ali bas tooooooooolikooooooooooo????

I samo da dodam: deterdzent ariel tecni za sareni ves ne mogu da podnesem ali zato omeksivac ublazi stvar, vodu pijem flasiranu inace mi se isto gadi, pastu za zube sam resila tako sto sad koristim deciju koja je sasvim o.k. sa ukusom sumskog voca mmmmm...Eto kako imamo iste simptome da covek ne poveruje! Inace u prvoj trudnoci nisam osetila bas nista, u drugoj neke jako blage mucnine, a sad bogami osetim i SRECNA SAM ZBOG TOGA! Jer je sve u redu sa bebanom a to mi je najbitnije, sve ce ovo proci...:kiss: ZA SVE!

Žene, kako ste stajale sa mučninama? Ja sam u prvoj trudnoći imala mučnine samo u trećem mesecu (možda zato što sam ostala trudna u leto kad sve miriše na cveće i travu), a sad hoću da 'mrem, povraćam dvaput dnevno. I verovali ili ne, muka mi je od vode. a vodu moram piti, treba i meni i bebi! Jedino mi prija gazirana. Jedini način da pijem vodu je u malim gutljajima, po sata za čašu. Uzela sam i neki domaći sirup od borovnice pa razblažujem sa vodom i tako pijem. Plaaaaakaćuuu.
I je li nekoj od vas smetao miris deterdženta?
Draga, ja sam imala dijagnozu Hyperemesis Gravidarum, to je poseban slucaj mucnina i povracanja, drzalo me je do 20-te nedelje, povracala sam i po 10 puta dnevno, cak i vodu koju sam pila na slamku... Lezala sam 24 sata dnevno dva meseca (osim kad sam bila u kupatilu), nisam mogla da stojim na nogama. Od svih mirisa mi je bilo muka, kupovala sam gel za tusiranje bez mirisa npr... O hrani da ne govorim. Kad sam potpuno dehidrirala, stavili su me na infuziju (ovde se infuzija ne dobija rutinski kao kod nas, nego te za to moraju smestiti u bolnicu).
Citala sam da je nekim zenama tako svih 9 meseci, tako da smatram da sam jos i dobro prosla. A vama svima koje ste sad u toj fazi samo mogu reci - uvek ima gore, zato budite jake, izdrzite. Ja sam znala da brojim minute, ali sve prodje... Silite se da jedete, a narocito da pijete, koliko god da povracate. Morate uneti u organizam ono sto je potrebno vama i bebi, i morate nastaviti da pokusavate da nesto zadrzite unutra. Obratite paznju na to koja hrana vam ne odgovara, pa to izbegavajte. Srecno, i samo hrabro. :heart:

Dobro jutro svima! :)
Kod nas lep dan, hladan, ali beo i suncan...
Laural i Mici, hvala puno na savetima. Mnogi ismejavaju "narodne lekove", a desava se da upravo oni pomognu kad "prava" medicina zakaze, zato devojke, pisite cega se god setite, mozda ce nekom pomoci. :heart:
Mici, stize muzic, a? :manikir: Hajde, budi nam vredna, pa ocekujemo lepe novosti od tebe, Sunny i sve ostale, ovo vazi i za vas. :heart:

hvala mila,nadam se...a takođe se nadam da više ne renovirate...vidiš da sam Kockicu sredila,hehehe....pa ću i tebe...:heart:

Cao...:bye:

Prilozi

• 34.nedelja1.jpg
    34.nedelja1.jpg
    35,1 KB · Pregleda: 27
Angi7 :klap: :klap: :klap: :klap: :heart:

Meni su mučnine počele već sa par nedelja, nisam mogla da jedem, nisam mogla da spavam, stalno mi je bilo muka i što je još gore nisam mogla ni da povratim! :confused:
Onda sam počela da pijem Mamavit :worth: i od tada nemam mučnine već ako mi nešto ne odgovara osećam blage grčeve u želucu i imam fore da stignem do weselog centra. Sreća pa se i to ne dešava baš tako često. Ali mirisi mi užasno smetaju! Pogotovo kad neko kuva ili još ''bolje'' dinsta luk :evil: pa to je da umreš! Inače ne podnosim svoj omiljeni parfem, prezirem sve omekšivače i sve ostalo što ima slatkaste mirise. Do skoro sam bila u ljubavi sa turšijom ali mi je i ona došla glave, pa tamanim Garden salatu iz Meka sa balsamico sosom ili napravim zelenu salatu sa limunom. E da, takođe mi je veoma prijao kiseli kupus i onaj rasol od njega. A što se tiče pića samo kisela voda i limunada.

