Kuda posle osnovne skole?

Ана, како си сама рекла, ''све си схватила'' из једног јединог филма - ''Видимо се у читуљи''. Прво, мислим да си погрешан филм одабрала да би на основу њега доносила закучке о целом животу, друго - треба још јааако много филмова да одгледаш...;)

У свему томе имај једно на уму: ТИ си та која бира улоге! ;)

Dajte ljudi o cemo pricate...Od mog druga brat radi u Austriji,sa SREDNJOM SKOLOM,i to u renta-caru cuva i pere automobile,i ima platu od 1.500-1.700 evra...mislim...Govorim samo da zivimo u Srbiji...Ko ovde ima tu platu,sa srednjom skolom?Osim oni sto nemaju vezu...To kad ljudi sebi priznaju bice lakse

Zašto sad porediš Austriju ? Što nisi rekla primjer iz Bangladeša ?:roll:
Šta misliš koliku bi platu imao u Austriji sa fakultetom ? Manju,možda ?:rolleyes:
Koliko ja znam,niko u Srbiji nema toliku platu...tj.da preciziram...99 posto ljudi ,tako da ti je poređenje neumjesno...Uzmi prosjek plate u Srbiji,pa onda izračunavaj za srednju školu i npr.fakultet...Najlakše je ,naravno,ništa ne učiti,a dobiti odličan posao...ali koliko ljudi to tako može ? Ne kažem da sada ne trebaju veze za posao,ali otkud znaš da u budućnosti neće trebati i znanje i veze...pa,šta ćeš onda ? Uostalom,tvoj izbor...

limoonado...setio sam te se jooče....ebte...zbog tepiha.. ( :
prolazimo mi pored jedne radnje sa persijskim tepisimsa...samo njih prodaju....i sad...stanemo da vidimo..nema u izlogu cena...piše samo za one koje se kače na zid...8 soma din..je veličine jedne sveske.. ( : ........stvarno su prelepog dizajna...ma ko iz 1001 noći i alibabe i ostalo....ma sam šo ne polete....e...i uđe moja coora...i pita...koštaju 340. 000 dinara..šo mu dođe malo ispod 5.000 e... fora kod th tepiha je šo su večni...nema im smrti..i da ih gaze generacije i generacije... higijenski zadovoljavaju najviše kriterijoome...mož se gaze koliko hoćeš..prašina da pada.... oni samo na površini zadržavaju prašinu.. i svu prljavšitnu..ne probija i ne upijaju.....jednom rečju laki su za održavanje...........i u tome je osim u lepoti tkanja fora...e sad.....tako da..........koopite tepihe..a ne neka sintetička sranja....koja privlaće prašinu...i žifite spokojno...to sve za one koijima je tepih svetinja......eo, arapima nije............

Imam sedmaka i veoma sam zainteresovana za ovu temu.

Posle nekih iskustava iz blize okoline izbor je gimnazija.

Ukoliko je dete uspesno u osnovnoj skoli bolje je da izabere gimnaziju iako ce se malo vise pomuciti. Iako na prvi pogled deluje da je odgovarajuca srednja skola bolja priprema za neku profesiju to ne bude tako zato sto mnogi ucenici koji pohadjaju srednju skolu nemaju nameru da studiraju i samim tim su manje ambiciozni. Opsta nezainteresovanost smanjuje kriterijum skole tako da su ucenici zavarani dobrim ocenama i onda se bas iznenade na fakultetu.

Meni cinjenica da se najbolji djaci upisuju u gimnazije vec sama po sebi mnogo govori. Ako je ta pojava masovna verovatno da za to postoji razlog ;) (najbolji ucenici su cesto deca obrazovanih roditelja tako da sama cinjenica da tu upisuju svoju decu meni predstavlja dodatnu potvrdu mog stava.

I sama sam profesor u jednoj gimnaziji i deca SVIH mojih kolega (bez izuzetka) koji su tog uzrasta pohadjaju gimnazije. Ako ljudi koji se bave obrazovanjem dece tog uzrasta smatraju da je to najbolje za njihovu rodjenu decu meni to dosta govori ;)

Kazes gimnazija?

Ako mu posle bude trebala koja godina vise da studira oces da mu to placas i vuces ga par godina vise na svojoj grbaci?

Ako ne bude bio za fakultet a zna se kolika plata moze da bude sa gimnazijom...oces li da ga pustis da i dalje zivi u tvojoj kuci ili ces sa 150 eura mesecno da ga sutnes na ulicu?

