Kultne stvari!!!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
"Ja, Galileo, u mojoj sedamdesetoj godini života, kao zatvorenik i na koljenima, pred vašom Eminencijom i Prečasnom Gospodom kardinalima, Inkvizitorima protiv heretičke izopačenosti, imajući pred svojim očima Sveto Pismo, koje dotičem svojom rukom, odričem se i proklinjem i gnušam greške i hereze kretanja Zemlje."

"Ono što ste mogli čitati o mojim "religioznim uvjerenjima" je, naravno, laž. Laž koja se sustavno ponavlja ! Ja ne vjerujem u osobnog Boga, i to nikada nisam tvrdio, već sam to svima jasno stavio na znanje. Ako ima išta u meni što se može nazvati religioznim, to je onda bezgranično divljenje nad strukturom svijeta, toliko koliko nam to naša znanost može razotkriti."
"Ideja osobnog Boga mi je sasvim strana i čak izgleda naivno."
[Albert Einstein]

"Primijetit ćete da je u svim prepirkama među Kršćanima otkako postoji Crkva, Rim uvijek davao prednost onoj doktrini koja je najviše podjarmila čovjekov um i poništila razum."
[Voltaire]

oces jos?

обрати пажњу на питање и ја исто тамо нисам видела ајнштајна и нисам рекла да су сви били хришћани али исто толико ја сад могу наћи научника са њиховим цитатима и шта сад ти научници су идиоти а ми који смо цео дан на форуму паметни

ako je neko Naucnik (sa velikim N), taj moze biti religiozan, ali taj NIKADA i NIKADA i NIKADA nece prihvatiti ono sto se servira u bibliji, i u raznim spisima, nego ce to provuci kroz debeo filter racionalizma i doneti zakljucke.

da se naucnici rukovode biblijom i filozofijama tipa "bog je tako hteo" , mi bi sada razmenljivali dimne signale i mislili da je zemlja u centru svemira (i da je ravna ploca)...

stnco:
1. Vidiš sviđa mi se kada biblijske tekstove tumačiš kao "moguće je da je" a nije ti jasno kako je, ali da znaš voda iznad svoda nemoguće je da je, prouči malo gravitaciju i kretanje veštačkih satelita.
2. ... i na kraju a možda i prvo otkud si tako ubeđen da Bog postoji?
3. ... da li ti stvarno veruješ da je Marija zatrudnela a bila devica?
4. Znači i ti tvrdiš ono što je sasvim jasno: ako neko tvrdi da postoji Bog on to treba i da dokaže a u protivnom Bog ne postoji.
5. Vi vernici ste toliko ogrezli u veri u Boga, da ne vidite da vas naučni pogled na svet demantuje.
6. Vaš pogled na svet je zasnovan na nekim biblijskim tekstovima koje vi nekritički prihvatate, i kojeg su se odrekli i zapadni pametni vernici, i ispadate smešni kada se pogleda naučno shvatanje.
7. ... ali vi pokušavate da demantujete neke naučne teorije.
8. Prvenstveno, treba da izabere hibridno seme, a ne ono što su upotrebljavali vaši istomišljenici pre hiljadu godina.
1. Nije važno je li događaj opisan u Bibliji bio istinit i uopšte moguć, važna je poruka koju sadrži u sebi. Zašto mi pripisuješ neznanje iz gravitacije, kad sam naveo primer Venere koja je stalno prekrivena gustim oblacima. Treba li da ti objašnjavam šta su oblaci?
2. Kad je neko ubeđen da je drugi u zabludi on i ne vodi mnogo računa o tome šta drugi kaže, nego njegove izjave oblači u svoje ruho. Mnogo puta sam ponovi, a siguran sam da si ti to svaki put pročitao, da vernik, istog momenta kada iskreno u svom srcu poveruje, dobije potvrdu od Boga. Ta potvrda je nedvosmislena - ne može biti ništa drugo (ni priviđenje, ni varka, ni izmišljotina, ni fantazija, ni šizofrenija, ni umobolnost, ni zaglupljenost... ) nego glas živog Boga! (Ovo svak može lako proveriti, pa izvolite).
3. Nije bitno da li je Hrist bio samo čovek ili samo Bog ili i jedno i drugo (vidi tačku 2). Poruka bezgrešnog začeća je da Hristova ličnost nije bila ničim ukaljana, a on je u istinu takav i bio.
4. Ako se za nešto kategotički tvrdi da ne postoji, a nema dokaza, je li onda ta tvrdnja istinita?
5. Koliko je istinita ta tvrdnja? Danas, u 21-om veku, više od dve trećine ljudi na Zemlji je verujuće i taj broj je stalno u porastu. Ko koga demantuje?
6. Što se tiče teksta Biblije, vidi tačku 1. Što se tiče navodnog otpadananje od vere, o tome ateisti nisu merodavni da sude, a nisam siguran ni da je to tačno. A ako je neko sposoban da nekoga ismejava i ruga muse, on sam sebe kalja.
7. Imamo više pravo da tvrdimo da je živi svet stvoren, nego što evolucionisti tvrde da je nastao spontano, sam od sebe. Napominjem, vernici nisu protivu nauke i naučnika, mada nam zlobnici to pripisuju. Moje lično ubeđenje je da će se uskoro sve vere i religije ujediniti i isto tako će doći do fuzije nauke i religije.
8. Hibridi? Genetski hibridi? Ja se bojim da nam genetika ne dođe glave.
(Kako ti se sviđa ova estetika, Obere?)

