Kumovska krvava sekira

Ако стварно желиш да разјасниш, ондашњу ситуацију, повуци паралелу између Милоша Порте и западних сила, на једној страни, а Карађорђа са планом ослобођења Србије, на другој страни, и Тите СССР-а и западних сила, на једној страни, са Дражом и слободном Краљевином Југославијом, на другој страни. Можда није умесно, али су ситуације биле идентичне. Да ли је Милош морао ликвидирати Карађорђа због својих потреба или портиних, и да ли је Тито морао ликвидирати Дражу због својих потреба или СССР-овских? Можда смо погрешили у оба случаја, јер смо се препустили да нам други стварају државу. Можда због тога ни једна ни друга нису могле опстати, него су их срушили они који су их направили, кад им више нису биле потребне.
Dobro, treba li da preskačemo povlačenje "paralele":

– regent Aleksandar i ovi što mu došli na noge 1. decembra 1918. godine,
pa ga sredili tamo kod tebe...

... a onda da idemo dalje sa "paralelama":

– Slobodan Milošević i Milo Djukanović (Savezna Republika Jugoslavija i Srbija i Crna Gora),
– V. Koštunica - Z. Djindjić i Slobodan Milošević,
pa ga poslali na sredjivanje tamo gde je sredjen...

– Tadić i ... možda već sada da smislimo drugog za tvoju "paralelu"...

Koji, bre Tito i koja "слободнa Краљевинa Југославијa, на другој страни"?

Ne da "можда није умесно", i ne da "ситуације" nisu "биле идентичне", nego nema jedno sa drugim blage veze s vezom, kao ni ti sa temom.

Jedva si čekao da se setiš kako i ovde da udeneš tvog čuvenog zeta.

Dobro, treba li da preskačemo povlačenje "paralele":

– regent Aleksandar i ovi što mu došli na noge 1. decembra 1918. godine,
pa ga sredili tamo kod tebe...

... a onda da idemo dalje sa "paralelama":

– Slobodan Milošević i Milo Djukanović (Savezna Republika Jugoslavija i Srbija i Crna Gora),
– V. Koštunica - Z. Djindjić i Slobodan Milošević,
pa ga poslali na sredjivanje tamo gde je sredjen...

– Tadić i ... možda već sada da smislimo drugog za tvoju "paralelu"...

Koji, bre Tito i koja "слободнa Краљевинa Југославијa, на другој страни"?

Ne da "можда није умесно", i ne da "ситуације" nisu "биле идентичне", nego nema jedno sa drugim blage veze s vezom, kao ni ti sa temom.

Jedva si čekao da se setiš kako i ovde da udeneš tvog čuvenog zeta.

Немогуће је објаснити ономе који неће да разуме.
Ја сам узео две идентичне ситуације за парарелу, за које није потребно повезивати друге ситуације, да би им се повећала или умањила вредност на једној или другој страни. У реду, са тим се не слажеш, па даље није потребно објашњавити оно што су многи други већ много пута објаснили.

Nećem...al ako ga briše neka edituje postove i briše to "vredjanje" ili kad već briše cele postove, neka obriše sve...šta je ovo? Nema veze s mozgom u ovom obliku...

Мислим да је боље брисати него закључавати и бановати, али увек са објашњењем зашто се брише. Има много закључаних тема, али оно зашто су закључане остало је на употреби, тако да је циљ тих тема и био да се нешто протури на форум и да тамо остане. То ми није логично. Ја предлажем да се све закључане теме скину са форума.

Немогуће је објаснити ономе који неће да разуме.
Ја сам узео две идентичне ситуације за парарелу, за које није потребно повезивати друге ситуације, да би им се повећала или умањила вредност на једној или другој страни. У реду, са тим се не слажеш, па даље није потребно објашњавити оно што су многи други већ много пута објаснили.

Naravno... kao što nije bila potrebna ni "paralela"...

Vreme je za aktuelizaciju i ove teme...

Predlog za razmatranje: SVI ŠEŠELJEVI KUMOVI!

Da li se istorijski ciklusi ponavljaju?

Da li su svi kumovi (zamoljeni da krste, venčaju) u srpskoj istoriji, kada se kumu koji je zamolio za kumstvo zadre u političke interese – bili izdajnici, špijuni...

