Kurs za servisera kompjutera

shmaug:
Ne znam sta se desava, ali imam utisak da ti nisi isao na nas kurs za sevisera, voleo bih da mi kazes kad si tacno isao na kurs i kako ti se zvao predavac.
Takodje mi je jako zao sto ovaj problem nisi odmah izlozio predavacu ili direktoru skole.
Skola MMS postoji oko 8 godina i izvodila je kurseve iz raznih oblasti IT-a, kurs za servisere radjen je cak i za potrebe Zavoda za zaposljavanje (i to nekoliko godina zaredom). Naravno da je nemoguce za nekih 8 nedelja koliko kurs traje nauciti sve sto je neophodno za jednog servisera ali se na ovom kursu rade sve elementarne stvari neophodne za ovu vrstu posla.
Imajuci u vidu da sam jedan od ljudi koji rade u ovoj skoli od njenog pocetka moram reci da ne verujem u ovo sto pricas, jerbo bi to znacilo da ja svaki drugi dan (kada radim kao instruktor na ovom kursu za servisera) u stvari ne radim nista, a uveravam vas da u skoli ne radi ekipa prevaranata. Plan i program je dostupan svakom i moze te ga dobiti na uvid u skoli pri upisu, samo sto to niko ne trazi, takodje u ugovoru mozes videti da ako nisi zadovoljan mozes ga raskinuti kada god zelite i dobijate pare nazad. E dobro si se setio prijatelju da ti kurs ne valja posle godinu dana.
Skola i dalje radi i mogu vam reci da su ljudi na ovom kursu jako zadovoljni, sto se tice bob roka i njegovog problema predpostavljam da se radi o problemu vezanom za predavace, osim mene ovaj kurs drzi jos jedan covek koji me menja kada ja imam previse posla, e sad mozda je bob rok bio kod njega na kursu, a iskreno nije iskljuceno da je ovaj kolega otaljao posao, ali opet napominjem da je to odamh trebalo da prijavis, ane da cekas sledecu godinu i onda jos da nas pljujes po forumima.
Jos jedanput mi je zao i ako zelis mozes doci na kurs besplatno svakog utorka cetvrtka od 20:00 i subote od 12:30.

Pozdrav svima,
Dragance
Dragance, da li si ti saljivdzija ili si neobavesten, to ne znam, ali na tim kursevima koje su ljudi zavrsili preko biroa za zaposljavanje (bar onaj kurs za korisnike racunara) se ne nauci nista sto ja ne mogu da ti ispricam za jedan dan, a da ti to naucis. Da li ti znas nekog polaznika bilo kog kursa da je naucio da reze diskove? Ili mozda da kreira konekciju? Ili da instalira bilo kakav program? Ili bilo sta sto se ne svodi na prosto "kliknite misem na ovu ikonu"? Najveca dobit od tih kurseva je to sto ljudi nauce da pravilnije postavljaju pitanja u vezi onoga sto ne znaju. Moja komsinica je zavrsila taj kurs, moja kuma takodje, i dosao sam do porazavajuceg zakljucka: Logitec-ov USB volan nije mogao da se prikljuci nigde jer nisu znale ni da postoji USB konektor! Sad ne sporim, one nisu imale nikakvo predznanje, ali su dobile neku diplomu(????!!!), i po tome gledajuci su skolovan kadar sto se tice IT-a. Ja nemam nikakvu diplomu, i da bude stani-pani pre ce one dobiti posao nego ja. A, sad je na vama da verujete ili ne, ja sam bar taj volan znao da prikljucim, znam i diskove da rezem, pa i DVD-je, pa obradu fotografija i video-materijala, pripremu za stampu, projektovanje elektricnih kola i da ne pominjem, a inace se bavim servisiranjem racunara (na crno, ali uspesno).
P.S. A vi, predavaci, ste veoma cudni: Svi trube da se radi Back-up podataka a vi ne ucite ljude da rezu diskove. Malo neozbiljno, zar ne?

