Kupovina u Nemačkoj za ove pare

Sad sam dosao iz Srbije i merodavan sam da uporedim.
Ako uzmes hranu istog kvaliteta u obzir, hrana u Srbiji je bar 1.5 puta skuplja, ako ne i 2 puta, nego u Nemackoj.
To vazi za markete.
Sa druge strane, pijace su u Srbiji oko 2 puta jeftinije.

S obzirom da ipak vise stvari kupujemo u marketima nego na pijaci, ipak mu dodje racunica da ti u Nemackoj treba manje para za hranu.

Sad, ako nije covek lenj, i u Srbiji i u Nemackoj (ja tako radio dok sam ziveo u Srbiji i radim isto sada u Nemackoj), pronadjes dva dobra seljaka od kojih ces da kupujes 70-80% hrane, i sednes u auto, odes kod njega na vrata i kupis hranu.
Dodje ti na isto kao u marketu ili pijaci, ali je 5 puta kvalitetnije.
Ja tako kupujem meso, mleko, krompir i svo sezonsko voce i povrce.

To je ultra skupo što ti pričaš da ti kolica pa ti ideš sam da bereš i kopaš krompir pa plaćaš na izlazu. to su fenseraji proseravanje.

Ne, nego dogovoris sa covekom, i kad vidi da si mu ozbiljan i redovan kupac i da dobro placas, a dolazis mu na noge, spremi ti sve lepo, izmeri i zapakuje.
Dodjes, das pare, popijes rakiju/pivo sa covekom i odes kuci.

Ispostujes coveka tako sto mu ponekad poklonis nesto, zavrsis mu neki sitan posao u gradu ako mu zatreba....

Napravis jedan lep medjuljudski odnos.

A mozes i da hejtujes, pa da nemas nista - tvoj izbor :)

Да се ја питам (крадуцкам ауторска права) не би се мени нико више учланио у СНС без озбиљног теста. Донација се подразумева, али онда у Одбору, пред комисијом, да се поједе за десет минута:

- пресечен окрајак хлаба "Сава"
- да ботато намаже мајонезом
- да се паризер стави целом ширином окрајка, дебљине пола прста. Дозвољено је да се скине пластични омотач.
- најмање петнаест минута боравка у истој просторији, под надзором. Знамо ми за оне булимијске форе да се после јела одмах посећује оближњи санитарни чвор.
- да се поштено плате ситне паре за све поједено, али и накнада члановима надзорне комисије за труд.
- тест не сме да буде кампањски, него макар два пута месечно.

Е онда поштено можеш да тражи легализацију дивље градње, изградњу полуаутопута и уопште све што је живом човеку потребно, а што остаци жуте банде која није на време прешла на праву страну могу да саботирају.

screenshot_20230926-013819-png.1417200

Sad sam dosao iz Srbije i merodavan sam da uporedim.
Ako uzmes hranu istog kvaliteta u obzir, hrana u Srbiji je bar 1.5 puta skuplja, ako ne i 2 puta, nego u Nemackoj.
To vazi za markete.
Sa druge strane, pijace su u Srbiji oko 2 puta jeftinije.

S obzirom da ipak vise stvari kupujemo u marketima nego na pijaci, ipak mu dodje racunica da ti u Nemackoj treba manje para za hranu.

Sad, ako nije covek lenj, i u Srbiji i u Nemackoj (ja tako radio dok sam ziveo u Srbiji i radim isto sada u Nemackoj), pronadjes dva dobra seljaka od kojih ces da kupujes 70-80% hrane, i sednes u auto, odes kod njega na vrata i kupis hranu.
Dodje ti na isto kao u marketu ili pijaci, ali je 5 puta kvalitetnije.
Ja tako kupujem meso, mleko, krompir i svo sezonsko voce i povrce.
E ovo je zaebana izjava..
Dakle covek kupuje u nekom jako poljoprivrednom malom mestu , stanovnika do 6000.
Prva izjava pijaca jeftinija od prodavnice sigurno nije BG...
Po izjavi da kupuje od seljaka zakljucujem da ne kupuje juzno od save, jer tu bi mu kupovina kod seljaka bila skuplja nego kupovina na pijaci ili marketu..

Jedino mesto juzno od Save gde je moguce da kupuje je neko selo kod Sapca ili putem ka raci...ostale mogucnosti su u vojvodini , ....

Да се ја питам (крадуцкам ауторска права) не би се мени нико више учланио у СНС без озбиљног теста. Донација се подразумева, али онда у Одбору, пред комисијом, да се поједе за десет минута:

- пресечен окрајак хлаба "Сава"
- да ботато намаже мајонезом
- да се паризер стави целом ширином окрајка, дебљине пола прста. Дозвољено је да се скине пластични омотач.
- најмање петнаест минута боравка у истој просторији, под надзором. Знамо ми за оне булимијске форе да се после јела одмах посећује оближњи санитарни чвор.
- да се поштено плате ситне паре за све поједено, али и накнада члановима надзорне комисије за труд.
- тест не сме да буде кампањски, него макар два пута месечно.

Е онда поштено можеш да тражи легализацију дивље градње, изградњу полуаутопута и уопште све што је живом човеку потребно, а што остаци жуте банде која није на време прешла на праву страну могу да саботирају.
Nema seks testa....mislis da toga nema kao uslov za SNS clanstvo u gradskim odborima....ja sam cuo drugacije od volonterki...

Ne, nego dogovoris sa covekom, i kad vidi da si mu ozbiljan i redovan kupac i da dobro placas, a dolazis mu na noge, spremi ti sve lepo, izmeri i zapakuje.
Dodjes, das pare, popijes rakiju/pivo sa covekom i odes kuci.

Ispostujes coveka tako sto mu ponekad poklonis nesto, zavrsis mu neki sitan posao u gradu ako mu zatreba....

Napravis jedan lep medjuljudski odnos.

A mozes i da hejtujes, pa da nemas nista - tvoj izbor :)
Организовала су се овде нека газдинства па долазе једном недељно у град и донесу ти поручену кутију, типа 5 кг кромпира, 2 кг лука и шаргарепе, један купус, 3 тиквице... шта већ имају и шта тражиш.
А ми имамо један паркинг четвртком :lol: где човек доноси феноменалан сир, млеко... Само му два дана пре пустиш поруку колико чега желиш.
Тако може све. Свакако је боље од углавном накупаца на пијаци.

Организовала су се овде нека газдинства па долазе једном недељно у град и донесу ти поручену кутију, типа 5 кг кромпира, 2 кг лука и шаргарепе, један купус, 3 тиквице... шта већ имају и шта тражиш.
А ми имамо један паркинг четвртком :lol: где човек доноси феноменалан сир, млеко... Само му два дана пре пустиш поруку колико чега желиш.
Тако може све. Свакако је боље од углавном накупаца на пијаци.

Ja sam ovu pricu radio u Srbiji pre vise od 10 godina, dok sam ziveo tu.
Malo mi je duze trebalo da nadjem dobre seljake u Nemackoj, ali sam nasao i evo - vec godinama radi ista sema uspesno :D

Back