Kultni status filmova

Teško je reći, možda filmovi koji su obeležili jednu generaaciju,ili oni koji su obradili neku temu odlično i do srži.
A mogu da budu i neki filmovi koji su proturili ideju,ili filmovi koji su pokrenuli lavinu sličnih,takoreći pioniri. Dosta opcija...

Zasluzuju ga oni koji dugo ostaju u secanju ogromnom broju ljudi, koji imaju svoje obozavaoce, klubove obozavalaca i tako to. Najbolje je kad su svi elementi koji cine film na vrhunskom nivou, kao sto je to kod The Godfather, Braveheart, Once Upon a Time in America, Gone With the Wind, Ben Hur, Star Wars... ali ne mora da bude slucaj. Plan 9 from Outer Space je dobio kultni status kao najgori film ikad snimljen. Nije neophodna vrhunska produkcija, ali ako je ima, treba biti znalac i iskoristiti je. Tipicni niskobudzetni kultni filmovi su ostvarenja Kevina Smita, zatim Ulicni psi koje je Tarantino snimio od honorara za Istinitu romansu. Neki su nastali iz ocaja, poput Taxi Drivera, za koji je Pol Sreder napisao scenario nakon sto su mu sve ladje potonule, zena ga ostavila, ljubavnica napustila... Po pravilu, ti filmovi obiluju replikama koje se uce napamet i citiraju kad hoces da zadivis ili zasmejes ljude, scenama koje se parodiraju u Simpsonovima i naravno muzikom koja se cesto izdvoji od filma i zivi svoj samostalan zivot. Sta bi bio Roki 3 bez Eye of the Tiger:)
Mislim da ne moze da se kaze da neki film ne zasluzuje da bude kultni, jer mu taj status dodeljuju oni koji ga vole, ma koliko on bio los, bezvezan, tragikomican, sto je slucaj sa pomenutim Plan 9. Ako se nekima svidja, neka ga obozavaju.

Poslednja izmena:
  • Podržavam
Reactions: DD
Ovaj mi prvi pada na pamet...

Pulpy_Fiction_Poster.jpg

2 film koja mi se pojave u glavi na pomen kultnog su kum i taksista ... hmmm
a jedan od onih koji ne zasluzuje to je svakako......... iskupljenje, bjekstvo iz sosenka.. kako god... o gospode... kolko samo zatvorskih filmova boljih od njega ima, a da se ne pominje nesto sire

Потпуно се слажем за Бекство из Шошенка
Такође ми је и Грађанин Кејн много надуван и прецењен, иако многи тврде да заслужено има култни статус. Мени је, искрено говорећи био више него напоран.

Poslednja izmena:
Karakterisenja filmova recju kultni sluzi samo za prose*avanje nadriumetnika i kvaziintelektualaca.
Na primer, vodi se sasvim bezazleno caskanje o filmovima, i onda neko pocne da onanise na Godfather, Seven, Fight Club, A Clockwork Orange (britanske Rane) itd. Boze sacuvaj, ako se neko drzne i kaze da mu se pomenuta ostvarenja ne svidjaju, to je skoro kao da si se polio crvenom farbom i usao u koridu.

Pa koji po vama filmovi zasluzuju kultni status,i sta takav film treba da ima.
Koji filmovi po vama imaju nezasluzen status kulta i zasto.

kultni filmovi su oni kako je lepo kazao samcro čiji se citati prepričavaju i koriste u svakodnevnim ćaskanjima, dakle oni koji su poznati svima, svakoj generaciji, makar po naslovu, gledali su se/gledaju se u zemljama svakojake razvijenosti i svesti, i dopali previše ili malo svakome, ali ne postoji niko ko će reći ''taj je film totalno sranje'', čak ni onaj najgori trešer.
to su onda oni univerzalni filmovi sa svevremenom pričom,
pričom koja ima neko trajanje,
hijerarhiju i živinu
pardon
tu spada pretežno stara škola, i filmovi poput dakle kuma, taksiste, kasablanke i tako dalje

još jedna zajednička stvar koju primećujem (a možda sam i uobrazila ) kad su ti filmovi koje danas masovno smatraju kultnim u pitanju je i to što svaki ili gotovo svaki od njih usputno provlači kroz sebe i obrazovni/korisno informativni karakter, bilo da je u pitanju ambijent tj. mesto snimanja kao npr. menhetn vudija alena, ili period u kom je smeštena radnja filma (npr: pijanista) ili direktno iz scenarija( kad jaganjci utihnu i posle i hanibal). dakle, svaki od njih nije šala mala, već su na njima radili upućeni, informisani, detaljisti i to se vidi i oseća.

