Kult ličnosti... Isus Hrist

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hm, ipak ti nisi ukapirao... Nisam pomenuo Talmud iz tog razloga... da jesam, sigurno se ne bih uhvatio za vešanje, kamenisanje... Da sam hteo da udarim tamo gde boli... akcenat bih bacio na onih ''četrdeset dana'' a onda sigurno tema dobija drugačiji tok... Dalje, kažeš svako normalan... Hm, malo mnogo... Ne, na to reaguju samo Hrišćani... normalni ili ne... mnogi koji to nisu a jesu normalni... sigurno neće reagovati... ili možda i ti tvrdiš da je čovek normalan samo ako je hristoljubac? Dalje, što se sinonima tiče... jesu li ili nisu... KO to zna? Ti? Ja nemam pojma, mogu da pretpostavim, mogu da zaključim... mogu da tvrdim... što naravno ne znači da sam u pravu... ali takodje ni tebi biblijska istina nije dovoljna... Pravu istinu niko ne zna... Vi kao dokaz imate Bibliju... ako vam se ona oduzme... nemate ništa... Dalje, postavi koliko hoćeš pitanja... ali posle mojih odgovora budi spreman da i ti odgovoriš na neka pitanja...;)
Ova nepreciznost mi se omakla, pisao sam na poslu... Ne bi mi, u normalnim okolnostima, zaista ni na pamet palo da smatram samo hrišćane normalnim (ili ne, kako ti reče). I nikada ne bih tvrdio da je normalan čovek samo hrišćanin.

E, sad, ovaj pokušaj diskvalifikacije...

Vi kao dokaz imate Bibliju... ako vam se ona oduzme... nemate ništa...
... teško će kod mene da se primi. Nisam ni sveštenik ni monah, a koliko sam verujući čovek, to je isključivo moja lična stvar i nije ni za razgovor u četiri oka, a kamoli za javnost.

Odmoriću dan-dva u ovoj temi... neprimereno mi je, praznici... ;-)

Ja njemu Momsena, Dubnova, Elijadu, Moslija, Jedina, Renana, Popovića, Maškina, Francena, Etingera ... a on meni "Dnevnik" i "Patriot" ... nevjerovatno.

Tema na kojoj sam magistrirao je "Berđajev prema boljševizmu".
Mislim da malo ljudi na ovim prostorima poznaje tako Berđajeva i boljševizam, ali nikada mi ne bi palo na pamet da u vezi toga dam ovako prepotentnu izjavu
Ali kad već tražiš... ok. na pravom si mestu...

Dalje... što se Svetonija tiče... šta tu da pobijam? Ne kapiram.
Ebg zaboravio sam da nisi istoričar i da stoga i nemaš osjećaj za finese profesije.
Izvini.

Ja njemu Momsena, Dubnova, Elijadu, Moslija, Jedina, Renana, Popovića, Maškina, Francena, Etingera ... a on meni "Dnevnik" i "Patriot" ... nevjerovatno.

Tema na kojoj sam magistrirao je "Berđajev prema boljševizmu".
Mislim da malo ljudi na ovim prostorima poznaje tako Berđajeva i boljševizam, ali nikada mi ne bi palo na pamet da u vezi toga dam ovako prepotentnu izjavu

Ebg zaboravio sam da nisi istoričar i da stoga i nemaš osjećaj za finese profesije.
Izvini.

Hm, nekima džabe diploma... Počeo si da preteruješ... a to znači da je vreme da imperija uzvrati udarac...:lol: Šala naravno... Nego, ja tebi logiku i zdrav razum... a ti meni Bibliju... ja tebi opet logiku i zdrav razum a ti meni gore pomenute... Gde si ti u celoj priči? Imaš li ti malo svog mišljenja... onako, zdravorazumskog... ili jedino znaš da citiraš... da kao odgovore trpaš tuđa mišljenja... A što se Dnevnika i Patriota tiče... to su tvoji... pisali... pa ako meni ne veruješ onda veruj svojima... ili i oni greše... verovatno... :lol:

Da li je Juda izdao Hrista?
09/04/2006

Gospel_of_Judas.jpg
Prema novo-zavetnom jevanđelju Juda Iskariot, jedan od 12 apostola, izdao je svog duhovnog vođu Isusa Hrista, za kesu zlatnika, a potom se, posramljen, obesio. Međutim, jedan rano-hrišćanski tekst – koji je nedavno restauriran, preveden i čija autentičnost je potvrđena – ukazuje da Novi zavet nije ispričao celu priču o odnosu između Jude i Hrista. Izvršni direktor “National Geographic Society”-a Teri Garsija, sumirao je drugačije viđenje Judine uloge na osnovu novog dokumenta.
“Jevanđelje po Judi nudi drugačiji pogled na odnos između Hrista i Jude i pruža novi uvid u apostola koji je poznat po izdaji Hrista. Za razliku od poznatih jevanđelja po Matiji, Marku, Luki i Jovanu, ovo novootkriveno jevanđelje prikazuje Judu kao omiljenog apostola i bliskog prijatelja, koji je postupao po Hristovom zahtevu, kada ga je predao rimskim vlastima.”
Jevanđelje po Judi je u stvari prevod originalnog jevanđelja koje je napisao jedan grčki hrišćanin - disident, u drugom veku naše ere. Rano-hrišćanska Crkva je taj originalan tekst odbacila kao jeretički i on nije postao deo Novog zaveta, kakvog ga poznajemo. “National Geographic” je izvršio rekonstrukciju prevoda tog teksta, a prevod je nastao oko 300-te godine naše ere. Papirusni tekst jevanđelja po Judi je pronađen još 1978. u Egiptu, a potom je išao iz ruke u ruku različitih preprodavaca umetnina, da bi na kraju – gotovo potpuno izlomljen na komadiće – dospeo pre par godina u ruke konzervatora. Istoričari religije veruju da bi novo jevanđelje moglo da pomogne da se pronađe odgovor na pitanja poput – ko je bio Juda, kakav je bio njegov odnos sa Hristom i zašto je on naveo Rimljane da uhapse Hrista? Bart Erman, professor religije na Univerzitetu Severne Karoline, smatra da novo jevanđelje pokazuje da Juda nije imao nameru da povredi Hrista.

