Kupio stan...sta sada?

- cena se menja, ne znam kol`ka je trenutno (od 2.000 do 2.007. smo kupovali i prodavali vise stanova i overe je stalno rasla - ali bez toga naprosto NE MOZES, te moras platiti! Mada ne verujem da je bas tolika koliko si navela, mozda za neke bas velike stanove, tj skupe)
-ako kupujes preko agencije, advokat se ne placa posebno (zaista bi bilo sramno da su jos i to uveli, kada im je i provizija od 3% uzasno visoka!). Ali, i taj advokat vise brine o interesima agencije nego o interesima klijenata, te obicno klijenti dovedu i svog advokata koga plate (to nema veze sa agencijom).
- sem agencijske provizije i toga poreza (koji nije 1.5% vec 2,5% sto je svakako bolje od 5% koliko je ranije bio), imas trosak i za to pecatiranje u sudu, zatim jedno 100-tinak eu da prebacis tf (liniju) na tvoje ime (to ide znatno kasnije), a ako stan nije nov, treba i u njega uloziti pre useljenja.

Ako se prodaje stan pa kupuje, to je uvek bas trosak te se i ne radi bez preke potrebe.

Da, 2,5 greska. Hvala:ok:

overa ugovora definitivno zavisi od vrednosti nekretnine navedene u ugovoru.Moj otac je 2003. za vrednost ugovora od 60000 eur platio taksu od 500 eur u din.protivvrednosti.
Nama je kompletnu proceduru zavrsio advokat agencije,tako da oko toga nimo imali dodatnih troskova.
Porez na prenos apsolutnih prava je 2.5%.
Ne treba zaboraviti bankarske provizije ukoliko kupoprodaja ide preko banke.

Padre, to su ti u agenciji sigurno naglasili da moras uciniti posle svega, tj posle kupoprodaje (jer to nema veze sa agencijom, ali agencija uvek kaze da tek kada to platis, stan je sasvim tvoj).

Ja nikada nisam kupovao i prodavao stan (a do sada sam to radio 3 puta) preko agencije, Jednostavno im ne verujem i mislim da sluze samo za otimacinu para jer na sebe ne preuzimaju nikakvu odgovornost. Iskreno, oni cesto i ne poznaju stan u koji me navodno vode da ga pogledam. Svi ugovori o kupoprodaji su mi identicni i sam ih kuckam a advokati druge strane do sada nisu imali nikakvih primedbi (jer oni i tako i tako uzmu svoje parce kolaca od svog klijenta).
Do sada sam sve lupo-prodajne ugovore sam otkucao na osnovu nekog starog ugovora koji sam imao i advokati druge strane nisu imali primedbi.

Poslednja izmena:
Ja nikada nisam kupovao i prodavao stan (a do sada sam to radio 3 puta) preko agencije, Jednostavno im ne verujem i mislim da sluze samo za otimacinu para jer na sebe ne preuzimaju nikakvu odgovornost. Iskreno, oni cesto i ne poznaju stan u koji me navodno vode da ga pogledam. Svi ugovori o kupoprodaji su mi identicni i sam ih kuckam a advokati druge strane do sada nisu imali nikakvih primedbi (jer oni i tako i tako uzmu svoje parce kolaca od svog klijenta).
Do sada sam sve lupo-prodajne ugovore sam otkucao na osnovu nekog starog ugovora koji sam imao i advokati druge strane nisu imali primedbi.

Potpuno se slazem za to sto si napisao za agencije, mislim da su u svetu agenti mnogo odgovorniji, ako nista drugo bar su vec videli stan pre nego sto te tamo odvedu.. Medjutim tesko je naci stan bez njih, a i kupca. I ja sam razmisljala da uradim nesto slicno ovome sto si ti napisao, s obzirom da je prethodni ugovor kucao advokat i da je sasvim ok.

I jos jedno pitanje, u vezi novogradnja. Cujem za razne prevare sa njima pa me zanima ako neko zna sta od papira treba da ima novogradnja da bi kasnije mogla da se uknjizi, odnosno da budem sigurna da je legalno gradjena da ne dodjem sutra u stuaciju da ruse ili da moram da se iselim a i kasnije da mogu da prodam stan? Vidim po oglasima "upotrebna dozvola", "predato za legalizaciju" i sl sto mi bas ne znaci puno jer se ne razumem.