Pogotovo kad neko kuva ili još ''bolje'' dinsta luk :evil: pa to je da umreš! Do skoro sam bila u ljubavi sa turšijom ali mi je i ona došla glave, pa tamanim Garden salatu iz Meka sa balsamico sosom ili napravim zelenu salatu sa limunom. E da, takođe mi je veoma prijao kiseli kupus i onaj rasol od njega. A što se tiče pića samo kisela voda i limunada.
Zvuci kao decak. ;)

Hvala puno mame drage, uvek je lakše kad čuješ da je i neko drugi to prošao-i sad je sve ok. Nervira me taj omekšivač i deterdžent, kako uđem u kupatilo uputim se ka wc šolji da povraćam. Užas.
U prvoj trudnoći nije mi se jelo ništa kiselo a sad mi se tako sviđa kiseli kupus(koji inače ne jedem) da se prosto sebi čudim. Ma sve će to proći, samo da ova moja beba bude dobro. ja prilično uravnoteženo jedem, samo ne mogu slatko i ne znam šta da večeram jer mi je od svega uveče muka. Ovih dana jedem palentu(ima da budem ko prasence) uveče jer mi samo ona prija. Da ste me znale u prvoj trudnoći, smejali biste se noć i dan kakve sam mixeve pravila. Bila sam se utripovala da beba u jednom danu mora da dobije sve moguće sastojke, pa sam jela i jela i jela.... Inače mi je moja ginekološkinja rekla da pojdem ujutro korn fleks, pa neko voće, pa da ručam kad dođem sa posla oko pola 5:dontunderstand: Ajme ženo, rekoh, pa ko od toga može da poraste. I sad mi se čini da je to isuviše malo za trudnicu. A i brzo sam prešla kod drugog dr.:rumenko:, on nije imao tako radikalne ideje i strašno je pozitivan. Mislim da je to važno kod doce.

Bonzi,
Moguce je, moguce;) Jos dve nedelje pa deveti:D
Ajde i ti okaci slicicu noviju...Meni je skroz okrugao iz profila, znaci ni nisko ni visoko.
A spreda imam struk i od pozadi se ne vidi da sam trudna:)

Produzila mi komisija do kraja februara, a 1.marta otvaram trudnicko. Inace, danas gradska skupstina usvaja doluku da od 1.marta trudnicko bude 100% u Beogradu.
Eto, nece me zakaciti ni jedna puna isplata:(
Ali super za vas nove trudnice...Idite sto pre na trudnicko i uzivajte maksimalno u trudnoci!

Eh, davno prosle muke s pocetka trudnioce..
I meni su smetali jaki mirisi, ali ono neprijatni..Od kuvanja i prejaki osvezivaci, a koristila sam parfem...Jelo mi se kiselo...Meni se mnooooooogo spavalo u prvom tromesecju, jedva sam izdrzavala na poslu. Kazu babske price da kad ti se jede kiselo, onda je decak...Meni pogodilo:)

Da ne bude dileme:
Zdrava ishrana vrlo je značajan deo trudnoće. Ako se vi u trudnoći zdravo hranite, i vaše dete u stomaku živeti će zdravo. Iako se velikom broju trudnica u tom periodu ukus za hranu promeni i često požele neku određenu vrstu hrane, postoje neka pravila za zdravu ishranu koja vam mogu pomoći. Naime, u toku trudnoće potrošnja se određenih hranjivih sastojaka u telu poveća i zato je potrebno da ih u tom periodu sa hranom unesemo što više.

Folna kiselina vrlo je važna već na samom početku trudnoće. Najbolje je da preparate sa folnom kiselinom uzimate već nekoliko meseci pre zatrudnjenja. Možete je uzimati u obliku tableta koje dobijete u apoteci, a možete je naći i u tamnozelenom povrću. Nedostatak folne kiseline može dovesti čak i do pobačaja, prevremenog odvajanja placente i manje težine novorođenčeta.

