KUTAK ZA MAME

Goscica:
Negooo, ima li neka od vas da je skoro davala dokumenta za roditeljski dodatak? Nije mi jasna sledeca stavka, tj gde se ide, jel u opstinu?!
Uverenja nadležnog organa starateljstva da majka neposredno brine o detetu
za koje je podnela zahtev, te da nije lišena roditeljskog prava u odnosu na decu prethodnog
reda rođenja
http://www.roditelj.org/roditeljski-dodatak.html

ZIMIV:
JAO, ZENE STA DA RADIM? MOJA MALA ZADNJIH 4 NOCI NESPAVA KAKO TREBA I TO STO SPAVA JE UZ LJULJANJE ALI TO LIJE ONO NAJGORE NAJVISE ME NERVIRA STO JE POCELA ODJEDNOM DA TRAZI NA SVAKA 2H DA JEDE TJ DA PIJE MLEKO POPIJE PO 1L MLEKA. INACE IMA 10 MESECI (a te flasice nocne smo izbacili jedva kad je imala 6 meseci)pokusavala sam da joj dajem vodu ili caj ali vristi place i nece da spava dok joj nedam mleko

možda je samo faza, zubici, ko će znati :confused: nadam se da će brzo proći :)

Mili:
Мом сину сам на крају морала да умотавам руке у завој, тј. целу шаку, целе ноћи би крвнички сисао палац а ви сад седите целу ноћ поред детета и вадите му палац из уста! Од два зла боље је изабрати оно мање, дакле, дуда јесте да није здрава, али лакше је са тим, само му узмеш кад буде моменат и ћао, нема више!
a prst je jos gori od cucle! Sto puta! Em higijenski em takodje moze da napravi problem za vilicu! Al moj sin i dalje nece cuclu :cry: ...al naucice... :lol:

sheva7:
a prst je jos gori od cucle! Sto puta! Em higijenski em takodje moze da napravi problem za vilicu! Al moj sin i dalje nece cuclu :cry: ...al naucice... :lol:

И јесте направио проблем са вилицом! Направио је "рупу" на непцима, предњи зуби су му "побегли" напред, а задњи су отишли назад, и сад носи протезу и дању и ноћу.

moguce da su zubici za sad ima 6 i nismo imali problem.a sto se tice hrane neverujem da je gladna samo masala rucka nestaje od kako se probudi hranu,voce,keks,koricu hleba,jogurtice a uvece mleko sve jede naravno kad sta ide.neznam ali vise ovako neide.taman pomislih dobra je nebudi se da jede i dobro spava kad :roll: nije novorodjence da jede navece mada me strah i za njenu kilazu neizgleda debelo posto ima visinu ali mislim za 9ipo meseci 11kg je gornja granica(zadnje merenj)zar ne?

Ja sam ovde nova i hvala Bogu na vama. Moj sin je u petak napunio 3 godine i jos uvek mleko pije na flasicu. Ajde sto pije pred spavanje, nogo on i ujutru redovno trazi njegovu flasicu. Pokusala sam da ga odviknem,bar u jutarnjim casovim, ali da stvar bude jos gora, moja svekrva se mesa i krisom mu daje govoreci kako je on mali. Izludela sam i ne znam sta da radim. POMOC

prvo raskrsti sa svekrvom,zabrani joj da se mesa,postavi je tamo gde joj i jeste mesto,mesto bake a ne majke.dete iznad 2 god ne treba da unosi vise od 500 ml mleka ili mlecnih proizvoda,izbaci flasicu,pa uz igru postepeno solju,posto je vec veliki malo mu pricaj razumece da "samo bebe piju na flasicu a da je on vec veliki i pamtan decak".malo suza i patnje za flasicom su nista u odnosu na krive zube kada poraste.

Goscica:
Koliko u ml treba da je jedan obrok za bebu od 2 meseca? Missslim u proseku?

Pa u proseku 120-150ml. Tako su meni juce rekli u savetovalistu. Moj sinko je tek napunio punih mesec dana i rekli su da povecam obrok na toliko, i da ga dalje preko dana budim na 3 sata da jede, a nocu da ga ne diram, vec kad se on sam probudi. Medjutim on nece da pojede toliko. Juce sam mu silom gurala malo vise od 90 i posle se izbljuckao. Njegov prosek je 80-90ml po obroku, nekad pojede 110ml ali retko. Ne znam sta da radim ja se samo bojim da ne ostane gladan. Inace popravio se kilogram i 50 grama za mesec dana:) sto je super, i porastao 4 cm, ljubi ga majka :)

ZIMIV:
ZENE KAD JE NAJBOLJE VREME DA SE BEBI BUSE USI,U GODINI DANA PRE ILI POSLE? :confused:
joj,ja sam se plasila mojoj ceri da busim usi,ako to zelis da ucinis najbolje je dok je skroz beba i ne ume da zakaci rukom uvo i da se brani kad joj cistis oko mindjuse(bar sam tako cula) a cula sam i da,posto se na uvu nalaze akupunkturne tacke moze slucajno da se pogodi bas neka tacka za oci i da se na taj nacin detetu osteti vid,ja sam resila da je pustim da sama odluci da li zeli da busi usi ili ne,kada bude dovoljno odrasla da shvati sta to znaci,a kad poraste izbor je njen gde zeli pirsing :lol:

maksily:
Drage mame, kad ste vasim bebama pocele da dajte vodu i bilo sta drugo na falsicu, posle koliko dana? Moram polako da pocnem da mislim na sve! ;)

Pa ja prakticno odmah. Vrlo malo sam ga dojila mozda samo par dana, a onda sam pocela da kombinujem moje mleko i formulu, sve dok mi mleko potpuno nije prestalo. Cim sam pocela sa formulom krenula sam i vodu da mu dajem, pomalo izmedju obroka. SAda je potpuno na formuli i pije i vodu.

