KULINARSKO ĆOŠE

i još si samokritična, ma nisi ti baš čista sremica :D

- - - - - - - - - -

šta smo kuvali danas, nedeljni ručak po ps ili lovački /ko šta ulovi u frizu/ ???

Ja Sremica 100%. Baš ove godine moja deca radila drvo života, i sa moje, i sa muževe strane, 4 generacije unazad, svi Sremci.

Ručak bio kod mame. Teleća čoba, ćufte, pomfrit, kupus salata i mađarica za dezertiranje.
 
uuuuu madjarica, mmmmmmmmm

- - - - - - - - - -

ajmm29.jpg
 
Rogač ima grubu strukturu, kao integralno brašno ili mleveni orašasti plodovi. Možeš da staviš malo rogača u testo pa će biti dosta rastresitije i sočnije, ili ga koristiti umesto oraha za fil. Meni je on najlepši u nekim starinskim kolačima od samog testa bez fila i kao posip za štrudle.
Da budu slični ovima na slici - recimo da bih za medenu pitu rogač stavila u testo (možda 3-4 kašike), u žerbo pitu kao posip umesto oraha, i tako..
Recepata nemam jer nikada u životu nisam napravila nešto tačno po receptu, nego onako, po intuiciji.
 
Poslednja izmena:
ja sam išao u školu gde je ulaz bio ispod krošnje od rogača, nikako mi se nije svidjao miris pa valjda zato i ne koristim rogač, a kad pročitam neki lep post kao tvoj, onda se toga setim i kažem sebi da moram dati šansu rogaču :D
 
Čudno, a meni rogač baš ima divan miris...
Sećam se da se nekad ceo sušeni plod rogača prodavao i po prodavnicama kod nas u Vojvodini. Kasnije je nekako nestao sa rafova, pa kad god smo išli na more mama je tražila da joj kupim i donesem.
Slovaci u Pazovi ga još uvek vole i koriste za tradicionalne recepte. Recimo za starinske parene buhtle ("nadlacke"), pa za štrudlu, pa i za slatke rezance, za kuglof, i još svašta nešto. Prevod sa slovačkog naziva za rogač bio bi "božji hlepčić" - ne znam odakle mu tako čudno ime, ali pretpostavljam da je veoma zdrava namirnica.
Na žalost, mladi danas ni ne znaju šta je rogač, čak ni mladi trgovci po prodavnicama.
 
Хвала пуно за информације.

Рогач ме је одушевио својим здравим својствима, иако још га нисам пробао.

Нашао сам га у мојој околини, и имам намеру да га размножавам садећи га још више.

Рогач се сматра заменом за какао.
А у ствари је какао био замена за рогач.

И тако, код нас већ сто година рогачем се сладе свиње. :)

Е, па, и ја би (мало рогача), куме!
 
samo da uZberem rogač i da saznam di raste . :zper: Inače sam dobra u mešenju kiselog testa,dok ono rastezano,jaojjjj,obrukala sam se sama pred sobom.
Videla ja na yt kako neki lik napravi rastezano tesno ,stavio na sto malo brašna,malo soli,doda 1 jaje ( ? ) i čovek napravi malu jufkicu,pusti da se odmori testo i razvuče g na stolu bez pucanja.

I meni bi dosadno,rekao ajde i ja da probam . ( videla žaba da se konji kuju :zcepanje: )
jaoj..... mislim da sam dobila neko čudno testo...nisam nešto bila ni strpljiva,da pustim da odstoji,nije bilo ni nešto tvrdo zamešeno,medjutim,to meni nije htelo lepo da se razvlači,još ga ja nauljila....
Pa me iznerviralo,pa ga prebacim da ga premesim :( na kraju sam dobila testo za rezance :D

Ne budem ja lenja,nego uzmem ja brašno,malo soli i vode i bez jajeta.napravim drugo testo.aj sačekam 15 min da se odmori,razvučem ga na jedvite jade,uzmem kečap,kačkavalj,origano,pik šunku i pobacam ja to,zamotam i ispečem tu modernu pizzu.Pojela sam,jer sam bila gladna,ali sam daleko,daleko od dobrog majstora za rastezana testa,tu stvarno treba i iskustvo i volja....

A za kiselo testo imam baš neki osećaj,znam da sam oduševila babe u komšiluku sa 17 godina kada sam im odnela krofne ;)
 
pozdrav majstorima kulinarstva :)
hocu da pravim pop kolacice decici za novu godinu i ne mogu da se odlucim za recept. na internetu ih ima bas puno, a ja nisam do sad pravila...
ako ima koga da je pravio... da li su bolji sa keksom ili pecenim biskvitom? ..ili bilo koji drugi kriterijum.
u svakom slucaju neki kojima se ukus nece promeniti za tri cetiri dana...
hvala :)
 
pozdrav majstorima kulinarstva :)
hocu da pravim pop kolacice decici za novu godinu i ne mogu da se odlucim za recept. na internetu ih ima bas puno, a ja nisam do sad pravila...
ako ima koga da je pravio... da li su bolji sa keksom ili pecenim biskvitom? ..ili bilo koji drugi kriterijum.
u svakom slucaju neki kojima se ukus nece promeniti za tri cetiri dana...
hvala :)
Bilo koja masa sa keksom svakako može da odstoji par dana.
U suštini popsi se mogu praviti bukvalno od bilo koje smese koja se može oblikovati u kuglice samo mora biti dovoljno čvrsta i kompaktna kako bi kolačići izdržali svoju težinu i opstali na štapiću.
 
https://komadicsunca.wordpress.com/...m-kolacice-na-stapicu-ili-popularni-pop-cake/

Još jedan link za pop kolačiće. Obratite pažnju na to da se štapić umače u čokoladu (da se kuglica zalepi), a ispod nje ide mašnica - valjda da ne sklizne, šta li. Ja bih umesto mašne probala da na štapić nakapljem stopljeni šećer, a onda bih to uvaljala u neke mrvice, orahe, kikiriki... Ili bih na još vruć šećer zalepila neki jestivi cvetić. Šteta što nemam sitnu decu da ih obradujem ovom novotarijom.
 

Back
Top