KUNDALINI JOGA

Preporučujem čitanje knjige Svami Satjanande, "Kundalini tantra".

http://www.ivantic.net/Ostale_knjiige/Kundalini_tantra.pdf

Ali samo čitanje, jer je Kundalini joga izuzetno komplikovana i teška, i kao što u knjizi piše, mora da se praktikuje isključivo pod vođstvom učitelja. Nestručno praktikovanje može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema, jer se radi sa energijama koje direktno utiču na fizičke organe povezane sa čakrama. Zato mora da se ide korak po korak, od kojih je prvi praktikovanje Hatha joge, kako bi se očistili i probudili disajni i energetski kanali, Ida, Pingala i Sušumna.

ok...ali sta imamo od samo citanja? svi spominjete ucitelje, meni je nekako neverovatno da u nasoj zemlji mogu da se nadju dobri ucitelji...uglavnom su to prevaranti kojima se ne moze verovati. ionako sve vrvi od belih magova, travara, vracara i ostalih koji u ovakvim stvarima vide samo lak nacin da se dodje do para. :think: sad postoji taj zakon o vracarenju...da li taj kundalini ucitelj mora da poseduje neki papir, ako ga je moguce uopste dobiti u ovoj oblasti? ako ne, kako ja da znam koji ucitelj je pravi a koji je iz ove grupe vracara, gatara i magova?
i hvala za link :)

ok...ali sta imamo od samo citanja? svi spominjete ucitelje, meni je nekako neverovatno da u nasoj zemlji mogu da se nadju dobri ucitelji...uglavnom su to prevaranti kojima se ne moze verovati. ionako sve vrvi od belih magova, travara, vracara i ostalih koji u ovakvim stvarima vide samo lak nacin da se dodje do para. :think: sad postoji taj zakon o vracarenju...da li taj kundalini ucitelj mora da poseduje neki papir, ako ga je moguce uopste dobiti u ovoj oblasti? ako ne, kako ja da znam koji ucitelj je pravi a koji je iz ove grupe vracara, gatara i magova?
i hvala za link :)

Vračare, gatare i "magovi" najverovatnije nikad nisu ni čuli za Kundalini. Kod nas nema učitelja Kundalini joge, u Evropi ih ima dvojica, odnosno dvojica koji su direktni učenici Satjanandini ili Nirandžanandini, koji je Satjanandin naslednik na čelu Biharske škole joge.
Postoji dovoljno drugih grana joge koje čovek može da praktikuje sam, ali Kundalini joga svakako nije jedna od njih.
Ne treba zaboraviti da je Satjananda bio lični učenik velikog Šivananade.

Нисам баш неки стручњак за тему. Од јоге знам неке вежбе које ми је девојка показала, кад оно има доста сличности са оним показаним на видеу. Нисам ни знао да упражњавам Кундалини :)

Okultizam kojim se naš "velji pravoslavac" Novak bavi.

:hahaha1::hahaha1::hahaha1:
Ништа без Љутице Богдана:lol:

Мало музичке пратње

Нисам баш неки стручњак за тему. Од јоге знам неке вежбе које ми је девојка показала, кад оно има доста сличности са оним показаним на видеу. Нисам ни знао да упражњавам Кундалини :)

:hahaha1::hahaha1::hahaha1:
Ништа без Љутице Богдана:lol:

Мало музичке пратње

Pa ne upražnjavaš. :) To što je slično ne znači da je isto. Kundalini zahteva fizičko prisustvo učitelja, poseban režim ishrane i života uopšte, poseban stav prema svetu itd.

Ja sam imao iskustva sa Kundalini jogom.Radio sam Kundalini budjenje osecaj je fantastican.Mnogo pozitivne energije.Ne moze se opisati recima.Jedino sto je potrebno je 30 min meditacije i radjenja odredjenih stvari.Inace stvar koja vezuje Kundalini Jugu sa okultizmom je sto zmija oko kicme predstavlja znak Enkia i zmiju koja je naterala Edama i Evu da pojedu jabuku zabranjenog znanja - znanja duse i cakri i ko zna cega jos.Neki kazu da je Kundalini deminska energija.Ali to je cista glupost.To sa Adamom i Evom pokazuje nam samo da hriscanstvo sakriva sve drevna ucenja.I po hriscanstvu sve religije koju su i starije i koje su nastale pre hriscanstva su zaboga zlo i vesticarenje.Pa ja bas i ne bi rekao da je tako....