Bob Rock:
shmaug:
Ne znam sta se desava, ali imam utisak da ti nisi isao na nas kurs za sevisera, voleo bih da mi kazes kad si tacno isao na kurs i kako ti se zvao predavac.
Takodje mi je jako zao sto ovaj problem nisi odmah izlozio predavacu ili direktoru skole.
Skola MMS postoji oko 8 godina i izvodila je kurseve iz raznih oblasti IT-a, kurs za servisere radjen je cak i za potrebe Zavoda za zaposljavanje (i to nekoliko godina zaredom). Naravno da je nemoguce za nekih 8 nedelja koliko kurs traje nauciti sve sto je neophodno za jednog servisera ali se na ovom kursu rade sve elementarne stvari neophodne za ovu vrstu posla.
Imajuci u vidu da sam jedan od ljudi koji rade u ovoj skoli od njenog pocetka moram reci da ne verujem u ovo sto pricas, jerbo bi to znacilo da ja svaki drugi dan (kada radim kao instruktor na ovom kursu za servisera) u stvari ne radim nista, a uveravam vas da u skoli ne radi ekipa prevaranata. Plan i program je dostupan svakom i moze te ga dobiti na uvid u skoli pri upisu, samo sto to niko ne trazi, takodje u ugovoru mozes videti da ako nisi zadovoljan mozes ga raskinuti kada god zelite i dobijate pare nazad. E dobro si se setio prijatelju da ti kurs ne valja posle godinu dana.
Skola i dalje radi i mogu vam reci da su ljudi na ovom kursu jako zadovoljni, sto se tice bob roka i njegovog problema predpostavljam da se radi o problemu vezanom za predavace, osim mene ovaj kurs drzi jos jedan covek koji me menja kada ja imam previse posla, e sad mozda je bob rok bio kod njega na kursu, a iskreno nije iskljuceno da je ovaj kolega otaljao posao, ali opet napominjem da je to odamh trebalo da prijavis, ane da cekas sledecu godinu i onda jos da nas pljujes po forumima.
Jos jedanput mi je zao i ako zelis mozes doci na kurs besplatno svakog utorka cetvrtka od 20:00 i subote od 12:30.

Pozdrav svima,
Dragance
Dragance,kako sam mogao da izlozim svoje znanje i nezadovoljstvo kursom oko hardvera direktoru skole kada sam bio pocetnik???Kazes dobro sam se setio posle godinu dana?Pa,prijatelju trebalo je puno stvari savladati ono sto ti nisi ljude ucio a
da te ja pitam ,sta je godina dana za saznanje jednog predavaca kao sto si ti da pored sistemske diskete postoji i boot cd?Kada si ti to saznao,vremenski posle pojave prvog boot cd-a?Kazes rade se sve elementarne stvari na kursu,pa gde su sve koje sam na pocetku nabrojao?Sto se tice Zavoda za zaposljavanje,prica je relativna,koliko ste vi njih osposobili.
Sreca nije me puno kostao (Biro je platio) :D .Ne pomaze puno ali ga bar imam :idea:

Sto se tice tog boot CD-a, na kursu se radi instalacija winMe pomocu boot diskete, a nakon toga instalacija XP-a sa boot cd-a, cak je bar jedan termin predvidjen za vezbu (a najcesce dva ili tri), sto se tice EIDE interfejsa i price o harddiskovima rade se bar dva termina, a to sto neko dolazi samo da bi sedeo na casovima i nece nista da uci ja nisam kriv. Takodje ko god je zainteresovan ja ga pozivam da dodje besplatno i da vidi sta se na kursu radi jedan ili dva termina. Pricamo i o USB interfesju i njegovom karakteristikama, kao i st ase sve na njega prikljucuje, e sad na kurs dolaze i pocetnici koji jedva drze misa i onda umesto da kazu sebi ja nemam pojma daj da prvo naucimo osnovne stvari, ljudi odma oce da budu serviseri kada vide koliko je cela prica kompleksna onda pocinje kuknjava i naravno niko nije sasav da kaze e ja sam kriv nego kriv je onaj ko mi uzao pare, zao mi je sto si nezadovolan bobe roke ali ocigledno da te je kurs naterao da dalje istrazujes i ucis sto znaci da je ipak bilo nekog efekta...
Ne bih vise polemisao o ovome poziv i dalje stoji ko god je zainteresovan da vidi sta se radi i kako neka dodje svakog utorka i cetvrtka od 20:00 i subotom od 12:30

Pozdrav celoj ekipi sa foruma.