Ja sam mom prvom detetu davala vodicu sa nepunih 20 dana na flasicu i malo kasnije i cajeve za grceve! I naravno da je hteo da pije i ako je sisao punih godinu dana! A sada imam bebu od 7 meseci koja nece da pije na flasicu. Samo sisa i ne pije nista drugo!!!

T&A&M:
Ja sam mom prvom detetu davala vodicu sa nepunih 20 dana na flasicu i malo kasnije i cajeve za grceve! I naravno da je hteo da pije i ako je sisao punih godinu dana! A sada imam bebu od 7 meseci koja nece da pije na flasicu. Samo sisa i ne pije nista drugo!!!

Pa kazu da dok beba sisa nema potrebe da pije bilo sta drugo pa ni vodu, ali mislim da je to sve individualno od deteta do deteta.
Nas bas muce grcevi, uzela sam kapi Espumisan i ne pomazu mu bas puno. Ima li sta jos za grceve osim Plantex caja?

Nurse`s Harveys сируп. Бибилиби чај. Прокувана водица са 2,3 зрнца кима. Масажа стомачића у праву казаљки на сату, нежно. За грчеве.

sheva7:

ja mucim muke sa cerkom, sisa prst od prve godine i evo, vec dve godine se borimo sa tom ruznom navikom...pogorsalo se sve kad je dobila brata...nemam predstavu kako da joj to izbijem iz glave...

septembar:
ja mucim muke sa cerkom, sisa prst od prve godine i evo, vec dve godine se borimo sa tom ruznom navikom...pogorsalo se sve kad je dobila brata...nemam predstavu kako da joj to izbijem iz glave...

Upravo sada kada je dobila brata mislim da njoj moraš mnogo više pažnje nego do sada. Mazi je više, pusti je spava sa tobom, zajedno radite oko bebe[/B]. To sisanje prsta inače ukazuje na osećaj nedostatka ljubavi, pažnje, što ne znači da si ti negde pogrešila ali, to jednostavno zavisi od deteta. Svako dete reaguje različito na jednu istu situaciju. Tvoje ćera je verovatno vrlo sezibilna i upravo s toga joj se moraš posvetiti više i nikako je nemoj grditi što sisa prst, ili pominjati to, probaj da joj skreneš pažnju na nešto drugo.

7sins:
Pa kazu da dok beba sisa nema potrebe da pije bilo sta drugo pa ni vodu, ali mislim da je to sve individualno od deteta do deteta.
Nas bas muce grcevi, uzela sam kapi Espumisan i ne pomazu mu bas puno. Ima li sta jos za grceve osim Plantex caja?
Pa da u principu nije potrebno davati nista dok beba sisa ali nije ni da odmet da popije malo vodice ili caja! Pogotovo leti!!! I ja sam davala mojoj cerkici te Espumisan kapi i pomagale su joj! A dobar je i Milutee caj,Milupa!!! ;)

Moji nisu htjeli ni cuclu ni flasicu,stariji je malo sisao palac, dojili su obojica skoro 2g,iako sam radila,sve se moze kad se hoce,adaptirano mlijeko nisu nikad pili,vjerovali ili ne,nikad nisam napravila flasicu sa adaptiranim. Sokove su pili,kao i sva djeca, u neogranicenim kolicinama, ali sa onim fazonom sa 3 rupice ....

gudajoka:
Jao, ovo je utesno cuti. Naravno zao mi je sto je tvoje dete moralo da nosi protezu ali mi je malo umirilo savest sto smo oduzeli dudu. Uzeli smo joj dudu negde pred drugi rodjendan i krizirala je jos mesecima. Upravo smo to uradili jer smo se bojali za zubice, a i postala je opasno ovisna. Cucli je bilo po celoj kuci, samo bi ih smenjivala u ustima, nekada bi stavila i dve odjednom. Jedno vece mi je preselo jer nismo mogli naci ni jednu, obicno bi ih rasejala ispod kauca, i rekla sam joj da je kuca odneo. I sad mi se srce cepa kad se setim kako je jadna coktala uvece u kreveticu, pa se vrti pa ne moze da zaspe, mesecima je jos pitala kucice na ulici kad ce joj vratiti njenu dudu. Nas pedijatar nam je rako da smo pogresili, da je do trece godine imaju taj refleks sisanja, ali vise nije bilo povratka. I sad kad vidi neko dete s dudom nekako se zagleda s nostalgijom. Jos uvek me pece da li sam pogresila?

Mislim da nisi pogresila sa dudom bolje tako, prebolece. Citam tvoj tekst i gledam mog malog, ima dve godine i 5 dana imam bar 10 cucli u kuci krijem ih u toku dana( ali se nekad desi da nemogu da nagjem nit jednu i to bas pre spavanja- poludim) i ne trazi ih ali nikako da uvece zaspi bez dudu , potrebna mu je samo 10 - tak minuta i onda kad zaspi sam je izvadi svojim palcicem tako da mislim da nece imati problema sa zubicima ali zato smo jos uvek na flasici ujutro i uvece , odbija da pije mleko iz case . Jednom sam mu rekla isto ko ti da je kuca odnela, mozes misliti, dva sata nije svukao kaputic , zeli da uzmem pare i da kupimo drugu . Pozdrav

Back