... ili je to karakteristika samo modernog doba?

Evo, od pre šezdesetk godina:

Jovanka, kada se udala za Tita imala je 28 godina, a on 60. Po jednoj verziji to venčanje (1952) bilo je rezultat kastinga koji je sproveo Aleksandar Ranković, po drugoj ono je rezultat provodadžisanja Ivana - Steve Krajačića, što je posle podsticalo sumnje o njoj kao "ruskom špijunu". Steva je bio stari svat, a Ranković i Gošnjak kumovi.

Ranković je bio Titov kum... seća li se neko: da li je posle Brionskog plenuma proglašen za sve ono za šta sada radikali optužuju Tomu Nikolića?

Poslednja izmena:
Ljubo i sam znas da se neke stvari desavaju kao po nekoj sili teze na odredjene vremenske periode samo sto covek kao kjucni cinilac odredjenog vremena zauzme imenom i prezimenom glavnu rolu ili bude "istorijski odabran" da bude bas on nosilac iste.A sto se kumstva tice izgleda da samo ta zla kob ne moze da nestane sa ovih prostora.Predispozicija politickog ortastva kao prijatelja je nedovoljna za nas mentalitet u zdravoj politici, nasoj politici je neophodna tragedija koja nas prati tokom postojanja.Ne postoji faktor iznenadjenja kada su takvi politicki kompromisi u opticaju-ne popravljivo srpski-bilo je samo pitanje vremena kada ce se dogoditi raskol,sto bi ja rekla po srpski:Sa svojim jedi i pij ali nista drugo nemaj zajednicki.Zalosno ali je tako.Toliko od mene ,pozdrav.

@Cicoka

Pa, dobro... sad, valjda ne treba da skrstimo ruke i da čekamo sledeću periodu...

Ja, u svim temama koje postavim, želim da pričamo o pojavi... ne o ljudima...

Jer, personalizovanje bilo koje čovekove radnje, postupka, namere, ne može da odvede u nekakvu razrešnicu... razdrešnicu...

... znaš, ono, razdrešiš... razvežeš... odvežeš... učkur, recimo,

i turiš kumi u ruke, a onda opet čekamo periodu... ili silu teže...

Da li si razumela nešto?

BEŽANJE U SREM

"Još dok je Djordje služio kod Fazli-baše, počeli su Turci na njega sumnjati. Kad god bi Fazlija učinio kakvo zlo, a on je to radio često, Turci bi medju sobom govorili:

- More,to nije niko drugi već ono Vlaše što služi u Fazli-baše.

Take govore je slušao i sam Djordje.
Kad je sada ovoga Turčina na mostu ubio sam i kada se još življe poče govoriti da je to ubistvo izvršio on,onda je bilo jasno da mora bežati preko Save da bi sačuvao glavu.
Spremi se, dakle,sa svojom porodicom da beži u Austriju. S njim podje i jedan mu poznanik, kom su Turci takodje bili kivni.
Putujući tako dodju izmedju sela Lisovića i Guberevaca u Okrugu beograskom.

Tu se starac Petronije pokaje što se krenuo iz svojega zavičaja, ne htedne ići dalje, nego se vrati natrag. Svi se sad nadju u čudu jer ako se on vrati, od časa će potera za njima- oni će svi izginuti, a žene i deca otići u ropstvo. Svi su molili Petronija da bar do Save dodje s njima dokle oni predju na onu stranu, pa posle nek ide kud hoće. On se nikako ne hte skloniti na to.
Najposle rekne Marica, Karadjordjeva majka:

- Ubijte ga! Sva grehota na moju dušu ! Volim za njega jednoga odgovarati bogu, nego da ovolike nas Turci zarobe.

- Djordje namignu na nekog Iliju (1) a ovaj potegne pištoljem i ubije ga. Posle ga zatrpaju u nekoj Crvenoj Jaruzi (2).
Odande pohitaju na Ostružnicu i prevezu se na onu stranu.
Prešavši Savu, odu u manastir Krušedol. Tu se mati žena Dordjeva pogode za stanare, da muzu stoku, a Djordje opet za šumara, da čuva manastirsku šumu."

(1)- Jokić kaže da je od Gospodara ( Karadjordja ) čuo da je tom čoveku bilo ime Ilija, ali mu ne pamti prezimena niti zna odakle je bio rodom.