Imam par pitanja u vezi kupoprodaje stanova da ne otvaram novu temu

1. Koliko kosta overa ugovora u sudu? Po novom sam cula da je 300-400 evra a meni je suludo da je tolika cena za prosto lupanje pecata.

2. Kada se stan kupuje preko agencije, da li se advokat posebno placa ili ulazi u onih 3 % (agencijski advokat). Takodje po novom cuh da se placa posebno a znam da ranije nije bilo.

3. Sem agencijskih troskova od 3%,overe ugovora u sudu i poreza na kupljeni stan od 1,5%, da li ima jos nekih troskova prilikom kupovine stana?

1. Zavisi isključivo od visine ugovora koji se overava. (npr. kupoprodajna cena kod overa takvih ugovora)

2. Izbegavati agencije i njihove advokate, naravno, ne treba generalizovati, ima svega, ali najbolje je da sami angažujete advokata koji će štiti Vaš interes.

3. Koji je to porez na kupljen stan sa stopom 1.5% ? Ima jedino porez na prenos apsolutnih prava, ali je stopa 2.5%.

Poslednja izmena:
I jos jedno pitanje, u vezi novogradnja. Cujem za razne prevare sa njima pa me zanima ako neko zna sta od papira treba da ima novogradnja da bi kasnije mogla da se uknjizi, odnosno da budem sigurna da je legalno gradjena da ne dodjem sutra u stuaciju da ruse ili da moram da se iselim a i kasnije da mogu da prodam stan? Vidim po oglasima "upotrebna dozvola", "predato za legalizaciju" i sl sto mi bas ne znaci puno jer se ne razumem.

Građevniska dozvola recimo, za početak, najbolje je pogledati ostale lokacije na kojima je taj investitor gradio, i u principu, kupovina stana je ozbiljna stvar, informacije se mogu naći preko neta, ali kada se već daje novac onda je mudro da se angažuje advokat, bez obzira na sve, e sad, svako upravlja svojim rizikom.

Građevniska dozvola recimo, za početak, najbolje je pogledati ostale lokacije na kojima je taj investitor gradio, i u principu, kupovina stana je ozbiljna stvar, informacije se mogu naći preko neta, ali kada se već daje novac onda je mudro da se angažuje advokat, bez obzira na sve, e sad, svako upravlja svojim rizikom.

U pitanju je stan star oko 2 godine, prodaju ga vlasnici. Videla sam jos jednu izgradjenu zgradu tog investitora i jednu koju jos uvek gradi. Kako to moze da mi ukaze na bilo sta?

U pitanju je stan star oko 2 godine, prodaju ga vlasnici. Videla sam jos jednu izgradjenu zgradu tog investitora i jednu koju jos uvek gradi. Kako to moze da mi ukaze na bilo sta?

Uknjižba dosta kasni, e sad, bitno je da ima građevisku i upotrebnu dozvolu, u svakom slučaju ništa bez advokata!

Oko ovog drugog dela, to je interesntnije ako zgrada još nije gotova, a svakako može da pomogne da se tamo eventualno raspitate malo kod kupaca na kakve su probleme nailazili sa tim investitorom, od kupovine, rokova, pa čak i garancija i ostalo, da li se pridržava i dr...

Sve je to subjektivno, ali može i na taj način da se dođe do informacija o investitoru.

Znači može da ukaže na nivo ozbiljnosti tog investitora, podvlačim može.

Uvek se raspitaj i zasto se taj stan prodaje - mozda ima neku skrivenu manu!
Ja sam sa advokatom isla da gledam papire jednog stana (pre 3 god) u Filmskom gradu koji se gradio - advokat mi je rekao da su papiri OK, a ono ima 7 anexa ugovora!?!?
Cena bila jako povoljna, te mi je i to bilo sumnjivo - odem ja na gradiliste i popricam sa 2-3 majstora tamo, a ono gradnja stoji ne-znam-kol`ko godina.... a ni dan danas nije zavrsen!:mrgreen:
Ja, naravno odustanem, i kupim nesto drugo, a da sam tog advokata poslusala, lose bismo prosli.

Agenciju ne mozes zaobici ako prodavac radi preko agencije, ali sam mozes ici i sve proveriti (i dal` je stan uknjizen i dal` ima tereta tj dal` je pod hipotekom), ali samo kucanje je jos i najlakse, a to agencija radi dobro, to se, akko je vec receno, radi po obrascu....