Gospel_of_Judas_1.jpg

“On je ovde opisan kao dobar čovek. On je, u stvari, jedini pozitivan. On je jedini apostol koji RAZUME Hrista. Na jednom mestu u ovom tekstu, Hrist poziva apostole da stoje u njegovom prisustvu. Niko za to nema snage, osim Jude Iskariota. Juda može da stoji u Hristovom prisustvu i on je kasnije prikazan kao superioran u odnosu na ostalih 11 apostola.”
Marvin Majer, professor biblijskih studija na Univerzitetu Čepmen, u Kaliforniji, smatra da bi novo jevanđelje moglo da pomogne da se uklone antisemitski tonovi u hrušćanstvu.
“Ličnost Jude je često prikazivana kao zao Jevrejin, koji je izdao Hrista, kako bi ga uhapsili i ubili. Zato je takva tradicionalna slika izdajnika Jude podgrevala plamen antisemitizma. Juda, kako je prikazan u ovom novom jevanđelju, bi mogao da bude protivteža tim antisemitskim trendovima.”

Hm, šta sad? Možda si pogrešnu istoriju učio... Vreme će pokazati...:lol:

Da li je Juda izdao Hrista?
09/04/2006

Gospel_of_Judas.jpg
Prema novo-zavetnom jevanđelju Juda Iskariot, jedan od 12 apostola, izdao je svog duhovnog vođu Isusa Hrista, za kesu zlatnika, a potom se, posramljen, obesio. Međutim, jedan rano-hrišćanski tekst – koji je nedavno restauriran, preveden i čija autentičnost je potvrđena – ukazuje da Novi zavet nije ispričao celu priču o odnosu između Jude i Hrista. Izvršni direktor “National Geographic Society”-a Teri Garsija, sumirao je drugačije viđenje Judine uloge na osnovu novog dokumenta.
“Jevanđelje po Judi nudi drugačiji pogled na odnos između Hrista i Jude i pruža novi uvid u apostola koji je poznat po izdaji Hrista. Za razliku od poznatih jevanđelja po Matiji, Marku, Luki i Jovanu, ovo novootkriveno jevanđelje prikazuje Judu kao omiljenog apostola i bliskog prijatelja, koji je postupao po Hristovom zahtevu, kada ga je predao rimskim vlastima.”
Jevanđelje po Judi je u stvari prevod originalnog jevanđelja koje je napisao jedan grčki hrišćanin - disident, u drugom veku naše ere. Rano-hrišćanska Crkva je taj originalan tekst odbacila kao jeretički i on nije postao deo Novog zaveta, kakvog ga poznajemo. “National Geographic” je izvršio rekonstrukciju prevoda tog teksta, a prevod je nastao oko 300-te godine naše ere. Papirusni tekst jevanđelja po Judi je pronađen još 1978. u Egiptu, a potom je išao iz ruke u ruku različitih preprodavaca umetnina, da bi na kraju – gotovo potpuno izlomljen na komadiće – dospeo pre par godina u ruke konzervatora. Istoričari religije veruju da bi novo jevanđelje moglo da pomogne da se pronađe odgovor na pitanja poput – ko je bio Juda, kakav je bio njegov odnos sa Hristom i zašto je on naveo Rimljane da uhapse Hrista? Bart Erman, professor religije na Univerzitetu Severne Karoline, smatra da novo jevanđelje pokazuje da Juda nije imao nameru da povredi Hrista.

Gospel_of_Judas_1.jpg

“On je ovde opisan kao dobar čovek. On je, u stvari, jedini pozitivan. On je jedini apostol koji RAZUME Hrista. Na jednom mestu u ovom tekstu, Hrist poziva apostole da stoje u njegovom prisustvu. Niko za to nema snage, osim Jude Iskariota. Juda može da stoji u Hristovom prisustvu i on je kasnije prikazan kao superioran u odnosu na ostalih 11 apostola.”
Marvin Majer, professor biblijskih studija na Univerzitetu Čepmen, u Kaliforniji, smatra da bi novo jevanđelje moglo da pomogne da se uklone antisemitski tonovi u hrušćanstvu.
“Ličnost Jude je često prikazivana kao zao Jevrejin, koji je izdao Hrista, kako bi ga uhapsili i ubili. Zato je takva tradicionalna slika izdajnika Jude podgrevala plamen antisemitizma. Juda, kako je prikazan u ovom novom jevanđelju, bi mogao da bude protivteža tim antisemitskim trendovima.”

Hm, šta sad? Možda si pogrešnu istoriju učio... Vreme će pokazati...:lol:
A ovo je Tvoje mišljenje. Ti si do ovoga došao sopstvenim istraživanjima.