(2) - Bio sam jednom, veli Jokić, s Gospodarom u lovu u gaju izmedju Lisovića i Guberevaca, i on mi reče:
- Vidiš li, Petre, onu Crvenu Jarugu?
- Vidim, Gospodaru!- odgovorih ja.
- Onde je ukopan moj otac"
I više ni reči, ni on ni ja!- M.Ć.M.

Iz knjige "Kazivanja očevidaca i učesnika o Prvom srpskom ustanku", Etos, Bgd.2004.

I ova kumstva, zbog kojih sam podigao temu, ući će u istoriju...

Ukleta Šešeljeva kumstva
Alo 11.09.2008 10:57

Posle Vuka Draškovića, Tomislav Nikolić se ovih dana upisao kao drugi na listi kumstava Vojislava Šešelja, završenih žestokim sukobom dojučerašnjih prijatelja i najbližih saradnika

Pre četiri godine, kada me je Šešelj pozvao da mu krstim unuka, rekao sam ženi: „Ovo neće na dobro da izađe“. Šešelj je sa svim svojim kumovima došao u sukob. I eto, sada se to obistinilo - rekao je pre dva dana Nikolić u Skupštini Srbije.

Pre nego što se okumio sa Nikolićem, Šešelj je već odavno bio raskinuo kumstvo sa Draškovićem. Podsetimo, ubrzo nakon što su 1989. godine formirali Srpsku narodnu obnovu, Drašković i Šešelj su se posvađali i otišli svako na svoju stranu. U narednih petnaestak godina njihovo kumstvo, na tragu onog između Miloša Obrenovića i Karađorđa (doduše, bez seče glava), bilo je jedna od veselijih tema na srpskoj političkoj estradi, a na momente se činilo da u Srbiji besni građanski rat između SPO i SRS-a. A bilo je tu svega, od uvreda ko je hrvatski, a ko američki špijun, ili ko je ubica, a ko ratni zločinac, do prebijanja poslanika i slanja u zatvore...

Tako je Šešelj nazivao Draškovića političarem koji se nudi da bude „okupacioni gaulajter“ i „kandidat za novog Milana Nedića“, skandiranje na mitinzima SPO „Vuče, Vuče“ podsećalo ga je na „Duče, Duče“, a tvrdio je i da mu se kum odao narkomaniji.

Zato ne bi trebalo da čudi zašto je Aleksandar Vučić netragom nestao iz javnosti u vreme kad vaskoliko srpstvo iščekuje kojem će se on carstvu prikloniti. Nije lako biti Šešeljev kum, a i Vučić je jedan od njih, kao i član tima za odbranu Šešelja pred Haškim tribunalom Slavko Jerković.

Vojo, otkopčan ti šlic
Dvojica kumova siti su se ispričali u TV duelu na RTS-u uoči predsedničkih izbora u decembru 1997. godine. Prenosimo odlomak...
Drašković: A evo šta ste još radili u životu: devedesete, dok ste još bili četnik, otkopčavali ste šlic od pantalona usred Knez Mihailove i psovali majku Beograđanima, pretukli ste jednu sportistkinju nakon što vas je džudo potezom prosula na asfalt. Otvorili ste firmu koja se bavila švercom nafte, tada ste se posvađali i sa dotadašnjim bliskim saradnikom Slobodanom Jovićem, a kada je njegova žena Paska o tome htela da progovori, nađena je zaklana.
Šešelj: Gospodine Draškoviću, mnoge stvari izmišljate. Nije tačno da sam skidao pantalone u Knez Mihailovoj.
Drašković: Ja sam rekao da ste otkopčavali šlic.