Mozda sam ja naivan, ali sta ce neko sa dva tri termina da nauci, to je diskutabilno, pogotovu ako nema predznanje. Samo postenije bi bilo da naznacite da je to napredniji kurs, za polaznike sa odredjenim predznanjem. Sta bi po meni bio dobar kurs za servisere: servis, u koji se donose racunari na popravku. Cena bi bila bar 30% niza od standardne a instruktori bi zajedno sa polaznicima radili i prenosili im znanje. To sto vi pokazete na kursu kako HD radi bez oklopa, Kako se montira maticna ploca zmureci i sl., moze nekog da fascinira ali od toga malo vajde. Uostalom da bi to videli mogu da kupe i knjigu za polaganje A+ (CET-ovo izdanje) ispita i na pratecem CD-u imaju divne prezentacije u video formatu. A da li gospoda nauce na kursu da koriste "fdisk", da iz osnovnog nivoa (DOS, ako ste zaboravili) istestiraju hardver, bez ikakvih emulacija i brljotina koje donosi Win? Zasto se plasite da pokazete ljudima kako da naprave image particije, da olaksaju sebi zivot i za 15 minuta dignu sistem umesto da 3 do 4 sata instaliraju OS, drajvere, programe i td. Po mom iskustvu 70% problema je sa softverom, a hardver se, u vecini slucajeva, ne isplati popravljati. Cene hardvera to diktiraju.

zlajat:
shmaug:

Pozdrav svima,
Dragance
Dragance, da li si ti saljivdzija ili si neobavesten, to ne znam, ali na tim kursevima koje su ljudi zavrsili preko biroa za zaposljavanje (bar onaj kurs za korisnike racunara) se ne nauci nista sto ja ne mogu da ti ispricam za jedan dan, a da ti to naucis. Da li ti znas nekog polaznika bilo kog kursa da je naucio da reze diskove? Ili mozda da kreira konekciju? Ili da instalira bilo kakav program? Ili bilo sta sto se ne svodi na prosto "kliknite misem na ovu ikonu"? Najveca dobit od tih kurseva je to sto ljudi nauce da pravilnije postavljaju pitanja u vezi onoga sto ne znaju. Moja komsinica je zavrsila taj kurs, moja kuma takodje, i dosao sam do porazavajuceg zakljucka: Logitec-ov USB volan nije mogao da se prikljuci nigde jer nisu znale ni da postoji USB konektor! Sad ne sporim, one nisu imale nikakvo predznanje, ali su dobile neku diplomu(????!!!), i po tome gledajuci su skolovan kadar sto se tice IT-a. Ja nemam nikakvu diplomu, i da bude stani-pani pre ce one dobiti posao nego ja. A, sad je na vama da verujete ili ne, ja sam bar taj volan znao da prikljucim, znam i diskove da rezem, pa i DVD-je, pa obradu fotografija i video-materijala, pripremu za stampu, projektovanje elektricnih kola i da ne pominjem, a inace se bavim servisiranjem racunara (na crno, ali uspesno).
P.S. A vi, predavaci, ste veoma cudni: Svi trube da se radi Back-up podataka a vi ne ucite ljude da rezu diskove. Malo neozbiljno, zar ne?
Pa i o tome se radi,recimo tvoj slucaj sa volanom da one koje su zavrsile kurs nisu znale tako nesto da urade a hardverska je stvar a jos su kao skolovane za IT,imao sam i ja milion prozivki i ispala tipa kako to ti ne znas da uradis,pa ti si serviser sa sertifikatom i sl.Tamo ne samo da nismo naucili back-up sa rezacem,ajde to i nije bitno,nego smo trebali da radimo back-up sa drugim hardom kada pukne OS.Dragance nista licno ali posao je posao.

Bob Rock:
Pa i o tome se radi,recimo tvoj slucaj sa volanom da one koje su zavrsile kurs nisu znale tako nesto da urade a hardverska je stvar a jos su kao skolovane za IT,imao sam i ja milion prozivki i ispala tipa kako to ti ne znas da uradis,pa ti si serviser sa sertifikatom i sl.Tamo ne samo da nismo naucili back-up sa rezacem,ajde to i nije bitno,nego smo trebali da radimo back-up sa drugim hardom kada pukne OS.Dragance nista licno ali posao je posao.

