Kult ličnosti... Isus Hrist

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Šakal:
Kakav bi svet... društvo generalno... danas bili... da nije bilo Isusa Hrista... Da li bi ljudski rod dobio ili izgubio... Da li je ljudski rod nešto dobio i šta je to dobio Isusovim bitisanjem i postojanjem... Da li ljudskom rodu i društvu bio potreban neko takav... da ga nije bilo da li bi ga izmislili...
Razumeo sam da je tema postavljena da bi se odgovorilo na ova pitanja iz drugog pasusa uvodnog posta... Možda nisi video, ali pitao sam te šta ovo sledeće znači?
Ok. Isus je postojao... Isus čovek... Zelot... vodja pobunjenika protiv rimskog jarma... čovek koji je iskoristio Stari Zavet... njegova proročanstva... da bi... omasovio pokret i od vrha porobljene države dobio kakvu takvu pomoć...
Ali, da se vratimo na prvi citat.
Da bismo uopšte raspravljali o nekim vrednostima koje bi, u nekim oblicima sačuvanim za ove 2000 godina, bile alternativa pojavi Isusa Hrista, njegovog učenja, nastanku i širenju hrišćanstva, moraćemo da se vratimo u to vreme, dakle u vreme nastajanja hrišćanstva.
Pošto u protoku vremena po pravilu “preživljavaju” pojave i ličnosti, koje su na neki način ekstremi, ja ću da se dotaknem samo nekoliko takvih i pojava i ličnosti. Istorijskih, naravno.

Primer 1.
Tiberije Klaudije, postao je car posle ubistva Kaligule 41. godine n.e. U svojoj 50 godini Klaudije je oženio petnaestogodišnju Mesalinu. U brak su stupili oko 38 godine.
Pominjani istoričar Tacit, u svojim "Analima", zabeležio je:
"Ona [Mesalina] se slepo zaljubila u Gaja Silija, najlepšeg mladog plemića Rima, i iz njegovog kreveta isterala Juniju Silanu, ženu takođe plemenitog porekla, u potpunosti prisvojivši njenog dotadašnjeg ljubavnika. Silije nije imao pojma u kakvoj je opasnosti, mada je bio svestan da bi ako odbije Mesalinu za njega to značilo smrt što je on nekako želeo da izbegne. Cena za to je bila previsoka, ali je on priželjkivao budućnost užvajući u sadašnjosti. Što se tiče Mesaline, ona je, ne krijućii se, s njim odlazila njegovoj kući Sledila ga u stopu, obasipala ga bogatstvom i počastima i na kraju je izgledalo kao da je presto promenio vlasnika, jer su se carevi robovi, slobodnjaci, pa čak i njegov nameštaj našli kod ljubavnika."
Klaudije je uvek bio popustljiv kada je u pitanju bila njegova mlada žena i po potrebi je kažnjavao njene ljubavnike da bi je zadovoljio. Postoje brojni dokazi koji govore u prilog tome, jer je u tom periodu Klaudije dao Mesalini jedno celo krilo svoje palate u kome je ona mogla da živi i bez smetnje zabavlja svoje prijatelje. Mesalina je to oberučke prihvatila i počela da priređuje bezbrojne orgije na koje su bili pozivani razni ljudi: glumci, slobodnjaci, robovi, ambasadori. Sva svedočanstva tog perioda govore u prilog tome da je Mesalina bila nimfomanka (iako su ih pisali uglavnom muškarci koji su bili manje tolerantni prema devijantnom seksualnom ponašanju žena, sigurno je da je u njima bilo istine).

Primer 2.
Irod Antipa je bio oženjen kćerkom arapskog kneza Arete, ali kad je bio u gostima kod svog rođenog brata Filipa, zapade mu za oko njegova žena Irodijada i on je odvede k sebi i poče da živi sa svojom snahom. Irodijada je dovela i svoju kćer Salomiju.
Jovan Krstitelj je javno govorio da je to nemoralno i bludno i osuđivao je cara zato što živi u grehu. Irod se pribojavao Jovana, smatrajući ga svetim čovekom, pa ga nije dirao, ali Irodijada nije mogla da podnese da neko javno govori protiv nje, pa ubedi Iroda da zatvori sJovana u tamnicu. Ona je htela da ga odmah pogubi, ali Irod nije dao.
Na proslavi Irodovog rođendana dvor je bio prepun najuglednijih velmoža. Bančilo se i orgijalo. Irodijada je nagovorila svoju kćer, prelepu Salomiju da odigra svoju čuvenu igru „Sedam velova".
Salomijina igra je toliko raspalila požudu svih prisutnih da joj je Irod, pijan i potpuno zaluđen, rekao pred svima da može da traži šta god hoće, a on će joj svaku želju ispuniti. Ako poželi, daće joj i pola svoga carstva.
Salomiju je majka naučila da ništa drugo ne traži nego samo i jedino glavu Jovana Krstitelja.
Irod nije imao kud, obećanje je dao pred svima, pa je naredio dželatu da Krstiteljevu glavu donese Salomiji na tanjiru.