(Izvor 1, Izvor 2)

IAKO KUMSTVO MEĐU SRBIMA ZAUZIMA POSEBNO MESTO POLITIČARI GAZE I OVU TRADICIJU

Moguće pitanje nekog kviza: "Kada je Toma Nikolić znao da je gotovo između njega i Vojislava Šešelja?" - Kada ga je pozvao za kuma!
I zaista, Šešeljeva kumstva sada su već uveliko postala poznata po tužnom i ružnom kraju kumovskih veza do kojih se u patrijahalnoj Srbiji nekada veoma držalo.
Prema tradiciji, kum je bio najpoštovaniji čovek posle Boga. Govorilo se: "Bog, pa kum." Pre dva veka savremenici su svedoci da se pred kumom ljubila zemlja, a narodni pevač je zapevavao da je jedan od tri najveća greha tužiti kuma sudu.
Kako je krenulo, najmanje što se može očekivati jeste to da Šešelj tuži kuma Tomu jer je negde "zagubio" blanko ostavke radikalskih poslanika. Ono što Nikolić očekuje od svog kuma, kako je sam najavio ovih dana, jeste to da ga Šešelj kada se vrati iz haškog pritvora, onako u prolazu, u skupštinskom holu izvređa i ispsuje. Zna kum kumovske navike.
Nikolić je Šešelju krstio unučiće, a proteklih dana se prisećao kakvu je crnju slutnju imao pre četiri godine:
- Kad me je pozvao da mu budem kum, rekao sam u šali svojoj ženi: Gotovo je, znajući da je on sredio svakog svog kuma. Ali šta ću, nisam mogao da odbijem.
Sa političkim razlazom Šešelja i Nikolića završena je još jedna neslavna epizoda kumstva među političarima. Ovom spisku bi mogao da se priključi i Aleksandar Vučić kada najzad odluči kom će se carstvu prikloniti, s obzirom na to da je generalnom sekretaru Srpske radikalne stranke Šešelj bio venčani kum i krstio mu decu.

I u zlu zajedno

Ipak su brojniji oni slučajevi kada se kumovi drže i u zlu i u - biznisu, a pogotovu na pozicijama vlasti. Dok je Zoran Đinđić bio živ njegovom kumu Dragoljubu Markoviću, vlasniku "Krmivo-produkta" biznis je cvetao. Ovih dana piše se kako rasprodaje svoju imovinu jer je pred bankrotom. Vladanu Zagrađaninu, kumu sadašnjeg ministra policije Ivice Dačića po svemu sudeći neće faliti ni dlaka s glave zbog afere "kofer" u kojoj je bio jedan od ključnih aktera. I bivši ministar policije Dragan Jočić vodio je računa o kumovima, pa je Tomislava Bogetića svojevremeno uposlio na mesto direktora "Beograd puta", a drugog kuma za prvog čoveka Skupštine Beograda. Ne može se zaobići ni Nenad Čanak koji je ostao veran kumstvu sa Miodragom Kostićem u vreme dok je ovaj bio razapet zbog "šećerne afere". U kabinetu bivšeg premijera Vojislava Koštunice teško je pobrojati sve kumovske veze, ali gotovo sigurno je da je njegov šef kabineta Aleksandar Nikitović kum trgovcu strujom Vojinu Lazareviću.

- Vučiću je teže nego meni. NJemu je Šešelj kum - pokušao je da opravda Vučićevu neodlučnost general Božidar Delić, još jedna Tomina uzdanica.
Još početkom devedesetih "puklo" je kumstvo između Šešelja i Vuka Draškovića, tada mladih i perspektivnih opozicionih lidera, ali to što je lider Srpskog pokreta obnove krstio Šešeljevog sina prvenca Nikolu, nije pomoglo da se nedugo posle politički ali i ljudski potpuno raziđu. Uvrede su pljuštale od obe strane.
Ne tako davno Slobodan Milošević je u sudskoj presudi posthumno proglašen glavnim naredbodavcem likvidacije Ivana Stambolića, svog venčanog kuma. Tako je Miloševićeva era okončala poput one između dvojice vođa srpskih ustanaka u prvoj polovini 19. veka.

Kome preti Tadić?

Deo "žute" beogradske štampe spekuliše da je nedavna pretnja lidera DS-a i predsednika Srbije Borisa Tadića da će se obračunati sa korupcijom u sopstvenim redovima upućena i ministru odbrane, inače Tadićevom kumu, Draganu Šutanovcu koji je, navodno, od dolaska na vlast prilično uvećao svoje nekretnine. Čak se i citira neimenovani izvor, da Tadiću to neće predstavljati problem jer je ionako Šutanovca venčao kao "rezervni kum" s obzirom na to da pravi nije mogao da dođe na venčanje. Drugog kuma Dragoslava - Zeku Božovića predsednik Srbije i dalje drži na ugodnom mestu direktora sportskog centra "Tašmajdan", ali u ovom centru se već spekuliše da neće dugo.

