Kupovina novog rutera za ADSL

velja92

Početnik
Poruka
15
Imam TotalMix ADSL brzine 10 Mbit/s, i desava se da mi pukne veza sa serverom na nekih minut, nakon cega se ponovo uspostavi sama od sebe. Nekada je to zbog vlaznog vremena napolju, a nekada deluje kao da je ruter zablokirao sam od sebe.
Ruter koji sam dobio na koriscenje je TP-LINK TD854W, i rekao bih da je zesci krs. Pored gorenavedenog problema, ima i slab signal wirelessa koji se gubi vec u sobi pored. Probao sam da mu updateujem firmware, medjutim, nisam uspeo da nadjem noviju verziju nigde na internetu, posto ovaj ruter nije izlistan cak ni na oficijalnom sajtu TP-LINKa. Jedino gde se spominje uopste je na nekim turskim sajtovima i kod nas, sto je prava garancija nekvaliteta. :)
Zato sam razmisljao da kupim neki kvalitetniji ruter, sa malo jacim Wi-Fi signalom i stabilnijom vezom, ako je to moguce. Ne znam ni koji su proizvodjaci dobri ni koliko kvalitet zavisi od cene, pa bih voleo da cujem neki vas predlog, i da li se zamena rutera uopste isplati.

Evo podataka sa rutera, ako nekome to moze da pomogne da razume problem:

ADSL Firmware Version: FwVer:3.12.8.31_TC3086 HwVer:T14.F7_7.0
Line State: Showtime
Modulation: ADSL2 PLUS
Annex Mode: ANNEX_A

Kada je sve u redu sa mrezom:
Downstream / Upstream
SNR Margin: 6.9 / 8.4 db
Line Attenuation: 27.0 / 17.6 db
Data Rate: 10240 / 1023 kbps
Max Rate: 14212 / 1116 kbps
CRC: 17 / 2

Kada je vlazno napolju:
Downstream / Upstream
SNR Margin: 6.2 / 6.9 db
Line Attenuation: 28.0 / 18.3 db
Data Rate: 10240 / 1023 kbps
Max Rate: 12272 / 1076 kbps
CRC: 656 / 9

I da napomenem da sam pre ovoga imao internet od 4 Mbit/s i 2 IPTVa kod Telekoma, znaci ukupna brzina je bila i veca, ali je bio drugi ruter u pitanju (HG520s), i stabilnija mi je bila veza.

Poslednja izmena:
Koliko sam video po komentarima na sajtu koji sam linkovao gore (edit), los Wi-Fi signal i pucanje veze je cesto na ovim ruterima, zamenom bih samo dobio drugi ruter sa istim problemima. Moguce je da je to i do provajdera koji pusta brzinu ADSL-a do same granice, ili sto su nam telefonski kablovi od stari 50 godina, ali s obzirom da se ovaj ruter pojavljuje samo kod nas i kod Turaka, i da ga i nema uopste na zvanicnoj stranici proizvodjaca, pre bih rekao da je model los.

pa sigurno imaju i neki drugi ruter....nego uvale kome uspeju da uvale. kod mene je zbog zamene os trebala nova oprema i kazu oni da nemaju opremu i da ne mogu da raskinem ugovor...to preko telefona. jos se ona preko telefona smeje hihihih. odem ja licno tamo i pocela ona meni kao nemaju opremu i ja pitam a sta ja da radim, nista da raskinemo ugovor. nasla je opremu.

plus nisam bila jedina koja je dosla zbog nekog problema, neki zbog te opreme nisu imali net po dve nedelje, cekali ljudi opremu, a ovi nikako da ih pozovu da dodju po istu.

da nisi mozda preko oriona?

Bio sam Telekom, pre godinu i nesto sam presao na Total, jer sam preko Telekoma mogao da imam najvise 4 Mbit/s internet zbog IPTV-a. Ne znam dal' imaju novu opremu, ali koju god da imaju, to ce uvek biti oni najjeftiniji modeli. Ja razmisljam da kupim neki kvalitetniji ruter, pa da cak i ako nekad budem menjao provajdera mogu da ga zadrzim kod sebe. Zato i pitam za predloge, posto se ne razumem u modeme / rutere.

Pa dobro, ali ja sam samo pitao nekoga ko se razume u rutere da mi da neki predlog, ili neko ko je vec kupio neki kvalitetniji ruter da podeli svoje utiske. Da li se isplati kupovati, i da li su ruteri od 50+ evra bolji od ovih najjeftinijih, koje provajderi najcesce dele, sto se stabilnosti konekcije tice?