Ja sam imao iskustva sa Kundalini jogom.Radio sam Kundalini budjenje osecaj je fantastican.Mnogo pozitivne energije.Ne moze se opisati recima.Jedino sto je potrebno je 30 min meditacije i radjenja odredjenih stvari.Inace stvar koja vezuje Kundalini Jugu sa okultizmom je sto zmija oko kicme predstavlja znak Enkia i zmiju koja je naterala Edama i Evu da pojedu jabuku zabranjenog znanja - znanja duse i cakri i ko zna cega jos.Neki kazu da je Kundalini deminska energija.Ali to je cista glupost.To sa Adamom i Evom pokazuje nam samo da hriscanstvo sakriva sve drevna ucenja.I po hriscanstvu sve religije koju su i starije i koje su nastale pre hriscanstva su zaboga zlo i vesticarenje.Pa ja bas i ne bi rekao da je tako....
#

Pozdrav novim snagama.
To što si opisao kao kundalini buđenje, pre me podseća na jednu pojavu, koja je dosta česta u počecima bavljenja meditacijom. Kastanedin Don Huan ovu pojavu naziva "prijatan osećaj u blizini kalupa". Mnogo pozitivne energije, ne može se opisati, tako nekako, upravo nakon pola sata, do sat meditacije. Kundalini je nešto mnogo naprednije, nosi sa sobom mnogo dublje promene i koliko sam upoznat, ne baš najprijatnije osećaje. Zmija oko kičme je jedan od njih, pomisli na trenutak kao bi se osećao, da ti hladna, ne znaš koliko opasna zmijurina gmiže uz leđa, ili još lepše, da ti tako nešto hladno i gmizavo svojim jezikom prebraja kičmene pršljenove, znači u tebi, pod kožom, do samih kostiju. Ima tu pozitivne energije, nije da nema, ali su ciljevi toga, nešto dalekosežniji. Zmija oko kičme je i jedan stari simbol sa mnogo značenja koja ga obavijaju jedno preko drugog kao ljuske luka i samo još jedan detalj. Zmija nije naterala Adama i Evu da pojedu jabuku zabranjenog znanja, nego je ohrabrila, Evu, da nagovori Adama, da gricne tamo gde se ne sme, skoro neverovatno koliko tako stara priča ume da bude aktuelna. Valjalo bi je još jednom pročitati, ovaj put sa posebnom pažnjom na detalje, koji bi mogli biti napisan u "prenesenom smislu".

Poslednja izmena:
#

Pozdrav novim snagama.
To što si opisao kao kundalini buđenje, pre me podseća na jednu pojavu, koja je dosta česta u počecima bavljenja meditacijom. Kastanedin Don Huan ovu pojavu naziva "prijatan osećaj u blizini kalupa". Mnogo pozitivne energije, ne može se opisati, tako nekako, upravo nakon pola sata, do sat meditacije. Kundalini je nešto mnogo naprednije, nosi sa sobom mnogo dublje promene i koliko sam upoznat, ne baš najprijatnije osećaje. Zmija oko kičme je jedan od njih, pomisli na trenutak kao bi se osećao, da ti hladna, ne znaš koliko opasna zmijurina gmiže uz leđa, ili još lepše, da ti tako nešto hladno i gmizavo svojim jezikom prebraja kičmene pršljenove, znači u tebi, pod kožom, do samih kostiju. Ima tu pozitivne energije, nije da nema, ali su ciljevi toga, nešto dalekosežniji. Zmija oko kičme je i jedan stari simbol sa mnogo značenja koja ga obavijaju jedno preko drugog kao ljuske luka i samo još jedan detalj. Zmija nije naterala Adama i Evu da pojedu jabuku zabranjenog znanja, nego je ohrabrila, Evu, da nagovori Adama, da gricne tamo gde se ne sme, skoro neverovatno koliko tako stara priča ume da bude aktuelna. Valjalo bi je još jednom pročitati, ovaj put sa posebnom pažnjom na detalje, koji bi mogli biti napisan u "prenesenom smislu".