Arheolog krio istinu o Isusovom grobu
Blic - Pre 10 sati
Udovica izraelskog arheologa Josefa Gata, čije se ime vezuje za otkriće grobnice u kojoj je, kako neki veruju, sahranjen Isus Hristos, ponovo je ove nedelje pokrenula kontroverzu izazvanu prošle godine dokumentarcem "Isusov izgubljeni grob".
Rut Gat je obelodanila da je njen muž krio istinu o grobnici, iako je čvrsto verovao da je pronašao mesto gde je Isus sahranjen, u strahu od antisemitizma i da je odneo tajnu u grob. Gatova udovica je podstakla čitavu buru reagovanja primajući, u ime pokojnog muža, nagradu za životno delo od Odeljenja za antikvitete. Na kraju četvorodnevnog simpozijuma u Jerusalimu, gde su se, pored arheologa, okupili biblijski stručnjaci i drugi naučnici, Gat je rekla da je njen muž znao da je našao "grobnicu Isusa Hrista", ali da se ozbiljno brinuo i strahovao zbog posledica tog otkrića. Ona je istakla da je njen muž odrastao u okupiranoj Poljskoj, da je nosio gorka sećanja iz detinjstva i da je strahovao da bi njegovo otkriće moglo da dovoede do "talasa antisemitizma".
Gat je umro ubrzo nakon što je otkrio grobnicu iz prvog veka nove ere u Talpiotu 1980. godine i ostavio je malo zabeleški o otkriću. On je, međutim, kako tvrdi njegova udovica, o tome pričao s njom za kuhinjskim stolom. O otkriću je, 16 godina kasnije, pisao drugi izraelski arheolog, Amos Kloner, koji je uveliko dovodio u sumnju tvrdnju da je grobnica na bilo koji način povezana s Isusom. Režiser Simha Jakobovici, rođeni Izraelac koji radi u Kanadi, izazvao je prošle godine još veću kontroverzu svojim dokumentarcem prikazanim na TV kanalu Diskaveri na temu istog otkrića. On je prisustvovao i simpozijumu u Jerusalimu i posle toga izjavio da je "skoro pao sa stolice" kada je čuo reči udovice. Na kraju simpozijuma dvojica od pet učesnika diskusije rekli su da ne veruju u vezu između Isusa i grobnice.
Dva preostala učesnika su rekla da je vrlo moguće da se ipak radi o Isusovom grobu. Većina vernika hrišćana veruje da je Isus sahranjen i vaskrsao na mestu gde se danas nalazi Crkva Svetog groba u jerusalimskom starom gradu. Ona je podignuta na mestu gde je bila i Golgota, brdo na kome je, prema Starom zavetu, Isus razapet i preminuo. Predsedavajući Džejms Čarlsvort, profesor jezika Novog zaveta i književnosti s teološkog seminara u Prinstonu odbacio je ideju da je Isus tamo sahranjen i rekao da ne veruje da bi sledbenici Isusa stavili posmtrne ostatke spasitelja u takvu "užasnu kosturnicu". On je ipak ocenio da se otvara mogućnost da je grobnica povezana s Isusovim klanom. Udovica je sada podstakla nov arheološki zemljotres. Kada su pre nepunu godinu stigli prvi izveštaji o filmu Jakobovicija, jerusalimska opština je obećala da će otvoriti nalazište za posetioce, ako bude zahteva.
U filmu se tvrdi da šest od 10 kosturnica iz grobnice imaju natpise koji se dovode u vezu s Isusom, između ostalog, "Isus sin Josifa"," Meri" , "Marjamne" - navodno Marija Magdalena i "Juda, sin Isusa". Istovremeno se sugeriše da Isus nije umro na krstu, već se oženio i imao sina. Film su oštro napali hrišćanski velikodostojnici i neki arheolozi. Jakobovici je, međutim, ostao iza svojih reči, a sada je izrazio nadu da će se grobnica još pomnije istražiti. Ona se nalazi pod pravouganom pločom između niza stambenih zgrada u jerusalimskim brdima.

Tanjug

@Šakal

Prodjoše praznici, prodjoše izbori, prodjosmo kod Putina, pa da nastavimo... O Judinom Jevandjelju sam čitao i za sada ga ne bih komentarisao, osim ako insistiraš.
Ovo gore je senzacionalistička farsa kao i bestseler Dena Brauna, pa neću da obraćam pažnju na to.
Idemo odande gde smo stali.

Hm, u to doba... hapšenja su vršili centurioni na čelu kohorti... sad, kad već malo verujemo... zašto uopšte naoružani ljudi? Zašto kad bi Jagnje samo došlo da ga je neko pozvao jer je već znao šta će mu se desiti... već je znao i ko će ga koliko puta izdati... ko će ga se odreći... itd. Dakle, zašto naoružani ljudi na takvog čoveka? Osim ako se Pilat nije zbog nečega uprpao... Opet moram da pitam, ako je verovati Bibliji... a već rekoh... da joj malo poverujemo... čini mi se da jedan od Rimljana koji su čisto onako forme radi bili tu... ostade i bez uveta... nisu rekli kojeg... levog ili desnog... Ajd' dalje... Jedna od velikih grešaka Biblije... velika nelogičnost... je i Isusovo krštenje... ali o tome... kasnije...