Imam TotalMix ADSL brzine 10 Mbit/s, i desava se da mi pukne veza sa serverom na nekih minut, nakon cega se ponovo uspostavi sama od sebe. Nekada je to zbog vlaznog vremena napolju, a nekada deluje kao da je ruter zablokirao sam od sebe.
..........................
I da napomenem da sam pre ovoga imao internet od 4 Mbit/s i 2 IPTVa kod Telekoma, znaci ukupna brzina je bila i veca, ali je bio drugi ruter u pitanju (HG520s), i stabilnija mi je bila veza.
Ма врати се на Телекомов HG520c па да те Бог гледа. NET брзине зависе од претплате:
[TABLE="class: content_table, width: 616"]
[TR]
[TH="colspan: 4"] Net brzine - dinamička IP adresa[/TH]
[/TR]
[TR]
[TH]Net[/TH]
[TH="align: center"]Brzina[/TH]
[TH="align: center"]Cena mesečne pretplate (Ugovorna obaveza 24 meseca)[/TH]
[TH="align: center"]Cena mesečne pretplate (bez ugovorne obaveze)[/TH]
[/TR]
[TR]
[TD]
net-logotipi-5-55x55.jpg
[/TD]
[TD]do 5/1 Mb/s[/TD]
[TD="align: right"]1.549,00[/TD]
[TD="align: right"] 1.999,00[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
net-logotipi-10-55x55.jpg
[/TD]
[TD]do 10/1 Mb/s[/TD]
[TD="align: right"]1.899,00[/TD]
[TD="align: right"] 2.599,00[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
net-logotipi-20-55x55.jpg
[/TD]
[TD]do 20/1 Mb/s[/TD]
[TD="align: right"]2.799,00[/TD]
[TD="align: right"] 3.899,00[/TD]
[/TR]
[TR="bgcolor: #F5F5F5"]
[TD]
net-logotipi-30-55x55.jpg
[/TD]
[TD]do 30/2 Mb/s[/TD]
[TD="align: right"]3.699,00[/TD]
[TD="align: right"]5.199,00[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
net-logotipi-50-55x55.jpg
[/TD]
[TD]do 50/2 Mb/s[/TD]
[TD="align: right"]5.999,00[/TD]
[TD="align: right"]8.299,00[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
net-logotipi-100-55x55.jpg
[/TD]
[TD]do 100/2 Mb/s[/TD]
[TD="align: right"]7.999,00[/TD]
[TD="align: right"]11.199,00[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="colspan: 4"]U cenu je uključeno korišćenje modema i splitera, jedna e-mail adresa (Mailbox veličine 200 MB), dinamičko IP adresiranje, neograničen pristup Internetu, kao i Osnovni WebTV paket . Na raspolaganju vam je iAntivirusna zaštita po ceni od 100,67 dinara mesečno.[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
А када имаш проблем, позовеш Телекомов коол-центар који најчешће реши тај проблем тако што те води кроз подешавањ и ако случајно то не успе, одмах издају налох најближем сервису Телекома који већ следећи дан долази да отклони квар или заmени ADSL.

Pa dobro, ali ja sam samo pitao nekoga ko se razume u rutere da mi da neki predlog, ili neko ko je vec kupio neki kvalitetniji ruter da podeli svoje utiske. Da li se isplati kupovati, i da li su ruteri od 50+ evra bolji od ovih najjeftinijih, koje provajderi najcesce dele, sto se stabilnosti konekcije tice?

ne znam dal su stabilniji, ali eto kazem da ne bi bacao pare, a prema ugovoru je druga strana u obavezi da ti obezbedi konekciju, a ne ti da im placas uslugu plus da kupujes opremu. ti kako hoces, nisam mislila nista lose.

total tv to je u okviru sbb-a.:lol: sad se setih prvi net koji sma uzela bio je preko sbb i malo malo meni pukne konekcija i ja ih lepo zvala oni dosli i kazu mi treba da popravim komp trlalalalala pa ce onda njihov net da proradi i tako izvezli neku pricu. i ja istovremeno odem tada u tadasnji sezam pro danasnji orion, tad su bili tamo normalni...uplatim net preko njih bese kolicina megabajta, tada nije ni trebao ugovor, i meni net lepo radio, bez problema. nisam morala da popravljam komp. :mrgreen:naravno odhebem sbb. to je bilo 2007 godine. al' su se i ovi izbezobrazili.

Ja imam MTS-ov adsl, i do skoro je radio bez ikakvih problema. Od pre nekih mesec dana poceo da zeza s' vremena na vreme, sporo ucitava, drugi uredjaji koji su mi na wirless imaju signal a nista ne mogu da otvore...Pozvao sam tehnicku podrsku, i sutra dan su hteli da dodju da pogledaju u cemu je problem. Ali posto je tad radio, nije bilo svrhe da dodju kad radi jer ne mogu da ustanove problem. Bez obzira na sve, njihov adsl bih uvek koristio. Ali zbog cene cu preci na SBB. U MTS-u placam skoro 1500din za 4mb/512kb, dok u SBB u daju 15mb/1.5mb za 1690.

U Orionu imaju sada neke "akcije" ali opremu placas dodatno. Retko koj provajder daje wirless ruter bez doplate.

Back