Cuj Bob. I mean really. Back up na hard disk. Koliko to zaista moze biti komplikovano - kao pozvati neki broj u Pancevu.

Ok, ako si dao pare onda su to verovatno trebali da ti pokazu, ali to je nesto sto si i sam mogao da smislis uz minimum razmisljanja i bez kursa.

Tzar:
Bob Rock:

Cuj Bob. I mean really. Back up na hard disk. Koliko to zaista moze biti komplikovano - kao pozvati neki broj u Pancevu.

Ok, ako si dao pare onda su to verovatno trebali da ti pokazu, ali to je nesto sto si i sam mogao da smislis uz minimum razmisljanja i bez kursa.
Jel se ti zezas ili si blesav?Kako covek moze da sam provali dzamperisanje dva harda,koji ce da bude master,koji slave i na koji konektor staviti prvi a na koji drugi?

Bob Rock:
Jel se ti zezas ili si blesav?Kako covek moze da sam provali dzamperisanje dva harda,koji ce da bude master,koji slave i na koji konektor staviti prvi a na koji drugi?

Bob, nije to konstruisanje rakete za mesec. To je cisto stvar zdravog razuma. Cak i da nemas nikakvo predznanje, a kazes da ti je taj Dragance pokazivao kako se instalira jedan hard disk i cd, pa cisto sumnjam da ti nije pominjao dzampere.

Tzar:
Bob Rock:

Bob, nije to konstruisanje rakete za mesec. To je cisto stvar zdravog razuma. Cak i da nemas nikakvo predznanje, a kazes da ti je taj Dragance pokazivao kako se instalira jedan hard disk i cd, pa cisto sumnjam da ti nije pominjao dzampere.
Nismo se razumeli,ja sam te shvatio da ti mislis da covek sam,bez icije pomoci i ucenja moze da ukapira kako se dzamperisu dva hard-a.

Bob Rock:
Tzar:
Bob Rock:

Nismo se razumeli,ja sam te shvatio da ti mislis da covek sam,bez icije pomoci i ucenja moze da ukapira kako se dzamperisu dva hard-a.
Covece,ti si ili glup ili lud :shock: :shock: :shock: .Na svakom hardu ti je NACRTAN raspored dzampera

Pa dobro strucnjaci, kako bi ste sami otkrili kacenje AT napajanja, pa kako se okrece IDE kabl ili onaj za flopice (dok nisu dobili zarez na muskom i ispust na zenskom delu)? Meni se pre dve godine serviser iz PC Centra zakleo da mu je na servis dosao monitor kojem je tip okrenuo VGA konektor naopako! Moja kuma (mladja sestra one sto sa je pomenuo po pitanju volana) je okrenula onaj telefonski (RJ-12) naopako kad ga je zabola u modem. Ubio sam se pola sata dok nisam sklavirio u cemu je problem.Uzgred receno, ova mladja je zavrsila visu poslovnu skolu, smer informatika, tamo su tek ucili gluposti: basic, cobol i sl.

PRCKO:
Bob Rock:
Tzar:
Bob Rock:

Covece,ti si ili glup ili lud :shock: :shock: :shock: .Na svakom hardu ti je NACRTAN raspored dzampera
Prijatelju,ja ovde nikoga nisam vređao,nemoj ni ti a to što je na svakom
hardu nacrtan raspored dzampera znam,samo mozes nekog drugog da lazes da si sam naučio bez ičije pomoci da podesiš dva harda master-slave.Jeste Dragance pokazivao master-slave na jednom hardu ali nismo uradili nijednu vezbu bakup-a sa dva harda.