Da, ovako nešto su komentarisali mnogi koji imaju iskustva.. ko kaže da je buđenje lako?

New Age pokret je ne samo bez temelja, nego je i bez puno znanja. Stalno dobijamo poruku “ljubavi”, i kako je čakra srca ljubavna čakra - saosećanje, žrtvovanje, davanje itd. To je zabluda, koja nas treba sprečiti da saznamo njenu pravu moć.

Srčana čakra je moćna kuća duše. Srčana čakra ima moć nad besom, hrabrošću, strahom i dinamičkoj energiji. Ta energija može biti eksplozivna. Element vatre vlada srcem i povećava adrenalin za borbu. Srčana čakra je centar naše odbrane i napada, tu napadamo agresivno i pobeđujemo neprijatelje. Srčana čakra je pod kontrolom volje i kontrolom tehnika daha, koja može ugrejati telo da se odupre hladnoći. Kad se usmeri, srčana čakra nas može napuniti snagom, vitalnošću, hrabrošću i samouverenjem. Moćna srčana čakra nam omogućuje da više uživamo u životu.

To je veza između gornjih i donjih čakri. Gornje čakre su za astralni svet; astralni vid i telepatija, psihičko spajanje sa drugim i menjanje volje, slanje i primanje telepatskih poruka (treće oko), astralni sluh i komunikacija (grlo) i astralno znanje i razumevanje univerzuma (kruna). Donje čakre se bave zemaljskim stvarima - preživljavanje (baza), seksualnost, kreativnost (druga čakra) i volja, pobuna (treća čakra).

U srčanoj čakri imamo životni smisao. Upravo zato, jer je jako važna, neprijatelj je napada. Bogovi i faraoni Drevnog Egipta se obično viđaju sa prekrštenim rukama na grudima. To simbolizuje zaštitu čakre srca. Nazarećanin, koji je neprijatelj čovečanstva, viđa se sa raširenim rukama na slikama sa devicom kurvom - ista stvar - izlaganje srčane čakre da ljudi mogu biti psihički zlostavljani.

U engleskom jeziku često čujemo izreku “goruće srce”, “imati srce” itd. Srčana čakra obično predstavlja žar za životom, dostignuća, ciljeve, osećaj smera i samopoboljšanje. Imati srce nije učenje “new age” budala. Imati srce za svoj najviši cilj, naterati se da napraviš ono najviše što možeš, entuzijazam i motivacija koja nas vodi napred, goruća želja... Tu mi napredujemo i postižemo.

Slavni atletičari koji ustignu na vrh Olimpijskih igara su oni koji su potpuno koncentrisani na svoj sport i trening i imaju goruću želju do granica opsesije da dospeju do vrha. Imaju srca.

Neprijatelji napadaju srce, gde teče životna sila. Tu se nalazi ambicija i moćna kuća duše. Efekt iscrpljene srčane čakre su depresija, ravnodušnost (nezainteresovanost), samo postojanje a ne življenje, biti umni rob, isključen od svih osećanja. Krajnji rezultat je samoubistvo ili smrt samo zato što nam se više ne živi.

Srčana čakra je sedište svih naših emocija, kao i naših ambicija, i željom za dalje. Neko može takođe mrzeti svim svojim srcem. Tu je želja postignuća crna magija, koja dolazi od volje za stvaranjem i uništavanjem. Ako neko ima manjka osećanja ili želje, neće postići cilj iz prve ruke. Zato je srčana čakra tako važna.

New Age učenja su puna korupcija i nepotpunosti. Ono čega se neprijatelj najviše boji je da čovečanstvo ima znanje da se odbrani kao celina i samopoštovanje da odbije da bude rob. Samopoštovanje takođe dolazi iz čakre srca...

