комшија
Stara legenda
- Poruka
- 96.548
Kurtćehajić: Nesretna Republika Srpska bosanskim Srbima nije donijela sreću

01. jun. 2022
Predsjednik Bosanske akademije nauka i umjetnosti akademik prof. dr. Suad Kurtćehajić govorio je za N1 o nizu tema - od izmjena Ustava BiH i njegovih zanemarenih odredbi ključnih za integraciju BiH, o očekivanjima od prestojećih općih izbora, a ponajviše stranke kojoj je nedavno pristupio, Socijaldemokratske partije BiH (SDP).
Nekadašnji član Stranke za BiH, razloge za ulazak u SDP ima i u ličnoj historiji i razvoju.
“Kad gledam svoj razvoj – počinjem od toga da sam ja komunističko dijete. Kao student sam bio sekretar partijske organizacije. Poslije se desilo da sam bio razočaran dešavanjima vezanim za raspad Jugoslavije”, prisjeća se Kurtćehajić ističući ljubav za ovu zemlju i njenog doživotnog predsjednika Tita, kojeg je, kaže, cijeli svijet volio.
“Da nije bilo Tita BiH ne bi obnovila državnost, samo je on imao snagu suprostaviti se saradnicima koji nisu bili za to. Druga stvar koje građani BiH moraju biti svjesni jeste da nije bilo Titovih partizanskih odreda – sudbina opstanka Bošnjaka bila bi dovedena u pitanje, bila bi ugrožena njihova biološka egzistencija”, govori Kurtćehajić.
link
Академик проф. др. Куртћехајић рођен је 28. августа 1962. године у Бијелом Пољу у Социјалистичкој републици Црној Гори. Дипломирао је на Правном факултету у Сарајеву 1987. године, а на Факултету политичких наука у главном граду Босне у марту 2001. године одбранио је свој чувени магистарски рад под насловом „Остваривање државности Босне и Херцеговине у југословенској федерацији“. Данас академик Куртћехајић важи за једног од највећих бораца за Босну као грађанску државу социјал-демократског типа.