Kupih onog servantesa i ...

Glupa si ti a ne knjiga i Spanija.
Nisi ti merodavna da ocenjujes.U Beogradu se spanski kulturni centar i zove Servantes.Kao sto se nemacki kulturni centar zove Gete.I nalaze se na 50m jedan od drugog.
Servantes je jedan od simbola Spanije,kao sto je to korida,Sevilja,Goja,Pikaso,Lorka,..
Ali Servantes prvo.

Glupa si ti a ne knjiga i Spanija.
Nisi ti merodavna da ocenjujes.U Beogradu se spanski kulturni centar i zove Servantes.Kao sto se nemacki kulturni centar zove Gete.I nalaze se na 50m jedan od drugog.
Servantes je jedan od simbola Spanije,kao sto je to korida,Sevilja,Goja,Pikaso,Lorka,..
Ali Servantes prvo.

Pa, dobro, ne mozemo svi biti pametni kao ti. Ja sam zivela i radila u Spaniji. Spanski mi je bio drugi jezik, koji sam naucila do trece godine zivota. A ko je to merodavan da ocenjuje? Ti i tvoji profesori Filoloskog fakulteta?

Ma lupetas,nemas pojma.Svakvu glupost pokusavas pripisati sebi kao korist.
Po tebi Servantesa niko u svetu ne treba da cita ako ne zna spanski.
Jadni Gete je verovatno ostao uskracen citajuci Homera na nemackom.A danasnji Grci su glupi jer njihov nov jezik niej isti onaj starogrcki na kom je Homer pisao.
Bolje se malo pokrij i kontrolisi jer prosula si ovde gomilu gluposti.Jos ja nemam vremena na forumu da citam sve tvoje lapsuse,a kladim se da ih je milion.

Ma lupetas,nemas pojma.Svakvu glupost pokusavas pripisati sebi kao korist.
Po tebi Servantesa niko u svetu ne treba da cita ako ne zna spanski.
Jadni Gete je verovatno ostao uskracen citajuci Homera na nemackom.A danasnji Grci su glupi jer njihov nov jezik niej isti onaj starogrcki na kom je Homer pisao.
Bolje se malo pokrij i kontrolisi jer prosula si ovde gomilu gluposti.Jos ja nemam vremena na forumu da citam sve tvoje lapsuse,a kladim se da ih je milion.

Za tebe su to lapsusi, jer si neznalica. Ja uvek govorim veoma iskreno i otvoreno i to svi znaju. Ne vodim se za onim sto mi drugi govore slepo kao ti. Jos je gore, kada sebe poredis sa Geteom. Ja nisam rekla da je on "niko su svetu", vec da je njegova knjiga glupa. Nisam ja kriva sto je dosadna i bezveze. Meni se ne svidja. Ja ne mogu kao ti da budem papagaj. Izvini!

... prvu knjigu pročitala relativno lako, s drugom sam se već rvala (kao, hajd, kad si već krenula pročitaj), a treću mi ne pada na pamet ni da započinjem.

Radi se o Don Kihotu, naravno.

Razumem da je u vreme kada je pisano to bilo originalno i zanimljivo - no, nisu mi jasni ljudi koji Don Kihota drže za "svevremenog" ili za nekakvu vrhunsku književnost.

Ima li ovde ljubitelja Don Kihota, i šta je to vredno što pronalazite u ovom delu?

Svevremen je zato sto je jedan Don Kihot svepostojan, da tako kazem.
U svakom vremenu, u svakom mestu, ima jedan Don Kihot, zanesenjak, sanjalica, luda, tragican zbog te zanesenosti
Nije moguce da ne vidis svevremenu sponu? :) Pa, Don Kihota ce uvek biti, sa njim se mozemo poistovetiti, a takvi likovi, romani sa takvim likovima su ti koji su najtrajniji, najcitaniji
Knjiga mora imati univerzalnih motiva da bi bila toliko dugo citana..A kako ne voleti i kako ne saosecati sa tim dobrim,ludim vitezom Tuznog lika? :) Kako ne prepoznati se..A knjiga je divna, uvek joj se vracam a rastajem tuzna a opet ohrabrena,da tako kazem..To je jedna od onih knjiga koje oplemenjuju dusu i vracaju veru u ljudsku saosecajnost, dobrotu..:)

Mislim da je Sanja ovo izfolirala...:mrgreen:

Naime ,Servantes je genije,ako ne i veći od Šekspira i Dantea zajedno...
Ko ne razume alegoričnost,metafore i sarkazam U Don Kihotu-treba da se mane ikakvih
rasprava o književnosti!
A zamislite kako je tek obićnom čoveku 17. i 18 veka izgledao sadržaj te knjige pisane na
razumljivom narodnom katalonskom jeziku! Oni su se valjali od smeha! ! ! I podsmeha plemstvu!
Ismejana su "najplemenitija i najuzvišenija" plemićka "osećanja" opićenih vitezova...
Takva sprdnja do Servantesa se nije desila!
Servantes je označio gromoglasno sumrak feudalne Europe i rađanje nove-građanske i buržoaske!
Ubrzo je došlo do Francuske revolucije nošene baš takvim zamahom renesanse kulture stare dame!

Poslednja izmena od moderatora:
Mislim da je Sanja ovo izfolirala...:mrgreen:

Naime ,Servantes je genije,ako ne i veći od Šekspira i Dantea zajedno...
Ko ne razume alegoričnost,metafore i sarkazam U Don Kihotu-treba da se mane ikakvih
rasprava o književnosti!

A zamislite kako je tek obićnom čoveku 17. i 18 veka izgledao sadržaj te knjige pisane na
razumljivom narodnom katalonskom jeziku! Oni su se valjali od smeha! ! ! I podsmeha plemstvu!
Ismejana su "najplemenitija i najuzvišenija" plemićka "osećanja" opićenih vitezova...
Takva sprdnja do Servantesa se nije desila!
Servantes je označio gromoglasno sumrak feudalne Europe i rađanje nove-građanske i buržoaske!
Ubrzo je došlo do Francuske revolucije nošene baš takvim zamahom renesanse kulture stare dame!

Da ne postavljamo kriterijume bez napomene da su lični, moliću.

Pa zar treba hvaliti tikve bez korena?
Terate me, gospojice,da i ja u gluvo doba civilizacije počnem pisati odu idiotizmima našeg veka?
Jednog novijeg Don Kihotea ili sam budem sam vrli Don i rasterujem vam vetrenjače po pdf knjižestvenost...:mrgreen:
Kada sam se glasno ovde upitao nije li Šekspir i u svoje tragedije prošvercovao sarkazam mudraca,budući da mu je
glavno zanimanje bilo komediografsko-bilo je kretenskih zgranjavanja! A mogao sam nabrojati autoritete koji isto sumnjaju!
Nisam jer mi to ličilo baš na vetrenjaču...A ovde ih baš ima...:mrgreen:

Back