Pa koji po vama filmovi zasluzuju kultni status,i sta takav film treba da ima.
Koji filmovi po vama imaju nezasluzen status kulta i zasto.
kultni filmovi su oni kako je lepo kazao samcro čiji se citati prepričavaju i koriste u svakodnevnim ćaskanjima, dakle oni koji su poznati svima, svakoj generaciji, makar po naslovu, gledali su se/gledaju se u zemljama svakojake razvijenosti i svesti, i dopali previše ili malo svakome, ali ne postoji niko ko će reći ''taj je film totalno sranje'', čak ni onaj najgori trešer.
to su onda oni univerzalni filmovi sa svevremenom pričom,
pričom koja ima neko trajanje,
hijerarhiju i živinu
pardon
tu spada pretežno stara škola, i filmovi poput dakle kuma, taksiste, kasablanke i tako dalje
još jedna zajednička stvar koju primećujem (a možda sam i uobrazila ) kad su ti filmovi koje danas masovno smatraju kultnim u pitanju je i to što svaki ili gotovo svaki od njih usputno provlači kroz sebe i obrazovni/korisno informativni karakter, bilo da je u pitanju ambijent tj. mesto snimanja kao npr. menhetn vudija alena, ili period u kom je smeštena radnja filma (npr: pijanista) ili direktno iz scenarija( kad jaganjci utihnu i posle i hanibal). dakle, svaki od njih nije šala mala, već su na njima radili upućeni, informisani, detaljisti i to se vidi i oseća.
i da, takodje kultni filmovi su obično filmovi koji su proslavili nekog ili gotovo svakog od glumačke postave, i to do te mere, da bi kasnije kad bi, recimo, šaltao programe na teveu iz dosade i nema ničeg zanimljivog i došao bi do filma koji uveliko teče i nije ti poznat ali u njemu glumi dastin hofman, reći ćeš: aha e ovo ću gledati mora da je dobro.
kriterijum koji ne bi trebalo primenjivati da oceniš da li je film kultni je zarada koju film pravi,kao ni investicija u film, tipa pirati sa kariba,
koliko je silnih novaca taj film težak, ali ga ja nikada ne bih nazvala kultnim.kao ni gospodar prstenova,ili avatar, pa ni onaj helrajzer iz 87 koji je za mene bio gotovo bolno iskustvo,
s druge strane goli u sedlu, uložena neka sića,cifra jednaka onoj koju danas troše za muzički spot, a zaradio 19 mil. izcuga. to može samo da znači da valja, košta.
i konačno, neki filmovi su kultni samo zato jer su ekranizacija kultne knjige, tipa kjubrikova lolita
mada se meni lično mnogo više dopada '97 verzija flma