"Primijetit ćete da je u svim prepirkama među Kršćanima otkako postoji Crkva, Rim uvijek davao prednost onoj doktrini koja je najviše podjarmila čovjekov um i poništila razum."
[Voltaire]

Slazem se sa ovim. Ali vazno je jos napomenuti, da Hrist I danasnje hriscanstvo nisu isto, kao sto nisu isto prahriscanstvo I hriscanstvo. U istoriji filozofije ( za srednju skolu ! ) naci cete da su prahriscani u ranoj fazi hriscanstva bili manjina u rimskom carstvu I da su cak morali da se skrivaju po katakombama iz straha od progona. Danas verovatno niko ne bi ni znao za hriscanstvo da se neko nije “dosetio” da napravi kompromis sa svetovnom vlascu I da izmeni jedno od nacela po kome vise nije toliko bitno sta I kako radis dok god ides u crkvu da ispovedas grehe. Ovo je otvorilo vrata hriscanstva bogatima I mocnima iako Hristovo ucenje propoveda odricanje od materijalnog bogatstva I slicne stvari. Sve to dalje rezultira u to da se hriscanstvo polagano pretvorilo u polugu za manipulacijom masama. Biblija je knjiga koja je izuzetno vazna I ona se moze shvatiti samo objedinjavanjem racionalnog I iracionalnog – a retko koji naucnik ima petlju da se otisne u vode iracionalnog da bi dobio punu istinu. Pravo hriscanstvo, pravo Hristovo ucenje je najlepsi poklon koji je ovaj svet dobio – ali bojim se da ga malo ko zaista shvata.

kako_hocu:
Biblija je knjiga koja je izuzetno vazna I ona se moze shvatiti samo objedinjavanjem racionalnog I iracionalnog – a retko koji naucnik ima petlju da se otisne u vode iracionalnog da bi dobio punu istinu. Pravo hriscanstvo, pravo Hristovo ucenje je najlepsi poklon koji je ovaj svet dobio – ali bojim se da ga malo ko zaista shvata.
Da podvučem za Obera i stnco.