Hajde da zanemarimo, da ne uzimamo u obzir da li je bila legija, kohorta ili... da kažemo, baš kako si naveo, da su naoružani ljudi krenuli da uhapse Isusa. Jevreji, rimljanski legionari... ostavimo to po strani.
Suština je u pitanju: Zašto uopšte naoružani ljudi? I dalje: “Zašto kad bi Jagnje samo došlo da ga je neko pozvao jer je već znao šta će mu se desiti... već je znao i ko će ga koliko puta izdati... ko će ga se odreći... itd.“ I odsečeno (levo ili desno) uvo jednoga Rimljanina.
Kada ne bih sebe smatrao ozbiljnim čovekom i kada ovu temu ne bih uzimao za ozbiljnu polemički raspravu, ja bih ti odgovorio: Možda su mu i slali pozivara sa pozivom, ali nisu ga našli jednom, pa još jednom, a onda kao i sve policije (ili tajne službe) sveta, uzmu krticu (ovde: Juda) i krenu da ga privedu...
Kao danas što se radi... A možda su i Judi obećali status zaštićenog svedoka.
Znači, Jagnje nije znalo da ga pozivaju i zato nije samo otišlo.
Naoružani ljudi? Pa tako su, kao i danas, pravila nalagala. Nije, valjda, trebalo da ponesu mleko i cuclu, pošto je jagnje u pitanju.

Ali, ti očigledno slabo poznaješ pravila dramaturgije i razvoja dramske radnje. Po istim pravilima se stvara i kult ličnosti.
Ovde je reč, o tzv. uzlaznoj liniji pojedinačnih radnji, koje vode ka zapletu.
Prolog: Beseda na Gori, proglas sa principima hrišćanskog učenja.
Prva scena: ulazak u Jerusalim sa božanskim dočekom. Eto i odgovora na tvoje pitanje da li ima spomena njegove božanske prirode ("Osana, neka je blagosloven koji dolazi u ime gospodnje, i to – car Izrailjev!".)
Druga scena: obaranja dilerskih tezgi u hramu. Prvi sukob, bez posledica.
Treća scena: Tajna večera i izlaganje temeljnih osnova programa a osnov je "Uzmite, jedite, ovo je Telo moje koje se lomi za vas, radi oproštenja grehova" i "Pijte iz nje svi; ovo je Krv moja Novoga zaveta koja se lije za vas, i za mnoge, radi oproštenja grehova ". Dakle, pričešće ili evharistija. Mistika dostiže vrhunac. Najava žrtve, izdajstva i odricanja.
Četvrta scena: sudjenje u Sinedrionu. Rasplet.
Sveštenički poglavari i narodne starešine: "Ti li si dakle sin Božji?"
Isus: "Vi kažete da sam ja".
Optužba: bogohuljenje.
Peta scena: kod Pilata, rasplet dostiže vrhunac.
Šesta scena: Golgota, kraj raspleta.
Epilog: Vaskrsenje.

Ti si studirao teologiju pa me ispravi ako sam terminološki negde omanuo. Ja sam ovo uradio na osnovu pravila književnog zanata sa primenom u pisanju dramskog dela, a kao što rekoh, sva ova pravila, postupci i radnje su primenjeni kod stvaranja svakog kulta, pa i Isusovog.

Hm, ipak ti nisi ukapirao... Nisam pomenuo Talmud iz tog razloga... da jesam, sigurno se ne bih uhvatio za vešanje, kamenisanje... Da sam hteo da udarim tamo gde boli... akcenat bih bacio na onih ''četrdeset dana'' a onda sigurno tema dobija drugačiji tok...
Ovo se u polemici, kao i u politici, zove “šargarepa na štapu“, ali ajd, radi ostalih...

Najpre kažeš “obrati pažnju na boldovano“ i podvučeš “vešanje“ i “kamenisanje“, a onda kažeš da se sigruno ne bi uhvatio za te dve reči i da bi bacio akcenat na bolnih “četrdeset dana“...
Zašto bolnih? Zato što oni koji su pisali novozavetne spise (mislim i na kanonske i na apokrife) nisu lepo protumačili Talmud, pa su sa ulica Jerusalima premestili Isusa Hrista u pustinju? Što su mu umesto “glasnika“ dali satanu!
I, onda, naravno, “ipak nisam ukapirao“!?
Istoričare iz toga doba samo nabrajaš, štrbneš od nekog ponešto, a ovamo idemo na istinu koju nudi Talmud.
Hoćemo li i u K’uran, ima i tamo nekih zanimljivih detalja.