Sad, voleo bih kada bi neko naveo primere koji predstavljaju suprotnost "vrednostima i vrlinama" iskazanim u ovome što sam ja naveo... pa da nastavimo priču...

@lj_950 - Sad, voleo bih kada bi neko naveo primere koji predstavljaju suprotnost "vrednostima i vrlinama" iskazanim u ovome što sam ja naveo... pa da nastavimo priču...
Jel' primjere koje predstavljaju suprotnost iz vremena prije, odnosno vremena kada nastaje hrišćanstvo ili primjere iz vremena u kojem je hrišćanstvo već postalo dominantni faktor u društvu?

@stnco

@krauterbox

Šakal je postavio temu tako da raspravljamo o posledicama pojave Isusa Hrista i hrišćanstva.

Ja predlažem da ne idemo od kraja, ili od završetaka nekih epoha u ovih 2000 godina, već da pokušamo da krenemo od nekih početaka, dakle, da potražimo uzroke koji su uslovili pojavu i Isusa Hrista i hrišćanstva, kao i urastanje hrišćanskog učenja u temelje civilizacije.

Naveo sam dva primera, ekstremna kada je moral u pitanju, ali samo zato da bih skrenuo pažnju na mogućnost problemskog postavljanja teme na način kako sam rekao.

Naravno, ne želim da vidim problem kao Božju promisao, iako sam vernik. Značilo bi mi ako bi rasprava imala pre svega istorijsko-sociološku, podrazumeva se i političku konotaciju.

Vernik sam, ali nisam u hramu... i nisam ovde da bih se molio...

Nego, nisam hteo da se legitimišem, već...

... pojasni podvučeno... pročitano (gde?), lični stav, provokacija radi nastavka priče...?

Hm, kao prvo... Sretna Nova...;)
Mnogo njih je pisalo o tome... dosta knjiga... ali, ja sam prvi put... od sveštenih lica čuo... slučajno...
Prevrni malo Bibliju... hapšenje Isusovo... Sveti Petar...
Btw. malo sam ne naspavan pa ću ranije u krpe... Sutra na put... pa kad se vratim nastavljamo...
Pozz.

Hm, kao prvo... Sretna Nova...;)
Mnogo njih je pisalo o tome... dosta knjiga... ali, ja sam prvi put... od sveštenih lica čuo... slučajno...
Prevrni malo Bibliju... hapšenje Isusovo... Sveti Petar...
Btw. malo sam ne naspavan pa ću ranije u krpe... Sutra na put... pa kad se vratim nastavljamo...
Pozz.
Sreća i zdravlje i tebi...:lol:
U pravu si, hajde kad se vratiš, jer, otvorio sam neke druge, po meni od ovih pitanja značajnije probleme.

Немој да дозволиш да те препадну неки шаљиви ликови. Мало ћу ти помоћи.....Исус је рођен у Витлејему али се по повратку из Египта настанио у Назарету

Tako kažu knjige, ako je knjigama verovati.
Bar danas nije problem odštampati propagandni materijal.

Исус или Исус Христос (8−2. пре нове ере до 29−36. нове ере)[2] познат и као Исус из Назарета, је централна фигура хришћанства, а такође и битна личност у неколико других религија. Христос или Христ је титула која потиче од грчке речи Χριστός (Christós), што значи "онај који је миропомазан", што се подудара са хебрејским називом речи Месија. Име Исус потиче од грчке речи Ίησους (Iēsous), која је хеленизација хебрејске речи יהושע (Јехошуа) од хебрејско-јерменског ישוע (Јешуа), што значи "YHWH спасава".

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back