Pokusajte jos da shvatite da Hrist nije covek, nije bitan Isus Hrist kao ime I licnost. Hrist je simbol visoke svesti, Boga, energije bezuslovne ljubavi. Drugi Hristov dolazak ce se ogledati u porastu svesti stanovnika ove planete – a svest I ljubav su ono pred cim se strah ( Djavo ) povlaci.

da se naucnici rukovode biblijom i filozofijama tipa "bog je tako hteo" , mi bi sada razmenljivali dimne signale i mislili da je zemlja u centru svemira (i da je ravna ploca)...[/QUOTE]
psalam 104,6 govori za zemlju "opkoljena si bezdanom kao haljinom" ili kod kad jov upucuje Bogu" obesio si zemlju niocem"(Jov 26,7)Tako da su i ostali slusali bibliu kao i vi sad sto necete imali bi saznanja koja nisu morali da cekaju 4000 godina da ih neko potvrdi

ristob:
1. Nije važno je li događaj opisan u Bibliji bio istinit i uopšte moguć, važna je poruka koju sadrži u sebi. Zašto mi pripisuješ neznanje iz gravitacije, kad sam naveo primer Venere koja je stalno prekrivena gustim oblacima. Treba li da ti objašnjavam šta su oblaci?
Pošto imam problema da mi kompjuter "proguta" dugačke postove, prinuđen sam na ovakav metod.
Jeste važno je li događaj opisan u Bibliji bio istinit i uopšte moguć jer vi vernici sve što tamo piše prihvatate kao nedvosmislenu istinu. A ja se pitam kako prihvatate kao istinu a očigledna je teška izmišljotina, ili je to nivo znanja pisaca Biblije.
Treba da mi objasniš šta su oblaci, ali oni na konima letite vi vernici. Da te podsetim, pod pojmom "voda" misli se na tečnu vodu inače je para ili led. Znači ipak je voda iznad svoda i voda ispod svoda.

ristob.:
2. Kad je neko ubeđen da je drugi u zabludi on i ne vodi mnogo računa o tome šta drugi kaže, nego njegove izjave oblači u svoje ruho. Mnogo puta sam ponovi, a siguran sam da si ti to svaki put pročitao, da vernik, istog momenta kada iskreno u svom srcu poveruje, dobije potvrdu od Boga. Ta potvrda je nedvosmislena - ne može biti ništa drugo (ni priviđenje, ni varka, ni izmišljotina, ni fantazija, ni šizofrenija, ni umobolnost, ni zaglupljenost... ) nego glas živog Boga! (Ovo svak može lako proveriti, pa izvolite).
Ja se apsolutno slažem da ti kao vernik uvek dobiješ potvrdu od Boga. Ali kako ću ja da dobijem potvrdu od Boga izvan tebe, jer nisam vernik. Subjektivna ubeđenost postojanja Boga zasniva se na veri, a objektivna na dokazima. Prema tome, to što ti osećaš je tvoja lična stvar i nikako ne znači da Bog postoji samo zato što ti veruješ u to, i što ga subjektivno istinski doživljavaš.

ristob:
3. Nije bitno da li je Hrist bio samo čovek ili samo Bog ili i jedno i drugo (vidi tačku 2). Poruka bezgrešnog začeća je da Hristova ličnost nije bila ničim ukaljana, a on je u istinu takav i bio.
Znači sada ti je bezgrešno začeće samo poruka a ne istina. Znači Marija je, kao obična žena (žene ne zamerite samo pokušavam da demistifikujem Msriju), vanbračno "zgrešila" uz pomoć običnog muškarca, rodila obično vanbračno dete, a onda ćeš, negde, nekom opet da tvrdiš kako je Hrist Božji sin, ili sam Bog, začet u bezgrešnom začeću uz pomoć Svetog Duha.

ristob:
4. Ako se za nešto kategotički tvrdi da ne postoji, a nema dokaza, je li onda ta tvrdnja istinita?
Opet stara priča. Osnovna stvar je da ako tvrdiš da nešto postoji, da to i dokažeš a ne da zahtevaš nemoguće da ti neko dokaže da to ne postoji. Zato je prilika za moju priču.
Ja tvrdim da oko tebe lete nevidljivi slonovi, ali, normalno, ne mogu da ti dokažem. Pa onda dokaži ti meni da oko tebe ne lete nevidljivi slonovi. Nemoj ovo da prihvatiš kao moje šarlatanstvo (imaćeš i drugih prilika za to :D) već ozbiljno razmisli i uporedi sa smislom gornjeg citata.

