...Iskreno ne razmisljam posebno o ,,vaspitanju" i ,,nevaspitanju" , jer sam odluchila da budem adaptirana vrsta na vreme u kojem zivim, te tamo gde je potrebno ,,hvala" i ,,molim" znam kako se primenjuje, a tamo gde je potrebno lajanje na zvezde , umem da ih skinem verbalno po potrebi - jer je vreme kada treba preziveti . Pozdravljam ljude koje znam i koji se ne prave ludi, a ne moram ...uvek one koji me do juche nisu ni primetili kao tachku na planeti, mrvu koja se kotrlja, a odjednom se u poslednje vreme prisetili da me od nekud znaju , a mozda smo i krvno srodstvo ne secam se davno je bilo, kasno se prisetilo i tako tako bla bla...ne brinem oko te vrste ,,lepog ponasanja", jer nije dovoljna da prekrije srce licemerja...ali imam i mnogo drugih osobina koje bi povrsno mogli nazvati nekulturom, a imaju mnogo dublje razloge i nekad i tesko ili neobjashnjive...
Ono sto mene iskreno, jos uvek zbunjuje. Kako je moguce da se jos uvek za lepo ponasanje smatra odradjivanje par kurtoaznih melodrama, ponasanja i cijukanja, dobardanjenja, izvinjavanja, nazdravljanja i zahvaljivanja. Da li ima neka klauzula koja se tiche ponasanja kad je u pitanju ...heh mnoge teme. Da li u lepo ponasanje spada POSTOVANJE TUDJEG ZIVOTA, TUDJIH ODLUKA, TUDJEG PONASANJA, DESAVANJA, I ZIVOTNOG SVAKODNEVNOG FUNKCIONISANJA. Da li je RADOZNALOST, S,M,L velicine ubrojena u nekulturu. Da li je i pored ispunjavanja sitnica, kao sto su hvala , molim itd nekultura : postavljanje lichnih pitanja, cak prilikom prvih ili retkih susreta (ne mislim na lichna pitanja udatosti, ozenjenosti - to je na kraju krajeva smesno , a u manjim sredinama sasvim organski uobichajeno da se vec smatra nadrikulturom), nego nesto drugo zelim se zamisliti, pogotovo kad su pitanja utemeljena na pojedinim dogodovstinama - koja su ochiglledno vec usla u bazu podataka pitaoca. Ajde , da covek prevazidje problematiku nenajavljenih upada u privatni zivotni prostor...ajde sve na stranu...Ali iskreno , da li je veliki moj defekt u glavi kad ne mogu jos uvek da shvatim kojom definicijom simpatije, empatije i ljubavi se moze objasniti da npr, cak i oni koji su zakiceni titulama i samoproklamovanim drustvenim vaznostima primenjuju isto sto i baba na pijaci (mozda ja nisam u toku da je to sasvim kul i u redu)...Znaci , da se iznenadish tim naletom pitanja, podpitanja, saveta i instrukcija od osoba koje poznajes koliko i smrdibubu iz malinjaka (doduse sa smrdibubom ni ne znash da si bliskija - jer ti ona obilazi maline mnogo cesce nego sto znas). Odakle proistiche ideja da te neko ko te zna minijaturno odmah zavaljuje idejama sta treba da uradish sa sobom, gde cesh i sta radish i gde si i kuda i zashto i kako...pa ponekad pomislish da te osoba ciljano spopada kao da treba da popuni izveshtaj za bazu , za chije istureno informativni krilo radi. Majke mi moje, pa nisam ja zivela u tegli, delila sam zivotni prostor sa preko 30-40 cimerki i deset baba , kud ces vise zivotnog iskustva, ali sam taj osecaj da treba da dash intervju i odrzish brifing za javno mnenje , pomalo plashi tj izaziva osecaj treme , da li cesh ostvariti ochekivanja

.
Elem, da li je nekultura preterana radoznalost od ljudi sa kojima morash deliti prostor, ali nije nuzno - a moze da bude da cesh se sprijateljiti..vremenom. Da li je nekultura, zapitkivanje o tudjim aktivnostima i zivotu. Da li je nekultura, ili je nekultura dovela do kulminacije rialiti sou emisija gde je izbrisano pravo ljudskog bica na privatost, a glad, beda ili sta bi vec moglo trece je naterala ucesnike da pristanu na taj elemenAt edukatvni za narod. Da li je to legalizovana , uobicajena aktivnost misicnog dela misaonog procesa zvanog jezichina, koji cesto nije u konekciji sa mozdanim delom, vec se centar spusta mnogo nize niz kichmu i zavrshava u evolutivno novoformiranom organu smeshtenom u debelom mesu ,,centar za anal-izu ".
Da li je nekultura nepostovanje tudjeg zivota, navika, izbora dovela da "vol"ke kuce zvrje prazne zato sto se rogovi u vreci ne mogu sastavljati jer niko ne gleda svoja posla. Da li je nekultura sunjanje kroz bashtu, poput veverice da se chuje svaka rech iz komshijskog dvorishta , mada suluda potreba jer samoinicijativno iskonstrisavanje pricha i prichica sasvim demantuje potrebu prikupljanja bilo kakvih informacija.
da li je nekultura, ne shvatiti da NEMASH PRAVA komentarisati nechije zivote, da NEMASH PRAVA na silu, samovoljno ,izlaziti iz okvira poslovnosti, medjuljudskih distanci, porodichnih okvira - prava pojedinaca i sta vec naprichah...
Nemam pojma
Ali brte izvini hvala lepo
a josh i ovo , osim hvala, molim, da li je kultura otvarati teme o prijateljima i poznanicima i onako kao sa puzem ispod nosa osudjivati njihovo ponashanje...o poznatim lichnostima, da ne govorim (kad vec ne mogu da ih izbegnem

Hm...da li je to u stvari , izvorno, kucno vaspitanje :zadiranje u tudji zivot - kucno po sistemu u kuci se suska uz kafu, ratluk, casicu razgovora ili onako ,,u krugu porodice", stecena navika...