@Dellnis, upotrebnu dozvolu ne moze imati stan koji je u izgradnji, te tu uvek, postoji mogucnost da je investitor izasao iz gabarita i tada se tesko moze dobiti upotrebna dozvola (tako da je tu rizik uvek prisutan - mada se rizik znatno sanjuje ako je sve ok proslo da prethodnim gradnjama).
A bez gradjevinske dozvole se gradnja ne moze ni zapoceti, a ako se i zapocne, ne treba takvo cudo ni kupovati....

... svaka kupoprodaja je bas veliki stres....

Poslednja izmena:
Ja, naravno odustanem, i kupim nesto drugo, a da sam tog advokata poslusala, lose bismo prosli.

@Dellnis, upotrebnu dozvolu ne moze imati stan koji je u izgradnji, te tu uvek, postoji mogucnost da je investitor izasao iz gabarita i tada se tesko moze dobiti upotrebna dozvola (tako da je tu rizik uvek prisutan - mada se rizik znatno sanjuje ako je sve ok proslo da prethodnim gradnjama).
A bez gradjevinske dozvole se gradnja ne moze ni zapoceti, a ako se i zapocne, ne treba takvo cudo ni kupovati....

Oko advokata, nisu svi isti, tako da, logično da treba biti oprezan prilikom izbora, ali je rizik mnoogo veći ako se u sve to ulazi znanjem sa neta. ;)

Što se drugog dela tiče, rekao sam generalno na šta treba obratiti pažnju... :)

A stres je uvek prisutan, za one koji razmišljaju... :)

Oni koji ne razmišljaju odmah, obično kasnije krenu, kad bude kasno...

Poslednja izmena:
Informacije skupljam na internetu upravo zato sto sa advokatima imam jako losa iskustva ( ne samo kad je kupoprodaja stanova u pitanju), kao i sa agencijama. Advokat ne mari previse kako ce napisati ugovor a agent gleda samo da proda stan.

Dakle ako sam dobro razumela gradjevinska i upotrebna dozvole su uglavnom ono sto treba da ima stan u novogradnji? Ovde se radi o potpuno zavrsenoj zgradi.

Uvek se raspitaj i zasto se taj stan prodaje - mozda ima neku skrivenu manu!

Kod koga?:D Prodavci sigurno nece reci, agenti takodje jer im je u interesu samo da se proda. Skrivena mana je i razlog sto ja prodajem stan, i bez obzira sto u ugovoru stoji da prodavac garantuje da nema skrivenih mana, stan je eto ipak imao, i sta mogu-nista. Da se tuzim za to trajace godinama a da ne pricam o parama.

Narocito kad zivis u drzavi u kojoj niko nista ne garantuje i umesto da prepustis onima ciji je to posao (agentima, advokatima) o svemu moras sam da se obavestis:confused:

Mi smo jedno vreme radili taj posao, ali vise ne radimo (koje mutljavine smo videli i kod agencija i kod advokata, brrr), tako da smo samo 1. stan kupili preko agencije, ostalo je uglavnom islo preko agencije, ali smo sve samo odradjivali uz saradnju sa advokatom (moras i detektiva da izigravas).... najezim se samo i od pomisli kupovine stana!

Ipak treba reci da postoji neka sigurnost kada se ide preko agencije jer agencija posluje sa original papirima, pa se ne desdava da se jedan stan proda vise puta i sl. - sada se ipak i tu dovode stvari u nekakav red.

Ma daj bre... :lol:

Ima dosta primera iz prakse koji to demantuju, vode se i krivični postupci, tako da, nema pravila... :lol:

Treba se uzdržati od generalizovanja... :cool:

Poslednja izmena:
Ljudi..imam jos neko pitanjce oko ovog novog stana, a posto vidim da ima jos vas koji ste u tim vodama mozda mi mozete opet pomoci..naime, ja sam se evo tek sada setio (posle 8 meseci)da razmisljam o tome da li taj moj otac placa racune za taj stan ili eto opomene stizu, naravno na moje ime, a ja o njima pojma nemam. Elem, posto nemam EDB broj da ih preko neta pogledao stanje racuna za struju ja odem u EDB u Masarikovu da mi daju broj. Zena me ukuca kad - mene tamo nema. I rece mi da sa kupoprodajnim ugovorom odem u EDB Krnjaca (posto je tamo stan) i da im dam na uvid kako bi me upisali kao potrosaca. E sad, da li ce me iznenaditi sa retroaktivnim placanjem cele struje 8 meseci unazad? I kako je to u slucaju komunalija? Sta ste vi sa novim stanom radili po tom pitanju, po pitanju infostana?