Hm, al' ti je odgovor... Pazi sad... ovo ti je treći put kako lično mene kačiš... Vidiš, može biti da si i u pravu... ali jedno je sigurno... mnogo dobro poznajem Bibliju...
Nisi terminološki nigde omanuo, valjda... ali, omanuo si kao vernik... ali o tome ću malo kasnije...
Tačno, suština je u pitanju... Samo, tu suštinu ti i ja posmatramo na različite načine... ti kao vernik a ja kao ateista... ti veruješ Bibliji i veruješ da je sve bilo onako kako je u njoj napisano, opisano... to je suština tvoje religije i kao vernik, kao hrišćanin ti po defoltu moraš verovati Bibliji... ja ne... ja postavljam pitanja... Kažeš nije jagnje znalo? Kako nije? Zar ON da ne zna a znao je sve!? Da to ne zna a znao je za izdaje itd. Hm, ybt. nije bio obavešten... kao Koštunjavi... Elem, malo si se zayebao... Ako kažeš da ''jagnje'' nije znalo... hm, onda poričeš njegovu božansku personu... što te i ne čini baš nekim hrišćaninom... Dalje, moram te razočarati... ne poznaješ dovoljno dobro Bibliju... Odgovorićeš mi na ovo pitanje... Pazi, jagnje nije znalo za poziv... ali je jagnje znalo da će biti izdano i uhapšeno, jel tako? Da to nije malo kontradiktorno, a? Hm, dalje... ako je jagnje, ako je stado bilo bezopasno... čemu onda izdaja? Zašto je Juda morao poljupcem pokazati rimljanima ko je Isus? AKo su Isusa apsili Jevreji... pa njega su oni poznavali, znali su kako izgleda... njima Judina izdaja ništa ne znači... izdaja znači Rimljanima... oni nisu znali kao Isus izgleda... Dalje, o kojim to pravilima pričaš? Znači da su Isusa ipak hapsili naoružani ljudi... Rimljani a ne Jevreji... Sad me bacaš u razmišljanJe... ko je bra onda 'apsio? Rimljani ili Jevreji!? Bibliju su prevodili razni ljudi... pa imamo i različita pravila... po nekima su Isusa hapsili Jevreji uz pratnju par Rimljana... po nekima Rimljani uz pratnju par Jevreja... Sad, za Jevreje su važila jedna a za Rimljane druga pravila... a opet, na neki način, Jevreji su ipak slušali Rimljane... Ako su Isusa hapsili po Jevrejskim pravilima i kao razlog naveli bogohuljenje... hm, onda po Rimskim pravilima... imali su potpunu slobodu i nisu im trebali Rimljani kao pratnja... mogli su ga po svojim pravilima i pogubiti bez Pilatove dozvole... on se u takve razmirice nije mešao... A ako su ga hapsili po rimskim pravilima, onda je na čelu kohorte išao centurion... Jevreji su u tom slučaju bili samo posmatrači... Sad, ako su ga Rimljani hapsili onda je u pitanju morala biti teža optužba... Dakle, i jedna i druga pravila su Isusa smatrali opasnim čovekom... zato su ga i hapsili naoružani... E tu je poenta... ako je bio ''jagnje'' ... zašto su ga smatrali opasnim? Zašto Jevreji a zašto Rimljani?
Sad, što se pomenutih istoričara tiče... toliko su napisali o Isusu i to su ti jedni od ne biblijskih izvora koji dokazuju njegovo postojanje... u tom postu nisam hteo da napadnem njegovu božansku personu i to nisi ukapirao... jer da sam hteo prvo bih se uhvatio za tih četrdeset dana... A kad sam pomenuo Talmud i kad sam rekao da je on najbolji... stvarno sam to mislio, jer on jedini pominje Isusa... i jedini dokazuje da je taj čovek ipak postojao... kod svih ostalih je rekla kazala...
E sad, ja bih nešto da te pitam... par pitanja, odgovori kratko... ako hoćeš naravno... Veruješ li ti u Boga? Veruješ li u Stari Zavet potpuno isto kao i u Novi Zavet? Ima još, ali o tome posle tvojih odgovora.

Najpre se odgovara na pitanja.

Veruješ li ti u Boga?
O tome sam već pisao, ali evo, nije mi teško ponovo. Moje verovanje je moja lična, intimna stvar, o kojoj ni sa kim ne govorim, a kamoli da javno napišem. Neodmereno je, čak bljutavo kada vernik priča kako posti, kada će da se pričesti, ode na veselje gde svi krkaju pečenje, a on traži da mu obare krompir... Farisejstvo mi je bilo strano uvek, čak i u običnoj svakodnevici, kada se ljudi hvališu uspešnim poslom, lepom i poslušnom decom, vernom ženom...
Više mi, nekako, leži mitarstvo... a ako me neko hvali kada nisam tu i ja za to čujem, naravno da mi godi.
Vidjao sam vernike koji, iako nisu sveštenici niti se pripremaju za tu službu, prekrste se kada uzmu Bibliju u ruke da bi nešto pročitali... a baš ta knjiga nije osveštana niti je bila u liturgijskoj upotrebi... i to smatram neukim, nedoličnim ponašanjem, čak nekom blagom varijantom farisejstva.
Da bih, ipak, odgovorio konkretno na tvoje pitanje, reći ću samo ovo: da, vernik sam.

... ti veruješ Bibliji i veruješ da je sve bilo onako kako je u njoj napisano, opisano... to je suština tvoje religije i kao vernik, kao hrišćanin ti po defoltu moraš verovati Bibliji...
Ne, takva početna ili predefinisana vrednost za mene ne postoji. To je odgovor i na prvu citiranu rečenicu.

Veruješ li u Stari Zavet potpuno isto kao i u Novi Zavet?
Sve kanonske svete spise smatram svetim spisima jedino kada se čitaju na liturgiji ili u okviru drugih verskih obreda. U svim drugim prilikama to su za mene knjige kao i sve druge. To se odnosi i na ove štampane u mojoj biblioteci, u biblioteci u kojoj radim, kao i na ove u računaru.
Ne misliš, valjda, da se krstim kad učitavam Jevandjelje i kada počnem da tražim nešto.
Pa, i kad bih hteo, ne bih mogao – ruke su mi na tastaturi.

Hm, već sam to pročitao... i nisam te to pitao da bih razglabao o tvojoj ili bilo čijoj veri... kapiram i poštujem, to sam već par puta ponovio... Prave, istinske vernike poštujem... Mislim da ti to jesi... Pitanja sam ti postavio isključivo zbog diskusije... na ovoj temi... Sad, zbog ovog drugog odgovora ne mogu da nastavim... sa pitanjima... nekim pitanjima... ali ću te ipak pitati sledeće... Šta ti misliš, kao vernik... da li je Stari malo u suprotnosti sa Novim... i da li je ovo sadašnje hrišćanstvo malo u suprotnosti sa onim od pre tisuću godina i da li je ono u suprotnosti sa Starim Zavetom?