Tada je knez Miloš Obrenović naredio da se ubije Karađorđe, a za izvršitelja iskoristio Karađorđevog kuma Vujicu Vulićevića čiji je jedan od momaka i lično odsekao glavu slavnom vođi Prvog srpskog ustanka. Posle je Vulićević podigao crkvu brvnaru Pokajnicu, ali narod voli da veruje kako mu je celo potomstvo prokleto i seme zatrto.
U komunističkoj istoriji ostalo je zabeleženo i kako je Aleksandar Ranković, venčani kum Josipu Brozu, politički likvidiran na Brionskom plenumu zbog Titovih optužbi da ga je prisluškivao. Ali, oni su bili kumovi pred opštinskim matičarem, a to se ne računa. Jer, kumstvo je srodstvo po Bogu, duhovno srodstvo. Iskustvo nas uči, kako primećuje etnolog Bojan Jovanović da "kumstvo ne može da zaštiti međuljudske odnose od raskola ukoliko su neki drugi interesi mnogo značajniji". To, nažalost, ne važi samo za političare.

(Izvor)

Šešelj lako gazi kumstva
Autor: M. Laketić | Foto:Beta-ap | 14.09.2008. - 00:01

Znao sam da će se ovako završiti još kada me je Šešelj zvao pre nego što će otići u Hag da mu budem kum. Rekao sam ženi da je ovo početak kraja našeg prijateljstva. Znao sam jer je Šešelj oterao sve kumove iz stranke, rekao je nedavno Tomislav Nikolić.

Nikolić je za ,,Nedeljni telegraf“ još dodao da je jedini od kumova u stranci ostao Aleksandar Vučić. Nikolić je inače krstio Šešeljeve unuke, decu čijeg je oca Nikolu krstio Vuk Drašković sa kojim se kum Šešelj davno razišao.

Od Šešeljevih kumstava koja su „zasenila“ srpsku javnost mnoga su nastala na Kosovu nakon što je lider radikala postao profesor prištinskog pravnog fakulteta.

Čim je stigao na Kosovo s harizmom koju mu je kreirala vlast, među kosovskim Srbima, bio je ličnost koja je rado viđena za kuma. Kumovsko „orođavanje“ je Šešelj krenuo iz rodnog mesta njegove supruge Jadranke - iz Podujeva.

Među brojnim kumovanjima krštenje Fatime Hajdari, pravnice iz Podujeva je najzanimljivija priča. Fatima se tih godina udala za kolegu Dragana Milovanovića, iz Merdara. Dragan, tadašnji lokalni lider SRS Podujeva, pozvao je šefa stranke da im kumuje. Šešelj je pristao pod uslovom da prvo krsti Fatimu. Na krštenju kum Šešelj je Fatimi dao ime Milica. Kum Voja je prema kumovima Milovanovićima bio pažljiv, pa je Dragan od radnika lokalne elektrodistribucije preko predsednika podujevačke opštine avanzovao do narodnog poslanika. Međutim, kada su se kumovi sa četvoro dece u leto 1999. dolazeći iz Podujeva u Zemun obratili za pomoć šefu stranke pozivajući se na sveto kumstvo, Šešelj im je poručio da je „kumstvo svetinja đe kum nije avetinja“ pa se Dragan sa familijom bez kumovske pomoći smestio u vikend naselje kod Umke. U Umci je, tražeći posao po Obrenovcu i Beogradu, posle kumovske „pomoći“ Dragan oboleo i ubrzo preminuo.

Posle Fatiminog krštenja kumovsko - pobratimska baza Vojislava Šešelja bili su univerzitet i Kosovsko-metohijska banka iz Prištine, na čijem je čelu bio Šešeljev kum narodni poslanik Dimitrije Ljiljak. Veliki kum Šešelj je Ljiljaka poštovao dok je sa bankarskim parama pripremao kumovu slavu. Međutim, kad je s pripremanjem slavskog kolača zbog tuđih para zaškripalo, kumstvo je uz TV prenos lokalne televizije javno pogaženo.