U tom periodu obavezna je i kontrola gvožđa, jer ga tada telo troši dvaput više nego obično. Nedostatak gvožđa često je povezan sa neprilagođenom težinom u trudnoći. Gvožđe kojeg dobijemo iz hrane životinjskog porekla ima prednost pred onim biljnog porekla. Usprkos tome je bolje, ako ipak dođe do nedostatka gvožđa, da ga nadoknadimo tabletama, nego da pojedemo dvaput više mesa.

A kako je s vegetarijanstvom za vreme trudnoće? Žene koje su bile vegetarijanke pre trudnoće, moraju se pobrinuti da dobiju dovoljno sastojaka koji će nadoknaditi hranjive sastojke koji se nalaze u mesu. Preporučuje se da u ishranu uključe dovoljno mlečnih proizvoda, a za nadoknađivanje vitamina B12 treba izabrati kombinaciju tog vitamina i folne kiseline. Pri potpunom odricanju hrane životinjskog porekla (jaja, mleko i mlečni proizvodi), žena može štetiti razvoju deteta, zato je bolje da se u trudnoći odrekne potpunog vegetarijanstva.

Kalcijum i vitamin D važni su za formiranje kostiju i za rast embriona. Najbolje je da nabavite dodatan kalcijum u obliku tableta. Ako dođe do nedostatka kalcijuma u telu za vreme trudnoće, dete će crpsti kalcijum koji bi inače pripadao vama. Kao posledica toga može kasnije doći do problema sa zubima i osteoporozom. Voće i povrće – probajte ih konzumirati u najmanje 3 dnevna obroka. Odličan su izvor vitamina A i C. Vitamin C koji se nalazi u brokulama, kupusu, paprici, krompiru, španaću, grašku, paradajzu, narandžama, dinjama, grejpfrutu, pomaže telu pri apsorpciji gvožđa iz hrane. Zelena paprika, šargarepa, krompir i brokule će sa zalihama vitamina A pripomoći rasti vaših i detetovih zdravih ćelija.

I na kraju – koliko hrane treba ženskom telu u trudnoći da ne bude ni previše ni premalo, tj. da bude dovoljno za dečji razvoj? Lekari preporučuju da količina hrane u prva 3 meseca bude ista kao pre trudnoće. Naime, tada embrionu za opstanak i razvoj treba minimalna količina energije. U četvrtom mesecu preporučuje se da povećate unos energije za 200 - 300 kilo kalorija.- kcal. Glad, koja će se pojaviti u tom kasnijem periodu, možete utoliti malim obrocima između glavnih obroka. Pažnja, mali obroci nisu pola vrećice čipsa, tortice ili grickanje čokolade! Zbog prevelike težine za vreme trudnoće može doći do previsokog pritiska, trudničkog dijabetesa i drugih komplikacija u trudnoći.

Eh, davno prosle muke s pocetka trudnioce..
I meni su smetali jaki mirisi, ali ono neprijatni..Od kuvanja i prejaki osvezivaci, a koristila sam parfem...Jelo mi se kiselo...Meni se mnooooooogo spavalo u prvom tromesecju, jedva sam izdrzavala na poslu. Kazu babske price da kad ti se jede kiselo, onda je decak...Meni pogodilo:)

Meni se uopste nije jelo kiselo a ni dan danas :think: trudnice imaju dobar osecaj za miris,kao psi,zato osetimo kad nesto smrdi sto normalna osoba ne..meni se nije uopste spavalo,ali do skoro mozda jedno mesec dana non stop bi spavala,sad vec ne,jer sam vec nervozna oko dolaska bebe,oko kupovine pa porodjaja...da sam umorna to jeste tacno i to puunooo,i ovo oticanje je uzasno,i nespavanje,tj sto nemozemo da nadjemo dobar polozaj za spavanje,i karlica sto boli...pa kilaza,ma svaka trudnoca je drugacija ali sve smo mi jake i sve to prodje,kad ugledamo nasu bebicu zaboravicemo na sve to sto smo prosle...:heart:
Angi,
dobro me podseti nisam skoro slikala stomacic,moracu ovih dana pa vam kacim slikicu...a carobna ce se poroditi a mi uopste nismo videli njen stomak...samo obecava...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back