Ajde ovako realno. I ja sam zavrsio gimnaziju. Od opsteg obrazovanja nemam nista. Znam po nesto sto moze za minut da se nadje na internetu. A da ne pricam kakve smo sve idiotizme ucili...koliko koji grad u americi ima stanovnika....sta se kopa u kom rudniku neke tamo africke vukojebine?....koliko kila pirinca jedu kinezi?......sta je neki tamo pisac doruckovao rucao i vecerao?.......da li je neki tako otegao papke na drvenom krevetu ili krevetu sa dusekom?

Realni budimo u gimnaziji se deca prenatrpaju gradivom da im to gradivo na jednu stranu ulazi a na drugu stranu pod pritiskom izlazi. Prosecan bivski gimnazijalac se ne seca 10% gradiva iz gimanzije i to je cinjenica. I ovo je 21 vek ne vidim razlog da se tolike informacije drze u glavi kada postoji internet.

Izvodjenje nekih tamo maratonskih funkcija iz matematike, i vezbanje matematike satima da bi sve mogli zadatak za NASU da resite za 10 minuta i to tacno toliko ogranice vreme da dete ako jednom pogresi sve pada u vodu. U 21 veku postoje kompijuterski programi koji rese funkciju u sekundama. Kome to treba u zivotu da za 5-10 minuta izvodi funkcije trazi neke integrale izvode i slicne gluposti. Mislim nisu gluposti. Ali u 21 veku to raditi napamet pomocu olovke je smesno. KAMENO DOBA!!!

E jos i ovo. Ima i ove pojave i vrlo je rasprostranjena.

Neko dete ide u gimnaziju vrlo tesku i za vrlo dobar uspeh mora da uci 5 sati na dan, da mu je dupe 2 metra i da se odrekne zivota. Neko tamo drugo ima u neku S skolu negde tamo van Beograda za odlican je djak sa pola sata ucenja na dan...opustencija.

Onda rese da upisu isti fakultet. I znate sta se desi. Onaj iz S skole resi da sedne jedno 6 meseci da zagrize knjigu da spremi prijemni, ******* zajebavao se 4 godine, sad ce da zasedne, i zasedne i spremi prijemni ljudski. Onaj namuceni gimnazijalac uradi isto.

I na kraju se onaj iz S skole upise na fakultet a onaj gimnazijalac zbog manje bodova iz skole ili ne upadne na budzet ili se uopste ne upise.

Da se to desi vasem detetu ocete da mu date pare za skolovanje? Ocete da kazete "ucio si ko skot godinama nije fer da se neko koje je 100X manje ucio upise"....ili cete da mu se najebete majke?

U inostranstvu se strasno gleda iz koje srednje skole dolazite, i deca su tamo stimulisana da upisuju jace srednje skole, jer jaca srednja skola donosi vise bodova, recimo vrlo dobar uspeh u teskoj skoli je 40 bodova za upis a odlican u nekoj prelakoj je 20 bodova. I zato tamo deca gledaju da upadnu u jaku skolu. Ne zato sto su ambiciozna i bolja od nase nego zbog bodova.

limoonado...setio sam te se jooče....ebte...zbog tepiha.. ( :
prolazimo mi pored jedne radnje sa persijskim tepisimsa...samo njih prodaju....i sad...stanemo da vidimo..nema u izlogu cena...piše samo za one koje se kače na zid...8 soma din..je veličine jedne sveske.. ( : ........stvarno su prelepog dizajna...ma ko iz 1001 noći i alibabe i ostalo....ma sam šo ne polete....e...i uđe moja coora...i pita...koštaju 340. 000 dinara..šo mu dođe malo ispod 5.000 e... fora kod th tepiha je šo su večni...nema im smrti..i da ih gaze generacije i generacije... higijenski zadovoljavaju najviše kriterijoome...mož se gaze koliko hoćeš..prašina da pada.... oni samo na površini zadržavaju prašinu.. i svu prljavšitnu..ne probija i ne upijaju.....jednom rečju laki su za održavanje...........i u tome je osim u lepoti tkanja fora...e sad.....tako da..........koopite tepihe..a ne neka sintetička sranja....koja privlaće prašinu...i žifite spokojno...to sve za one koijima je tepih svetinja......eo, arapima nije............

eh,munjo,baš mi je drago što si me se sjetio...i to ni manje,ni više nego pred izlogom persijskih tepiha,a ne "sintelona"...:)
al dok ne skupim 5000 e za tepih...moraš da se izuvaš i tačka,bez ikakvih izgovora ...:lol:
izvinjavam se na digresiji...:)

Dobro bas lepo sto ce deca u Srbiji sva sa fakultetom da imaju stalan dobro placen posao,...mene to jako raduje