Ja bih da ti odgovorim, ali ne kao vernik... mogu da sebi napravim distancu od mnogo čega, a sigurno i od svojih verskih opredeljenja.

Rekao bih da je Novi u suprotnosti sa Starim i to pre svega zbog napuštanja monoteističkog ideološkog temelja i uvodjenja Svetog Trojstva, koje je, ipak neka hibridna tvorevina tri božanstva, iako Hristos i Sveti Duh proizilaze iz Oca; potom zbog uspostavljanja apostolske vlasti, koja se razastrla do današnjih dana i počiva na episkopima.

A, naravno da je današnje hrišćanstvo, i istočno i zapadno, odstupilo od mnogo toga na čemu se zasnivalo u prvim vekovima posle Hrista. O Starom zavetu i da ne govorimo, jer tek tu ima da se nabraja.

Ja sam večeras malo umoran, ali nastavićemo sutra, ako se slažeš...

Samo da pojasnimo još ovo: u čemu si kod mojih postova video da te već po treći put lično kačim?
To mi nije bila namera... ali, ipak, bilo bi dobro da znam na šta misliš...

kako i šta kada se sve ovo završi

Da kako li izgleda kada smo svi jednaki makar kada ispustimo poslednji dah Božji.Skoro napunih 36? godina,bar tako mi rekoše mama i tata,ali vidim da imam dve ,tri,nekad ujutru kada se probudim shvatim da je univerzum baš tada i nastao.Čudo.Rešio sam,obzirom da sam do sada sve preživeo,preživim i smrt,samo ne znam kako.Ipak je sve ovo san i preći ću u stvarni svet iz ovog pakla kao iz noćne more u livadu i šumu,tišinu i mirise.Da,ovo je pakao,ovaj svet i civilizacija,a đavoli su ljudi.Ove veštice i karakondžule i satanini podanici
su jedna izmišljotina.Razmislite samo dok ovo pišem negde siluju decu od 5 godina,seku glave,muče,kolju i znam da je to stvarno,e to je pakao,zato ovo sve oko mene i nije stvarno već ružan san.Ipak ujutru se prvo uštinem za obraz da vidim da li sam živ,ako jesam URA,posle sve je lako.Kada si poslednji put sedeo i video sunce kako izlazi?Da li si pokušao sve od života?Nisam jeo nikakvo meso punih 6 meseci i pri tome sam radio teške fizikalije(vuko sam neke daske i kosio kajsijar) i nije ništa.Umorio sam se isto kao i sam mesom,sve je u veri.Ako veruješ da ne možeš ništa ti ne pomaže.I ne volim da koljem jer da bi jeo meso moraš i da zakoješ,ili neko umesto tebe.Neki što kolju ljude kažu da je isto kao i prasence,opet kako vidiš i u šta veruješ.A toliko lepe hrane ima od sireva do gljiva,divno.I kada kakim skoro i da ne smrdljoše(izvinite na vulgarnosti,ali najvolijem da pojednostavim).Mislim da je dobrota povezana sa ubijanjem životinja.Tu je i strah,jedino što nas sprečava da budemo Bog.Eto zmije,tigrove i ostale dobre životinje ubijamo iz straha.Samo dobrota,oproštaj su mi pomogli kad sam u neprilici.Kad sam besan obično nešto upropastim,ali kada slušam šta mi Bog govori sve bude valjano.Neki kažu da je to instinkt ali onda bih morao da budem životinja što nisam i sigurno nisam nastao od majmuna iako sve životinje vidim kao ništa manje,pametnije oblike na planeti.Pitao me jedan poznanik nevernik kako sam video Boga i kakav mu je oblik.Kakva glupost.Bog nema oblik to je duh,ljubav,kada vidiš nepravdu pa ti žao,kad znaš da neko rmba za 15 000,a drugi plati toliko kravatu,pa kako da budem srećan kad neko sad umire jer nema hranu,a ispred gradskih restorana bacaju hranu u kontejner.Užas.Pravi originalni horor film po istinitom događaju.Bog NE KAŽNJAVA,Kao kad kažu kazniće te Bog,ma nikako On samo oprašta i pomaže i nikako drugačije. Dakle samo dobro i ne brigaj,i gledaj žive ljude,drvo, žive oblike, ne jedi meso,pij vino i pravac raj.

Naravno pitate se kakav je ovo odgovor na zadatu temu/pitanje.Ovo je moja reakcija na LE PIAF moderatora koji je obrisao ovu temu jer sam je stavio u deo pod imenom FILOZOFIJA,prvo da bih trebao da promenim podforum jer priča o Bogu,ljudima i smrti nije filozofska tema,a ovde vidim da je Isusa Hristosa stavio pod kultne stvari.Možda je ovo skrivena kamera?