Posle hapšenja i dvomesečnog robijanja u Gnjilanu Šešelj je kumstvo pogazio sa „najjačom poslaničkom bazom iz Prištine“. Zbog „neverstva“ po volji kuma Šešelja poslaničkog mandata su se „odrekli“ dr Ranko Babić, profesor Elektrotehničkog fakulteta i profesor filologije dr Milorad Jevrić.

Kumstva sa Kosova Šešelj je brzo zaboravio. Međutim, poznatiji „junak“ radikal Milika Dačević Čeko, poslanik u parlamentu SRJ, na svojoj koži osetio je sukob sa kumom Vojom. Čeko je, kako je pričao, cenio pomenutog Dragana Milovanovića što je „bulu pokrstio“ pa je često odlazio u Podujevo, kod, kako je izjavljivao, pobratima. Čekove posete pobratimu na Kosovo Šešelj nije odobravao plašeći se da šuruje sa poslanicima (koji su iz SRS prešli u druge stranke). Miliki je, kako je tvrdio, smestio „zatvor na koji je osuđen zbog napada na policijsku stanicu u Pljevljima 1991. iako ga je tadašnji predsednik Crne Gore Momir Bulatović za to delo pomilovao“. Čeko je isključen iz SRS i pošto mu je oduzet poslanički mandat u Zabeli robijao skoro dve godine.

Da li će kumstvo Šešelja sa Aleksandrom Vučićem biti izuzetak, saznaćemo uskoro. U trenutku kada je ovaj tekst pisan ono nije bilo ugroženo a koliko će trajati, verovatno zavisi od toga na koju će se Vučić okrenuti stranu, Nikolićevu ili Šešeljevu.

I ostali prvaci SRS počeli su međusobno da se kume. Vrh SRS je, kako sada potvrđuju njeni osnivači, funkcionisao kao porodica, pošto su se okumili, s tim što se glavni kum za sve pitao. Stranački prvaci su jedni drugima postali kumovi. Među prvima su se okumili doskorašnji funkcioneri i članovi SRS, Maja Gojković i Igor Mirović.

Prozelitizam
Gotovo sve organizacije koje se bave ljudskim pravima, iz zemlje i inostranstva, Fatimino krštenje su proglasile kao prozelitizam (prevođenje iz jedne vere u drugu) koji obavlja Srpska pravoslavna crkva uz pomoć SRS. Dok su crkvene vlasti na prozivke ćutale, radikali su brak Milovanovića i Šešeljevo krštenje komentarisali tvrdeći da su „Šiptari dobri samo ako se pokrste“.

(Izvor)

Политика: Ко­га ће сле­ди­ти ра­ди­кал­ски гла­са­чи (komentari korisnika)

Ilarion Ruvarac, 22/09/2008, 14:44

Braco, hajdemo jednom da otvoriimo dusu i kazemo jedni drugima sta mislimo u dubini duse i kud nas "srce nosi". Prestanimo vise sa razmisljanjem kao u Titovo vreme: "i posle Tita Tito". Niko nije nedodirljiv i toliko svet da ga samo u slavopojima spominjemo.

Seselj nije "zasluzio Hag" i sve cemo uraditi u njegovu odbranu. No kako cemo se odbraniti od njegovih napada s kojima na najgori nacin blati nase bliznje?

Hajdemo jednom, posteno i ljudski da krenemo u detalje nasih razmoilazenja. Da li je Seselj nepogresiv? Da li je visi patriota za Srbiju od onog kome je Srbija majka?

Odakle mu saznanja da Nikolic radi po nalogu stranih sluzbi: bolje reci da vidimo, ko to sracunato podvaljuje "otkrivanjem (rada izvestnih u korist stranih obavestajnih sluzbi), ili se samo time neko pokriva"?

Laz je da je su nam izdajnici oni koji ne zele da trpe i sluze onima, koji bi da ih upotrebe za "unizavajuca uzivanja". Ti koje sracunato zele da nam "opogane bliznje" igraju na tankoj zici naseg strpljenja.Cast svakom, ali ponizenje ne dozvoljavamo nikom. Niko nije nepogresiv da bude izuzetak, ali i niko tako gresan, kako nam zele predstaviti one "ciji smo zasluzni deo".

Ne moze neko biti veliki u mojim ocima a spustiti se "toliko ispod sebe" i bojom "mozdanih brabonjaka kao misljenjem u krvi", na ocigled sveta , "slikati portrete" neistomisljenjaka. Mozda su oni i neciji idoli?