Ana,malo si dosadna...niko nije rekao da fakultet automatski garantuje i dobro plaćen posao i sve ostalo...U životu nema garancije ni za šta,ali vjerovatnoća za bolje plaćen posao je veća,što imaš bolje obrazovanje i znanje...u Srbiji ili bilo gdje...
Meni ne ide ,što kažu "ni iz džepa,ni u džep " što ovo tebi pričam,ali govorim ti iz iskustva...Naravno da uvijek ima onih koji jedu "leba bez motike" i onih koji ne znaju ili ne mogu da se snađu ni pored "škole",ali ti za sebe i zbog sebe učiš ili ne učiš...i negativno razmišljanje ne donosi koristi...Šta misliš koji je moj smisao bio da učim i polažem ispite,ideš na ispit a sirena za vazdušnu opasnost
i okolo ne baš lijepa dešavanja ,ne znaš ni da li ćeš sutra biti živ i da li će to išta sutra značiti...Ali ipak,isplatilo se ipak...
Svoje dijete bih uvijek savjetovala,a pogotovo u današnje vrijeme,da ima što bolje obrazovanje...shodno svojim željama i mogućnostima,a ne da gleda kako ovaj ili onaj,ništa ne radi,a dobro živi...Zna se ko tako može da živi i kako i na koji način...
Nekad je,ko je imao 4 razreda osnovne bio cijenjen kao visokoobrazovan...a sada ko ima samo srednju školu rijetko može da nađe dobar posao...A sad,ko voli ,nek izvoli...ali nemoj tvoju malodušnost ili lijenost da učiš,ili nešto treće,postavljati kao opšte pravilo...

Ajde ovako realno. I ja sam zavrsio gimnaziju. Od opsteg obrazovanja nemam nista. Znam po nesto sto moze za minut da se nadje na internetu. A da ne pricam kakve smo sve idiotizme ucili...koliko koji grad u americi ima stanovnika....sta se kopa u kom rudniku neke tamo africke vukojebine?....koliko kila pirinca jedu kinezi?......sta je neki tamo pisac doruckovao rucao i vecerao?.......da li je neki tako otegao papke na drvenom krevetu ili krevetu sa dusekom?

Realni budimo u gimnaziji se deca prenatrpaju gradivom da im to gradivo na jednu stranu ulazi a na drugu stranu pod pritiskom izlazi. Prosecan bivski gimnazijalac se ne seca 10% gradiva iz gimanzije i to je cinjenica. I ovo je 21 vek ne vidim razlog da se tolike informacije drze u glavi kada postoji internet.

Izvodjenje nekih tamo maratonskih funkcija iz matematike, i vezbanje matematike satima da bi sve mogli zadatak za NASU da resite za 10 minuta i to tacno toliko ogranice vreme da dete ako jednom pogresi sve pada u vodu. U 21 veku postoje kompijuterski programi koji rese funkciju u sekundama. Kome to treba u zivotu da za 5-10 minuta izvodi funkcije trazi neke integrale izvode i slicne gluposti. Mislim nisu gluposti. Ali u 21 veku to raditi napamet pomocu olovke je smesno. KAMENO DOBA!!!

Aco,pa da bi tebi kompjuter izračunao te funkcije,mora neki pametan čovjek,koji je učio integrale u kamenom dobu,to i da programira...ili misliš to ide samo od sebe...:)
I nije bitno samo gruvanje podataka napamet,bitno je znati razlučiti potrebno od nepotrebnog i kako učiti da bi bio što efikasniji...Naš sistem školstva je takav kakav jeste,sigurno nije savršen i ima dosta mana...(meni je recimo,besmisleno i da djeca u osmom razredu ne znaju tablicu množenja,kao što kažu da ima negdje i tako ),ali to opet ne znači da ne treba ići u školu...

Aco,pa da bi tebi kompjuter izračunao te funkcije,mora neki pametan čovjek,koji je učio integrale u kamenom dobu,to i da programira...ili misliš to ide samo od sebe...:)
I nije bitno samo gruvanje podataka napamet,bitno je znati razlučiti potrebno od nepotrebnog i kako učiti da bi bio što efikasniji...Naš sistem školstva je takav kakav jeste,sigurno nije savršen i ima dosta mana...(meni je recimo,besmisleno i da djeca u osmom razredu ne znaju tablicu množenja,kao što kažu da ima negdje i tako ),ali to opet ne znači da ne treba ići u školu...

Ne kazem ja da ne treba ici u skolu ali nas sistem skolstva je takav da su deca prenatrpana informacijama.