Da kako li izgleda kada smo svi jednaki makar kada ispustimo poslednji dah Božji.Skoro napunih 36? godina,bar tako mi rekoše mama i tata,ali vidim da imam dve ,tri,nekad ujutru kada se probudim shvatim da je univerzum baš tada i nastao.Čudo.Rešio sam,obzirom da sam do sada sve preživeo,preživim i smrt,samo ne znam kako.Ipak je sve ovo san i preći ću u stvarni svet iz ovog pakla kao iz noćne more u livadu i šumu,tišinu i mirise.Da,ovo je pakao,ovaj svet i civilizacija,a đavoli su ljudi.Ove veštice i karakondžule i satanini podanici
su jedna izmišljotina.Razmislite samo dok ovo pišem negde siluju decu od 5 godina,seku glave,muče,kolju i znam da je to stvarno,e to je pakao,zato ovo sve oko mene i nije stvarno već ružan san.Ipak ujutru se prvo uštinem za obraz da vidim da li sam živ,ako jesam URA,posle sve je lako.Kada si poslednji put sedeo i video sunce kako izlazi?Da li si pokušao sve od života?Nisam jeo nikakvo meso punih 6 meseci i pri tome sam radio teške fizikalije(vuko sam neke daske i kosio kajsijar) i nije ništa.Umorio sam se isto kao i sam mesom,sve je u veri.Ako veruješ da ne možeš ništa ti ne pomaže.I ne volim da koljem jer da bi jeo meso moraš i da zakoješ,ili neko umesto tebe.Neki što kolju ljude kažu da je isto kao i prasence,opet kako vidiš i u šta veruješ.A toliko lepe hrane ima od sireva do gljiva,divno.I kada kakim skoro i da ne smrdljoše(izvinite na vulgarnosti,ali najvolijem da pojednostavim).Mislim da je dobrota povezana sa ubijanjem životinja.Tu je i strah,jedino što nas sprečava da budemo Bog.Eto zmije,tigrove i ostale dobre životinje ubijamo iz straha.Samo dobrota,oproštaj su mi pomogli kad sam u neprilici.Kad sam besan obično nešto upropastim,ali kada slušam šta mi Bog govori sve bude valjano.Neki kažu da je to instinkt ali onda bih morao da budem životinja što nisam i sigurno nisam nastao od majmuna iako sve životinje vidim kao ništa manje,pametnije oblike na planeti.Pitao me jedan poznanik nevernik kako sam video Boga i kakav mu je oblik.Kakva glupost.Bog nema oblik to je duh,ljubav,kada vidiš nepravdu pa ti žao,kad znaš da neko rmba za 15 000,a drugi plati toliko kravatu,pa kako da budem srećan kad neko sad umire jer nema hranu,a ispred gradskih restorana bacaju hranu u kontejner.Užas.Pravi originalni horor film po istinitom događaju.Bog NE KAŽNJAVA,Kao kad kažu kazniće te Bog,ma nikako On samo oprašta i pomaže i nikako drugačije. Dakle samo dobro i ne brigaj,i gledaj žive ljude,drvo, žive oblike, ne jedi meso,pij vino i pravac raj.

:cry::cry::cry:

А откуд ти знаш како изгледа рај, а како пакао? :)

Naravno pitate se kakav je ovo odgovor na zadatu temu/pitanje.Ovo je moja reakcija na LE PIAF moderatora koji je obrisao ovu temu jer sam je stavio u deo pod imenom FILOZOFIJA,prvo da bih trebao da promenim podforum jer priča o Bogu,ljudima i smrti nije filozofska tema,a ovde vidim da je Isusa Hristosa stavio pod kultne stvari.Možda je ovo skrivena kamera?

A ti onda traži da otvore forum religija ako ti smeta što je u kultnim.

(...)
Šta, bre, ovaj hoće? Da li je njemu to jasno... i kako sad nastaviti?

Nehrišćanski Izvori o Hristu
Do sada smo ove izvore pominjali mestimično, ili da potkrepimo neku tvrdnju, ili da nešto osporimo. Mislim da neće smetati da stoje na istom mestu, pa kada nešto zatreba, ili kada o nečemu treba da se komentariše... izvolite, tu su. Da dodam, tekst sam redigovao u odnosu na izvornik tako što sam izbrisao komentare koji su postojali posle svakog izvora. Ako nekome zatreba, link je dole.

Gaius Cornelius Tacitus – Tacit (56 – 117 AD), Rimski senator i istoričar pišući o odluci imperatora Nera da optuži Hrišćane za požar koji je uništio Rim 64. godine posle Hrista kaže:
“Nero je svalio krivicu na omrznutu grupu, zvanu u narodu Hrišćani. Hrist, odakle grupa i dobi ime, je podvrgnut najgoroj kazni za vreme vladavine Tiberija, koju je izvršio Pontije Pilat, i najgore praznoverje, ugušeno za momenat, pojavilo se ne samo u Judeji, prvom izvoru zla, nego čak i u Rimu...”.

Flavius Josephus – Flavije Josif (37 – oko 100 AD), jevrejski istoričar, sveštenik, vojnik i naučnik, u svojoj knjizi “Jevrejske starine” na četiri mesta spominje Hrista i Hrišćane.
U 18. knjizi, 5. glava, 2. pasus, govori o Jovanu Krstitelju i Irodu:
“Neki Jevreji misle da je uništenje Irodove vojske došlo od Boga, i to pravedno, kao kazna za ono što je uradio Jovanu, kojeg su zvali Krstitelj: jer ga Irod pogubi, njega koji beše dobar čovek, i podsticao kod Jevreja vrline, kako jedni prema drugima, tako i prema Bogu, i da dođu na krštenje; jer je za njega pranje vodom bilo prihvatljivo, ne da bi se odstranili gresi, nego da bi se pročistilo telo; pod pretpostavkom da je duša pre toga bila pročišćena pravednošću.”
U 18. knjizi, 3. glavi, 3. pasusu govori o Hristu: “U to vreme živeše Isus, mudar čovek, ukoliko ga upošte možemo zvati čovekom. Jer, on je činio čuda, bio je Hrist. Kada ga je Pilat osudio na raspeće, oni koji su ga voleli nisu ga napustili. Trećeg dana se on pojavio oživljen. I pleme Hrišćana nije nestalo.”
U 20. knjizi, 19. glava pominje se Jakov, brat Hristov, koji je osuđen na smrt od strane Jevreja, i kaže:
“Festus je bio mrtav, i Albinus je bio sve samo ne na putu; i on oformi grupu sudija, i izvede pred njih brata Isusovog, koga zvaše Hrist, čije ime beše Jakov, i neke druge; i kada ih optužiše da su kršili zakon, narediše da ih kamenuju...”
U svojim knjigama, Josif Flavije još pominje i Ananiju, visokog sveštenika koji se spominje i u Delima Apostolskim (23,2):
“Čim je Albinus stigao u Jerusalim, upotrebio je sve svoje veze i pažnju da se održi mir u zemlji, i to uništavanjem mnogih Sikarija. Ali, kako je visoki sveštenik Ananije bivao sve više slavan, i to veoma značajno, i imao veliki ugled i poštovanje građana na vidljiv način...”