Bob Rock:
PRCKO:
Bob Rock:
Tzar:
Bob Rock:

Covece,ti si ili glup ili
lud :shock: :shock: :shock: .Na svakom hardu ti je NACRTAN raspored dzampera
Prijatelju,ja ovde nikoga nisam vređao,nemoj ni ti a to što je na svakom
hardu nacrtan raspored dzampera znam,samo mozes nekog drugog da lazes da si sam naučio bez ičije pomoci da podesiš dva harda master-slave.Jeste Dragance pokazivao master-slave na jednom hardu ali nismo uradili nijednu vezbu bakup-a sa dva harda.
Na casove u MMS-u(koje je platio Biro za zaposljavanje)sam otisao svega par puta,tako da ne znam sta je sve Dragance pokazivao.Sto se dzampera tice vise se i ne secam gde sam naucio(davno bese)ali ponavljam da i veoma glup covek koji "nesto" zna o racunarima moze da provali kako se dzmperisu hardovi za 5 min. Drugaru koji na kompu zna samo da instalira igricu i pusti film sam preko telefona objasnio zamenu postojece graficke kartice i instalaciju softvera(sa GeForce 4 na Radeon 9550 GE)i on je to uspesno obavio.A sto se tebe tice,ti si trebao prvo da ides na pocetnicki kurs da ti lepo objasne sta je mis a sta tastatura i za sta sluze a ne odmah na kurs za servisera.Rekao sam ti da 70% ljudi koji odu na takav kurs to rade iskljucivo zbog papira.I nemam nameru da bilo koga vredjam,to je samo moje misljenje. :D :D :D

zlajat:
Pa dobro strucnjaci, kako bi ste sami otkrili kacenje AT napajanja, pa kako se okrece IDE kabl ili onaj za flopice (dok nisu dobili zarez na muskom i ispust na zenskom delu)? Meni se pre dve godine serviser iz PC Centra zakleo da mu je na servis dosao monitor kojem je tip okrenuo VGA konektor naopako! Moja kuma (mladja sestra one sto sa je pomenuo po pitanju volana) je okrenula onaj telefonski (RJ-12) naopako kad ga je zabola u modem. Ubio sam se pola sata dok nisam sklavirio u cemu je problem.Uzgred receno, ova mladja je zavrsila visu poslovnu skolu, smer informatika, tamo su tek ucili gluposti: basic, cobol i sl.
Ljudi stvarno preterujete.
Pa na svakom uredjaju je napisano kako udenuti IDE kabl. Jednostavno obelezen je broj prva dva i zadnja dva pina, a na samom kablu isto to pise.
Ako covek ima malo mozga i malo razmisli videces kako kockice mogu lako da se sloze.

Evo da nesto i ja kazem za Dnevnik. Smatram da sam kompetentan, a to cete i videti uskoro.
Prvo da se ne predstavljam imate u info sve o meni.
Kao drugo da Vam predstavim svoj racunar.
Barton 2500+ (Box), NF7-S,Kingston 1GB DDR @400Mhz, Siluro FX5700-E, SoundBlaster 5.1 Live!, ASUS TV/FM (e kod ovoga sam se zesce zaje80, ali evo moj savet ljudima koji je imaju. TV gledajte preko Mv2, a radio preko DoL playera :P ), SATA 120GB, ZIP, Chiftec kuciste sa napajanjem od 360w, rezlja i dvd LG, Samsung 755DFX, MX310, AltecLansig 251, PantherXL i jos Bog zna sta jos nisam napomenuo. U prevodu ja sam IT bogat covek, tj. momak. Bez lazne skromnosti...
Bavim se sa racunarima od 4 razreda osnovne skole i iza sebe imam nekog iskustva. I necu da kazem da sam serviser, jer to i nisam, u prevodu da bi covek bio nesto mora da ima cagu, papire. Ja ih nemam. I pri tom ne mislim na skolu i skole koje nicu po Srbiji, ko pecurke, ... (dopunite sami). Vec na ozbiljne stvari. Ja sam radio u PC Centru 4 meseca i mogu Vam reci sa svoje tacke gledista da nije bas sve tako crno. Mi imamo ljudi koji su IT potkovani, ali nemamo nekoga ili nesto sto ce nas vezati za jednu stvar. Tako rasitnjavanje ju ubica. I biti serviser uopste nije zahvalan posao, sem kada naplatite posteno minuli rad. :wink:
Mislim da je esencijanlo da postoji dobar kadar, tj. osnova. Ali malo ko ima priliku da se sretne sa njom. Ja imam prilike da budem u okruzenju ljudi koji su takvi i hvala Bogu na tome. :D
Samo da je nama nas. I sve je uredu. A kada nas ne bude... Blah...
Moja poruka man-u sa pocetka prica i svima ostalima. Razmisljajte svojom glavom i ne verujte firmama koje pruzaju takvu obuku.
Ako zelite nesto da naucite o racunarima, pa tu je forum pa pitajte, mi cemo Vam pomoci, sve sem direktne prakse. Evo, predlazem da se osnuje topic pod nazivom mala prodavnica tajni gdecemo svake sedmice obasnjavati ponesto. Slazte li se? (naziv topica je copyright :))