Na dalje ta visa matematika ne treba svakome.
Ali ima i jedan mozda veci problem. Deci se za tu visu matematiku na kontrolnim vezbama i pismenim zadatcima ostavlja tek toliko vremena koliko im treba ako neprekidno pisu bez razmiljanja, jedini nacin da dobiju 5 je da su toliko vezbali (satima i danima) da su postupke naucili napamet. A to je rad bez trunke razumevanja.

I na kraju ako po toj logici se toliko radi matematika, neki maratonski zatatci zasto se ne rade i zubi pa neko ce na stomatologiju ko sto ce neko na metematiku i programiranje. Jel stomatologija manje vredna?

Ma...Ja na zivot gledam kao na raskrsnicu imas glavni put i imas sporedni,oni sa sporednog put imaju znak 'USTUPI' sto znaci da mora da prodju svi sa glavnog...Tako je i u zivotu,uvek ce prednsot da imaju glavni...a sto se tice gimnazije nema teorije da me neko ubedi da je bolja,jer se od ucenja ne zivi vec od rada

jer se od ucenja ne zivi vec od rada

Без учења можеш да се бавиш неким најпростијим мануелним радом - а такви су и најслабије плаћени, према томе и није ти нека шанса за пристојан живот.
Што већу квалификацију имаш, што више знања поседујеш - имаш могућност да добијеш боље плаћен посао!

Зашто би иначе толико људи и под старе дане завршавали вечерње школе, уписивали факултете и специјализације?
Да би живела од рада, мораш прво да НАУЧИШ да радиш нешто!
Ако научиш само да переш шољице од кафе и рибаш подове - имаћеш 12 000 плату, а ако научиш да пројектујеш зграде или оперишеш људе - плата ће ти бити неупоредиво већа, па ти сад бирај од КОГ РАДА желиш да живиш?

У мом друштву сви смо позавршавали факултете. Ја сам најслабије плаћена јер сам изабрала да радим посао који волим а који није богзнакако плаћен, и то ми је битније од сваке лове.

Мој најбољи друг је био генерални директор једне велике фирме, али га је недавно ''купила'' друга фирма понудивши му да пређе код њих за много већу лову, јер се показао као врло успешан и стручан у свом послу.
Други друг је отоврио приватну ординацију и још увек се заукава, много ради, али богами и зарађује.
Најбоља другарица је оставила државни посао и прешла у невладин сектор, зарађује огромне паре, путује по целом свету, летује на Малти, Сицилији, лето проводи на путовањима по целој Европи...
Њен муж је тренутно заменик генералног директора у једној великој фирми. Недавно су купили нови стан у БГ.
Друга другарица ради као асистент на приваном факсу, путује по целој Европи и држи предавања, купила је себи стан и ауто...
Трећи друг је до недавно био директор једне велике државне установе...сада је саветник министра...

НИКО од њих на своје позиције није дошао везом, него исључиво својом стручношћу и способностима (неки и политичким ангажовањем, али опет, то су биле њихове личне везе, не мамине и татине, везе које су сами створили)! Схвати да нико преко везе неће (и не може) да запосли човека без квалификације, незналицу и неспособног!

moj post govori potpuno suprotno. nisi ti to dobro procitala.
Pa moj komentar se i nije odnosio na tvoj post nego na onaj u kome se veza potencirala kao jedini moguci nacin za nesto...:smile:Po meni to je uvrezeno misljenje najcesce onih koji nisu uspeli i kojima su uvek drugi krivi sto nisu polozili,nisu primljeni,nisu napredovali i nisu na funkciji....
I ja bih mogla da navedem nekoliko svojih prijatelja koji su mi reper da se zaista trud i rad vrednuju i u zemlji Srbiji.Uz malo srece naravno.:-)Kao i kvalitet pre svega....a sigurna sam da su do svojih funkcija dosli legalno.

hehe,samo da vam javim da sam posle ucestvovanja na ovoj temi dooobro razmislila za koju platu zelim da radim i pod kojom rubrikom da trazim poslove
danas sam preduzela prve korake za upisivanje vise skole(za sada)
necu nista vise da kazem dok ne upisem:)

imaš i moju,ako nešto znači...:)

žalosno je što se danas mladi ljudi predaju letargiji...ovako kao ana...
naoko sve tako i izgleda kako ona kaže...jedan period života sam i ja tako mislila...pogledaš,drugi se nisu mučili,nisu ništa učili,a odmah se zaposlili sa dobrom platom...ali,ako tako riješiš da ispravljaš svjetsku nepravdu,nigdje nećeš dogurati...potrebno je gledati sebe i samo sebe...šta je tvoj cilj,šta ti želiš zaista...a ostale kockice se već vremenom slože...malo rada,truda,sreće...ali,znaš kako kažu...sreća prati hrabre...;)

Back