Kada kupis stan ili kucu sa ugovorom odes u sve te nase drage ustanove jer im moras dati na uvid da si ti novi gazda :zper:
Sto se tice retroaktivnog...ako ti nesto stigne imas pravo da odes i da ih zamolis da ti daju da platis na rate.Lepo sluzbenicama (uglavnom su to zenice) objasnis svoju situaciju pa uz cokoladu i malo kafice sve ce ti one to srediti ;)

Tacno! Sve si u pravu! Bukvalno moram da obijam pragove svih tih ustanova da bih rekao - e ja uzemo stan pa me vi upisite. Moram cak i u Gradsku Cistocu da odem. Toliko o 21. veku u Srbiji i kompjuterskim sistemima..da te jedan ukuca a da se tvoje cenjeno ime provuce kroz sve sluzbe i ustanove. Ali dobro..sada imam veci problem. Bio sam danas i u Infostanu i EDB medjutim svi mi traze samo jedno - BROJ ZGRADE :rtfm:. Naime, kada sam sklapao ugovor zgrada tada nije imala broj i pod oznakom je BB. E to ne moze tako, mora da ima broj, kazu gospoda. I sta sad? Kaze to mora anexom ugovora, advokat da napise, overa u sudu i td..naravno i para, para, para..E. a kako ce advokat da zna koji je broj da bi napisao anex? Kako da JA znam koji je broj? Isao sam do zgrade danas i na njoj broja NEMA, kao ni na jednoj od ostalih..gde se to pita, sta sada da radim?????? :sad2::dontunderstand:

Joj,neznam sta da ti kazem :think:
A da odes u nesto kao sto je URBIS u NS-u?To ti je ustanova gde proveravas da li je sve uknjizeno,pa da ti daju tamo plan tog dela grada.Jednostavno probaj njih da pitas da ti objasne.
Znas ono,osmeh na lice kafa,bombonjera pa put pod noge i sa srecom.

Tacno! Sve si u pravu! Bukvalno moram da obijam pragove svih tih ustanova da bih rekao - e ja uzemo stan pa me vi upisite. Moram cak i u Gradsku Cistocu da odem. Toliko o 21. veku u Srbiji i kompjuterskim sistemima..da te jedan ukuca a da se tvoje cenjeno ime provuce kroz sve sluzbe i ustanove. Ali dobro..sada imam veci problem. Bio sam danas i u Infostanu i EDB medjutim svi mi traze samo jedno - BROJ ZGRADE :rtfm:. Naime, kada sam sklapao ugovor zgrada tada nije imala broj i pod oznakom je BB. E to ne moze tako, mora da ima broj, kazu gospoda. I sta sad? Kaze to mora anexom ugovora, advokat da napise, overa u sudu i td..naravno i para, para, para..E. a kako ce advokat da zna koji je broj da bi napisao anex? Kako da JA znam koji je broj? Isao sam do zgrade danas i na njoj broja NEMA, kao ni na jednoj od ostalih..gde se to pita, sta sada da radim?????? :sad2::dontunderstand:

Pa izvadis uverenje o kucnom broju. To ti je u 27.marta u katastru / u belom soliteru prekoputa Postanske stedionice. Platices neku taksu i sacekati koji dan, dobiti papir i odneti ga nasmejan tetama a i ti znati tacno gde zivis. Uostalom to ce ti trebati i za prijavu u MUPu ako se budes prijavljivao posto u ugovoru ne pise ulica i broj nego verovatno neka lamela.

O Padreeeeeeee..hvala ti covece k'o bratu!!! Katastar mi nije ni pao na pamet.. Nego, da li to uverenje o kucnom broju treba da pripojim kupoprodajnom ugovoru, jer mi je teta u EDB rekla da mora advokat da napise anex ugovora i da ga overim u sudu...hmmmmm..

O Padreeeeeeee..hvala ti covece k'o bratu!!! Katastar mi nije ni pao na pamet.. Nego, da li to uverenje o kucnom broju treba da pripojim kupoprodajnom ugovoru, jer mi je teta u EDB rekla da mora advokat da napise anex ugovora i da ga overim u sudu...hmmmmm..

Koliko ja znam, u tiom uverenju pise da je npr. lamela XY zgrada XY naselja tog i tog (onako kako pise u ugovoru) dobila ulicu i kucni broj npr. Paje Patka 333. Onda ugovor *ili njegovu kopiju ili sta ti vec traze i to nosis zajedno.

Back