Sto se tice tog cuvenog IDE kabla. Pored ostalih znakova najlakse je da zapamtite da linija koja se nalazi na IDE kablu ide sa desne strane. :wink:

Pazi,tvoj je problem sto si arogantan i k...t lik,pa sad nekome pametujes kako rasturas hardver,jer ti u svojoj uobrazenoj vugli ne mozes da svatis da neko ko dolazi prvi put na kurs za servisera ne moze pre toga sam da nauci sta je master-slave,naravno da moze sam ali uz pomoc knjige ili ovakvog foruma ali bukvalno sam da otvori prvi put masinu i to uradi je nemoguce,tvrdi suprotno koliko hoces,ja nisam mogao pre kursa da rasturim deset svojih masina da bi se na kursu pojavio sa predznanjem ili boljim znanjem od predavaca a to sto si samo navracao na kurs zbog papira je opet ponavljam nista ne znaci kada te skole stancuju papire,ti imas sertifikat i na engleskom,kada si toliki strucnjak,sto ne odes u Englesku da radis za neku firmu,sigurno ce se oduseviti kada vide strucnjaka iz Srbije koji ce da im prodaje pamet a Dragancetov komentar da nije kriv sto neko sedi i drzi misa na kursu a nista ne uci stoji sa jedne strane,sa druge moze stalno da mu bude izgovor kada neko nije zadovoljan propustima u nastavi(mnoge stvari koje je naveo da se rade nisu se radile),sto se tice IDE kabla,da,ide crvena traka desno od ploce,to sam naucio na kursu i nisam se bavio kao neki godinama hardverom da sam provalim stvari.Sto se tice moga znanja sta je mis i tastatura,sta tu ima da se uci?To je potrosni materijal,tako sam naucen na kursu,jednom svo otvorili tastaturu da je vidimo iznutra.

Ljudi, ala se ovde zaostrila situacija!!! Slazem se da se informacije dele, to je prvo i osnovno pravilo Interneta. Pa ljudi, niko od nas ne zna SVE, svi znamo DOSTA a i to moze da bude MALO kada neko odvali glavom u zid. A do da li je neko sam provalio za IDE kabal, samo dokazuje da neko brze kapira (licno meni nije na pamet padalo da crvena ide do napajanja dok mi nisu srpski objasnili). Znaci svakog dana naucim po nesto novo, ali vise ovde nego negde u nekom cumezu koji nazivaju skolom.

Kao prvo nisam rekao da sam VELIKI strucnjak,kao drugo ko kaze da necu otici preko(mozda ne bas u Englesku) :D ,kao trece za misa i tastaturu sam se zezao,kao cetvrto u pravu je covek kada kaze da svako ko ima imalo klikera u vugla uz pomoc nekog prirucnika(naravno ne onog iz MMS-a)i foruma kao sto je elite security moze da skapira dosta stvari.A to sto ti svaku moju rec primas licno je tvoja stvar.Opet ponavljam-NISTA LICNO. :D :D :D

Naravno da nisi rekao ali tako se postavljas,ja ti to i kazem da odes sa nasim sertifikatom na zapad,tamo je priznat samo tako,ne znam ja da li si se za misa i tastaturu zezao ili ne svejedno je,prilicno niska fora,slazem se da je covek u pravu da se uz knjigu moze dosta nauciti ali bez nje ili bilo cije pomoci,sam od sebe ne moze.Kazes da i veoma glup covek koji zna nesto o racunarima moze da provali dzamperisanje dva harda.U redu ali pametan covek koji ne zna nista o racunarima to ne moze,shvatas?Nisam svaku tvoju rec primio licno,nego samo ono kako si rekao sto se mene tice.

Back