ristob:
5. Koliko je istinita ta tvrdnja? Danas, u 21-om veku, više od dve trećine ljudi na Zemlji je verujuće i taj broj je stalno u porastu. Ko koga demantuje?
Taj podatak ne znam, neću ni da proveravam (imam negde zapisano koliko ima i kojih vernika kao i koliko je ateista u svetu, ako te brojke interesuju potrudiću se da nađem) već ti verujem. Ali ja znam da je najveći natalitet u manje obrazovanim sredinama gde se više i veruje . Bio bih zadovoljan da mi kažeš koliko je godišnje povećanje broja stanovnika Švedske i koliki je procenat povećanja broja vernika kod njih. Ne mislim ovde na vernike koji će se deklarativno izjasniti kao verujući, već na one tvog tipa koji su isključivo za Tvorca i ništa drugo.

ristob:
6. Što se tiče teksta Biblije, vidi tačku 1. Što se tiče navodnog otpadananje od vere, o tome ateisti nisu merodavni da sude, a nisam siguran ni da je to tačno. A ako je neko sposoban da nekoga ismejava i ruga muse, on sam sebe kalja.
Da te podsetim. U tački pet si govorio da više od dve trećine stanovnika Zemlje je verujuće a sada su ti zapadni vernici (recimo dve trećine Hrišćana) navodni otpadnici, samo zato što su počeli da misle, i koji su realno shvatili da bukvalno prihvatanje Tvorca je u ozbiljnom sukobu sa naukom i taj sukob pokušali da otklone.
Ovo o kaljanju nije vredno ni pomena.

ristob:
7. Imamo više pravo da tvrdimo da je živi svet stvoren, nego što evolucionisti tvrde da je nastao spontano, sam od sebe. Napominjem, vernici nisu protivu nauke i naučnika, mada nam zlobnici to pripisuju. Moje lično ubeđenje je da će se uskoro sve vere i religije ujediniti i isto tako će doći do fuzije nauke i religije.
Svet je stvoren bez obzira da li si vernik ili ne. Samo što ti misliš da je stvoren odjednom uz pomoć čarobnog štapića Velikog Tvorca, a ja prihvatam da je stvaran postupno kako to nauka tvrdi. Ja nisam sklon da selektivno prihvatam naučne istine: sviđa mi se elektronika i prihvatam je-ne sviđa mi se Evolucija i ne prihvatam je. Naučne metode obavezno zahtevaju dokaze bez obzira da li je elektronika ili Evolucija.

ristob:
8. Hibridi? Genetski hibridi? Ja se bojim da nam genetika ne dođe glave.
Mnogima je u prošlosti i nauka i religija došla glave, i biće toga i u buduće. Ali, da li to znači da ne treba iskoristiti mogućnost da se ne isprave, recimo, neke genetske greške fetusa, pa da se rodi zdravo dete, a ne nakaza zbog "Božje brljotine".
Ali ono o hibridima si bukvalno shvatio. Ja sam mislio da je davno prošlo vreme kada su propovednici mogli da koriste metode koje su koristili stotinama godina. Danas su ljudi sa drugačijim shvatanjima i ne možete ih ubeđivati ako svoje shvatanje ne prilagodite savremenom trenutku. Ja sam ubeđen da vreme Tvorca kod vas vernika prolazi a vreme Pokretača dolazi. Ili jednostavno, Bog ništa nije stvorio već pokreće vas vernike na dobra a i loša dela.