Namaste.

Zdravo.
Imam dosta iskustva u vezbanje ove vrste Joge.
Jedini izlaz je da nastavite sa vezbanjem. Vasi siptomi su samo znaci detoksifikacije/ciscenja organizma.
Nakon nekoliko meseci organizam se smiruje i zapocinje jedna drugaciji nacin zivota. Naravno uz vezbanje fizicko dakle, neizostavno je uvesti i drugaciju dijetu i druge navike u zivotu koje su bolje ili zdravije za nas.

da li se treba strogo pridrzavati vezbi, jer meni je cim nesto moram, znaci batali. postoji li kundalini joga ali na neki spontan nacin da ne moram da postanem elastican a opet sa druge strane da podizem svesnost tokom vezbi koje zahteva kundalini joga ?

Hello
Ja bih rekao nesto mojim Barkanskim prijaeteljima i narodu opcenito.
sve te joge i te teorije koje dolaze na Zapad iz Indije nemaju nikakvog znacenja bez duhovnog obrazovanja KOJE NE DOLAZI IZ INDIJE i spoznaje samog sebe kao duhovnog bica, KOJA ISTO TAKO NE DOLAZI I NE PRAKTIKUJE SE NA ZAPADU,
Sama joga koja dolazi na Zapad i praktikuje se je samo jedan oblik fizicke aktivnosti i NISTA VISE!!!
Malo dubokog disanja,i rastezanja misica uopce ne doprinosi razumjevanju samog sebe,Normalo da ce te se osjecati malo svjeze jer ce te imati vise kisika u tijelu tokom vjezbe,Tako da isto tako i mozda jos bolje ce te se osjecati ako odete na planinu i planinarite po padinama ili trcite i setate pored rijeke,!!!!Koncept Yoge se nazalost izgubio u danasnje vrijeme i svakojaki centri nazivaju sebe Yoga center ,gdje IZOSTAJE GLAVNA KOMPONENTA PRIPREMANJE UMA I DUHA ZA MEDITACIJU.Tako da i meditacija nazovimo je tako na Zapadu nema funkciju koja je namjenjena samoj tehnici Meditacije i samoj Yoga Dharama sistemu,TO VAM JE KAO DA IMATE KRASAN AUTOMOBIL ,RECIMO FERRARI A ISPO HAUBE NEMA MOTORA!!!Taj automobil izgleda krasno na izgeld ali sa njim ne mozete da obavite nikakav posao i vozite do grada.I bilo koji prolaznik pored tog Ferrari auta ce se diviti toj krasnoj bezvrijednoj praznoj ljusturi,

HODAJUCI SVIJETOM UPOZNA GA U TRENU A NE PREPOZNA SEBE U SOPSTVENOM HODU!!!
TAKO JE I SA BILO KOJOM JOGOM KOJE ZAPADNE MASE PRIHVATE BEZ SHVATANJA KREATORA U BITI I LJEPOTE STVARANJA U OVOM TRENUTKU
POSLIJE OVOG TRENUTNOG TRENUTKA ILI MOMENTA NISTA VISE I NE POSTOJI.....NEMA PROSLOSTI NITI BUDUCNOSTI TO JE ILUZIJA ILI TRIK U KOME SVUJET ZIVI
ZNACI TACKA I BESKONASNOST I VECINA LJUDSKE RASE FOKUSIRA SE NA TACKU BEZ VJESNOSTI O BESKONACNOSTI I DA TA TACKA SAMO PLIVA U TOJ BESKONACNOSTI...........[I PITAMO SE SVAKOG DANA STO JE SVIJET POSTAO ZAMRSEN)?
A MALO LJUDSKOG UMA SHVATA I FOKUSIRA SE NA BESKONACNOST TEK TADA JE MOGUCE VIDJETI TACKU BILO GDJE SE ONA NALAZILA..........
UH STO GA JA ZAMRSI ALI JE JAKO PROSTO ODMRSENO...........

Back