Kultura oblačenja

Šta li misliš otkuda ta parola?
Još kad sam počela raditi, idem ti ja od prve plate sebi kupiti kvalitetne hlače..više se i ne sjećam koliko su koštale, ali za tri puta više nego koliko sam do tada izdvajala za taj dio odjeće. I nakon prvog, ali prvog pranja izaprala se crna boja, pošarenile nogavice - još od tada sam skeptična prema 'kvalitetnom' i 'skupom'.
Uticaj psihološke torture na zamagljivanje stvarno kvalitetnog..? ..ili zdravog?

Ja bi rekla da su te preveslali. :D
Mene moje martinke nikad za veka nisu izneverile; mada za par mogu obut po kuće. :mrgreen:

A to je samo obični stari doc martens. Ne Prada; već radnička cokula.

Što bi rekli: siroma narod se uzda u bogove. Ili kiselo grožđe, možda?

ma garderoba ili neutrališe ili ističe
i to je donekle i praktično rešeno
tamo gde se zahteva forma zahteva se da bi se sprečilo gubljenje pažnje i vremena gde ne treba
pa u banci sa svima šarenima u svom fazonu pola sata bi prvo gledali u njene viklere pa onda u ugovor
ovako uniformu niko ne gleda
u supermarket dođeš da napuniš korpu, platiš i ideš. nebtni su ti i ljudi i kasirka ništa osim krajnje jednostavnog posla koji ne zahteva ništa
na ulici ili u kafani ili u školi u krajnjem slučaju (takva je širedruštvena sistematika) je bitno ili poželjno... to je za paradiranje i zabavu
sad pitanje je ličnog odnosa i ideje - jel se extremni slobodnjak ili konformator-konzervator

hahahah ne kopiraj moje recenice i reci.....Nisi ovlascena da pises dal je projekcija ili sta drugo....

Nista nije ocigledno iz postova i neocigledno....Ne izigravaj psihoanaliticara jer nisi skolovana za to + mogucnost pogreske = 100% nisi u pravu (ajde 99,9%)

Nem veze sta ja pisem, ja pisem onako kao jeste a ne sta JA MISLIM i da pisem ono da bi se maskirao, lecio, krio itd kao ti i slicni,

E to je ono sto fali prvenstveno vama laicima koji se ne bavite naukom - objektivnost i nepristrasnost....

A sad cao, nemam ja vremena da ove chatujem sa tobom, ja imam zivot za razliku od tebe,
aj cao i GETa life :bye:

Ti si "psiholog" jednako kao i Jovan Marić.:lol:

Što se mene tiče, oblačim se ili military (Alpha Industries+ Shelly's čizme) ili sportski, dakle sada, zimi, skijaška jakna, pantalone ili trenerka i zimske cipele...poštujem normative odevanja kad se radi o poslu ili nekim posebnim prilikama, ali smešno mi je koliko ljudi forsiraju te normative u sasvim neprikladnim prilikama. Živim u blizini tržnog centra Ušće, pa redovno idem u samoposlugu, prosto mi je frapantno kad vidim sve te utegnute i napirlitane cice i frajere koji su izašli u tržni centar. Jako smešno.

Razmišljam ja tako zbog čega je trenerka zabranjen način oblačenja u državnim i privatnim firmama (izuzev u onim u kojim se reklamiraju ili u kojima su radna odjela)
Naime, nekada je bilo nezamislivo u farmerkama dolaziti na posao. Pa ipak danas je na većini radnih mjesta najčešći odjevni predmet! Zbog čega onda toliki strah od trenerki?
Većina na posao nosi relativno očuvane, nove 'brand' jeans. Znači neka kultura pristojnosti prikladnog odjevanja postoji nezavisno od pojma odjeće. Zbog čega onda zabrana za nošenje trenerki?
Ako posmatramo odjeću nezavisno od kulture oblačenja, zbog čega ne dozvoliti i tako udobnom i praktičnom komadu odjeće ulazak na poslovni nivo?
Možemo li reći da zabrane formiraju kulturu, a kultura oblikuje materiju?

a ako nije to u pitanju... Šta je to što u svijesti pojedinca formira sliku prikladnog oblačenja u bilo kojoj situaciji - na poslu, dnevnim ili večernjim izlascima pa i društvenim i porodičnim okupljanjima?

Osnovna je kultura ne pojavljivati se na poslu u nezvaničnoj uniformi za plažu, ili trčanje. Što ne ide, ne ide... kako da te ozbiljno shvate u trenerci? Osim ako nisi posle treninga produžila pravo na posao.

Što se mene tiče, oblačim se ili military (Alpha Industries+ Shelly's čizme) ili sportski, dakle sada, zimi, skijaška jakna, pantalone ili trenerka i zimske cipele...poštujem normative odevanja kad se radi o poslu ili nekim posebnim prilikama, ali smešno mi je koliko ljudi forsiraju te normative u sasvim neprikladnim prilikama. Živim u blizini tržnog centra Ušće, pa redovno idem u samoposlugu, prosto mi je frapantno kad vidim sve te utegnute i napirlitane cice i frajere koji su izašli u tržni centar. Jako smešno.

U izrazu trzni centar, ti vidis ono 'trzni'... a oni pomenuti vide samo 'centar' ;)
Ti ides u kupovinu, ostali uglavnom (pokusavaju da) paradiraju - i svako je obucen u skladu sa ciljem i namerom.

U izrazu trzni centar, ti vidis ono 'trzni'... a oni pomenuti vide samo 'centar' ;)
Ti ides u kupovinu, ostali uglavnom (pokusavaju da) paradiraju - i svako je obucen u skladu sa ciljem i namerom.

Nekome namena nije merilo, masa ljudi se oblači onako kako se oseća... i u čemu se najprijatnije oseća.
Pitanje je koliko je to u skladu sa mestom na kom boraviš, koliko je tebi bitno, a koliko je uslovljeno od strane recimo poslodavca... tj prihvatljivo.

Oblačiti se uniformisano i po šablonu je najgora moguća varijanta, ili pošto poto markirano, nebitno da li ćeš sutra imati za hleb... a opet, ako imaš neki svoj stil, neprihvatljiv si, jer odskačeš... ili ako recimo kupuješ u kineskom ržnom centru. To nemoj ni da pričaš, samo odšiješ etiketu i prišiješ odgovarajuću. Pitanje i koliko robuješ ovakvim stvarima... iako nije tema.

Nije smesno ako sam na primer isla na neko fensi mesto pa posle svratila u samoposlugu... :aha:

eve jednog alternativnog primera..sve sa zemskom

4fajerke-1.jpg

Back