Original postavio kako_hocu
Biblija je knjiga koja je izuzetno vazna I ona se moze shvatiti samo objedinjavanjem racionalnog I iracionalnog – a retko koji naucnik ima petlju da se otisne u vode iracionalnog da bi dobio punu istinu. Pravo hriscanstvo, pravo Hristovo ucenje je najlepsi poklon koji je ovaj svet dobio – ali bojim se da ga malo ko zaista shvata.

ristob:
Da podvučem za Obera i stnco.
Kako ristobe ne shvataš da su naučnici imali Bibliju u rakama kada su racionalno počeli da proučavaju svet i odbacili su mnoge "istine" (ja kažem kao naučne gluposti.)
A evo ja sam nešto i za tebe podvukao. Zar treba da ti ovo tumačim. Moram.
To učenje je najlepši poklon, ali ga shvatate samo vi malobrojni, izuzetno pametni, Bogom dani, Bogom nadahnuti, duhovno prosvetljeni, pripadnici Božjeg stada, srećnici pred Rajem nebeskim, besmrtne duše, uzvišeni.............(vidiš li šta ovo znači?)
I da naglasim Hrišćana ima mnogo manje od polovine svetskog stanovništva. Kako i oni ne dobiše takav poklon nego za Hrista i njegovo učenje i ne haju.

darkoje:
da se naucnici rukovode biblijom i filozofijama tipa "bog je tako hteo" , mi bi sada razmenljivali dimne signale i mislili da je zemlja u centru svemira (i da je ravna ploca)...
psalam 104,6 govori za zemlju "opkoljena si bezdanom kao haljinom" ili kod kad jov upucuje Bogu" obesio si zemlju niocem"(Jov 26,7)Tako da su i ostali slusali bibliu kao i vi sad sto necete imali bi saznanja koja nisu morali da cekaju 4000 godina da ih neko potvrdi[/QUOTE]
Daj nabroj ta saznanja, života ti.
A zašto ti tumači Biblije u prošlosti ne vidoše ta napredna saznanja, nego su na lomači spaljivali mnoge koji su pokušali da dođu do istina (pa makar te istine bile napisane i u Bibliji, kako ti reče? Dakle kako tumačiš taj apsurd: da su se držali Biblije na mnoga saznanja se ne bi čekalo 4000 god. a držali se Biblije pa unazadili razvoj nauke za 1000 godina? (Ovaj podatak od 1000 godina nije moj, već iz knjige koju ako želiš mogu da ti preporučim).

stnco:
Znači sada ti je bezgrešno začeće samo poruka a ne istina. Znači Marija je, kao obična žena (žene ne zamerite samo pokušavam da demistifikujem Msriju), vanbračno "zgrešila" uz pomoć običnog muškarca, rodila obično vanbračno dete, a onda ćeš, negde, nekom opet da tvrdiš kako je Hrist Božji sin, ili sam Bog, začet u bezgrešnom začeću uz pomoć Svetog Duha.

MAРИЈА ЈЕСТЕ БЕЗГРЕШНО ЗАЧЕЛА И ОН ЈЕСТЕ БОГ И ОНА ЈЕ БИЛА ЦЕО ЖИВОТ ДЕВИЦА. То су истине , Замислимо да је неко пре 300 година причао људимо о телефону,колима,авиону,лету на Месец као и о клинирању,реаговао би исто као и ти . Твој ум је затворен и скучен и зато ти ништа не можеш да разумеш.

raspodela onih koji ne veruju u boga u evropi....pa vi sad vidite koje zemlje najvise veruju u boga..

655px-Europe_belief_in_god_upd.png

То су истине

meni je potrebno MNOGO vise od ovakve izjave da bih nesto uzeo kao cinjenicu....
a to je ono sto je kod vernika problem - pop kaze "istina" i vi k'o ovce...

молим те препоручими ту књигу,па ћу је сама прочитати,и онако идем у болници,па ћу имати времена .Када се вратим одуваћу те .Молим те пошаљи ми назив књиге што пре,да могу да стигнем да је набавим.Хвала

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back