Caius Plinius Caecilius Secundus – Plinije Mlađi (62 – 115 AD), rimski senator, guverner Vitinije u Maloj Aziji (109 – 111 AD). U svojim pismima imperatoru Trajanu, postavlja pitanja o tome kako da se ophodi prema onima koji su optuženi da su Hrišćani. Pojavila se potreba za upustvima, jer su optuženici pripadali svim uzrastima, polovima i socijalnim grupama. U tim pismima, između ostalog, on daje i informacije o Hrišćanima:
“Imaju naviku da se sastaju na određenom mestu određenog dana pre svitanja, kada pevaju himne Hristu kao Bogu, i vezani su određenim vidom zakletve. Nikada nisu imali zle namere, nisu počinili nikakvu prevaru, krađu ili preljubu, nikad lagali. Nikada nisu izdali nekog ko se pouzdao u njih. Posle su se razilazili, ali i ponovo okupljali da bi učestvovali u hrani, običnoj hrani, potpuno bezazlenoj.”

Vavilonski Talmud (70 – 500 AD), kolekcija jevrejskih rabinskih spisa, u kojima postoji nekoliko refera u vezi Hrista. Najpouzdaniji je deo Talmuda koji je prikupljen u periodu do 200 AD, i upravo tu nalazimo i najznačajnije pominjanje Hrista:
“Na noć Pashe, Ješu (Yeshu) je obešen. Četrdeset dana pre pogubljenja, jedan vikar je rekao ‘da će On biti kamenovan jer je upražnjavao vradžbine i podsticao Izrailj na otpad od vere.’”

Lucian – Lucijan (120 – 180 AD), Grčki satiričar takozvanog “srebrnog doba” Grčkog literarnog stvaralaštva, rođen na Eufratu u severnoj Siriji, u svom delu “Smrt Peregrine”, piše:
“Hrišćani obožavaju tog čoveka do današnjih dana, proslavljenu ličnost koja je uspostavila njihove nove obrede, i zbog toga bio pogubljen. Ubeđeni su od strane njihovog zakonodavca, da su svi braća, od momenta primanja Hrišćanstva, ne priznaju bogove Grčke, i obožavaju pogubljenog mudraca, i žive po Njegovim zakonima.”

Gaius Suetonius Tranquillas (75 – 160 AD), glavni sekretar imeratora Hadrijana govori o Hristu kao rimskom pobunjeniku:
“Zbog toga što su Jevreji Rima uzrokovali neprestane nemire u vreme pobune Hristove (Chrestus), [Klaudije] ih je proterao iz grada.” I dalje opet: “Posle velikog požara u Rimu [u vreme Nerove vladavine], kazne su takođe izvršavane na Hrišćanima, sekti koja je upražnjavala nova i đavolska religijska verovanja.”

Thallus - Talus (cca. 52 AD), istoričar, koji je napisao istoriju Istočnog Mediterana od trojanskih ratova, do njegovih dana. Njegovi tekstovi su pronađeni samo kao citati u delima drugih pisaca. Julije Afrikanus, u svome delu iz 221. AD spominje Talusovo pisanje o sunčevoj eklipsi:
“Na celi svet je pala najstrašnija tama; i stene se pomeriše od zemljotresa, i mnoga mesta u Judeji a i u drugim oblastima behu sravnjena. Ovo pomračenje Talus, u svojoj trećoj knjizi istorije, naziva, eklipsom која sе desila bez ikakvog razloga.”
http://www.pravoslavlje.net/texts/nehriscanski_izvori.html

Ne mogu da vjerujem da vi ovdje raspravljate o kultu ličnosti čovijeka koji nikada nije postojao!
O Isusu Hristu imenu i ličnosti koje je izumila hrišćanska religija koja je kopirala likove iz egipatske ,grčke pa i indijske religije!
Prvo morate da budete religiski ili teološki obrazovani pa da raspravljate na tu temu!
Čudi me da neki ljudi sa ovog foruma koji su fakultetski obrazovani uopće otvaraju ovakvu temu???

Ne mogu da vjerujem da vi ovdje raspravljate o kultu ličnosti čovijeka koji nikada nije postojao!
O Isusu Hristu imenu i ličnosti koje je izumila hrišćanska religija koja je kopirala likove iz egipatske ,grčke pa i indijske religije!
Prvo morate da budete religiski ili teološki obrazovani pa da raspravljate na tu temu!
Čudi me da neki ljudi sa ovog foruma koji su fakultetski obrazovani uopće otvaraju ovakvu temu???

да ти не знаш случајно боље од факултетски образованих људи о Исусу.
дај отвори нам очи молим те.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back