Ordinary Player
Iskusan
- Poruka
- 6.040
Pocela sam da poslujem preko Limunda. Molim nekog da mi obajsni koje su najbolje opcije za slanje paketa preko Post expressa.
Saljem npr. nesto cija je vrednost 100 din. Posto je niska cena, kazem kupcu da mi uplati dopunu za mobilni, pa onda saljem. Znam da me kurir pita za otkupnu vrednost. Da li ja onda kazem "bez otkupa". Znam da se na adresnici iznad tog polja nalazi polje vrednost posiljke. Da li tu kazem tih npr.100 din, ali mu oni ne naplate to, vec je to cisto da se zna koja je vrednost robe?
Vidim da na adresnici stoji x povratnica, pa ispod x licno. Sta to znaci?
Koje su uopste najbolje opcije za slanje?
DA li moram npr. majicu da saljem u njihovom kovertu, ili mogu sama da upakujem ? Da li naplacuju pakovanje te sitne robe 20 din kao sto pise?
E,da je meni imao tako neko lepo sve da objasni porukom,nego sam se snalazio i pitao,isto to sto sada pitas ti.
Posto imam iskustva i sa limundom evo pokusacu da ti objasnim sve.
Prvo,mozes slati na dva nacina,kuriskom sluzbom (preporucujem postekspres) ili kao preporuceno pismo(slanje u posti)
E sad da pojasnim razliku ova dva:
1.Kurirskom sluzbom mozas poslati na vise nacina,ali u tvom slucaju danas za sutra je prava opcija,mozes pozvati kurira da dodje do tebe i preuzme paket ili da odes do poste pa posaljes ti.Ako hoces da dodje kurir do tebe,zovi ih pre 12 sati,i u roku od par sati su kod tebe,kao sto sama rec kaze ako posaljes danas primaocu stize sutra gde kod da se nalazi u Srbiji
Paket pakujes ti,u kartonsku ambalazu,kutiju,plasticnu ,kesu,nebitno,u zavisnosti od onoga sto saljes treba biti adekvatno zasticeno,a oni ce samo ubaciti u njihovu kesicu sa adresnicom,ili ako je u pitanju veci paket nalepice na njega.Meni nikada nisu naplatili ni ispunjavanje adresnice ni pakovanje u tu ambalazu
Sto se tice vrednosti,ako ti neko plati unapred,kreditom,ziro ili postnet uplatnicom,kad saljes kazes da je sve placeno,nema otkupninu,ali ako nije platio i placa pouzecem ( po preuzimanju paketa) onda kazes naravno koliko treba da plati,s tim da ce mu uracunati jos 40-ak dinara zato sto tebi posle postar treba da isporuci novac koji je on dao kuriru po preuzimanju paketa. Vrednost paketa se stavlja u slucaju da se paket zagubi kako bi ti nadoknadili malo veci iznos,to ti je ova klauzula
U slucaju da nisi stavila vrednost dobijas "samo" desetostruki iznos plaćene poštarine za prenos te pošiljke,ali to se skoro nikad ne desi i ja do sada ni jednom nisam stavio vrednost paketa,i za nekih 50 slanja sve je proslo okZa slučaj gubitka ili potpunog oštećenja Post express pošiljke sa označenom vrednošcu korisniku pripada iznos označen na pošiljci uvećan za naplaćenu poštarinu po vrednosti i desetostruki iznos plaćene poštarine za prenos te pošiljke,
Kurir ce ti popuniti adresnicu a i oni u posti ce ti pomoci svakako ako ne znas. Samo da budes svesna jedne stvari,ako primalac ne bude na adresi kada dodje kurir ima 5 dana da preuzme paket u svojoj posti,a ako to ne uradi vraca se tebi i placas postarinu u oba smera,vizuelno receno dobila si 100din za prodaju,postarina u oba smera je po 240din,vratilo ti se paket i placas 480din,znaci na gubitku si 400din
2.Preporuceno posmo nije u bukvalnom smislu pismo,vec paket do 2kg tezine,saljes u posti ,ispunjavas obrazac za slanje preporucenog pisma,i ne stize danas za sutra (nekad i stigne u zavisnosti od blizine) vec u roku od par dana,po nekim mojim procenama najvise 5 od dana slanja.
Ovo je dobar sistem za slanje laksih stvari,manje vrednosti,jer je i slanje znatno jeftinije,primera radi ako saljes kurirskom paket tezak 2kg kostatce 240din slanje,dok ce za preporuceno pismo iznositi 145din.
Bitno je da napomenem da pri slanju prepirucenog pisma ti placas postarinu,tako da primaocu to uracunas u cenu koju izlicitira,ako se opredeli za ovaj nacin slanja,dok kod kurirske mozes platiti ili ti postarinu ili primalac,kako se dogovorite
Imas kalkulatore postarine,i sisteme za pracenje posljki
http://www.posta.rs/struktura/lat/aplikacije/alati/kalkulator-postarine.asp
koliko god da deluje komplikovano nije,uhodas se veoma brzo,udjes u sistem