Moje cestitke onima koju su "svrgli jednoumlje" i otisli novim putem "vladavine sobom". Ne brinite kud su posli. Otisli su da nam dodju. Toliko je bilo naslova sa istom tematikom, ali sem nekoliko navijackih komentara, po sistemu "pljune i ode". Nimo imali punu i doslednu raspravu. Boji li se to neko istine? Cekam vase reagovanje (s argumentima, jer bez njih ne razgovarm) i blagovremeno dobicete odgovor.

Pozivam sve zainteresovane na ovu temu da daju svoj doprinos itini i pravdi prvenstveno.

(Izvor)

Kratki portreti aktera poslednjeg razvrgnutog srpskog kumstva...

Tomislav Nikolić
– Rođen u Kragujevcu pre 56 godina
– Građevinski tehničar, fakultet nije završio
– Jedan brak, dvoje dece
– Osuđen jednom, u zatvoru bio tri meseca
– Nema optužbi da je sarađivao sa kriminalcima
– Objavio 13 knjiga
– Kao predsednički kandidat najviše osvojio 2.177.872 glasa, 3. februara 2008. godine
– SRS pod njegovim vođstvom najviše osvojio 1.219.436 glasova, 11. maja 2008. godine
– uz njega su: Božidar Delić, Jorgovanka Tabaković, Borislav Pelević, Maja Gojković, najverovatnije i Aleksandar Vučić...

Vojislav Šešelj
– Rođen u Sarajevu pre 54 godine
– Doktor prava, Pravni fakultet završio za dve i po godine
– Dva braka, četvoro dece
– Tri puta osuđivan, u zatvoru bio tri godine i dva meseca
– Sumnjičen za saradnju sa „zemunskim klanom"
– Objavio 109 knjiga
– Kao predsednički kandidat najviše osvojio 1.733.859 glasova, 5. oktobra 1997. godine
– SRS pod njegovim vođstvom najviše osvojio 1.162.216 glasova, 21. septembra 1997. godine
– Uz njega su: Dragan Todorović, Vjerica Radeta, Gordana Pop-Lazić, Nataša Jovanović, Zoran Krasić...

Svako ubistvo je gnusno i za osudu. Međutim, niko ga nije bio po ušima da se vraća. Njegovo vreme je prošlo. Uopšte nemam neko visoko mišljenje o njemu ni kao vođi ustanka, ni kao čoveku. Karađorđe je pre svega vodio računa o ličnim interesima i vođen bahatošću drumskog razbojnika kakav je bio pre, a i posle ustanka na čijem čelu se našao samo spletom tužnih okolnosti pod kojima su stradali najviđeniji ljudi u Srbiji. Pored toga i kao vođa ustanka je bio bahat i nepromišljen. Težio za velikim zalogajem, a to je odmah bila nezavisnost i odbio autonomiju kada su mu nudili onda kada je uspeh ustanka dostigao maksimum. Čovek koji se vodio ličnim interesima, čovek koji nije učestvovao lično ni u jednoj bici već bio posmatrač sa strane,čovek bez sluha za diplomatiju kojom je mogao mnogo da postigne, čovek zbog čije (ne)politike krenulo nizbrdo, a nije moralo, čovek koji je zapalio iz Srbije čim je krenulo nizbrdo, ostavljajući narod da nemilice strada (samo 7000 ljudi prodato je na beogradskoj pijaci robova i odvedeno u Anadoliju) nije imao više šta da traži u Srbiji 1817. jer zna se zašto je došao. Turistički da brčka noge u 'ladnu Moravu sigurno nije. Daleko skromnijim sredstvima i mogućnostima, Miloš je, uz malu pomoć okolnosti koje su se događale u Evropi, velikim naporom postogao ono što je Karađorđe odbio 1808. godine i mudro, hrabro i sa velikim rizikom po sebe širio dalje tu autonomiju, vodeći računa i o ličnim, ali u velikoj meri i o interesima naroda. Tako da je ovo političko ubistvo u tim okolnostima bila jedna neminovnost. BIlo je samo pitanje ko će koga da smakne, a u svakom slučaju bolje Miloš Karađorđa, nego Karađorđe Miloša.

Back