i da, takodje kultni filmovi su obično filmovi koji su proslavili nekog ili gotovo svakog od glumačke postave, i to do te mere, da bi kasnije kad bi, recimo, šaltao programe na teveu iz dosade i nema ničeg zanimljivog i došao bi do filma koji uveliko teče i nije ti poznat ali u njemu glumi dastin hofman, reći ćeš: aha e ovo ću gledati mora da je dobro.

kriterijum koji ne bi trebalo primenjivati da oceniš da li je film kultni je zarada koju film pravi,kao ni investicija u film, tipa pirati sa kariba,
koliko je silnih novaca taj film težak, ali ga ja nikada ne bih nazvala kultnim.kao ni gospodar prstenova,ili avatar, pa ni onaj helrajzer iz 87 koji je za mene bio gotovo bolno iskustvo,
s druge strane goli u sedlu, uložena neka sića,cifra jednaka onoj koju danas troše za muzički spot, a zaradio 19 mil. izcuga. to može samo da znači da valja, košta.

i konačno, neki filmovi su kultni samo zato jer su ekranizacija kultne knjige, tipa kjubrikova lolita
mada se meni lično mnogo više dopada '97 verzija flma :)

Ja necu navoditi neke bas poznate"kultne"filmove,ali meni je prvo na pamet pao

Jednostavan a opet zanimljiv film,mislim da ne postoji muska osoba koja nije gledala ovaj film.Film nije preterano kvalitetan,ali kao sto ste i napisali film ne mora da bude dobar da bi bio kultni,ovaj film je verovatno okrenuo dosta dece ka karateu.Mozda bi definicija "kultnog"bila najpoznatiji,jer su to neki filmovi i za koje i najveci nepoznavaoci znaju.

Temu razumem kao "filmovi koji su uticali na generaciju" ili "uobličavali pogled na svet". Inače ne bih znao šta je kultni. Osim ako ćemo svaki dobar film da proglašavamo za kultni.

Pri tome, "kultni" film, koji je obeležavao generacije, čak ne mora ni da bude naročito dobar.

Takvi su

Easy Rider (1969)

Zatim

Saturday Night Fever (1977)

Iz priče znam da je takav uticaj imao i

Neptune's Daughter (1949), kod nas poznat kao "Bal na vodi".

Možda će se pokazati da je "Matriks" ili "Avatar" tako uticao na današnju omladinu.

Matrix je već kultni film,znam gomilu klinaca i ne tako mladih koji su pod dubokim uticajem trixa.

Nego hteo sam da kažem i za osporavanje pojedinim filovima da u kultni,dobri,zabavni ili kvalitetni...
Mnogi imaju odbojnost prema nečemu što se puno reklamira i na čemu se potencira pa često mogu
da vidim ljude koji "pljuju" po brojnim filmovima koji su baš kvalitetni i istorijski za neki žanr ili neku generaciju.
Ali kao što neko reče nekome možda ne leže ili može da kaže da mu nisu pogodili žicu,ali daleko je od toga da po njima treba da se "pljuje".
To me malo nervira pa sam morao da prokomentarišem nevezano za temu,ili delimično vezano. :)

Za moju generaciju - filmovi Voltera Hila i Karpentera; za moje roditelje - francuski novi talas, u poslednjih dvadesetak godina svakako Tarantino i Džarmuš itd.

Nisam sigurna da film mora da bude dobar da bi bio kultni - ima i dosta tzv. treša koji ljudi prosto vole (jer su previše, ili su naivni, ili su toliko loši da su dobri).

Recimo, onaj turski Čovek koji je spasio svet je kultni zato što je epski loš i smešan.
41817_6152070678_9087_n.jpg

I naravno:
withnail-and-i.jpg

Whitnail & I

Poslednja izmena:

Back